nonick Posted February 6 Share Posted February 6 2 hours ago, Beonegro said: For the record, kao što sam već pisao ovuda, Tesla je odličan proizvod i odlična kupovina za nekoga ko hoće da potroši 40000 eura na nova kola. Al jbg. Samo dead swasticar je dobar swasticar. Da parafraziram Indijanu 🙂 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJORDJE Posted February 6 Share Posted February 6 (edited) 1 hour ago, Beonegro said: Ima domet 250 kilometara pa ne znam šta da mu radiš, vozio sam Y u osnovnoj konfiguraciji njemačkim autoputevima i do 200km/h. Normalnom vožnjom prelaziš 350km lagano, i da ne silaziš ispod 20% baterije Takođe, ne moraš da instaliraš brzi punjač, treba ti trofazna utičnica i u najgorem slučaju napuniš 50% za 12 sati. Zapravo zavisi od modela. Model S ima domet od oko 400 milja, 3 zavisno od paketa 250-350 milja. Sa godinama opada kapacitet baterije, ali to sto mrd navodi, mora da je baterija na kraju zivota. Ja sam probao oba modela i klima pri temperaturama +40C dosta smanjuje domet. U Chemerici su kucni punjaci na 240V, dve faze, nema potrebe za brzim punjacima, koji verovatno kostaju bogatstvo, plus treba ti nova instalacija u kuci. Zimski uslovi, ekstremno niske temperature isto smanjuju domet, pogotovo sto grejanje delimicno radi i kada iskljucis auto. Ja barem nisam skontao kako to moze da se onesposobi, ako uopste moze. Edited February 6 by DJORDJE Link to comment Share on other sites More sharing options...
Angelia Posted February 6 Share Posted February 6 13 hours ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said: Mislim jbt covek ukida skole 🤔 jel spelling greska ili si stvarno mislila skole? Ja nisam videla nista o zatvaranju skola Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrd Posted February 6 Share Posted February 6 7 minutes ago, Angelia said: 🤔 jel spelling greska ili si stvarno mislila skole? Ja nisam videla nista o zatvaranju skola MIslila je da smanjuje fondove. Cinjenica je da je rekao da ce drasticno da smanji fondove za obrazovanje. 🙂 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Angelia Posted February 6 Share Posted February 6 5 minutes ago, mrd said: MIslila je da smanjuje fondove. Cinjenica je da je rekao da ce drasticno da smanji fondove za obrazovanje. 🙂 Ah pa hoce da ukine DoEd, to je jos Reganov plan bio. Ali nece zatvarati skole, skole se ne finansiraju federalno, samo odredjeni programi, pa to hoce da smanji. Rekao je nesto o prebacivanju na drzave. Za to mu treba odobrenje Kongresa cini mi se. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrd Posted February 6 Share Posted February 6 (edited) Linki-link Ma nema niko da nas dira. 🙂 Kum je ziv. 🙂 Edited February 6 by mrd Link to comment Share on other sites More sharing options...
ras kass Posted February 6 Share Posted February 6 Evo ovaj ce da ukine i kontrolu leta 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrd Posted February 6 Share Posted February 6 34 minutes ago, ras kass said: Evo ovaj ce da ukine i kontrolu leta Ima srpski leteci taxi da regulise letove. 🙂 Covek kaze sve sto moze da se kaze. Kako ga njegov tim ne koci, to mi nije jasno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dragan Posted February 6 Share Posted February 6 (edited) 1 hour ago, ras kass said: Evo ovaj ce da ukine i kontrolu leta Jel` moze neki prevod na engleski ? PS Šef Forda: Trumpove tarife mogle bi koštati američku industriju milijarde Izvršni direktor Forda Džim Farli upozorio je Belu kuću da će dugoročne kaznene tarife od 25 odsto na isporuke iz Meksika i Kanade teško pogoditi američku automobilsku industriju. To će koštati američke proizvođače milijarde dolara profita. Pored toga, oni bi imali ozbiljne posledice za radna mesta u SAD-u, rekao je Farlei nakon predstavljanja kvartalnih podataka. Američki automobilski giganti kao što su Ford i General Motors su proširili proizvodnju u susednim zemljama u poslednjih nekoliko godina. Američki predsednik Donald Tramp nedavno je uveo dodatne tarife od 25 odsto na robu iz Meksika i Kanade – ali ih je onda brzo odložio za 30 dana. Farli je tvrdio da rivali kao što su Hiundai, Kia i Toiota mogu da uvoze milione vozila iz Južne Koreje i Japana u SAD bez dodatnog opterećenja. Istovremeno, Bela kuća i Kongres obećali su da će ojačati američku automobilsku industriju, a ne da će je oslabiti, rekao je on na američkoj televiziji CNBC. Surprise, surprise. Trump administration disbands task force targeting Russian oligarchs US attorney general issues memo to break up effort started after 2022 Ukraine invasion to target those close to Kremlin Edited February 6 by Dragan Link to comment Share on other sites More sharing options...
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted February 6 Share Posted February 6 24 minutes ago, Dragan said: Jel` moze neki prevod na engleski ? Šef Forda: Trumpove tarife mogle bi koštati američku industriju milijarde Trampove tarife su nista drugo prikupljanje para za oprost taksenih dugova njegovom malom kruzoku. Nikakvu punjenje kase i gluposti. Njegov takseni plan se zavrsava ove godine i sada smisljaju nacine kako da se postede troska za interes drzave, a toliko je vole, sve za Ameriku. Cista kleptomanija. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ters Posted February 6 Share Posted February 6 1 hour ago, mrd said: Covek kaze sve sto moze da se kaze. Kako ga njegov tim ne koci, to mi nije jasno. A zasto ne bi govorio kada ima birace (obrazovane, sa svim zdravim zubima) koji ce mu aplaudirati na svaku rijec, sta god rekao? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beonegro Posted February 7 Share Posted February 7 12 hours ago, DJORDJE said: nema potrebe za brzim punjacima, koji verovatno kostaju bogatstvo, U Francuskoj punjači za 7,4kW, što u zavisnosti od kapaciteta baterije puni od 20% do 80% za između 4h40 i 7h46, koštaju sa ugradnjom od 1200 do 1400 eura, minus 500 eura poreski kredit. Izvor Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted February 7 Share Posted February 7 10 hours ago, ras kass said: Evo ovaj ce da ukine i kontrolu leta Not sure if Donald Trump or Aleksandar Šapić Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kronostime Posted February 7 Share Posted February 7 Nema jaja, nema punjaca za EV automobile - propadoste, bre! 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzoni_m Posted February 7 Share Posted February 7 25 minutes ago, Beonegro said: U Francuskoj punjači za 7,4kW, što u zavisnosti od kapaciteta baterije puni od 20% do 80% za između 4h40 i 7h46, koštaju sa ugradnjom od 1200 do 1400 eura, minus 500 eura poreski kredit. Izvor Hvalis ili kudis? To je varijanta za kucu. Ko ima kucu, garazu, itd. Ko nema neka jede kolace. Opet sati su u pitanju. Znam znam sada ide ona prica mora da se promeni nacin koriscenja itd itd......How about NO? Kada bude vreme punjanja za 700km dometa ispod 5 min za odprilike nekih 85 eur mozemo da pricamo. Oni kojima odgovara to punjenje nocu, pa ima dovoljno za nekoliko dana, imam jedan bolji predlog: javni prevoz. Vama ocigledno auto ne treba, ne bacajte pare. Carshare, Uber, Taxi, metro, bus, su sasvim dovoljni. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beonegro Posted February 7 Share Posted February 7 14 minutes ago, Dzoni_m said: To je varijanta za kucu. Ko ima kucu, garazu, itd. Ko nema neka jede kolace. Nije tačno, sad već gdje god imaš svoje parking mjesto mogu da ti ugrade i punjač. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darko Posted February 7 Share Posted February 7 (edited) 46 minutes ago, Dzoni_m said: Opet sati su u pitanju. Znam znam sada ide ona prica mora da se promeni nacin koriscenja itd itd......How about NO? Kada bude vreme punjanja za 700km dometa ispod 5 min za odprilike nekih 85 eur mozemo da pricamo. Oni kojima odgovara to punjenje nocu, pa ima dovoljno za nekoliko dana, imam jedan bolji predlog: javni prevoz. Vama ocigledno auto ne treba, ne bacajte pare. Carshare, Uber, Taxi, metro, bus, su sasvim dovoljni. Ajde brate, misli malo šire od svog okruženja i vidika. Ovde su u Australiji bile sjajne subvencije vlade tokom kovida. Na primer, mogao si da uzmeš auto pre-tax, što znači ako si u visokom tax bracket-u uštediš oko 30,000 AUD na Tesli samo na kupovini. A pošto u Australiji ljudi većinom žive u kućama, distance su velike i javni prevoz je manje više sranje, električna vozila su sjajna za uštedu i čak pogodna - ne moraš da ideš na pumpe, auto puniš u garaži na običnoj utičnici, ne treba da instaliraš charger - sem ako hoćeš da ti se auto brže puni. Mnogi su to pametno iskoristili i uštedili silne pare, pogotovo sa solarnim (opet - subvencije). Mada čak i bez subvencija, isplati se imati električni ovde - ali ne bi bilo no brainer kakav je bio tokom kovida. Edited February 7 by Darko Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beonegro Posted February 7 Share Posted February 7 ma Džoni je korektan forumaš generlno, samo je petrolhead sektaš i ne može mimo toga. 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darko Posted February 7 Share Posted February 7 (edited) 2 minutes ago, Beonegro said: ma Džoni je korektan forumaš generlno, samo je petrolhead sektaš i ne može mimo toga. Znam, nego htedoh da mu ukažem na neke stvari koje nije uzeo u obzir. Edited February 7 by Darko Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darko Posted February 7 Share Posted February 7 Inače, što se tiče petrola - mnogi gradovi u Kini su zabranili petrol skutere i motore, samo električne dozvoljavaju. Rezultat je mnogo manje buke i čistiji vazduh po gradovima, vidi se razlika između gradova u Tajlandu i tamo na primer. Ovo pišem iz prve ruke. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smrtokapa Posted February 7 Share Posted February 7 (edited) Neka me ispravi Džoni ali mislim da njegova opaska nije imala veze sa gorivom koje koristi automobil. Naravno, razlikuje se situacija u SAD, Evropi i Australiji u pogledu toga šta je praktično (a ovde je razgovor bio o tome kako je u Francuskoj jelte). Mislim da u većim evropskim gradovima u kojima postoji pristojno uređen javni prevoz automobil većini ljudi jednostavno nije isplativ za kretanje po gradu. Evo, čak i da uzmemo Beograd u kome javni prevoz izgleda kao da ga je pravilo retardirano dete Ilona Maska i Elene Čaušesku; da mi automobil nije potreban za putovanje van grada, prodao bih ga odmah sutra. Ne isplati se. Edited February 7 by Smrtokapa 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dragan Posted February 7 Share Posted February 7 (edited) Sumrak USA demokratije Opasan plan restrukturiranja Trumpa i Muska Spoiler Ponašanje Donalda Trumpa tema je "Real Time with Bill Maher" 31. januara. "Sada želi da pošalje 30.000 ilegalnih imigranata u zaliv Gvantanamo", kaže imenjak HBO-ove emisije. I dalje: "Razumem, ljudi: to je ono za šta su ljudi glasali. Ali nekako mi ih je žao, ovih jadnih, nemoćnih ljudi koje gura okolo." Maher zastaje. "Govorim o Kongresu." Brajan Riedl ne može da se smeje zbog toga. "Trumpova administracija je u osnovi objavila rat članu I Ustava", objašnjava politolog konzervativnog think tanka Manhattan Institute for Policy Research "Salon". Član I reguliše podelu vlasti u političkom sistemu, ali pre svega određuje i finansiranje države od strane Predstavničkog doma i Kongresa. Konzervativci upozoravaju na "ustavnu krizu" Činjenica da Elon Musk sada interveniše u ovom sistemu finansiranja sa svojom vanpravnom DOGE divizijom DOGE podriva ustav. Pored toga, predsednik Tramp ima samo ovlašćenje da privremeno obustavi vladine isplate. Ali Muska i Trumpa nije briga: "Jasno je da žele da raznesu osnovnu strukturu programa i zaustave plaćanja na neodređeno vreme", kaže Riedl. Ako Kongres nije odgovoran za finansije kroz zakone, oni bi mogli završiti u rukama pojedinaca – a moć nad objavama rata ili tarifama sada takođe leži na predsedniku. "Koja je onda svrha kongresa?" pita Riedl kritički. Alan Cole, ekonomista konzervativne Poreske fondacije , takođe piše o "ustavnoj krizi". Činjenica da američki predsednik sada ima toliku moć "stvarno nema smisla strukturno", kaže Philip Wallach. "Kako možete pregovarati o konsenzusu o potrošnji kada predsednik može ponovo pregovarati o uslovima sporazuma nakon činjenice?" pita politolog konzervativnog Američkog instituta za preduzetništvo "Salon". "Ne možete samo da promenite zakon tako što ćete jednostrano delovati." Podaci hobotnica DOGE Tramp to vidi drugačije. On nonšalantno briše ustavom zagarantovani princip rodnog mesta, čak i ako sada nailazi na pravni otpor . On raspušta USAID, iako bi mu bilo potrebno odobrenje Kongresa da ukine razvojnu agenciju, žali se konzervativni Vall Street Journal. Tramp to ne osporava. Ništa se neće promeniti u moći odeljenja DOGE, koje politolog Valach klasifikuje kao "pravno upitno". Naprotiv: Prvo, Muskovi ljudi zaključali su zaposlene u Kancelariji za upravljanje osobljem (OPM) iz svojih računarskih sistema ausgesperrt , a zatim povukli podatke. Isto važi i za Ministarstvo finansija. "Oni koji nisu deo savezne vlade možda ne razumeju ozbiljnost situacije", piše bivši zvaničnik Slejta. "OPM upravlja privatnim podacima saveznih državnih službenika – bankovnim kodovima, adresama, podacima o osiguranju, penzionim računima, podacima o zapošljavanju. Svi detalji o plaćanju dolaze iz Ministarstva finansija – od socijalne zaštite do troškova istraživanja. 19- do 25-godišnjaci "spasavaju" Ameriku Sada DOGE ima "sve ove privatne informacije koje su ranije date u povjerenju, pažljivo obrađene i regulisane zakonom". Kao što izveštava Vired, odeljenje, koje direktno izveštava Trumpa, sada uključuje i eksterne koje je angažovao Elon Musk. Grupa od 19 do 25-godišnjaka iz tehnološke industrije trebalo bi da učini vladu efikasnijom. Marko Elez se brine o finansijskim podacima: 25-godišnjak je radio u Muskovoj kompaniji SpaceKs. Gavin Kliger dolazi iz AI kompanije: 25-godišnjak, koji posluje kao "specijalni savetnik direktora", upućuje zaposlene u USAID-u da ostanu kod kuće putem e-pošte. Kliger takođe piše da je odbio "sedmocifrenu platu" "da spasi Ameriku". Šta Edvard Korstin radi u DOGE-u nije sasvim jasno. 19-godišnjak i dalje ide na koledž. Ljeti je sin proizvođača kokica odradio praksu u kompaniji Neuralink, koju Musk posjeduje. On se pretvara da je "stručnjak", "Vired" zna. "Neprijateljsko preuzimanje državnog aparata" To je bez presedana, kaže Don Mojnihan sa Univerziteta u Mičigenu: "Glumci koji zapravo nisu državni službenici dobijaju pristup najosetljivijim podacima vlade. Tako da se oseća kao neprijateljsko preuzimanje državnog aparata od strane najbogatijeg čoveka na svetu." Velika obnova je tek počela. Prema deklarisanom cilju da država bude mršavija, Bela kuća ima za cilj da otpusti pet do deset odsto državnih službenika. Zbog toga su mnogi dobili ponudu da mogu da izađu do 6. februara u zamenu za otpremninu, jer nije sigurno šta će se desiti sa njima. 20.000 – jedan procenat – je prihvatilo. Iako manje država zvuči dobro kao koncept, ostaje pitanje da li će administracija nastaviti da funkcioniše kako treba. Negativan primer je kontrola letenja, čiji je direktor otpušten dok je osoblju savetovano da podnese ostavku. Obuka kontrolora letenja je zamrznuta, a bezbednosni panel je odbačen pre nego što je doveo do fatalne avionske nesreće u Vašingtonu 29. januara. Tramp se "oseća najudobnije u haosu" CIA je takođe dala takvu ponudu svojim zaposlenima da "snabdevaju tajnu službu novom energijom", zna CNN . Sa drugim bezbednosnim službama, Bela kuća je manje suptilna, kao što pokazuje planirano gonjenje onih istražitelja i tužilaca koji su istraživali upad na Kapitol. Agenti FBI-a su stoga podneli tužbu u Njujorku 4. februara kako bi sprečili Trumpov tim da dobije pristup relevantnim podacima, prenosi Nev Iork Times . Kaže se da je pogođeno do 6000 ljudi, od kojih je teško da je iko verovatno izabrao slučaj. Tramp takođe želi da iskoristi državu da se lično osveti. To je očigledno kada povuče državnu zaštitu od Mikea Pompea, Johna Boltona ili Anthonija Faucija. "Rekao je: Imaš novca. Nabavite svoje obezbeđenje", objašnjava republikanac Kris Kristi u podkastu Jona Stjuarta. Ali: "Državna bezbednost je mnogo bolja. Oni imaju pristup informacijama koje privatne službe nemaju. Kristi je i dalje podržavao Trumpa 2016. godine. "Verovao sam u sistem", kaže on. "U redu, ljudi su ga izabrali: Ja ću raditi u sistemu da ga učinim boljim." U 2020. godini shvatio je: "Nije ga briga za sistem." Politički haos je poželjan: "On voli da radi ovako. On se oseća najudobnije u haosu. Klobuchar: What is the difference between Greenland and Donald Trump? Greenland is not for sale. Klobuchar: Ok. For any Republican Trump Administration person who wants to throw eggs at me because of that joke. You can’t because they’re too expensive. Edited February 7 by Dragan 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzoni_m Posted February 7 Share Posted February 7 (edited) 3 hours ago, Beonegro said: Nije tačno, sad već gdje god imaš svoje parking mjesto mogu da ti ugrade i punjač. Ok ako je tako u FR, ja mogu da pricam za Nemacku, to sigurno neces dobiti. Sta vise, nasa zajednica stanara je zajedno sa firmom koja nam vodi "zajednicu" donela odluku da je zabranjeno punjenje EV u zajednickoj podzemnoj garazi. Jedan komsija je ugradio punjac (naravno trazio je dozvolu) ali sledeci put kada je bilo produzenje osiguranja za zgradu, osiguranje pitalo a sta ako se zapali, sta su vam protiv pozarci rekli? Onda ide njihovo misljenje a oni su misljenja da mogu da sede i salju "thoughts and prayers" ispred zgrade ako se zapali. I onda je logika prosta: ako ja nemam benzinsku pumpu unutar zgrade, ne moze ni EV punjac. Razlog je isti. Zato je to ok ko ima kucu (ako osiguranje hoce da progleda kroz prste), eto i tebi u FR mozda to ima smisla, ali pravila nisu svuda ista. 2 hours ago, Beonegro said: ma Džoni je korektan forumaš generlno, samo je petrolhead sektaš i ne može mimo toga. Tacno 🙂 Doduse ne deo da ne mogu mimo toga. Licno nemam nista protiv dobrog EV-a, samo sto punjenje je i dalje problem koji ja ne vidim kako ce biti resen. Meni je logcno da EV bude u svemu bolji, ekfikasniji i na kraju jeftiniji da bi mogao da zameni ICE. Po meni EV je, danas, daleko od toga. 1 hour ago, Smrtokapa said: Neka me ispravi Džoni ali mislim da njegova opaska nije imala veze sa gorivom koje koristi automobil. Naravno, razlikuje se situacija u SAD, Evropi i Australiji u pogledu toga šta je praktično (a ovde je razgovor bio o tome kako je u Francuskoj jelte). Mislim da u većim evropskim gradovima u kojima postoji pristojno uređen javni prevoz automobil većini ljudi jednostavno nije isplativ za kretanje po gradu. Evo, čak i da uzmemo Beograd u kome javni prevoz izgleda kao da ga je pravilo retardirano dete Ilona Maska i Elene Čaušesku; da mi automobil nije potreban za putovanje van grada, prodao bih ga odmah sutra. Ne isplati se. Bingo. To je cela prica. Ja sam u BG putovao 45 min autom od kuce do posla i imao sam jedva 10 km. Prevoz (hahahha cuj prevoz) neefikasan, bicikl (yeah.....da me neko ne ubije) ostaje auto ili eventualno skuter (opet nebezbedno a iskreno nista ekoloski bolje). Da je postojala bilo kakav efikasan javni prevoz, pa ni u ludilu ne bih vozio. A i samo pitanje posedovanja auta se postavlja. Par puta godisnje rentiras ako ti treba i cao. Edited February 7 by Dzoni_m 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beonegro Posted February 7 Share Posted February 7 30 minutes ago, Dzoni_m said: Onda ide njihovo misljenje a oni su misljenja da mogu da sede i salju "thoughts and prayers" ispred zgrade ako se zapali. Ovo je kao Edisonov "argument" protiv naizmjenične struje prije stotinak godina da ubija ljude, ali dobro, ne plaća me Musk pa da se dalje bavim razuvjeravanjem pripadnika kulta Golfa dvojke 😜 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kronostime Posted February 7 Share Posted February 7 Kome je do EV kada nedostaju jaja? 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts