Helena Posted 14 hours ago Share Posted 14 hours ago 7 minutes ago, mrd said: Verovatno ce i sada. No bitno je da, ne americki narod, vec svet gleda jednu polarizaciju, koja vrlo lako moze da napravi lep i veliki rascep na sveCkom nivou. @Baby ima li nekih grskica u SrBskom? ...i da na čelo tako jake države može doći čovek takvog mentalnog sklopa, sitni šibicar krupnog kapitala, potpomognut najbogatijim ludakom sveta-prizor veoma sličan svetu fantazije, koji Amerikanci toliko vole. (Ovde sad ako fale boxcube i brat mu blizanac po forumskom pisanju). Ne znam za Baby I tebe i pravopis, jel to neka vaša šala koju be razumem, ali ima i Baby svojih propusta, ali ne znam što je to bitno na ovoj temi, ako je čovek dugo vanka, gubi dodir sa jezikom (trenutno vrlo popuralan i viralan klip o jednoj našoj glumici govori o tome ) Ali fancy ne reaguje, s toga...😇 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted 13 hours ago Share Posted 13 hours ago 28 minutes ago, RatzenStadt said: A dobro, ovo ne moze biti realno... Niko ne bi pokusaj varanja odradio tako transparentno xD Sigurno postoji neki sigurnosni inspektor na glasackom mestu kojem se mozes obratiti u slucaju lose kalibrisanog ekrana osetljivog na dodir xD Da su hteli da varaju, isprogramirali bi UI tako da prikazu glasacu da je njegov glas upesno dodat odabranom kandidatu, a pri brojanju izvrsili neki marifetluk xD I da, ne bih nikada zamenio glasacke listice sa masinom. Valjda postoji. Nesto pisu kako su u Koloradu ostavili bukvalno lozinke otkljucane za aparate za glasanje... Ne znam, sve totalno deluje irealno i nenormalno. Jbt ne mogu da se dogovore oko normalnih standarda glasanja nego svako vuce na svoju stranu. Bas onako deluje ujedinjeno... iz imena. Stalno mislim jedva cekam utorak da se cirkus zavrsi, a ustvari ce cirkus tek tada da pocne. 22 minutes ago, Helena said: Ne znam za Baby I tebe i pravopis, jel to neka vaša šala koju be razumem, ali ima i Baby svojih propusta, ali ne znam što je to bitno na ovoj temi, ako je čovek dugo vanka, gubi dodir sa jezikom (trenutno vrlo popuralan i viralan klip o jednoj našoj glumici govori o tome ) Ali fancy ne reaguje, s toga...😇 Ma sala. Morala sam da ga pecnem jer je napisao reci koja je ustvari sasvim suprotnog znacenja, ali nista bitno, svi razumeju.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Angelia Posted 11 hours ago Share Posted 11 hours ago Probala sam da odslusam danas intervju JD Vance sa Joe Rogan, nazalost nit volim da slusam politicare 3 sata, uz to sam bila umorna pa sam zadremala u jednom delu 😀 ali ono sto sam cula je da je JD veoma inteligentan, ne bi se slozila sa svim njegovim stavovima, naravno. Ali je elokventan I veoma... normalan. Ko je uopste izmislio da je on weird? Malo vise religiozan za moj ukus, ali deluje kao da je spreman na kompromise. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ters Posted 7 hours ago Share Posted 7 hours ago 3 hours ago, Angelia said: Probala sam da odslusam danas intervju JD Vance sa Joe Rogan, nazalost nit volim da slusam politicare 3 sata, uz to sam bila umorna pa sam zadremala u jednom delu 😀 ali ono sto sam cula je da je JD veoma inteligentan, ne bi se slozila sa svim njegovim stavovima, naravno. Ali je elokventan I veoma... normalan. Ko je uopste izmislio da je on weird? Malo vise religiozan za moj ukus, ali deluje kao da je spreman na kompromise. Da, spreman je na kompromise - ukoliko se zrtva silovanja ne odluci na abortus, spreman je da kategorizuje silovanje kao neprijatnost... 5 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ters Posted 7 hours ago Share Posted 7 hours ago 6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted 7 hours ago Share Posted 7 hours ago 37 minutes ago, ters said: Da, spreman je na kompromise - ukoliko se zrtva silovanja ne odluci na abortus, spreman je da kategorizuje silovanje kao neprijatnost... A i ovi sto toliko silno zele da im Tramp dodje moraju biti spremni na vecnu ljubav, nema posle 'ne svidja mi se..." Quote After calling Cheney “a very dumb individual,” he said: “She’s a radical war hawk. Let’s put her with the rifle standing there with nine barrels shooting at her. OK, let’s see how she feels about it. You know, when the guns are trained on her face. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted 7 hours ago Share Posted 7 hours ago 4 hours ago, Angelia said: Probala sam da odslusam danas intervju JD Vance sa Joe Rogan, nazalost nit volim da slusam politicare 3 sata, uz to sam bila umorna pa sam zadremala u jednom delu 😀 ali ono sto sam cula je da je JD veoma inteligentan, ne bi se slozila sa svim njegovim stavovima, naravno. Ali je elokventan I veoma... normalan. Ko je uopste izmislio da je on weird? Malo vise religiozan za moj ukus, ali deluje kao da je spreman na kompromise. Da, normalan je prva reč kojom bih opisala lika koji kaže da se on i Trump ne bi iznenadili da za njih glasaju "normalni gejevi". 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted 6 hours ago Share Posted 6 hours ago 7 minutes ago, DameTime said: Da, normalan je prva reč kojom bih opisala lika koji kaže da se on i Trump ne bi iznenadili da za njih glasaju "normalni gejevi". Ali u pravu je Andja, weird je bas glupo, trebalo bi 'sick' Svi ti verski fanatici, nevezano za veru su bolesnici i ekstremisti. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicklord Posted 6 hours ago Share Posted 6 hours ago Rekao bio JD Vance da globalno zagrevanje ne postoji kod Rogana - ovde ljudi pišu da je pametan 6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Don Dusko Posted 5 hours ago Share Posted 5 hours ago 28 minutes ago, Nicklord said: Rekao bio JD Vance da globalno zagrevanje ne postoji kod Rogana - ovde ljudi pišu da je pametan Lep i pametan. Ljubi ga snajka. 3 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dragan Posted 3 hours ago Share Posted 3 hours ago Šta Tramp i Haris obećavaju biračkom telu Kakav je stav demokrata i republikanaca o ekonomskoj i spoljnoj politici, šta planiraju za životnu sredinu, odbranu, migrante i žene? Republikanac Donald Tramp i demokrata Kamala Haris kandidovaće se na predsedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama 5. novembra. Četiri godine Harisa ili četiri godine Trumpa, to čini veliku razliku. Šta njih dvoje kažu o najvažnijim temama? Spoiler Migracije Donald Tramp U očima Donalda Trumpa, SAD su pune terorista, silovatelja i drugih kriminalaca bez dokumenata. U slučaju povratka u Belu kuću, on želi da "zatvori granicu i zaustavi invaziju migranata". Pored toga, Tramp najavljuje "najveću deportaciju u američkoj istoriji" u slučaju njegovog predsedavanja. On ne daje detalje o ovim planovima; potencijalno bi najmanje jedanaest miliona ljudi koji žive u Sjedinjenim Državama bez formalnih boravišnih dozvola bilo pogođeno. Većina njih radi, često za bedne plate, mnogi plaćaju porez, a mnogi su odavno imali američku decu. Rade na gradilištima, u baštama, u restoranima. Kamala Haris Pod Bajdenom i njegovom potpredsednicom Kamalom Haris, broj neovlašćenih prelazaka granice u početku se povećao nakon pandemije Korone i suočen sa globalnim sukobima, a kasnije je opao kako je vlada pooštrila kontramere. Dvostranačku reformu migracija blokiraju Trumpovi republikanci u Kongresu. Harris želi da sprovede ovaj zakon, zaposli više graničara i ograniči broj zahteva za azil, ali to učini humanije od svog rivala. Spoljna politika Donald Tramp Verovatno nijedna zemlja na svetu ne gleda tako zabrinuto na SAD na dan izbora kao Ukrajina. Tramp je u više navrata rekao da će okončati rat "u roku od 24 sata". Kao i toliko toga iz njegovih usta, ovo ne treba shvatiti bukvalno, ali on zapravo ima u svojim rukama da pomogne ruskim agresorima da pobede tako što će prekinuti američku vojnu pomoć Ukrajini. On je iznova i iznova naglašavao da namerava da uradi upravo to. Srednjoročno, Ukrajina bi ostala bez resursa, prisiljavajući je na kompromis sa Rusijom: zemlju za mir. Tada bi Vladimir Putin postigao svoj cilj uz pomoć Trumpa. Trumpova pobeda takođe je igrala na ruku izraelskoj vladi Benjamina Netanjahua. Tramp bi Netanjahuu dao odrešene ruke i priložio malo ili nimalo uslova za vojnu pomoć. Slučaj je drugačiji sa Kinom. Tramp bi uzeo više konfrontativni kurs. To će verovatno posebno uticati na ograničenja uvoza i tarife , ali moglo bi doći i do vojnih sukoba u Južnom kineskom moru i Tajvanu. Kamala Haris Američka vlada na čelu sa Kamalom Harris nastavila bi da podržava Ukrajinu vojno i finansijski. Na Bliskom istoku, demokrate su takođe čvrsto na strani Izraela, ali takođe dozvoljavaju sebi kritiku, na primer zbog humanitarne katastrofe u Gazi. Kako Haris želi da se pozicionira u odnosu na Kinu je otvoreno. Okruženju Donald Tramp "Buši, dušo, buši" je borbeni poklič koji sumira energetsku i ekološku politiku Donalda Trumpa: proizvodnja nafte je sve, životna sredina nije bitna. Tramp obećava da će sniziti cene benzina i struje odobravanjem više naftnih i gasnih bušotina, cevovoda i stotina elektrana, uključujući i one na nuklearni pogon. Propisi o zaštiti životne sredine i bezbednosti treba da budu oslabljeni u tu svrhu. Obećava da će ignorisati međunarodne sporazume o zaštiti klime, kao što je to učinio u svom prvom mandatu Pariškim sporazumom. Kamala Haris Kamala Harris je napravila veoma primećen preokret na terenu: Nekada je pozivala na zabranu frakinga, sada se uzdržava od toga i podržava kontroverzno vađenje prirodnog gasa. Takođe se izjasnio u korist davanja novih dozvola za proizvodnju nafte. Međutim, ona kaže da želi da istovremeno promoviše obnovljive izvore energije i energetski efikasnu obnovu zgrada. Kao i Biden, Harris će verovatno podržati međunarodne pregovore o zaštiti klime. Za razliku od Trumpa, ona je takođe za strože propise o zagađenju vazduha za promovisanje vozila na električni pogon. Ekonomije Donald Tramp Trumpove tarife ponovo bi podstakle inflaciju u zemlji, slažu se ekonomisti. Njegovi planovi da izbaci milione imigranata bez dokumenata takođe bi imali veliku štetu za ekonomiju. U srži Trumpove ekonomske agende su smanjenje poreza za bogate i korporacije. On nagađa da će kompanije tada ulagati više – proračun koji nikako nije siguran. Ono što je sigurno, međutim, jeste da bi Trumpovi poreski pokloni pocepali duboku rupu u državnoj kasi. Kamala Haris Kao i Tramp, Haris takođe obećava smanjenje poreza. Međutim, nisu bogati koji će imati koristi od toga, već ljudi sa godišnjim prihodom manjim od 400.000 dolara i porodice. Ove i druge mere koštaju i povećale bi teret duga SAD za 3,5 biliona dolara. Iako Haris želi da promoviše preduzetništvo, neki od njenih planova će verovatno uznemiriti ekonomiju. Između ostalog, najavio je da će preduzeti mere protiv fiksiranja cena i preuzimanja kompanija koje štete potrošačima. Abortus Donald Tramp Pored migracija i inflacije, "abortus" je treće veliko pitanje. Kao predsednik, Donald Tramp je izazvao Vrhovni sud da poništi nacionalno pravo na abortus 2022 . godine imenovanjem konzervativnih sudija. Trumpov trenutni program kaže da su "ponosni na porodicu i život" i da je odluka vraćena državama zbog njega. On je protiv kasnih abortusa i istovremeno podržava mere koje promovišu prenatalnu negu, kontrolu rađanja i tretmane plodnosti. Kamala Haris Kamala Harris se zalaže za povratak reproduktivnim slobodama širom zemlje. Veliki delovi biračkog tela i mnoge organizacije podržavaju ovaj cilj. Demokrata želi da predstavi zakon o vraćanju starog zakona, za koji je malo verovatno da će imati mnogo šansi u Kongresu u ovom trenutku, ili staviti veto na nacionalnu zabranu abortusa. Odbranu Donald Tramp Nije sasvim jasno da li Donald Tramp nije razumeo NATO – ili se samo pretvara. Redovno govori o tome da evropske države članice duguju novac SAD-u jer ne plaćaju svoje doprinose. U stvari, članovi ne plaćaju članarinu, već se obavezuju da će potrošiti određeni procenat svog bruto domaćeg proizvoda na svoju vojsku. Većina zemalja troši manje, zbog čega je Tramp više puta pretio da bi SAD mogle napustiti savez. Neki od njegove pratnje smatraju da je ovo blef da ubedi Evropljane da potroše više na odbranu. Njegov bivši savetnik za bezbednost Džon Bolton, s druge strane, apsolutno je siguran da će Tramp napustiti NATO u drugom mandatu. Kamala Haris Harris će verovatno nastaviti proevropsku spoljnu politiku Joea Bidena. Među demokratama nema čak ni nagoveštaja o napuštanju NATO-a. Samo iz tog razloga, uzdah olakšanja će se verovatno čuti u evropskim prestonicama ako Kamala Harris pobedi. Trgovine Donald Tramp Ako Tramp pobedi, trgovinski odnosi između SAD i sveta verovatno će postati još hladniji nego što već jesu. Tramp je najavio tarife od 10 do 20 odsto na sav strani uvoz. On čak želi da nametne carine od najmanje 60 odsto na robu iz Kine. Vrlo je verovatno da će pogođene zemlje brzo reagovati kontra-tarifama. Za Amerikance, život bi tada mogao postati još skuplji, jer bi kompanije verovatno prenele tarife na njih. Američkim kompanijama bi takođe bilo teže poslovati u inostranstvu zbog kontra-tarifa i možda će morati da zatvore lokacije. Kamala Haris Ako Harris pobedi na izborima, verovatno se neće mnogo promeniti u američkoj trgovinskoj politici poslednjih godina. Postoje neki dokazi da će se Harris držati Bidenovih kaznenih tarifa na kineske električne automobile , na primer . Kao i Biden, ona takođe želi da spreči planirano preuzimanje čelične grupe US Steel sa sedištem u Pittsburghu od strane japanskog konkurenta zbog navodne pretnje nacionalnoj bezbednosti. Iako Harris voli da upozorava na Trumpove tarife tokom predizborne kampanje, ona se takođe zalaže za prilično protekcionističku američku trgovinsku politiku u poređenju sa prethodnim godinama. Link to comment Share on other sites More sharing options...
McLeod Posted 2 hours ago Share Posted 2 hours ago Sto se tice kvota kod kladionica, one su rezultat uplata, znaci zatezalo se jako na Trampa i to krupan kapital, pa je kvota na njega sada mala odnosno relativno je veliki favorit po kladionicama. Sto se tice anketa, one su i dalje slicne kakve su bile, ali treba imati u vidu da kada se pogledaju battle states jako je tesko ocekivati da ce neke koje su tradicionalno plave pa spale na battle preci u crveno, sto znaci da Tramp ako izgubi Pensilvaniju gubi i izbore. Matematika je prilicno neumoljiva, trenutno deluje da moze da se odrzi tamo, ali ja nisam siguran. Ovo da ce mozda pobediti u Micigenu i Viskonsinu mi je prilicno smesno, ali bumo vidli. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beonegro Posted 2 hours ago Share Posted 2 hours ago 14 minutes ago, McLeod said: Sto se tice kvota kod kladionica, one su rezultat uplata, znaci zatezalo se jako na Trampa i to krupan kapital, pa je kvota na njega sada mala odnosno relativno je veliki favorit po kladionicama. Nije samo to, kladionice su provalile da je prethodna dva puta Trump imao materijalno bolji rezultat na gasanju nego što su na to ukazivale ankete (prosto nemaju baš svi njegovi simpatizeri obraz-đon) i sada se klade da će nesposobnost anketara da uzmu u obzir taj fenomen biti to što će prevagnuti u njegovu korist u nominalno potpuno izjednačenoj trci. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smrtokapa Posted 2 hours ago Share Posted 2 hours ago 15 minutes ago, McLeod said: Sto se tice anketa, one su i dalje slicne kakve su bile, ali treba imati u vidu da kada se pogledaju battle states jako je tesko ocekivati da ce neke koje su tradicionalno plave pa spale na battle preci u crveno, sto znaci da Tramp ako izgubi Pensilvaniju gubi i izbore. Matematika je prilicno neumoljiva, trenutno deluje da moze da se odrzi tamo, ali ja nisam siguran. Ovo da ce mozda pobediti u Micigenu i Viskonsinu mi je prilicno smesno, ali bumo vidli. Pa i Pensilvanija i Mičigen i Viskonskin su tradicionalno plave države koje je Tramp uspeo da flipne pre osam godina, s te strane je svakako moguće. Nemam pojma, gledajući one mape na 270towin meni deluje da je Haris u većoj frci i da bi njoj jedno malo posrtanje značilo game over. Možda ja stvari gledam prosto, ali sam u fazonu ako je država betl onda je država betl, kakve veze ima da li dolazi iz plavog ili crvenog stanja? Isto tako to što je Tramp u naletu u nekim državama ne mora uopšte da znači da će i uspeti da ih flipne. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helena Posted 54 minutes ago Share Posted 54 minutes ago Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nek grmi jako Posted 27 minutes ago Share Posted 27 minutes ago Spoiler Loše vesti za Kamalu stižu jedna drugu u nepreglednom nizu. Bureau of Labor Statistics prijavio je samo 12.000 novih radnih mesta u SAD tokom prošlog meseca, daleko ispod očekivanih više od 100.000 koje je najavila Bajden-Haris administracija. Takođe, objavljen je gubitak radnih mesta u proizvodnji od 46.000... A to baš i nije nešto čime će se ponositi demokrate u preostalim danima do izbora, ali će republikanci svakako marketinški zajahati taj talas. Što bi rekao Balašević: neko to od gore vidi sve, povlači sve konce - igra se. https://www.theguardian.com/business/live/2024/nov/01/house-prices-uk-gilt-bond-yields-budget-rachel-reeves-us-non-farm-payrolls-jobs-business-live-news Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts