Zdravlje i medicina - pitanja o svemu i svačemu - Page 27 - Nauka i Obrazovanje - VOX92 Jump to content

Recommended Posts

Posted

Po drugi put prolazim kroz Vestibularni Vertigo. Tj moze biti vertebrobazilarna insuficijencija ili vestibularni neuritis. Tj nadam se da je to,  za petak sam zakao MR sken i kolordopler vrata i glave.
Jednom sam imao u jeku korone. Retko neprijatno iskustvo. Tada je trajalo 3 nedelje, i s ozbirom da je bilo prvi put, mnogo sam se usrao, jbg glava je u pitanju.

Molim vas ljudi, nemoj da sedite na ledja, sedite na zadnjicu. To je moj ogroman problem, a ovo je jako neprijatna stvar.
NIsu samo vrtoglavice, nego je i vid, da bih gledao u stranu, moram da okrecem celu glavu i telo, ne mogu da bacam pogledam ka perifernim delovima.

Posted
10 hours ago, BattleBender said:

Po drugi put prolazim kroz Vestibularni Vertigo. Tj moze biti vertebrobazilarna insuficijencija ili vestibularni neuritis. Tj nadam se da je to,  za petak sam zakao MR sken i kolordopler vrata i glave.
Jednom sam imao u jeku korone. Retko neprijatno iskustvo. Tada je trajalo 3 nedelje, i s ozbirom da je bilo prvi put, mnogo sam se usrao, jbg glava je u pitanju.

Molim vas ljudi, nemoj da sedite na ledja, sedite na zadnjicu. To je moj ogroman problem, a ovo je jako neprijatna stvar.
NIsu samo vrtoglavice, nego je i vid, da bih gledao u stranu, moram da okrecem celu glavu i telo, ne mogu da bacam pogledam ka perifernim delovima.

Ja patim od toga, dodje neocekivano, prvi put sam i ja bila uplasena, ova snimanja nisu nista pokazala, a i kod mene traje nekoliko

nedelja, lekar za uho/grlo/nos mi je rekao da taj poremecaj dolazi od uha.

Bolest kristala u uhu (BPPV- benigni paroksizmalni pozicioni vertigo) je vrtoglavica koja se javlja prilikom određenih položaja glave. Obično je kratkotrajna i može biti praćena mučninom i povraćanjem. Nije praćena slabljenjem sluha i zujanjem u uhu. Ovaj tip vrtoglavice je uzrokovan je pomeranjem otolita (kristali kalcijum karbonata) u unutrašnjem uhu.

https://www.stetoskop.info/bolesti-uha-grla-i-nosa-otorinolaringologija/bolest-kristala-u-uhu-kao-uzrok-vrtoglavica

Lekar mi je samo objasnio koje vezbe da radim, a to mi nazalost uopste nije pomoglo i onda sam na youtubu nasla

vezbe, dva-tri puta dnevno ( traje 5-6 minuta) i posle nekog vremena to i prodje, ali vec posle tih vezbi i sam primetis

da se situacija poboljsava.

Pogledaj na youtube ( vezbe kod poremecaja vestibularnog aparata)

https://radonnb.co.rs/lat/opste-vezbe-kod-poremecaja-vestibularnog-aparata/

Nista drugo ne pomaze, nikakvi lekovi, ali idi na ta snimanja cisto da budes miran jer ces znati da nije nista "opasno".

Posted

BPPV nije isto što i vestibularni neuritis. Ja sam imao oba, prvi me je prošao za dva dana, drugi mi je trajao 3 nedelje, užasno neprijatno iskustvo. Prvo sam ceo dan bljuvao na svaki pokret glavom, a onda mi se danima ceo svet bukvalno okretao za mnom kako se pokrenem... 

• Like 2
Posted
20 minutes ago, Eddard said:

BPPV nije isto što i vestibularni neuritis. Ja sam imao oba, prvi me je prošao za dva dana, drugi mi je trajao 3 nedelje, užasno neprijatno iskustvo. Prvo sam ceo dan bljuvao na svaki pokret glavom, a onda mi se danima ceo svet bukvalno okretao za mnom kako se pokrenem... 

Nije isto, ovo drugo je mnogo strasnije. Ja kod sebe to dovodim u vezu sa svojom karotis arterijom koja je jel 

opasno zakrecena, a onda to kombinujem sa nespretnim sedenjem, iskrivljenom kicmom, vratom i eto belaja.

Pomognu mi te vezbe, a mozda prodje i samo od sebe.

Posted

Iz cista mira me je spopalo nakon 2 sata mirovanja u sedecem polozaju, ustala sam i ceo svet je poceo da se vrti. Kada je pocelo povracanja, taksista me je bukvalno odvukao do bolnice, ni danas ne mogu da se setim da li sam platila tu voznju. EKG, infuzije na odeljenju interne medicine, pregled kod "usnog", dg - virusna infekcija uha, dr je malo zavirio u moje usi onom lampicom i to e bilo sve.  Bilo mi je cudno jer me uho nije bolelo, nije bilo temperature, nekakvog iscedka, Pustena kuci bez  preporuke da ista snimam, pregledam. Nakon popijenih tableta Urutala - k o nova. Ponovilo se u blazoj formi godinu, dve kasnije. Ipak, pazim da u kuci imam Urutal, za nedajboze. Smatram se srecnicom jer sam se srela sa Urutalom u sedamdesetoj godini zivota dok sam iz prica drugih zena saznala da im je taj lek kao kokice, nema  te koja se ne kune u njega. 

Posted

Ja sam proslo leto imao epizode gde kada ustanem krene sve da mi se vrti par minuta. Sva sreca, zena mi je kardiolog, pa smo brzo otkrili da mi pritisak padne na 80/60 . Godinama sam pio enelapril 5mg dva puta dnevno i onda iz cistog mira ta doza postala prejaka. sa svojom kardiologom sam eksperimentisao oko doze i sada sam na 2.5 mg jednom dnevno. Neverovatno koliko me nizak pritisak pogadja, visok retko osetim, osim sto kada predje 140 pocrvene mi usi, ali nizak me bukvalno paralise. Sva sreca vise ne putujem kao ranije, radim kuci, ali kada padne ispod 100, samo gledam gde je krevet.

• Like 2
Posted
7 hours ago, DJORDJE said:

Ja sam proslo leto imao epizode gde kada ustanem krene sve da mi se vrti par minuta. Sva sreca, zena mi je kardiolog, pa smo brzo otkrili da mi pritisak padne na 80/60 . Godinama sam pio enelapril 5mg dva puta dnevno i onda iz cistog mira ta doza postala prejaka. sa svojom kardiologom sam eksperimentisao oko doze i sada sam na 2.5 mg jednom dnevno. Neverovatno koliko me nizak pritisak pogadja, visok retko osetim, osim sto kada predje 140 pocrvene mi usi, ali nizak me bukvalno paralise. Sva sreca vise ne putujem kao ranije, radim kuci, ali kada padne ispod 100, samo gledam gde je krevet.

I ja mnogo bolujem od tog niskog pritiska, nekoliko puta sam padala u nesvest, nocu kad ustanem iz kreveta, ali to je neko

jako cudno "padanje" jer ja taj pad nisam registrovala, ne znam ni koliko sam dugo bila u toj nesvesti, pas uvek preskoci

preko mene i ja dodjem k sebi. Moje su epizode i to svakodnevne 80/40, a puls luduje do 130.

Ja ne uzimam nista, tu i tamo beta blokator, najnizu mogucu dozu bas kad se uplasim od visokog pulsa, a osecam

ga neravno. Valjda se organizam tako i navikne na taj nizak pritisak.

Moj kardiolog ( jedan mladji genijalan Turcin) kaze da ja ne bi trebalo apsolutno nista da uzimam,

ali me uhvati frka kad ovaj puls pocne da luduje jer onda osecam i kako srce preskace sve i svasta

i ipak uzmem taj beta blokator.

• 3 weeks later...
Posted (edited)
Spoiler

Neko je možda ispratio, ali ogromna većina svakako nije, početak pokušaja da se kozumacija alkohola donekle izjednači sa konzumacijom duvanskih proizvoda kada je u pitanju njen načelni marketinški deo, o čemu piše Njujork Tajms. (https://www.nytimes.com/2025/01/03/health/alcohol-surgeon-general-warning.html).

Za one koji nisu ispratili, videli, čuli ili pročitali, a zanima ih ta vrsta regulatorne politike u javnom zdravstvu, jedan od glavnih američkih medicinara Vivek Murti je, naime, pokrenuo inicijativu da na bocama alkohola etikete sa upozorenjem o raku prate obrazac kao kada je reč o etiketama na paklama cigareta. Taj obrazac svi veoma dobro poznajemo: uzme se složeno naučno pitanje, simplifikuje se na najstrašnije elemente i zatim se predlože opsežne i teške administrativne intervencije koja prevazilaze ono što dokazi sugerišu.

Murtijev tajming je posebno zanimljiv ako se uzme u obzir da taj njegov dramatični proglas stiže samo nekoliko nedelja nakon što je američka akademija nauka objavila sveobuhvatan pregled koji pokazuje da je umerena konzumacija alkohola zapravo povezana sa nižim mortalitetom od svih uzroka nego bez konzumiranja alkohola. A nepovezanost između ovih pozicija zapravo pruža jasan uvid u to na koji način javne zdravstvene institucije ponekad oblikuju istraživačke interpretacije kako bi opravdale intervencije, slično kao u različitim fazama neorganizovanog i na momente nekoherentnog odgovora na pandemiju koronavirusa.

Izveštaj Nacionalne akademije pruža, u stvari, nijansiraniju priču nego što sugeriše Murtijeva opšta osuda. Konkretno, otkriveno je da je umereno konzumiranje alkohola povezano sa nižim kardiovaskularnim mortalitetom i smanjenim rizikom od srčanih i nefatalnih moždanih udara. Možda je najizrazitije to što žestoki alkoholičari, koji čine samo 7,2% konzumenata alkohola, čine dom za otprilike 75% karcinoma povezanih sa alkoholom. 

Šta nam to zaista pokazuje? Pa da su odnosi rizika za one koji piju malo alkohola minimalni i često nadoknađeni drugim faktorima životnog stila. Ipak, Murtijev savet ne pravi razliku između nekoga ko povremeno uživa u čaši vina uz večeru i nekoga ko puno pije svaki dan.

Ali, uprkos tim činjenicama, organi javnog zdravlja imaju dokumentovanu tendenciju da s vremenom preduzimaju sve agresivnije intervencije. Ne bi trebalo tražiti veće dokaze od višedecenijske kampanje protiv duvanske industrije. Počelo je sa zabranom reklamiranja na, recimo, trkama Formule 1, pre nego što se prešlo na ograničenja opšteg oglašavanja, visoke poreze i na kraju potpune zabrane u mnogim prostorima.

Ipak, kada je reč alkoholu, čija isparenja kada alkoholičar isparava ne štete ljudima u njegovoj okolini kao u slučaju duvanskog dima, metodologija Nacionalne akademije naglašava koliko pažljivo treba postupati sa takvim zdravstvenim podacima. Oni su posebno isključili studije koje su kombinovale osobe koje nikada nisu pile sa bivšim pijancima kako bi se izbegla takozvana pristrasnost apstinenata, što je vrsta rigorozne razlike koja je odsutna u zahtevu da se na alkoholnim proizvodima štampaju etikete upozorenja. 

Takođe, istraživanja, od 2010. godine pa nadalje, fokusirala su se na najnovije modele, osiguravajući da zaključci odražavaju najsavremenije razumevanje, a ne zastarele pretpostavke. Zato i dolazimo do komičnih mimoilaženja u domenu javnog zdravstva, pa u vreme kada Murti poziva na regulatorni opseg kada je reč o alkoholu, Japan ima nacionalnu kampanju kako bi se povećala popularnost alkoholnih pića među mladima nakon pada poreskih prihoda.

Odnos alkohola i raka , zapravo,zaslužuje ozbiljno proučavanje i odgovarajuće odgovore javnog zdravlja, ali ti odgovori treba da budu proporcionalni stvarnim dokazima, a ne vođeni institucionalnim zamahom ili političkom svrsishodnošću. 

Zato Murtijev krstaški rat govori više o birokratiji javnog zdravlja nego o uticaju alkohola na zdravlje. Kao i mnoge upitne institucionalne proklamacije pre te akcije, takvo delovanje zapravo pokazuje kako se lako nijansirani naučni nalazi mogu transformisati u pojednostavljene poruke koje opravdavaju proširenje regulatornog dometa. Takođe, nudi nove načine za neprofitne organizacije koje predvodi elita, da prikupe i zatim dodele, pa podele nova sredstva koja se mere u milijardama dolara. 

Jer, ovde nije pitanje da li alkohol nosi zdravstvene rizike... Jasno je da nosi u prekomernim količinama, pa čak i u minimalnim kada je reč o upravljanju motornim vozilom... Pitanje je, zapravo, da li se ti rizici tačno saopštavaju u službi zdrave javne politike.

Pogledamo li bez ostrašćenosti, ovakva redukcionistička tendencija čini medveđu uslugu i nauci i javnom zdravlju. 

Zašto?

Pa zato što kada institucije dosledno precenjuju rizike ili ignorišu dokaze koji obezbeđuju kompenzaciju, one narušavaju poverenje javnosti,... Isto ono poverenje koje će im trebati kada se suoče sa pravim zdravstvenim hitnim situacijama koje zahtevaju dramatične intervencije.

A nivo poverenja ili nepoverenja javnosti nam je najbolje pokazalo rukovođenje krizom tokom pandemije koronavirusa.

Na kraju krajeva, najveći broj ljudi na planeti prekomerno pije samo u određenim slučajevima: na žurkama, u noćnim izlascima, na svadbama i tome slično... I onda se logično postavlja pitanje: kako da se pošteno ušljemamo čak i u tim retkim situacijama ako nas sa etikete na flaši gleda lik koji je oboleo od raka?

Edited by Nek grmi jako
  • 4 weeks later...
  • uvrnuto locked this topic
  • Don Juan unlocked this topic
  • 2 weeks later...
Posted

Ono gore nije bio Vertigo, nego MS.
Vec sam na drugim temama rekao da im od januara dobio dijagnozu MS-a.

Pricacu nekog dana malo vise o tome, zahteva malo duzi post, pa cak i iskustva iz same bolnice, tj sa neurlogije. Sada mi je i dalje malo traumaticno da recall-ujem sve to.
Ne treba bezati od toga, svakako.

Generalno, moj veliki problem je sto drzim dosta stvari u sebi, to je moj problem u zivotu. Kada me zadesilo ovo, kao silver lining sam odlucio da me to natera da promenim neke stvari u zivotu. Pritom sam imao kontakt sa jednom osobom slicnih godina, koja ima par godina dijagnozu, i koja me insipirisala da se ovom bolescu zivi, da se od nje niti krije, niti pred se pred svetom ona krije. I vidim da ona zivi jedan sasvim lep i normalan zivot. Mislim iz moje perspektive. Jebena je ovo boljka, bez laganja. Rolerkoster psihickih i fizickih nelagoda. Svaki dan moze da krene neka od nelagoda. A na kraju dana, ne smes da se prepustis tome da kukas na sve to, i da se prepustis da si bas bolesnik. Tako i ja gledam da zivim sada, i pred sobom i pred drugima. I naci balans izmedju deljenja, i pricanja sa drugima kako se osecas, ali i gledanja da se ne pretvoris u sve to sto ovo nosi, da te ne obuzme celo to stanje, to je valjda kljuc. 

Inace, ko ima neke nelagodje sa vrtoglavicama, nekakvim cudnim bolovima i slicno... ne bojte se magneta, skupite muda i na vreme radite to. I ne slusajte price "to ti je losa cirkulacija itd".
Meni je sve krenulo jos pre 4 god, imao sam par tih nedelja nelagode, dobio betaserc, "sredilo" se sve. Neurolog umesto da mi je rekao da se snimim itd, dao mi je lek. Vec tada sam mogao da da znam. A sto ranije znas, to je bolje...

Tuzno je kako kod nas ne postoji kultura preventive za ovakve stvari. Da se ne lazemo, svako ce u nekom momentu morati na magnet, nasa kultura je da izbegavamo to. I roditelji isto gledaju da izbegavaju to sa svojom decom. Sto je jako lose. 

• Like 7
Posted
1 hour ago, Kooineeperk said:

Moramo biti pragmaticni. Imam dete u skoli, i znam sta se radi (odnosno ne radi). Ne pricam napamet. 

Manji problem ce biti ako ne nauce nesto iz muzickog ili likovnog, u poredjenju sa smanjenim znanjem iz recimo srpskog i matematike. 

Niko ovde ne zagovara izbacivanje predmeta iz gradiva generalno. Vec da se sada, u ovom preostalom delu skolske godine to limitira i da prednost drugim predmetima. Ovih preostalih 2-3 meseca bez fizickog nece pogorsati zdravstvenu situaciju dece. Kao sto je nece ni popraviti pogotovo u mladjim razredima gde ne rade ama bas nista (decaci dobiju loptu da igraju fudbal, devojcice "izmedju 2 vatre" i to je to). Na tome mogu i treba da porade i roditelji. 

Da ne dužim tamo.

I ja sam bila pragmatična kad sam pomenula "letnju školu".

A tvoj odnos prema pomenutim predmetima je preslikan od mojih roditelja-sroski i matematika su alfa i omega znanja i obrazovanja.

I ako znaš šta se radi na fizičkom, a znam i ja, jer mi je unuče 4. razred, što se to ne rešava na vreme?

I to nipodaštavanje mojih likovnog i sličnih predmeta se tačno preneo na mene i moje vršnjake, pa smo ih i mi isto tako tretirali sa prezirom "nek trči ko mora".

A volela sam likovno i imala dobrog profesora u osnovnoj, slikara.

A danas ne znam da prepoznam lepotu umetničkog dela i Pikasa smatram poremećenim.

I onda nam iskaču Ćaciji-lideri.

• Like 1
Posted
19 hours ago, Helena said:

Da ne dužim tamo.

A tvoj odnos prema pomenutim predmetima je preslikan od mojih roditelja-sroski i matematika su alfa i omega znanja i obrazovanja.

I ako znaš šta se radi na fizičkom, a znam i ja, jer mi je unuče 4. razred, što se to ne rešava na vreme?

I to nipodaštavanje mojih likovnog i sličnih predmeta se tačno preneo na mene i moje vršnjake, pa smo ih i mi isto tako tretirali sa prezirom "nek trči ko mora".

A danas ne znam da prepoznam lepotu umetničkog dela i Pikasa smatram poremećenim.

I dalje nisi pragmaticna. Ne gledas moj stav o ovome kroz sadasnji kontekst i u neki ograniceni period o kome govorim, vec generalizujes. A ja sam bio eksplicitan kad sam rekao sta mislim o limitiranju gradiva i davanja prioriteta, 2x sam ponovio da se to odnosi samo na sada. A ti me ovde pitas "sto se fizicko nije resavalo na vreme" - to je skroz druga tema. I apsolutno nisam nipodostavao likovno i muzicko, en general. 

Da bi postao Caci najpre je potrebno nepostojanje kicme i obraza (to je primarni uslov), a tek onda manjak obrazovanja (to je sekundarni uslov, ne nuzan ali ni sam po sebi dovoljan). Za izgubljenih 2-3 meseca likovnog, muzickog, fizickog (dakle jos jednom, sadasnji kontekst, ogranicen period) svakako neces postati Caci. 

Voleo sam i ja sve te predmete u skoli, ali su mi jezici i matematika, i drugi predmeti ipak potrebniji u zivotu. Bez poznavanja nota mozes da uzivas u muzici, ali bez sabiranja i oduzimanja ne mozes ni u prodavnicu da odes... prosto, to je tako. 

Posted

Ovo nisam postavila ovde, nego u obrazovanju.

Nisi pisao za ovu godinu za fizičko, nego generalno, pa sam tako i odgovorila.

I ne znam zašto je problem ako se nešto kaže/napiše, stati iza toga.

A svet kako ide, možeš da odeš u prodavnicu bez sabiranja i oduzimanja, ako već banalizuješ, ali ako nemaš zdravo telo (a u zdravom telu je i zdrav duh -umetnost) nećeš ni do prodavnice stići-banalizujem.

Prosto, to je tako.

Posted

Možda sa alkoholizmom :classic_mellow:

Dal sam videla nauka i obrazovanje ili je premešten post, da me ubiješ nemam pojma.

Saće modovi...

• Like 1
Posted
6 hours ago, Helena said:

Ovo nisam postavila ovde, nego u obrazovanju.

Sta ja znam, ja sam samo lupio Reply 🙂 

Ti onda ne citas pazljivo (da ne dam neku tezu kvalifikaciju). 

Pricali smo o obustavi, uglavnom @DJ_Vasa i ja. Dakle o sadasnjem kontekstu. 

Onda posle 2 dana ti citiras neki moj post iz te diskusije i umeces pricu o nadoknadi i pominjes neki jul i avgust (i tu se drzis nekog okvira diskusije - da pricamo o prosveti i skolskoj godini sada a ne generalno): 

Spoiler

On 3/19/2025 at 2:10 AM, Helena said:
On 3/17/2025 at 11:46 PM, Kooineeperk said:

Sta reci... ja sam danas ostao zatecen cinjenicom da skola mog deteta, koja je bila medju prvima u totalnoj obustavi, pa se onda povremeno vracala na 30min, pa onda opet stupila u obustavu koja je trajala 3 nedelje do ovog protesta, sada pocinje sa nastavom od 30min. 

Sad kad je potrebno da svi stisnu 3 dana potpunog sinhronizovanog stajanja. 

Zasto ste onda uopste obustavljali nastavu ranije?!

I to sve pored silne podrske i od Kavcica i IT zajednice, gde su skupljaju znacajna sredstva za nastavnike. Nastavnici nisu vozaci autobusa da ih moze neko tek tako zameniti. Pa i da ih zamene sa nekim sa biroa, ne mogu sve, i nece im proci te zamene i bice vraceni na posao kad se zlo ukloni. Ali jbg... 

Uza svu pomoć i simpatije koje prosvetari sad imaju, koliko roditelja bi se složili da im deca idu u julu i avgustu u školu, kao nadoknadu?

Lepo sam ti odgovorio da niko ne pominje jul i avgust. Dakle jos uvek smo u kontekstu sadasnjosti. I dao sam neko svoje vidjenje kako to treba da izgleda OVE skolske godine sa tom idejom izbacivanja nekog gradiva a ne celih predmeta, ako procitas sta sam napisao (bold):

Spoiler

On 3/19/2025 at 9:01 AM, Kooineeperk said:

Ko prica o skoli u julu i avgustu? Niko. Eventualno zvalavi i ekipa. 

Skolska godina treba da se zavrsi na vreme, sa onim obimom gradiva koji moze da se odradi u tom periodu uz neku nadoknadu casova ali tako da ne preoptereti decu. Ako preostane nesto bitno, odradice u narednoj skolskoj godini.

Na primer, znam da se nece mnogi sloziti, ali ja bih izbacio fizicko, likovno i muzicko.

- Na fizickom ionako nista ne rade, ili dobijes loptu pa jurcas (sto mozes bilo kad u slobodno vreme) ili eventualno radis neke vezbice. Sve to moze i kod kuce i napolju. 

- Likovno moze da se radi takodje kod kuce, u nekom manjem obimu. Da dobiju zadatak da odrade neki rad u nekoj tehnici, da imaju Youtube/online video klip koji to objasnjava i radi kod kuce koliko zelis.

- Muzicko slicno

Najteze je prvacima, petacima i osmacima. Pogotovo osmacima sto nece imati mnogo prostora za nadoknadu. 

Na sta ti valjda sama u svojoj glavi prebacujes pricu na neki siri kontekts. Kako deca dolaze krive kicme, o muzici itd...

Ja ti lepo tu napisem (bold) da niko ovde ne zagovara izbacivanje gradiva generalno.

Spoiler

On 3/19/2025 at 12:32 PM, Kooineeperk said:
On 3/19/2025 at 12:08 PM, Helena said:

Ako tako postaviše stvari, sve to mogu i sa drugim predmetima ili ih prosto izbaciti iz gradiva.

Na sistematskim pregledima dece (mi radimo osnovnu školu) minimum 70% njih je sa viškom kilograma, dobar broj je baš pretila, a isto tako je dobar broj sa znacima deformiteta kičme i grudnog koša.

Što se pak tiče fizičke spreme, mislim da mogu ja da im pariram sa navršenih 57.

Ono što se sluša nije muzika.

I da ne širim priču ovde,da, apsolutno sam protiv tvog predloga.

Moramo biti pragmaticni. Imam dete u skoli, i znam sta se radi (odnosno ne radi). Ne pricam napamet. 

Manji problem ce biti ako ne nauce nesto iz muzickog ili likovnog, u poredjenju sa smanjenim znanjem iz recimo srpskog i matematike. 

Niko ovde ne zagovara izbacivanje predmeta iz gradiva generalno. Vec da se sada, u ovom preostalom delu skolske godine to limitira i da prednost drugim predmetima. Ovih preostalih 2-3 meseca bez fizickog nece pogorsati zdravstvenu situaciju dece. Kao sto je nece ni popraviti pogotovo u mladjim razredima gde ne rade ama bas nista (decaci dobiju loptu da igraju fudbal, devojcice "izmedju 2 vatre" i to je to). Na tome mogu i treba da porade i roditelji. 

Na sta ti odgovaras da si "bila pragmaticna kad si pomenula letnju skolu" 😄  da, to je bas pragmaticno. I opet kreces u neku siru pricu "zasto se fizicko ne resava na vreme", pa onda o neko ucitavanje o nekom generalnom "nipodostavanju likovnog i slicnih predmeta" i o tome kako nastaju Caciji... 😄 

Ja ti lepo opet skrenem paznju da ne uzimas sadasnji kontekst u obzir, da siris pricu i generalizujes sto ovde niti je tema niti moj stav i namera (bold):

Spoiler

9 hours ago, Kooineeperk said:
On 3/19/2025 at 2:26 PM, Helena said:

Da ne dužim tamo.

I dalje nisi pragmaticna. Ne gledas moj stav o ovome kroz sadasnji kontekst i u neki ograniceni period o kome govorim, vec generalizujes. A ja sam bio eksplicitan kad sam rekao sta mislim o limitiranju gradiva i davanja prioriteta, 2x sam ponovio da se to odnosi samo na sada. A ti me ovde pitas "sto se fizicko nije resavalo na vreme" - to je skroz druga tema. I apsolutno nisam nipodostavao likovno i muzicko, en general. 

Da bi postao Caci najpre je potrebno nepostojanje kicme i obraza (to je primarni uslov), a tek onda manjak obrazovanja (to je sekundarni uslov, ne nuzan ali ni sam po sebi dovoljan). Za izgubljenih 2-3 meseca likovnog, muzickog, fizickog (dakle jos jednom, sadasnji kontekst, ogranicen period) svakako neces postati Caci. 

Voleo sam i ja sve te predmete u skoli, ali su mi jezici i matematika, i drugi predmeti ipak potrebniji u zivotu. Bez poznavanja nota mozes da uzivas u muzici, ali bez sabiranja i oduzimanja ne mozes ni u prodavnicu da odes... prosto, to je tako. 

I ti i pored svega toga dodjes i napises ovako nesto:

Ja stojim iza svojih reci ali ti ili ne znas da ih procitas, ili razumes ili namerno nesto projektujes u svojoj glavi. 

Gde sam ja pisao generalno?! Pricao o ukidanju tih predmeta uopste? Hajde jos jednom procitaj sve ovde, na jednom mestu ti je, hronoloski... 

Posted

- Na fizickom ionako nista ne rade, ili dobijes loptu pa jurcas (sto mozes bilo kad u slobodno vreme) ili eventualno radis neke vezbice. Sve to moze i kod kuce i napolju. 

- Likovno moze da se radi takodje kod kuce, u nekom manjem obimu. Da dobiju zadatak da odrade neki rad u nekoj tehnici, da imaju Youtube/online video klip koji to objasnjava i radi kod kuce koliko zelis.

- Muzicko slicno. 

To bi bilo tvoje razmišljanje koje sam komentarisala.

Ti ne znaš da pročitaš svoje reči.

Posted
On 3/20/2025 at 11:00 PM, Helena said:

- Muzicko slicno. 

To bi bilo tvoje razmišljanje koje sam komentarisala.

Ti ne znaš da pročitaš svoje reči.

Cinjenica je da na fizickom nista ne rade u prva 4 razreda dok ne dobiju nastavnika fizickog. Bukvalno je ovako kako sam opisao. Evo lopta, jurcajte, gadjajte se. Eventualno neke vezbice zagrevanja pre toga. I to pricam o jednoj od najvecih osnovnih skola u Srbiji. 

Preskocila si, namerno, sve ono gde to stavljam u kontekst nadoknade od ova 2-3 meseca. Gde kazem da takvo fizicko im nece nedostajati u razvoju a da likovno i muzicko mogu kod kuce. 

Ali dzaba ja tebi da objasnjavam - ti si sebi utuvila nesto u svojoj glavi i tako je. Moze i da ti se nacrta, i otpeva, ti to opet neces shvatiti. 

Posted

Komentarisala si ono sto si ti sebi utuvila u glavu bez ikakvog razumevanja onog sto sam ja napisao. A te dve stvari su razlicite. Bukvalno, ucitavas nesto sto si sama umislila, iztrgla iz citavog konteksta. 

A dobro sta sad, nije kao da ti je prvi put. 

Posted
1 hour ago, Kooineeperk said:

Komentarisala si ono sto si ti sebi utuvila u glavu bez ikakvog razumevanja onog sto sam ja napisao. A te dve stvari su razlicite. Bukvalno, ucitavas nesto sto si sama umislila, iztrgla iz citavog konteksta. 

A dobro sta sad, nije kao da ti je prvi put. 

Bukvalno misliš da će nešto postati drugačije, ako 15 puta ponoviš.