Jump to content

Zdravlje i medicina - pitanja o svemu i svačemu

Eddard

Recommended Posts

Po drugi put prolazim kroz Vestibularni Vertigo. Tj moze biti vertebrobazilarna insuficijencija ili vestibularni neuritis. Tj nadam se da je to,  za petak sam zakao MR sken i kolordopler vrata i glave.
Jednom sam imao u jeku korone. Retko neprijatno iskustvo. Tada je trajalo 3 nedelje, i s ozbirom da je bilo prvi put, mnogo sam se usrao, jbg glava je u pitanju.

Molim vas ljudi, nemoj da sedite na ledja, sedite na zadnjicu. To je moj ogroman problem, a ovo je jako neprijatna stvar.
NIsu samo vrtoglavice, nego je i vid, da bih gledao u stranu, moram da okrecem celu glavu i telo, ne mogu da bacam pogledam ka perifernim delovima.

10 hours ago, BattleBender said:

Po drugi put prolazim kroz Vestibularni Vertigo. Tj moze biti vertebrobazilarna insuficijencija ili vestibularni neuritis. Tj nadam se da je to,  za petak sam zakao MR sken i kolordopler vrata i glave.
Jednom sam imao u jeku korone. Retko neprijatno iskustvo. Tada je trajalo 3 nedelje, i s ozbirom da je bilo prvi put, mnogo sam se usrao, jbg glava je u pitanju.

Molim vas ljudi, nemoj da sedite na ledja, sedite na zadnjicu. To je moj ogroman problem, a ovo je jako neprijatna stvar.
NIsu samo vrtoglavice, nego je i vid, da bih gledao u stranu, moram da okrecem celu glavu i telo, ne mogu da bacam pogledam ka perifernim delovima.

Ja patim od toga, dodje neocekivano, prvi put sam i ja bila uplasena, ova snimanja nisu nista pokazala, a i kod mene traje nekoliko

nedelja, lekar za uho/grlo/nos mi je rekao da taj poremecaj dolazi od uha.

Bolest kristala u uhu (BPPV- benigni paroksizmalni pozicioni vertigo) je vrtoglavica koja se javlja prilikom određenih položaja glave. Obično je kratkotrajna i može biti praćena mučninom i povraćanjem. Nije praćena slabljenjem sluha i zujanjem u uhu. Ovaj tip vrtoglavice je uzrokovan je pomeranjem otolita (kristali kalcijum karbonata) u unutrašnjem uhu.

https://www.stetoskop.info/bolesti-uha-grla-i-nosa-otorinolaringologija/bolest-kristala-u-uhu-kao-uzrok-vrtoglavica

Lekar mi je samo objasnio koje vezbe da radim, a to mi nazalost uopste nije pomoglo i onda sam na youtubu nasla

vezbe, dva-tri puta dnevno ( traje 5-6 minuta) i posle nekog vremena to i prodje, ali vec posle tih vezbi i sam primetis

da se situacija poboljsava.

Pogledaj na youtube ( vezbe kod poremecaja vestibularnog aparata)

https://radonnb.co.rs/lat/opste-vezbe-kod-poremecaja-vestibularnog-aparata/

Nista drugo ne pomaze, nikakvi lekovi, ali idi na ta snimanja cisto da budes miran jer ces znati da nije nista "opasno".

BPPV nije isto što i vestibularni neuritis. Ja sam imao oba, prvi me je prošao za dva dana, drugi mi je trajao 3 nedelje, užasno neprijatno iskustvo. Prvo sam ceo dan bljuvao na svaki pokret glavom, a onda mi se danima ceo svet bukvalno okretao za mnom kako se pokrenem... 

• Like 2

20 minutes ago, Eddard said:

BPPV nije isto što i vestibularni neuritis. Ja sam imao oba, prvi me je prošao za dva dana, drugi mi je trajao 3 nedelje, užasno neprijatno iskustvo. Prvo sam ceo dan bljuvao na svaki pokret glavom, a onda mi se danima ceo svet bukvalno okretao za mnom kako se pokrenem... 

Nije isto, ovo drugo je mnogo strasnije. Ja kod sebe to dovodim u vezu sa svojom karotis arterijom koja je jel 

opasno zakrecena, a onda to kombinujem sa nespretnim sedenjem, iskrivljenom kicmom, vratom i eto belaja.

Pomognu mi te vezbe, a mozda prodje i samo od sebe.

Iz cista mira me je spopalo nakon 2 sata mirovanja u sedecem polozaju, ustala sam i ceo svet je poceo da se vrti. Kada je pocelo povracanja, taksista me je bukvalno odvukao do bolnice, ni danas ne mogu da se setim da li sam platila tu voznju. EKG, infuzije na odeljenju interne medicine, pregled kod "usnog", dg - virusna infekcija uha, dr je malo zavirio u moje usi onom lampicom i to e bilo sve.  Bilo mi je cudno jer me uho nije bolelo, nije bilo temperature, nekakvog iscedka, Pustena kuci bez  preporuke da ista snimam, pregledam. Nakon popijenih tableta Urutala - k o nova. Ponovilo se u blazoj formi godinu, dve kasnije. Ipak, pazim da u kuci imam Urutal, za nedajboze. Smatram se srecnicom jer sam se srela sa Urutalom u sedamdesetoj godini zivota dok sam iz prica drugih zena saznala da im je taj lek kao kokice, nema  te koja se ne kune u njega. 

Ja sam proslo leto imao epizode gde kada ustanem krene sve da mi se vrti par minuta. Sva sreca, zena mi je kardiolog, pa smo brzo otkrili da mi pritisak padne na 80/60 . Godinama sam pio enelapril 5mg dva puta dnevno i onda iz cistog mira ta doza postala prejaka. sa svojom kardiologom sam eksperimentisao oko doze i sada sam na 2.5 mg jednom dnevno. Neverovatno koliko me nizak pritisak pogadja, visok retko osetim, osim sto kada predje 140 pocrvene mi usi, ali nizak me bukvalno paralise. Sva sreca vise ne putujem kao ranije, radim kuci, ali kada padne ispod 100, samo gledam gde je krevet.

• Like 1

7 hours ago, DJORDJE said:

Ja sam proslo leto imao epizode gde kada ustanem krene sve da mi se vrti par minuta. Sva sreca, zena mi je kardiolog, pa smo brzo otkrili da mi pritisak padne na 80/60 . Godinama sam pio enelapril 5mg dva puta dnevno i onda iz cistog mira ta doza postala prejaka. sa svojom kardiologom sam eksperimentisao oko doze i sada sam na 2.5 mg jednom dnevno. Neverovatno koliko me nizak pritisak pogadja, visok retko osetim, osim sto kada predje 140 pocrvene mi usi, ali nizak me bukvalno paralise. Sva sreca vise ne putujem kao ranije, radim kuci, ali kada padne ispod 100, samo gledam gde je krevet.

I ja mnogo bolujem od tog niskog pritiska, nekoliko puta sam padala u nesvest, nocu kad ustanem iz kreveta, ali to je neko

jako cudno "padanje" jer ja taj pad nisam registrovala, ne znam ni koliko sam dugo bila u toj nesvesti, pas uvek preskoci

preko mene i ja dodjem k sebi. Moje su epizode i to svakodnevne 80/40, a puls luduje do 130.

Ja ne uzimam nista, tu i tamo beta blokator, najnizu mogucu dozu bas kad se uplasim od visokog pulsa, a osecam

ga neravno. Valjda se organizam tako i navikne na taj nizak pritisak.

Moj kardiolog ( jedan mladji genijalan Turcin) kaze da ja ne bi trebalo apsolutno nista da uzimam,

ali me uhvati frka kad ovaj puls pocne da luduje jer onda osecam i kako srce preskace sve i svasta

i ipak uzmem taj beta blokator.