Ja sam za tog valjda najčuvenijeg SSSR serijskog ubicu prvi put čuo još davno u "Citizen X", https://www.imdb.com/title/tt0112681/ , filmu sa Stephen Rea u gl ulozi (U sporednim Donald Sutherland, Max von Sydow). Vidim da je izvor za scenario izašao već 1993 a film '95, što je imajući sve u vidu baš rano (Ubistva su počinjena od kraja '70-ih do kraja '80'-h, tako da je film bio baš svež, rano da ranije ne može biti takoreći). Ne znam da li bi gledao ovaj iz 2015, ne samo zbog tematike koja je takva kakva je, već zato što je radnja izmeštena 30-ak god ranije, što mi malo smeta imajući u vidu razlike između tih perioda i specifična zbivanja u SSSR tokom te burne ere...
Od ovoga što sam gledao, nisam video problem sa Kusturicom i Miličićem. Jel možeš da pojasniš? U odbrani su uradili pošten posao, kao i ceo tim uostalom. Zanima me zašto Miladinović nije igrao, sećam se da je nadigrao Bjelicu u pionirskom finalu pre godinu dana valjda.
Child 44 2O15, režija Daniel Espinosa, uloge Tom Hardy, Gary Oldman, Noomi Rapace, Vincent Cassel, Fares Fares /departman Q/ ... Film je baziran na prvom delu trilogije Toma Roba Smita, smešten u Staljinovo doba Sovjetskog Saveza. Radnja se bavi idealističkim, prostaljinovim oficirom bezbednosti koji odlučuje da istraži niz ubistava dece u zemlji u kojoj navodno ova vrsta kriminala ne postoji. Država ne želi da čuje za postojanje ubice dece, a kamoli serijskog ubice. On biva degradiran i prognan, ali odlučuje, samo uz pomoć svoje supruge, da nastavi sa slučajem. Film se fokusira na masovnog ubicu dece*, međutim, prava drama, napetost i užasna atmosfera leže u sistemu i društvu/politici tog vremena. Uznemirujuće u svojoj autentičnosti, strah i paranoja, despotizam, šta god da radite ili ne radite sve se može protumačiti kao pogrešno i upotrebiti protiv vas. Glavni muški lik u jednom trenutku kaže: We're already dead. Odlična glumačka ekipa u odličnom filmu. *Po romanu „Child 44“ Toma Roba Smita inspirisanom stvarnim serijskim ubicom Andrejem Čikatilom. **Film je zabranjen u Rusiji ubrzo nakon što je dobio dozvolu za prikazivanje.