Jump to content

Forumas forumasu


Amigo

Recommended Posts

A jbt, i ove priče "mi vs vi" su mi se popele na qratz odavno. Imali smo onomad ozbiljan kleš kada su se pojavili postovi  "trećesrbijanaca", gde sam se i lično našao na udaru. Poenta je da se konačno pojavila opcija koja nije crno vs belo nego je nešto treće. Najviše bih se radovao da postoji i četvrto, peto, šesto, a ne da se davimo večito ukopani u rovove gledajući neke tamo preko puta. 

 

Crnobeli svet, pored onolikih boja. Užas jebeni.

 

Quote

Ovaj forum je lep jer je sirok. Jeste, vecinom su forumasi Srbi, ali ima mesta i za ostale iz regiona. Odemo dole na Sport ili druge teme, jebote, na Tenisu na temi Svastara pricamo svasta (valjda se zato tako zove).

 

Ti si Zoki mnogo dobar čovek, znaš moje mišljenje o tebi. A i ovaj troler @svi pjevaju mi je srcu prirastao još dok je Lokarda bio. Brat po ribljem nicku. Riboid. Kazniotm sam ga danas 24h. :classic_tongue:

 

 

  • Like 1
  • Love 2
Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, Neme said:

A i ovaj troler @svi pjevaju mi je srcu prirastao još dok je Lokarda bio. Brat po ribljem nicku. Riboid. Kazniotm sam ga danas 24h. :classic_tongue:

 

 

Nikakva riba nikad nisam bio, nešto si ti krivo pomiješaotm

 

Ja sam Mišo Mate, svi me dobro znate

 

Spoiler

spacer.png

 

A za bold ću se praviti da ga nisam vidio :classic_sleep: :classic_biggrin:

 

P.S. I love you too :classic_biggrin::classic_smile:

  • Love 1
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, svi pjevaju said:

Ja sam Mišo Mate, svi me dobro znate

 

Ma, mozda je moja greska, ali ja vam ne mogu pohvatati te sve promjene imena/nickova.

 

Evo, ovaj Neme je bio Barracuda. A ti si bio Miso Mate, pa nesto drugo, a sad pjevas.

I vise ne znam da li lovis ribu, pjevas ili se bavis nekim trecim.

 

Ja sam samo zoran, to mi je pravo ime i najlakse zapamtiti. Kad sam se ulogirao, bilo je vec drugih Zorana, pa sam dodao i godinu rodjenja jer mi je i to lako zapamtiti. Inace, one razne log-in sifre i passworde ne mogu zapamtiti. Srecom, komp pamti pa nekako uspijeva.

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

45 minutes ago, svi pjevaju said:

Ja sam Mišo Mate, svi me dobro znate

 

download.jpg.5749dbcaf639c45c95045ec6c6ae3af5.jpg

 

Znam za Mate Miša ali sam mislio da je Lokarda bio original. 😄

 

16 minutes ago, zoran59 said:

Ja sam samo zoran, to mi je pravo ime i najlakse zapamtiti.

 

Ja promenih u nadimak, skraćeno od Nemanja. Tek skoro sam sazreo, šta ćeš... :lol_2:

Link to comment
Share on other sites

26 minutes ago, Neme said:

Znam za Mate Miša ali sam mislio da je Lokarda bio original. 😄

 

 

Znaš za Matu Mišu a ne za nekog miša koji je mejt.

 

Jedan je MMK, original, sve drugo su kopije. Za razliku od dotičnog (bold), nikad u svojoj dugoj forumaškoj karijeri nisam bio u banovini.

 

Prije negoli tamo završim, jedna manje poznata za kraj

 

Spoiler

 

 

Spoiler

Svi smo mali ispod zvijezda
u pustinji zrna pijeska
sve nas nosi ista rijeka
i sudbina ista ceka

Zato svakom ruku pruzi
nikad nikog ne rastuzi
brzo prodju nam zivoti
nek' te pamte po dobroti


Ref.
Budi covjek dobre volje
zeli svakom sve najbolje
nek' ti srce mjera bude
za sve ljude, za sve ljude

Svima nama ljubav treba
treba kao milost s neba
budi covjek dobre volje
zeli svakom sve najbolje

 

 

Mišo Trovač mode off

Edited by svi pjevaju
  • Like 1
  • Ha-ha 2
Link to comment
Share on other sites

On 1/8/2022 at 12:43 AM, Neme said:

Nemam ništa protiv da se nađe sredina, ali, kad vidim da i @Barkley#34 reaguje na ovo dođe mi da se bacim sa terase.

 

Šta tebe brate triggeruje i gde je ta granica? Ajde, ti mi kaži da ne nagađam dalje. Za mene je uvreda svako poređenje sa takvima, a spočitava mi se ako to kažem kroz figurativno izražavanje?

 

Gle molim te, balkanoid i svrbov postade uvreda za gvojzenu rukavicu u facu. Konj'ma na repove kletnika staviti, uškopiti, jezik odseći žicom za parmezan, obrve isturpijati, viljuška u preostalo oko i sve dalje po Dušanovom zakoniku plemenitom, zemaljskom i gospodnjem, dvaput primeniti. :ajme:

Moja reakcija nije bila vezana za naziv kojim se krste određene grupacije među nama iako bi se i o tome moglo raspravljati. Trigeruje me:

- bahatost u komunikaciji (što se između ostalog vidi u tome da mi sa strane opušteno razjebemo deo foruma na kome uglavnom razumno piše ista ekipa, što je wwww lepo poentirala),

- nadmenost u deljenju dijagnoza (vrlo vešto upakovanih, kao ne mislimo na sve vas) bez želje da se pomogne društvu/zemlji odakle se potiče nego da se istakne sopstvena superiornost, zasnovana samo na boravku u uređenom okruženju, što je pojava za posebno razmatranje (a od mene može da dobije samo prezir),

- kao i nesposobnost da se sagleda šira slika i uzročno-posledični odnos. Takvo ponašanje upravo pokazuje to palanaštvo koga se kao sa gađenjem odriče. Mene stvarno ne zanima da trpim da neko na ovom mestu ratuje sa demonima zbog kojih se odselio odavde.

 

Pritom, to nije ograničeno samo na ljude koji žive preko. Ima takvih pojava ihahaj i ovde, neki žive od toga a drugi ko zna šta nadoknađuju svojim tripovanjem moralne veličine.

 

Na kraju, samo da naglasim da mi je mučeni alpaka samo naleteo svojim postom - povod a ne uzrok. Inače, slagali se uvek ili ne, ima ok komunikaciju i postove tamo gde nalećem na njega.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

12 hours ago, Barkley#34 said:

Moja reakcija nije bila vezana za naziv kojim se krste određene grupacije među nama iako bi se i o tome moglo raspravljati. Trigeruje me:

...........................................

 

Barkley, ne znam da li se razumemo.

 

Ja sam Imigrant (ovde) i Emigrant (tamo). To me ne cini ni boljim ni losijim, nije to nesto cime bi se trebalo hvalisati - ali ni stideti se toga. Zalomilo mi se, tako je ispalo.

 

Ipak, ima razlike. Mozda je to samo moja navika jer sam vec dugo u USA.

U engleskom jeziku, "you" je i jednina i mnozina. U domaji, ima razlike izmedju "ti" i"vi." Zato sam sefove i direktore zvao "Jack" i Raymond" bez da se obracam sa "gospodine, prezime." Ali uvek sa postovanjem. Bez lazne skromnosti, o svojoj struci sam znao vise nego oni, ali su oni hijerarhijski bili iznad mene i njihova je bila zadnja.

 

A na Balkanu, izgleda mi da ima lazne skromnosti i prividne pristojnosti, dok si onda iza ledja "hebu mater."

 

I onda, ovo sto si pomenuo, kako se "krste određene grupacije."

Mislim da nije problem kako se krste, mnogi su zavredili pogrdne izraze.

Problem je sto na osnovu jedne jedine (mozda i nebitne) karakteristike trpamo druge u "grupacije." Pa tako nastaju Zvezdasi i Partizanovci, Srbi i Hrvati, pesaci i automobilisti.

 

Ali mene, ako me komsija pozove na rucak, samo zanima kako kuva. Pojma nemam je li glasao za Dems ili Reps, ne tice me se, glavno je da je rostilj dobar.

 

Na forumu, previse vremena i teksta gubimo na to je li neko napisao "Srbi" ili "sVrbi" - i potpuno propustimo da razumemo sustinu teksta/posta.

A u stvari, bitno je ko je drpio pare iz budzeta, ko gradi ili rusi Bg na vodi, ko asfaltira trgove i pod kojim uslovima - a da li su za njih glasali Srbi ili Svrbi, nece nista promeniti.

 

Za lopove, meni je znacajno da su lopovi i samo zato ih psujem. Da li su, usput, gej ili strejt, vole li vise fudbal ili ping-pong, ne zanima me.

 

Ovde, citam tekstove i ako nisu one-linerska prepucavanja, probam da razumem. "Krstenje grupacija" i ne primecujem mnogo.

 

 

 

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@Barkley#34 Kad ne bih znao sve što znam oko foruma, i ja bih ti dao lajk bez razmišljanja. :classic_biggrin:

 

On 1/9/2022 at 11:32 AM, Barkley#34 said:

- bahatost u komunikaciji (što se između ostalog vidi u tome da mi sa strane opušteno razjebemo deo foruma na kome uglavnom razumno piše ista ekipa, što je wwww lepo poentirala)

 

Bahatost u komunikaciji je opšti pojam. Plus, tražiti od moderacije da se uklanjaju "nepodobni" samo zato što se nekima njihove face ne sviđaju, jednostavno se neće desiti. Boldovano je mnogo ozbiljan teren. Bez zajebavanja sa time, makar mi iz oka ispali. 

 

On 1/9/2022 at 11:32 AM, Barkley#34 said:

- kao i nesposobnost da se sagleda šira slika i uzročno-posledični odnos. Takvo ponašanje upravo pokazuje to palanaštvo koga se kao sa gađenjem odriče. Mene stvarno ne zanima da trpim da neko na ovom mestu ratuje sa demonima zbog kojih se odselio odavde.

 

Ok. Nemogućnost sagledavanja više opcija od samo dve i to nikakve, nije nažaost ni palanaštvo... nego pećina brate mili. Sećaš se one famozne priče o trećesrbijancima? Baš tu, prisutan nickom & avatarom, od tebe i te "ekipe koja piše normalno" sam lično bio prozvan da podržavam ime onog nepomenika, i to zato što sam rekao (tj. reklo više nas) da je ova i ovakva opozicija u Srbiji najobičnije reciklirano smeće koje ni za svoje vlasti kurcu nije valjalo. Onda, reč po reč, dođosmo dotle da mi zapravo kočimo promene, dajemo doprinos snsovcima "nečinjenjem", a da se u isto vreme zaboravilo (kao da nikad nije ni bilo) vreme onog Konjoslava u Mladenovcu, inače najobičnijeg odvlakača glasova za koga ste euforično pledirali tamo gde se normalno piše i normalni ljudi mingluju. E, takvo vašetm ponašanje upravo pokazuje lack of acceptance, palanački mentalitet, odsustvo svake opcije osim one vašetm. Nezrelo i klaustrofobično, a i životarenje u svetu sa samo dve boje su tek restlovi u vidu pojedinih društava na dalekoj margini. Lepši je svet sa kutijom tempera, malo umešnosti...

 

On 1/9/2022 at 11:32 AM, Barkley#34 said:

- nadmenost u deljenju dijagnoza (vrlo vešto upakovanih, kao ne mislimo na sve vas) bez želje da se pomogne društvu/zemlji odakle se potiče nego da se istakne sopstvena superiornost, zasnovana samo na boravku u uređenom okruženju, što je pojava za posebno razmatranje (a od mene može da dobije samo prezir)

 

... i uređenijim avlijama. Kome je lakše da tera kontru i priča kako je to sranje, ok, ali tu su mu i dometi. Ne bi bilo loše da se usput zapita, zbog čega svake godine po 50 hiljada beži iz tog famoznog "društva kome bi trebalo da se pomogne"? Pa, zato što oni koji ostaju ni sebi ne umeju da pomognu, ali je najvažnije da imaju u koga prst da upere: u svakog ko je pobegao u bolje sutra jer, pička jedna, nije hteo da pomogne. Zato što se životari u "malo sutra" uparloženoj prčvari, a prolaze godine i nada u bolje sutra. Neki pametnjakovići crtali čiča Gliše i biralitm Pančeva za predsednika. Zato što i dalje sramno visok postotak zločince promoviše u svece i tako daaaalje... Država Srbija, kakva je danas - tražili ste, gledajte Pink. Jedini plus onih prethodnih je što su bili promenljivi bez sekire. S ovima će se desiti Čaušesku, valjda je do sada jasno... Sve je ovo dozvoljeno pisati na forumu, a ko god hoće da jede zlatnom viljuškom iz narodne pesme - može slobodno, ako neće mlataranjem ugrožavati neistomišljenike. 

 

On 1/9/2022 at 11:32 AM, Barkley#34 said:

Pritom, to nije ograničeno samo na ljude koji žive preko. Ima takvih pojava ihahaj i ovde, neki žive od toga a drugi ko zna šta nadoknađuju svojim tripovanjem moralne veličine.

 

Bilo bi sjajno da je moguće i napolju reći nešto što se ne sviđa mejnstrimu a da se ne dobiju batine, u ovakvoj Srbiji brale. Ovde može i neće se menjati, a ad hominemi će biti uredno sankcionisani. 

 

Quote

Mene stvarno ne zanima da trpim da neko na ovom mestu ratuje sa demonima zbog kojih se odselio odavde.


Kako li je tek onima koji ostadoše sa demonima? 

Edited by Neme
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

14 hours ago, Barkley#34 said:

 

- nadmenost u deljenju dijagnoza (vrlo vešto upakovanih, kao ne mislimo na sve vas) bez želje da se pomogne društvu/zemlji odakle se potiče nego da se istakne sopstvena superiornost, zasnovana samo na boravku u uređenom okruženju, što je pojava za posebno razmatranje (a od mene može da dobije samo prezir),

Ali bukvalno moram da prokomentarisem iako nisam pratila temu.

Ne bih da navodim koliko puta sam cula kad kritikujem nesto u SR, kako sam eto snob, i amerikanizovana, zato sto sam otisla odatle. Iako se te kritike uopste ne razlikuju od prigovora koje sam imala i dok sam zivela u istoj zemlji, i koje su i bile dobar deo razloga za odlazak.

Cuj, to je dokazivanje superiornosti ili nedostatak zelje da se pomogne tom drustvu? Pa zelja me prosla pa sam morala da odem, zato sto to drustvo ne pomaze samo sebi, a i nije pomagalo ni meni. Mislis da je to zasnovano samo na boravku u uredjenom okruzenju ili je mozda iskustvo?

I eto i kad se dobronamerno okrenes i kazes eto pomogao bi savetom sta treba da se resi, to nailazi na prezir - pa koju onda pomoc ocekujes od onih koji su otisli?

 

14 hours ago, Barkley#34 said:

- kao i nesposobnost da se sagleda šira slika i uzročno-posledični odnos. Takvo ponašanje upravo pokazuje to palanaštvo koga se kao sa gađenjem odriče. Mene stvarno ne zanima da trpim da neko na ovom mestu ratuje sa demonima zbog kojih se odselio odavde.

 

Lepo, ti trpis zato sto neko ratuje sa svojim demonima. Pa ni neke ljude ovde ne interesuje da trpe ispoljavanje osecaja inferiornosti onih sto nisu otisli, zato sto neko kritikuje drustvo za koje je ocigledno da nije dobro. 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

On 1/9/2022 at 11:27 PM, Neme said:

Ok. Nemogućnost sagledavanja više opcija od samo dve i to nikakve, nije nažaost ni palanaštvo... nego pećina brate mili. Sećaš se one famozne priče o trećesrbijancima? Baš tu, prisutan nickom & avatarom, od tebe i te "ekipe koja piše normalno" sam lično bio prozvan da podržavam ime onog nepomenika, i to zato što sam rekao (tj. reklo više nas) da je ova i ovakva opozicija u Srbiji najobičnije reciklirano smeće koje ni za svoje vlasti kurcu nije valjalo. Onda, reč po reč, dođosmo dotle da mi zapravo kočimo promene, dajemo doprinos snsovcima "nečinjenjem", a da se u isto vreme zaboravilo (kao da nikad nije ni bilo) vreme onog Konjoslava u Mladenovcu, inače najobičnijeg odvlakača glasova za koga ste euforično pledirali tamo gde se normalno piše i normalni ljudi mingluju. E, takvo vašetm ponašanje upravo pokazuje lack of acceptance, palanački mentalitet, odsustvo svake opcije osim one vašetm. Nezrelo i klaustrofobično, a i životarenje u svetu sa samo dve boje su tek restlovi u vidu pojedinih društava na dalekoj margini. Lepši je svet sa kutijom tempera, malo umešnosti...

Opozicija je deo političke scene, a pošto u Srbiji već neko vreme imaš nepolitičko stanje (kako je to Abraham jednom definisao), ovima možeš jedino da zameriš da su tunjava gerila/pokret otpora, a ne opozicija. Uvek postoji više (mnogo više) od dve strane, i sam bih mogao da ispišem tone kritike za svakog na političkoj sceni, ali to važi u situaciji u kojoj imaš normalnu mogućnost biranja. Ja nisam ni lud ni glup da veličam političare, ali sam uvek svestan toga da moraš da posmatraš kontekst i da prema tome usmeravaš komentare ili kritike. Neki ljudi danas bukvalno trpe neverovatne gadisti, pa i rizikuju glavu u borbi protiv Vučića i mogu da prevrćem očima na neke njihove izjave ili postupke, ali ću svaku kritiku provući kroz filter toga da njih razvlače tabloidi a ne mene i da moram da budem svestan razlike između naših pozicija. Isto tako, u kritici naprednjaka i mase koja ih sledi ću uvek razlikovati onu nesrećnicu iz Leskovca koja je pre nego što je dobila posao u Leoniju radila kod Kineza za 10 hiljada dinara mesečno i bukvalno nije imala izbor, u odnosu na one koji su se iz razmaženosti i bahatosti prodali za bolju poziciju ili kombinaciju. Nažalost, primeri Turske i Mađarske, a mislim da je slično i u Poljskoj, država čija scena liči na našu, pokazuju da nije bilo drugog načina osim udruživanja onih koji se jedva gledaju očima - veće zlo je s druge strane (a to se dešava i u drugim državama, samo ove najviše podsećaju na nas). Kao što se može videti, u Srbiji se to neće dogoditi skoro, jebi ga, delu blazirane mase je još uvek skroz kul da bude iznad situacije i baca cinične opaske. A mi smo šabanija koja ne kapira postojanje više nijansi, važi...

 

Btw, ja nisam nikada veličao Konjoslava, niti sam glasao za njega, jer sam znao da to nema veze sa politikom, ali sam bio svestan mogućnosti da on može da, makar iz zezanja, pokrene jedan deo apatične mase. To za odvlačenje glasova je mit koji su proturili razočarani glasači ili timovi ostaltih kandidata, jer brojke pokazuju suprotno. Npr. u Beogradu ni više godina pre, a pokazuje se ni kasnije nije na izbore izašlo toliko ljudi kao tada (deo razloga je zbog toga što predsednički izbori uglavnom nose najviše pažnje, ali je razlika ipak prevelika da bi se opisala samo time). Nažalost, to nije bilo dovoljno da se Vučić odvede u drugi krug, ali bez Konjoslava bi razlika bila samo ubedljivija. To je fakat.

 

On 1/9/2022 at 11:27 PM, Neme said:

... i uređenijim avlijama. Kome je lakše da tera kontru i priča kako je to sranje, ok, ali tu su mu i dometi. Ne bi bilo loše da se usput zapita, zbog čega svake godine po 50 hiljada beži iz tog famoznog "društva kome bi trebalo da se pomogne"? Pa, zato što oni koji ostaju ni sebi ne umeju da pomognu, ali je najvažnije da imaju u koga prst da upere: u svakog ko je pobegao u bolje sutra jer, pička jedna, nije hteo da pomogne. Zato što se životari u "malo sutra" uparloženoj prčvari, a prolaze godine i nada u bolje sutra. Neki pametnjakovići crtali čiča Gliše i biralitm Pančeva za predsednika. Zato što i dalje sramno visok postotak zločince promoviše u svece i tako daaaalje... Država Srbija, kakva je danas - tražili ste, gledajte Pink. Jedini plus onih prethodnih je što su bili promenljivi bez sekire. S ovima će se desiti Čaušesku, valjda je do sada jasno... Sve je ovo dozvoljeno pisati na forumu, a ko god hoće da jede zlatnom viljuškom iz narodne pesme - može slobodno, ako neće mlataranjem ugrožavati neistomišljenike. 

Sledeći put ću pisati na kineskom, možda bude razumljivije. Ujedno je odgovor i Angeliji.  

 

Poznajem dosta, previše ljudi koji su napustili Srbiju i okolne zemlje još od vremena kad sam bio klinac. Nikada nisam nikom govorio ''šta ćeš tamo''. Sasvim je normalno da ljudi žele nešto da promene, da probaju nešto drugo, idu na bolje ili gde misle da im je bolje, makar to bilo unutar istog grada. Ne treba niko da mi otvara oči da je Srbija, zajedno sa komšilukom, među najsiromašnijim zemljama Evrope, sa sistemom koji lagano klizi ka centralnoazijskim oblicima bitisanja. Topla voda. U takvoj situaciji je normalno da će postojati još milion i jedan dodatni razlog da se ode za stalno. Naravno da se iz uređenijeg sveta, sa strane, neke stvari bolje vide. Ali, postoji kritika koja u prvi plan stavlja onog kome se želi nešto reći, koja uvažava kontekst, shvata koji su uzroci sadašnjeg stanja stvari i traži način kako da nešto predstavi rečima, da pomogne kako bi se makar nešto promenilo. A postoji i ona druga, u kome je u prvom planu onaj koji drži banku. To nije vezano samo za to gde neko živi, mogu da budu u pitanju i odnosi između članova iste familije iz istog grada. U kontaktu sam sa jednim brojem naših ljudi koji žive na različitim meridijanima, kao i sa nekim strancima i među njima ima onih koji preferiraju jednu ili drugu vrstu kritike, zato znam zašto sam reagovao i bio trigerovan. Pritom, od onih normalnijih često čujem i oštriju kritiku u odnosu na one nadobudne. Čak i na ličnom primeru, u vreme dok smo imali vize, igrom slučaja sam bio u prilici da znatno više putujem, poslovno i privatno, u odnosu na mnoge iz mog okruženja, pa znam koliko su me ta putovanja oplemenjivala i koliko sam učio na svakom od njih, a i koliko mi je bilo važno da kada nova saznanja prenosim okolini ne glumim veličinu i nekog ''svetskog čoveka'' koji je svratio u svoje selo.

 

Niko nije dužan da pomaže Srbiji ili nama koji živimo u istoj. Ali ako već priča o istoj (a to važi i za zemlje u komšiluku), barem ne nastupa iz uloge kolonijalnog namesnika, kao što je uobičajeno za političare iz njihovih novih domovina, koji su saučesnici pa i kreatori ove balkanske hororstabilokratije. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Zasto? To implicira da onaj ko se obraca treba to da radi sa postovanjem. Postovanje treba zasluziti, ne dobija se blanko, na primer zato sto se neko negde slucajno rodio. Na osnovu cega ta zemlja i oni koji se sa njom identifikuju smatraju da su zasluzili postovanje? Jedino sto su radili poslednjih 35 godina je da su podrzavali ama bas svako zaumlje i anticivilizacijsku ideju, pojavu ili necije delo koje se pojavilo u javnosti, i 35 godina se lozili na ista sranja, a onda za posledice krivili razne domaće političare, i mrsku civilizaciju, evo kao ovde na kraju (ne vidim da su pomenuti drugovi Vladimir i Si, ili nikome tamo nije nova domovina) . Sve, sve, samo ne sebe. Niti im je ikada palo na pamet da bi možda trebalo oni da se promene, i ad možda oni ne valjaju, a da je sa svetom sve u redu.

 

Evo da proverimo. Koliko njih u toj zemlji podrzavaju ovo sto covek zastupa u ovom tekstu? Ne trazi se odgovor u procentima, nego u brojevima. Koliko njih u toj zemlji podržava ovo iz teksta? Pet? Osam? Dvanaest? I kakvo poštovanje takvi traže? Na osnovu čega traže postovanje? Mogu oni da traže šta hoće. Što se tiče nekih, takva zemlja je zaslužila samo prezir i gađenje, za početak.

Link to comment
Share on other sites

Kolumniste uopste vise ne citam.  Predstavljaju se kao pametni ljudi i sole pamet svima redom, zive od senzacionalizma i problema drugih.

Malo sam bacio oko na ovog Dezulovica i onako prelitim po clanku i kada sam vidio ono o dozivotnoj robiji za Novaka, zatvorim.

Imam ja tako jednog rodjaka koji kritikuje sve zivo na FB, njemu niko ne valja, a covek je objektivno luzer, blizi mu se 40-ta i nije nista napravio sam u zivotu, ima samo ono sto su mu roditelji obezbedili, ali je zato najpametniji za sveCke i domace probleme.

Link to comment
Share on other sites

Eh, pa nemoj sad na lik i delo, nije Dezulovic isto sto i taj, a i nije poenta u dozivotnoj za Đokovića. Naravno da je to preterivanje da bi se istakla poenta, a poenta je u tome da negde postoje pravne drzave, doduse malo ih je, a negde i dalje postoje age i begovi, za koje nema pravila, i postoji raja, koja sto je potpuno zaumno, ostrašćeno brani takvo stanje.

 

I da problemi nastaju kad ovi sa teritorija sa agama i begovima pokusaju da se  na normalnim mestima ponasaju kako su navikli, a onda kad dobiju šta ih sleduje, krenu da kukaju na zulum i nepravdu, i krene neverovatno iritantna masovna histerija raje, u njihovoj zemlji, i u dijaspori. A u stvari su se lokalne age samo previse zaigrali i raskokodakali, opijeni time sto ih u njihovim dzamahirijama raja uzdiže i velica, i sad im nije jasno kako je to zli svet 'ladan za njih, i ne haje za njihovu velicinu i ono "znas li ti ko sam ja".  

 

Doduse ni to ne rade bas svi, nego se samo pojedini posebno isticu, i samo sa njima uvek neki problemi.

 

Nije to ni bitno, i nije bitan lik i delo Dezulovica i ostalih kolumnista. Nego je pitanje bilo, na osnovu cega se ocekuje postovanje, i da vidimo na primer koliko njih na toj teritoriji (u komadima naravno, procenti su daleko) podrzavaju ideje koje Dezulovic ovde propagira, a to je da zakon bude isti i za agu, i za onoga sto sakuplja flase iz kontejnera.

 

U stvari, da zakon bude istiji za agu nego za ovoga sa flasama. Zbog davanja primera. E, to je drzava u koju se moze imati poverenje, i zemlja koja se moze postovati jer je proizvela takvu drzavu.

Edited by Milenko Puzigaca
Link to comment
Share on other sites

Pošto sam ja taj koji te je trigerovao red je i da ti odgovorim.
 

21 hours ago, Barkley#34 said:

Naravno da se iz uređenijeg sveta, sa strane, neke stvari bolje vide. Ali, postoji kritika koja u prvi plan stavlja onog kome se želi nešto reći, koja uvažava kontekst, shvata koji su uzroci sadašnjeg stanja stvari i traži način kako da nešto predstavi rečima, da pomogne kako bi se makar nešto promenilo. A postoji i ona druga, u kome je u prvom planu onaj koji drži banku. To nije vezano samo za to gde neko živi, mogu da budu u pitanju i odnosi između članova iste familije iz istog grada. U kontaktu sam sa jednim brojem naših ljudi koji žive na različitim meridijanima, kao i sa nekim strancima i među njima ima onih koji preferiraju jednu ili drugu vrstu kritike, zato znam zašto sam reagovao i bio trigerovan. Pritom, od onih normalnijih često čujem i oštriju kritiku u odnosu na one nadobudne. Čak i na ličnom primeru, u vreme dok smo imali vize, igrom slučaja sam bio u prilici da znatno više putujem, poslovno i privatno, u odnosu na mnoge iz mog okruženja, pa znam koliko su me ta putovanja oplemenjivala i koliko sam učio na svakom od njih, a i koliko mi je bilo važno da kada nova saznanja prenosim okolini ne glumim veličinu i nekog ''svetskog čoveka'' koji je svratio u svoje selo.


Ne želim da zvučim nadobudno u svom pisanju. Možda je to do stila koji gajim, ja sam neko ko i u stvarnom životu poprilično psuje, daje sebi oduška ponekad i da vikne i neadekvatno se obrati sagovornicima u raspravi… možda je i profesionalna deformacija jer ja min. 1/3 svog života provodim govoreći drugima šta je za njih dobro… a verovatnije je i do toga što u onim “demonima” koje si spominjao ima puno istine. Ja jesam (i dalje) ogorčen na državu Srbiju i društvo u njoj. Mi koji odemo preko se često posmatramo kao oni kojima je “sve lako u životu” jer eto živimo u normalnoj državi, zarađujemo dobro, nemamo egzistencijalne probleme koje ima većina ljudi tamo… ali retko ko sagledava i drugu steanu medalje. Nije lako tek tako otići. Ostaviti sve, prijatelje, rodbinu, komfor poznatog, pa makar bilo i loše, i otići u nešto nepoznato, sa 30+ godina započeti život bukvalno od nule, ispočetka. Stres i problemi koji idu uz to su ogromni. Druge su prirode nego dotadašnji, jer imaju drugačiju perspektivu, ali opet, ostavljaju traga. Ja sam poprilično dobro “adaptiran i integrisan” ovde u sredinu. Ali bez obzira koliko dobro, uvek ću ostati (scheiß) Ausländer… a kod “kuće” imam ljude kojima nedostajem, koji me vole i vice versa… a bukvalno sam nateran na taj potez. Kad kažem nateran, mislim na to da ja lično nisam video drugačiji izlaz iz problema, osim da odem. I dan danas ne mislim da će se u Srbiji bilo šta bitnije promeniti za mog života. A da trpim i dalje nisam hteo i odabrao sam svoj put. Kojim sam izuzetno zadovoljan, da me ne shvatiš pogrešno da se žalim kako mi je loše, svetlosnim godinama je daleko od lošeg, samo želim da ti dam perspektivu odakle ta ogorčenost prema Srbiji. 
 

Ali, bez obzira na to što ne živim više tamo (ne glasam, niti ću, jer nije u redu da se ja bilo šta više pitam), ne smatram da je nadobudnost reći da je Srbija šupak Evrope. Jer i ti vrlo dobro znaš da jeste, a i u roku od par minuta mogao bih da iskopam i činjenice koje to potvrđuju, a to znate i svi vi tamo, ali se ipak vređate na to. Zašto je problem reći da je car go? Pri čemu, čak i ne mislim da je to zbog upotrebljene sintakse, već i da sam to lepo rekao, opet bi bilo protumačeno na isti način. Najverovatnije je to zbog toga što ja ni ne pokušavam da pružim bilo kakvo rešenje jer niti ga imam, niti me interesuje više da ga nađem, a takođe, u skladu sa dole napisanim, mislim da i ono što mislim vama se ne bi svidelo. Jer mi se ni oko uzroka još nismo složili, do rešenja je težak put.

 

Znam da ti to možda nećeš videti tako, ali između ove dve rečenice:

 

21 hours ago, Barkley#34 said:

Ali, postoji kritika koja u prvi plan stavlja onog kome se želi nešto reći, koja uvažava kontekst, shvata koji su uzroci sadašnjeg stanja stvari
 

iz njihovih novih domovina, koji su saučesnici pa i kreatori ove balkanske hororstabilokratije


postoji uska korelacija. I u razumevanju te korelacije leži i ogroman deo našeg neslaganja.

  • Like 5
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

13 hours ago, Eddard said:

Ali, bez obzira na to što ne živim više tamo (ne glasam, niti ću, jer nije u redu da se ja bilo šta više pitam), ne smatram da je nadobudnost reći da je Srbija šupak Evrope. Jer i ti vrlo dobro znaš da jeste, a i u roku od par minuta mogao bih da iskopam i činjenice koje to potvrđuju, a to znate i svi vi tamo, ali se ipak vređate na to. Zašto je problem reći da je car go?

Zato što, ukoliko ti je do nečega stalo, treba da nađeš način, strljenje i snagu da nastupaš motivaciono. Jer niko od nas nije baš ludo željan da primi kritiku. Posebno kad je kritika formulisana na neprijatan način, jer mislim da tu stupaju na snagu i neki odbrambeni mehanizmi tipa 1) teško mi je da prihvatim tu poruku i zato 2) hoću da iskoristim formu tvog obraćanja kao povod za konfrontaciju da bih na jednoj drugoj ravni invalidirao validnu činjenicu koju si mi saopštio.

Tako sam bar ja sebi raščlanio kako sam zbog forme dolazio u situacije da se kofrontiram sa ljudima sa kojima u pogledu suštine i nisam fundamentalno suprotstavljen, kao što vjerujem da ni ti ni Barkley niste.

Kad sam već kod toga, tako sam sebi obasnio i kako sam došao do toga da te prije nekog vremena psujem po ovom forumu, na čemu ti se izvinjavam.

 

Uzgred, iz istih razloga je krajnje korisno izbjegavati generalizacije, jer je narod amorfna masa koju oblikuje njegova elita.

  • Like 16
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

On 1/13/2022 at 12:03 PM, Beonegro said:

Uzgred, iz istih razloga je krajnje korisno izbjegavati generalizacije, jer je narod amorfna masa koju oblikuje njegova elita.

Jeste, ali ta elita dolazi iz naroda, i ako neki narod, bilo koji, vecinski za elitu proglašava etične ljude od časti i integriteta, ne samo politicku elitu, bilo koju, takva će mu biti i elita, i bice oblikovan u skladu sa takvim vrednostima. A ako neki narod, bilo koji, vecinski za elitu proglasava razne kabadahije, bilmeze, licemere, demagoge i ljigavce, cija rec ne vredi ni vazduha kojim je izgovorena, nije kul da se sa njega potpuno skida odgovornost, i da bude proglasavan potpuno neduznom zrtvom ovih bilmeza.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, Milenko Puzigaca said:

Jeste, ali ta elita dolazi iz naroda, i ako neki narod, bilo koji, vecinski za elitu proglašava etične ljude od časti i integriteta, ne samo politicku elitu, bilo koju, takva će mu biti i elita, i bice oblikovan u skladu sa takvim vrednostima. A ako neki narod, bilo koji, vecinski za elitu proglasava razne kabadahije, bilmeze, licemere, demagoge i ljigavce, cija rec ne vredi ni vazduha kojim je izgovorena, nije kul da se sa njega potpuno skida odgovornost, i da bude proglasavan potpuno neduznom zrtvom ovih bilmeza.

Nije narod taj koji "proglasava elitu", ne ide to tako, elita je, uglavnom, samorodna i namece se drustvu kao takva. Kakva je drzava, takva je i elita. Narod je tu kolateralna steta. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

54 minutes ago, Pletilja said:

Nije narod taj koji "proglasava elitu", ne ide to tako, elita je, uglavnom, samorodna i namece se drustvu kao takva. Kakva je drzava, takva je i elita. Narod je tu kolateralna steta. 

 

Postoje tzv individualci i individualisti, predstavljaju se kao građani, a opsednuti su narodom, ne vide nigde čoveka samo narod, narod je naravno, pokvaren, korumpiran, nazadan, konfliktan, vlast nije, vlast je nedužna, mora da radi šta joj se kaže. Vlast izvršava volju naroda, narod je glup i pokvaren, nesposoban da misli, njegovu volju formira Služba, Služba je, valjda bogom dana, nije deo vlasti, ne postavljaju vlastodršci, uzurpatori, rukovodioce i operativce službe nego narod.

Tako i Goran Marković i Ceca Bojković i profesorka Biljana Stojković, moglo bi se nabrojati još stotine, postadoše agenti službe, sad jal CIA jal DB, jal Soroš, jal Rokfeler, a isto tako mogu biti i Đilas, Šolak. Svejedno, koja služba, sve je to ista škola mišljenja, optuži svakog ko talasa da radi za...., pa odabereš službu ili pojedinca, što gluplji izbor to si originalniji, raskrinkao si veliku zaveru, svetsku. Šešeljeva škola.

 

 

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

On 1/12/2022 at 10:23 PM, Eddard said:

Pošto sam ja taj koji te je trigerovao red je i da ti odgovorim.
 


Ne želim da zvučim nadobudno u svom pisanju. Možda je to do stila koji gajim, ja sam neko ko i u stvarnom životu poprilično psuje, daje sebi oduška ponekad i da vikne i neadekvatno se obrati sagovornicima u raspravi… možda je i profesionalna deformacija jer ja min. 1/3 svog života provodim govoreći drugima šta je za njih dobro… a verovatnije je i do toga što u onim “demonima” koje si spominjao ima puno istine. Ja jesam (i dalje) ogorčen na državu Srbiju i društvo u njoj. Mi koji odemo preko se često posmatramo kao oni kojima je “sve lako u životu” jer eto živimo u normalnoj državi, zarađujemo dobro, nemamo egzistencijalne probleme koje ima većina ljudi tamo… ali retko ko sagledava i drugu steanu medalje. Nije lako tek tako otići. Ostaviti sve, prijatelje, rodbinu, komfor poznatog, pa makar bilo i loše, i otići u nešto nepoznato, sa 30+ godina započeti život bukvalno od nule, ispočetka. Stres i problemi koji idu uz to su ogromni. Druge su prirode nego dotadašnji, jer imaju drugačiju perspektivu, ali opet, ostavljaju traga. Ja sam poprilično dobro “adaptiran i integrisan” ovde u sredinu. Ali bez obzira koliko dobro, uvek ću ostati (scheiß) Ausländer… a kod “kuće” imam ljude kojima nedostajem, koji me vole i vice versa… a bukvalno sam nateran na taj potez. Kad kažem nateran, mislim na to da ja lično nisam video drugačiji izlaz iz problema, osim da odem. I dan danas ne mislim da će se u Srbiji bilo šta bitnije promeniti za mog života. A da trpim i dalje nisam hteo i odabrao sam svoj put. Kojim sam izuzetno zadovoljan, da me ne shvatiš pogrešno da se žalim kako mi je loše, svetlosnim godinama je daleko od lošeg, samo želim da ti dam perspektivu odakle ta ogorčenost prema Srbiji. 
 

Ali, bez obzira na to što ne živim više tamo (ne glasam, niti ću, jer nije u redu da se ja bilo šta više pitam), ne smatram da je nadobudnost reći da je Srbija šupak Evrope. Jer i ti vrlo dobro znaš da jeste, a i u roku od par minuta mogao bih da iskopam i činjenice koje to potvrđuju, a to znate i svi vi tamo, ali se ipak vređate na to. Zašto je problem reći da je car go? Pri čemu, čak i ne mislim da je to zbog upotrebljene sintakse, već i da sam to lepo rekao, opet bi bilo protumačeno na isti način. Najverovatnije je to zbog toga što ja ni ne pokušavam da pružim bilo kakvo rešenje jer niti ga imam, niti me interesuje više da ga nađem, a takođe, u skladu sa dole napisanim, mislim da i ono što mislim vama se ne bi svidelo. Jer mi se ni oko uzroka još nismo složili, do rešenja je težak put.

 

Znam da ti to možda nećeš videti tako, ali između ove dve rečenice:

 


postoji uska korelacija. I u razumevanju te korelacije leži i ogroman deo našeg neslaganja.

Jbg, tek sad sam kao čovek seo za komp, ne da mi se da velike priče kucam sa telefona. :classic_smile:

 

Pazi, apsolutno kapiram sve što si napisao u prvom pasusu. Jednom sam na forumu napisao da znam preko 30 likova i članova njihovih porodica koji su otišli iz zemlje od 2012. a onda sam prebrojao malo bolje i prestao kod 40 jer sam se smorio. Brojka je samo narasla u međuvremenu. Razni su razlozi odlaska, samo par njih je otišlo jer želi neka nova iskustva ili da živi u različitim zemljama tokom života, a među njima ima dosta onih koji su u fazonu koji je opisao jedan drugar koji se isto odselio u Dojčland Obožavam zemlju Srbiju ali prezirem državu Srbiju. Razumeš to u potpunosti. Zato ponavljam, nemam nikakav lični problem sa ljudima koji izaberu drugačiji lični put od mog trenutnog, nevezano samo za iseljavanje iz zemlje. MIslim, ko zna, možda ću i ja, iz straha za sigurnost, jednog dana otprejati odavde, jer vidim u šta klizimo. Razumem savršeno i ogorčenost, bes, psovanje... sve isto i ja osećam, čak se i češće suočavam sa razlozima za to u svakodnevnom životu.

 

Takođe, nije problem ni napisati da je car go. Srbija se po velikom broju socijalnih i ekonomskih parametara vrti oko poslednjih nekoliko mesta u Jevropi, dakle, nije u pitanju par brojki, ili subjektivni utisak. Nije uvek problem ni izraz koji se upotrebi niti se ja prepoznajem u svakom od njih pa sam zbog toga kao osetljiv. Problem je, kako sam već naveo, a Beo lepo sažeo, u načinu na koji se to kaže i iz koje se pozicije nastupa kada se kritikuje. Nadmenost koja ponekad proizlazi samo iz promenjene životne pozicije (nevezano za iseljavanje) se lako primeti. jbg, ako si već došao u situaciju da vidiš više od nas ili znaš bolje, pouči nas - budi precizan, analitičan, bez generalizacije, imaj širinu shvatanja tuđe pozicije... sve ono što jesu dostignuća zapadne civilizacije. Budi nam primer.

 

Drugi problem je kontekst u kome se kritika upotrebljava. Da napravim analogiju -zamisli da se koncentrišem na neke od najsiromašnijih i najdepresivnijih opština u Srbiji, a sam vučem deo porekla iz jedne od njih i da ponavljam kako su šupak šupka, zato što sam ja, par generacija kasnije i nekoliko stotina kilometara severnije, uspeo da doguram do nečeg što je mnogima odatle i dalje SF. Čemu? Ako mogu i želim da im pomognem, učiniću to, ako ne, barem neću da ih ponižavam jer znam da je mnogo faktora napravilo današnju razliku između mene i neke rodbine odande. Zato sam i pomenuo Dositeja - ko je više od njega imao pravo da bude nadobudan u odnosu na one koje je smatrao svojim rodom, a on je odlučio da pristupi na drugi način. Ponavljam, ni to podučavanje nije obaveza za bilo koga od vas koji gradite svoj život na drugom mestu i imate druge vrste problema, koje si i sam naveo. 

 

Kao što Beo reče, mislim da se u mnogim stvarima kako-tako kapiramo, samo malo bolje da komuniciramo.

 

Na kraju, Srbija neće postati idealno uređena zemlja u neko dogledno vreme, a imajući u vidu demografske trendove (dovoljno), pitanje je da li će ikad. Ponavljam ono što mi se urezalo u pamćenje sa bivšeg Voxa, pitanje je da li možemo da napravimo društvo i institucije koje će biti podnošljive i ipak pokazivati neki napredak. Često je ljudima dovoljna ta relativna promena, da vide da se stvari poboljšavaju, a ne samo apsloutno bogatstvo ili da ih spuste u neki idelani svet - taj progres daje im osećaj svrsishodnosti i dinamike. Ova zemlja, sa svim svojim manama, užasnim greškama i problemima, i u turbulentnom periodu prvih desetak godina ovog veka je ipak uspela da u tom periodu postigne da se par puta premijer/predsednik mirno promene na izborima, uz još neke druge uspehe. Ali, tokom narednih deset godina smo se survali u žalosnu prošlost. Deset godina je ponekad mali a ponekad veliki period - u međuvremenu je umrlo preko milion ljudi, par stotina hiljada se odselilo i nekih 600-700 hiljada postalo punoletno, tj. poslovno sposobno. Ukupno je to velika razlika u odnosu na prethodni period. Da su rasli i vaspitavani u drugačijem okruženju, možda bismo svi mi danas bili relaksiraniji i bolje se razumeli, a i živeli u boljoj zemlji.

  • Like 3
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Jel ima neko od forumaša iz Francuske ko bi bio voljan da mi protumači jedan dokument? Radi se o uslovima kupovine, hoću nešto da naručim iz Fra, a s obzirom da nije jeftino, moram da budem siguran da je sve ok pre toga… ako bi neko bio ljubEzan, bio bih veoma zahvalan (npr. 1 karta za izlazak iz ban-a 😜). Može na PM.

Link to comment
Share on other sites

49 minutes ago, Eddard said:

Jel ima neko od forumaša iz Francuske ko bi bio voljan da mi protumači jedan dokument? Radi se o uslovima kupovine, hoću nešto da naručim iz Fra, a s obzirom da nije jeftino, moram da budem siguran da je sve ok pre toga… ako bi neko bio ljubEzan, bio bih veoma zahvalan (npr. 1 karta za izlazak iz ban-a 😜). Može na PM.

daj na PM

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...