Jump to content

Kafana pod obručima


Kronostime

Recommended Posts

18 minutes ago, Ne sam Safete said:

Moram priznati da sam glup/nepismen sto se tice ChatGPT-a, pa bih molio za neki dobar tekst da me uvede u materiju ... ako neko zna za takav, naravno.

 

kako mislis da te uvede u materiju?

ako mislis kako da ga koristis bolje, postoje razlike u odnosu na oblasti i teme

 

ali infernet je pun nekih saveta, eto opsteg

 

https://www.popautomation.com/post/how-to-use-chat-gpt-effectively

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Ne sam Safete said:

Moram priznati da sam glup/nepismen sto se tice ChatGPT-a, pa bih molio za neki dobar tekst da me uvede u materiju ... ako neko zna za takav, naravno.

 

Ukratko ChatGPT je chat bot koji je baziran na OpenAI platformi koja je sposobna (trenirana) da razume upite i generise odgovore na bazi nekih ogromnih jezickih modela. S tim da znanje o svetu ima cini mi se do nekog datuma od pre dve godine. 

 

To u principu znaci da ti odes na ChatGPT i pitas ga bilo sta a on ce ti dati neki odgovor. Mozes da mu zadas razne zadatke, sta da ti generise, revizije da uradis nakon toga (kazes mu na primer "aj opet, al sad emotivnije"). ChatGPT kao sto samo ime kaze je chat odnosno radi sa tekstualnim output-om, ali postoje i mnogi drugi AI alati koji koriste te jezicke modele da razumeju sta je korisnik pitao, a onda im je output mozda neka slika, ili muzika, ili nesto drugo. 

 

Da bi uspesno koristio ove AI alate, treba da izucis malo "komande" odnosno kako da koristis promptove - nacine na koji mozes da postavis pitanje odnosno zadas zadatak - kako bi dobio sto kvalitetniji odgovor. 

 

Ima zaista puno AI alata. Pa recimo i Photoshop je napravio svoj generative AI koji je u stanju da dopuni sliku u skladu sa onim sto mu tekstualno napises. Ja pratim na Tviteru par likova, a ima ih i na LinkedIn-u, koji pominju ovakve alate i sta sve mogu da urade. I ja sam samo znatizeljan jos uvek i samo pratim i isprobavam, nikako da i ja malo vise izucim ovu temu. 


Video sam da na Vox Populi PDFu ima tema za to, baci pogled tamo. 

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

On 6/13/2023 at 3:44 PM, Tamburinjo said:

Aj da malo prekratimo vreme do titule regionalni izazivaci nasilja i linca na kosarkaskim utakmicama,

@DameTime evo ti tema za razmatranje...

 

Robert De Niro ce uskoro postati otac u 79-oj godini dok ce Al Pacino opet osetiti cari roditeljstva u 83-oj. Na stranu slobode ljudi da rade sta hoce i sloboda razmozavanja i produzavanja vrste, koliko je eticki/normalno/zdravorazumski da rodis dete starcu kada znas da ce za koju godinu taj starac biti prvo zakucan za krevet a onda ce biti long gone kada dete bude trebalo pravog oca da ga usmerava u zivotu. Mada iskreno ne mislim da ce udovice tugovati mnogo posle smrti.

 

 

Devojka Al Pacina ima zavidnu istoriju deljenja carsava sa starcima kao sto su neki nemacki tajkun, Mik Dzeger a povezivali su je i sa besmrtnim Klintom Istvudom. Voli malo starije... i malo bogatije. 

 

spacer.png

 

 

 

 

De Nirova barem izgleda kao da moze da ga nosi u zubima kada zanemoca 

 

spacer.png

 

Shvatih da nisam odgovorila na ovo. Sad sam na godišnjem pa imam vremena :classic_happy:

 

Prvo bih ti postavila pitanje zašto ovde uopšte treba da se bavimo etičkom tj. moralnom stranom majke? Ako je ocu moralno i etički da napravi dete u 79-oj odnos 83-oj godini, zašto ne bi bilo i njoj, ukoliko je odluka bila zajednička?

 

Uloga oca je bitna i slažem se da će kada njih dvojica preminu faliti svojoj deci koja se nalaze u svojim formativnim godinama, ali isto tako mislim da mogu biti sasvim dobro vaspitana od strane majki. Mi ne možemo tek tako proceniti da bi to bio nenadoknadiv gubitak u procesu razvoja i podizanja ove dece.

 

Ja bih se dotakla aspekta kog sam se dotakla i na svom IG story-ju, a to je odnos društva prema ovoj pojavi. Iz nekog razloga je svima okej to što će se Pacino i de Niro ponovo razmnožiti u godinama kada su više za ulogu dede, ali zato nije okej da Hillary Swank rodi sa gotovo 50 godina. Odgovor je jednostavan - njih dvojica imaju mlade partnerke kojima će dete "ostati" da ga podižu, dok je Hillary previše "stara" za ulogu majke, jer se od žena očekuje da poštuju svoj biološki sat.

 

Lepo oslikava to koliko smo usko vezani za rodne uloge. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...