Jump to content

Recommended Posts

Posted

Kurti uzeo poste, PIO, sad uzima zdravstvo.

Reakcija je jedan tvit Djuricev, koji je relevantan ministar kao i ja.

Zvala ni da pisne, sad ima preca posla seta tenkove po BG.

Ognjista i nejac propo.

• Like 4
Posted

Canak je odavno samo Seselj sa drugog pola i nebitno je sta prica.

Incidentno uglavnom prica tacne stvari, ali su one potpuno nebitne za danasnji trenutak.

Na primer, ova izjava je potpuno cinjenicno tacna. Cak i da se Srbija i srpsko koristi kao etiketa kada pricamo o srednjem veku (a daleko od toga da bi trebalo), srednjevekovna drzava u svojoj biti nema veze sa onim sto se danas svojata kao nacionalno nasledje.

To sto se uglavnom svuda istorija uci obojena konstruktom nastalim u poslednjih 250 godina, i primenjuje se na ono sto je bilo pre 500, 1000 ili vise hiljada godina, nije problem cinjenicnog stanja.

Posted

Ne znam kakvu si sad vratolomiju pokušao da izvedeš, ali je daleko od uspešne. Autokefalnost je upravo zadobijena ne bi li crkva bila srpska i odvojena od grčke - vizantijske (politička odluka, naravno). U istom duhu se Stefan, nakon što je 1217. dobio kraljevsku titulu od pape, potpisivao kao kralj Srba.

Posted

U pravu si, jer se odnosi na teritoriju pod kontrolom srpske srednjovekovne države, pomoravlje i juznu i jugoistocnu srbiju, i svi crkvrni posedi koji su joj pripadali teritorijalno bili su pod njenom jurisdikcijom.

Posted

Promašena je tema da se sada ulazi u srednjevekovne političke i društvene odnose, to što su to sada srpski manastiri prvenstveno znači da je to značajna kulturno-istorijska baština do koje je mahom Srbima stalo jer je percipiraju kao njima bitnu, dok ostalima uglavnom puca ona stvar za istu.

• Thanks 1
Posted

Raspravu o tome sta je bilo u cijem vlasnistvu pre 800 godina treba ostaviti istoricarima, Canak i Kurti ne spadaju u tu kategoriju, bas kao ni Selakovic ili Djuric. Mi danas nemamo pojma sta se desavalo pre 80 godina , a ne pre 800. Zvanicni stav SPC je da Stefan Prvovencani nikada nije dobio titulu kralja od Pape, mene su u skoli ucili da jeste. Tu postoje prilicno nejasne veze ranih Nemanjica sa katolicanstvom, da ne sirim i sam temu u nedogled. Danasnje vlasnistvo je priznato SPS cak i od Kosova, dakle tu je kraj price o tome ko je vlasnik.