A sad Posted January 4, 2020 Share Posted January 4, 2020 Odgledao sam ovih dana dva rumunska filma. Aferim! reditelja Radu Zude. Film je dobio srebrnog medveda za reziju. Drugi je Smrt gospodina Lazareskua ( Moartea domnului Lăzărescu) koji je rezirao Kristi Puiu. Ovaj film je dobio veliki broj nagrada na raznim festivalima, izmedju ostalog i u Kanu. Iako ovi filmovi imaju veoma dobru reputaciju na mene nisu ostavili neki utisak, sta vise nisu mi se svideli. Ne kazem da su losi, ali jednostavno nisu po mom ukusu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tamburinjo Posted January 5, 2020 Share Posted January 5, 2020 Moderni Kramer protiv Kramera. Sjajno ostvarenje. Moderni umetnici, reditelj i glumica se razvode, pokusavajuci bez teskih reci da okoncaju brak, shvatajuci da vise nije to to, i da svom sinu koga podjedanko vole olaksaju taj period. Ali da li je to moguce? Za ovo ostvarenje sam mislio da je u pitanju jedna plitka pricica o razvodu, teskim vremenima i tome kako sve na kraju bude u redu ako se veruje u srecu, ljubav i sudbinu... na svu srecu nisam bio u pravu ni jedan promil. Potpuno iskrena i stvarna prica bez imalo patetike... dobro malo samosazaljenja glavnih likova ali zar i to nije realno u procesu razvoda posle nekoliko godina braka? Najveci doprinos izvanrednosti filma pored fenomenalne glume glavnih likova, (Skarlet Johanson slobodno glumica godine bez preterivanja) je i njihova viseslojnost i realnost. Ono sto ja najvise mrzim u filmovima su crno beli likovi od kojih znas sta da ocekujes i od cijih postupaka ne zavisi radnja nego je obrnuto, pa ako nam treba hepi end na kraju najveci zlikovac se u trenutku promeni, ovde to nije slucaj i likovi razlicito reaguju od situacije do situacije. Narodski receno ljudi su. I prave greske i imaju mane, i ponekada zele samo da povrede drugoga i sebicni su, posle ih to prodje pa se kaju, i tako u krug. Reditelj (kome je Vudi Alen ocigledno uzor) sjajno balansira dozu supruznika prema publici pa tako ni majku ni oca ne favorizuje niti u jednoj sceni, sve sto urade pa i ono objektivno lose moze se objasniti najboljom namerom koja je posla naopako. Ne mozete imati simpatije prema samo jednoj strani sto doprinosi povezivanju sa likovima i saosecanjem sa njihovoj zajednickoj situaciji, sto naravno vodi ka dubini ostvarenja i slobodno se moze reci da je ovo jedan jako zreo film. Spor, jako spor film, gledao sam i teza ostvarenja i mucnija ali ne mogu da se setim nekog realnijeg. 10 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
alberto.ascari Posted January 5, 2020 Share Posted January 5, 2020 Oba za 10 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
drgnk Posted January 6, 2020 Share Posted January 6, 2020 The Informer (2019) https://www.imdb.com/title/tt1833116/?ref_=fn_al_tt_1 Vrlo solidno ostvarenje o čoveku koji je zbog nekih bivših greha, osuđen na višegodišnju robiju koju mu uslovno skraćuju kad pristane da radi kao policijski doušnik za FBI. U nekom trenutku, sistem za koji je radio, pušta ga niz vodu (iz nekih jelte, viših interesa) i on biva prinuđen da se bori za goli život, sebe i svoje porodice. Dosta poznatih faca: Džoel Kinaman, Rozamund Pajk, Klajv Oven, Ana de Armas... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yoyogi Posted January 8, 2020 Share Posted January 8, 2020 Od 4 i po sata leta, 2 i po je ubijeno gledajuci Hičkokov "Sever - Severozapad" (snimljen 1959.) Genijalan film. Gledao sam ga 1980. kada je, nakon Hičkokove smrti 1979. RTB prikazao, utorkom, sve njegove filmove, trajalo je skoro godinu dana. Cary Grant Ovo je danas neobično, da se u filmovima puši Legendarna scena zaprašivanja u kukuruzima Napetost, napetost Ono što ne mogu da zamislim je da ovaj film, jedan od najboljih u ljudskoj istoriji, dovede danas ni 20 ljudi u bioskop. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Luchifer89 Posted January 8, 2020 Share Posted January 8, 2020 Preporucujem 100%[emoji106] po moguctvu gledati na velikom platnu, u kinu, bioskopu. Odgledao danas, ima sasvim dobar dvdscr 1080p.Ne treba u kola sedati nakon filma.Svaka preporuka 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darth Bane Posted January 8, 2020 Share Posted January 8, 2020 (edited) Midsommar. Edited January 8, 2020 by Darth Bane 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
n4l1m Posted January 9, 2020 Share Posted January 9, 2020 krenuo gledati tarantinov, once upon a time in america hollywood, al se smorio nakon pola sata, pa sam prekinuo.. razocarao me je i kao coek i kao komunista Link to comment Share on other sites More sharing options...
Squabbit Posted January 9, 2020 Share Posted January 9, 2020 21 hours ago, n4l1m said: krenuo gledati tarantinov, once upon a time in america hollywood, al se smorio nakon pola sata, pa sam prekinuo.. razocarao me je i kao coek i kao komunista Vrlo solidan je.. Kad nebudes imao vremena bachi oko jopet 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dracarys Posted January 12, 2020 Share Posted January 12, 2020 Samo da kazem da je Midsommar (2019) jedan od najgljupljih filmova u istoriji kinematografije. Obavezno preskocite, ako naidjete na ovaj film 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sector Posted January 12, 2020 Share Posted January 12, 2020 Meni se bas dopao jbg. 😄 Link to comment Share on other sites More sharing options...
SteveFrancis#3 Posted January 12, 2020 Share Posted January 12, 2020 Knives Out (2019) A kaj bum rekel... Ne moze se reci da ne drzi paznju, ali se isto tako ne moze reci ni da je nesto originalan ili inventivan u svom zanru. Gluma korektna, solidne glave su skupili na gomilu. Sve u svemu ne tako los izbor za ubijanje 2 sata. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amigo Posted January 12, 2020 Share Posted January 12, 2020 Malo bizaran za moj ukus, ali pravo umjetnicko djelo. 4 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amigo Posted January 13, 2020 Share Posted January 13, 2020 Parazit, treba gledati vise puta. Poslije prvobitnog soka, u drugom gledanju se moze uzivati u kadrovima, u ljepoti korejanki , kao i malo vise paznje obratiti filigranskoj kritici tamosnjeg drustva, a i svakog drugog gdje ljudi zive po suterenima i podrumima, sa bubasvabama. Muzika je takodje odobra, daje filmu posebnu dimenziju. Gledao sam ga u kinu sa dobrim ozvucenjem pa je ostavila jos jaci utisak. Vrlo vjerovatno poslije Zlatne palme, i Zlatnog globusa da ce se tim nagradama pridruziti i Oskar. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Squabbit Posted January 13, 2020 Share Posted January 13, 2020 2 nominacije vljada.. Mada ja to nesljivim 5% Korejski film => sanse znacajno rastu da bude bas bas dobar. Mnogo mi se dopada njihova kinematfja 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
sasha arsenal Posted January 13, 2020 Share Posted January 13, 2020 (edited) Little Miss Sunshine(2006)-napokon ga odgledah.Totalno sam zaboravio da ovaj film uopšte i postoji.Sećam se kada je izašao,ali iz nekog razloga ga nisam pogledao. Ne sećam se da me je neki film ovako nasmejao.Odlično ostvarenje. Ovo je i za totalnu preporuku. Edited January 13, 2020 by sasha arsenal 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
40Wins Posted January 14, 2020 Share Posted January 14, 2020 14 hours ago, Amigo said: Parazit, treba gledati vise puta. Poslije prvobitnog soka, u drugom gledanju se moze uzivati u kadrovima, u ljepoti korejanki , kao i malo vise paznje obratiti filigranskoj kritici tamosnjeg drustva, a i svakog drugog gdje ljudi zive po suterenima i podrumima, sa bubasvabama. Muzika je takodje odobra, daje filmu posebnu dimenziju. Gledao sam ga u kinu sa dobrim ozvucenjem pa je ostavila jos jaci utisak. Vrlo vjerovatno poslije Zlatne palme, i Zlatnog globusa da ce se tim nagradama pridruziti i Oskar. Jel to horor, uopste ne mogu da ukapiram zanr? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chaos Is Me Posted January 14, 2020 Share Posted January 14, 2020 Lords of Chaos (2018) https://www.imdb.com/title/tt4669296/?ref_=fn_al_tt_1 Sramotno loš uradak, ne znam da li je u pitanju parodija ili jednostavno elementarni umetnički kriminalitet o temi o kojoj znam mnogo i o kojoj je, uz ozbiljan budžet, mogao da se napravi vrhunski film na svim nivoima. Pošto nemamo temu za totalnu antipreporuku, evo ide ovde. Sve je ovde loše, od glume, banalnih dijaloga, nepostojanja adekvatne atmosfere itd. 2/10 da ne bude baš totalna nula. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jurgen Posted January 14, 2020 Share Posted January 14, 2020 2 hours ago, AgroLaki said: Jel to horor, uopste ne mogu da ukapiram zanr? Crna Komedija i triler po nekoj mojoj kategorizaciji Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amigo Posted January 14, 2020 Share Posted January 14, 2020 3 hours ago, AgroLaki said: Jel to horor, uopste ne mogu da ukapiram zanr? Nije horor, jedino je tacno kada kazes da je korejski film Link to comment Share on other sites More sharing options...
Squabbit Posted January 14, 2020 Share Posted January 14, 2020 5 hours ago, AgroLaki said: Jel to horor, uopste ne mogu da ukapiram zanr? Kazu neka komedi/drama nesto Jeben je zanr kod Koreanaca Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amigo Posted January 14, 2020 Share Posted January 14, 2020 Mogao bi se pogledati jos neki film od doticne https://www.imdb.com/name/nm1856097/ 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nightlight Posted January 17, 2020 Share Posted January 17, 2020 (edited) Uznemirujuće, bizarno, tmurno i teško umjetničko djelo o sporom, ali sigurnom utonuću u psihički košmar i ludilo. Fantastičan prikaz lebdenja u svijetu između realnosti i imaginacije, u strasti, čežnji, znatiželji, noćnim morama, grižnji savjesti, duševnoj boli, sadizmu, praznovjerju, na mjestu potpuno izoliranom od svih i svega na ovome svijetu u kojem jedino misteriozno izbavljenje postaje Svjetlost.Gluma savršena. Kletva koju Dafoe bez i jednog treptaja oka u čitave 2 minute prosipa po Pattinsonu ostaje urezana u sjećanje... Edited January 17, 2020 by Nightlight 4 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
OnionKnight Posted January 17, 2020 Share Posted January 17, 2020 5 hours ago, Nightlight said: Uznemirujuće, bizarno, tmurno i teško umjetničko djelo o sporom, ali sigurnom utonuću u psihički košmar i ludilo. Fantastičan prikaz lebdenja u svijetu između realnosti i imaginacije, u strasti, čežnji, znatiželji, noćnim morama, grižnji savjesti, duševnoj boli, sadizmu, praznovjerju, na mjestu potpuno izoliranom od svih i svega na ovome svijetu u kojem jedino misteriozno izbavljenje postaje Svjetlost.Gluma savršena. Kletva koju Dafoe bez i jednog treptaja oka u čitave 2 minute prosipa po Pattinsonu ostaje urezana u sjećanje... Hark, Triton, Hark! Bellow, and bid our Father, the sea king, rise up from the depths, full-foul in his fury, black waves teeming with salt-foam, to smother this young mouth with pungent slime... to choke ye, engorging yer organs till ye turn blue and bloated with bilge and brine and can scream no more... only when, he, crowned in cockle shells with slithering tentacled tail and steaming beard, takes up his fell, be-finned arm—his coral-tined trident screeches banshee-like in the tempest and runs you through the gullet, bursting ye, a bulging bladder no more, but a blasted bloody film now—a nothing for the Harpies and the souls of dead sailors to peck and claw and feed upon, only to be lapped up and swallowed by the infinite waters of the dread emperor Himself, forgotten to any man, to any time, forgotten to any god or devil, forgotten even to the sea... for any stuff or part of Winslow, even any scantling of your soul, is Winslow no more, but is now itself the sea. Uznemirujuće, poetično i genijalno. 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
BojanaCZV Posted January 18, 2020 Share Posted January 18, 2020 https://www.imdb.com/title/tt2872718/ odlicna film, jedan od mojih omiljenih glumaca, mozda je moglo I na totalnu preporuku, svakako vredi gledati. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts