Milenko Puzigaca Posted March 24, 2023 Share Posted March 24, 2023 E, a najbolje je sto je prevod bio profesionalniji, kao i svi prevodi u to vreme. Ono, danasnji umEtnici bi verovatno nesto mudrovali, pa "prilagođavali prevod pućanstvu" a tada je bilo prevedeno bukvalno "slatka mala izvrnuta torto" i šlus. Ono, postoji "upside down cake" Ali nema potrebe to prevoditi na lokalne termine "razumljivije nasim ljudima" kao kad mudraci prevode "kupi u Best Buy" sa " kupi u Tempu" i slicno Naravno, aždaja iz tog crtanog je peder, kao i bik Ferdinand itd, jer je zli Dizni krisom sirio "homoseksualizam" kroz crtane filmove, jel tako, jeste Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koca Popovic Posted March 24, 2023 Share Posted March 24, 2023 10 hours ago, Milenko Puzigaca said: E, a najbolje je sto je prevod bio profesionalniji, kao i svi prevodi u to vreme. Ono, danasnji umEtnici bi verovatno nesto mudrovali, pa "prilagođavali prevod pućanstvu" a tada je bilo prevedeno bukvalno "slatka mala izvrnuta torto" i šlus. Ono, postoji "upside down cake" Ali nema potrebe to prevoditi na lokalne termine "razumljivije nasim ljudima" kao kad mudraci prevode "kupi u Best Buy" sa " kupi u Tempu" i slicno Naravno, aždaja iz tog crtanog je peder, kao i bik Ferdinand itd, jer je zli Dizni krisom sirio "homoseksualizam" kroz crtane filmove, jel tako, jeste Jesi li dobio ovaj kolac za oprostaj? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koca Popovic Posted March 24, 2023 Share Posted March 24, 2023 1 hour ago, koca popovic said: Jesi li dobio ovaj kolac za oprostaj? izvinjavam se . Sala je bila bez veze.🙂 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kronostime Posted March 26, 2023 Share Posted March 26, 2023 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
MeanMachine Posted March 26, 2023 Share Posted March 26, 2023 On 3/22/2023 at 10:04 AM, DJ_Vasa said: Sve je ovo tačno, samo bih uneo jednu malu ispravku, a to je da su demistifikovali primitivizam, one za koje je Koča Popović rekao da su bašibozuk, bagra i brabonjci, a ne selo kao geografski pojam. Takvi su se nakotili po gradovima, pa bacaju đubre kroz prozor, pljuju po ulici, parkiraju na raskrsnici ili na mestu za invalide, pipaju hleb prljavim rukama, ne kupaju se i ne peru zube, guraju se preko reda, podmićuju i rade još mnogo toga sličnog. Osim pop kulture, u doba zlih komunista je objavljeno najviše kvalitetnih knjiga svetskih autora, naučno-popularna literatura je cvetala, otvoreni su mnogi fakulteti, muzeji i galerije. U goste su dolazili Luj Armstrong, Kopola, De Niro, operisao je Debejki, dirigovao Zubin Mehta, a danas kojekakve Ace Bosanci otimaju pozorišta. Mene bas zanima pojava pipaca jel to iskljucivo nas fetis? Npr gledam ukrajinskog Amera koji radi emsije o svojoj mladosti i lepo pomenu da su u Kijevu u prodavnicima i pekarama imali neku dugacku sipku za pipkanje hlebova a izabrani hleb ti da prodavacica. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Milenko Puzigaca Posted March 26, 2023 Share Posted March 26, 2023 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janne240 Posted March 28, 2023 Share Posted March 28, 2023 On 3/26/2023 at 7:18 AM, Kronostime said: само за папир, лепак као маст. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amigo Posted March 28, 2023 Author Share Posted March 28, 2023 Ja kada sam bio tako 5-6 razred sam pravio neke albume, obicne sveske u koje bih lijepio neke slike izrezane iz raznih magazina i morao sam da koristim Oho ljepilo, jer bi Karbofix iskrivio tanke listove sveske. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janne240 Posted March 28, 2023 Share Posted March 28, 2023 Karbofiks nista nije lepio, on je krutio i zadebljavao kao brasno. 😄 Lakse ga je bilo skinuti s pristiju od oho-lepka koji se skidao tankim odvajanjem od kože. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJ_Vasa Posted March 28, 2023 Share Posted March 28, 2023 Kad smo već kod lepka, seća li se neko brenda Leonhardi? Tube su bile narandžaste, a mislim da ih je proizvodio zagrebački TOZ. Taj lepak je bio otprilike kao OHO, providan i jakog mirisa, a pristojno je radio posao. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Constantin Posted March 28, 2023 Share Posted March 28, 2023 2 minutes ago, DJ_Vasa said: Kad smo već kod lepka, seća li se neko brenda Leonhardi? Tube su bile narandžaste, a mislim da ih je proizvodio zagrebački TOZ. Taj lepak je bio otprilike kao OHO, providan i jakog mirisa, a pristojno je radio posao. A bilo je i patrona za naliv pera, kao i mastilo za klasično punjenje penkala. Plavo, crno, crveno.... 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJ_Vasa Posted March 28, 2023 Share Posted March 28, 2023 4 minutes ago, Constantin said: A bilo je i patrona za naliv pera, kao i mastilo za klasično punjenje penkala. Plavo, crno, crveno.... E, sad si me podsetio i na njihove grafitne olovke, gumice i na tempere. Da budem iskren, crtanje mi baš i nije išlo, tako da mi je i danas domet kljakava varijanta čiča Gliše 1 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Constantin Posted March 28, 2023 Share Posted March 28, 2023 1 hour ago, DJ_Vasa said: E, sad si me podsetio i na njihove grafitne olovke, gumice i na tempere. Da budem iskren, crtanje mi baš i nije išlo, tako da mi je i danas domet kljakava varijanta čiča Gliše Ja sam, a to je izgleda genetski, imao smisla za krasnopis, ali za crtanje i ne baš. Ne treba mi mreža za tehnička slova. Kad sam radio temperama ili vodenim bojama, to je llčilo na neku umetninu, ali kad se radilo drvenim, voštanim bojama ili kasnije flomasterima...katastrofa Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJ_Vasa Posted March 28, 2023 Share Posted March 28, 2023 35 minutes ago, Constantin said: Ja sam, a to je izgleda genetski, imao smisla za krasnopis, ali za crtanje i ne baš. Ne treba mi mreža za tehnička slova. Kad sam radio temperama ili vodenim bojama, to je llčilo na neku umetninu, ali kad se radilo drvenim, voštanim bojama ili kasnije flomasterima...katastrofa Eh, a meni i lepo pisanje baš ne ide. Mogu da rukom napišem sasvim čitljiv tekst, ali od estetike tu nema ništa. Kada beležim nešto samo za sebe, tipa spiska za kupovinu, to liči na mešavinu arapskog i klinastog pisma Link to comment Share on other sites More sharing options...
Constantin Posted March 28, 2023 Share Posted March 28, 2023 1 minute ago, DJ_Vasa said: Eh, a meni i lepo pisanje baš ne ide. Mogu da rukom napišem sasvim čitljiv tekst, ali od estetike tu nema ništa. Kada beležim nešto samo za sebe, tipa spiska za kupovinu, to liči na mešavinu arapskog i klinastog pisma Znači...doktorski rukopis imaš 😃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJ_Vasa Posted March 28, 2023 Share Posted March 28, 2023 2 minutes ago, Constantin said: Znači...doktorski rukopis imaš 😃 Ovaj... čitkiji je od rukopisa moje tašte, koja je zaista doktorka, premda u penziji. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Amigo Posted March 28, 2023 Author Share Posted March 28, 2023 Ja mogu da nacrtam sta god hoces, ali nisam dobar sa bojama, pa sam odustao od likovne umjetnosti. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janne240 Posted March 29, 2023 Share Posted March 29, 2023 Aero i TOZ. Za crtanje i skrabanje. Tempere za likovno. Pored Oho lepka bio je i Uhu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ters Posted March 29, 2023 Share Posted March 29, 2023 (edited) I Karbofix u bijeloj plasticnoj kutijici sa onom pregradom za lopaticu kojom se nanosio... Edited March 29, 2023 by ters Link to comment Share on other sites More sharing options...
Constantin Posted March 29, 2023 Share Posted March 29, 2023 On 3/26/2023 at 7:18 AM, Kronostime said: 1 hour ago, ters said: I Karbofix u bijeloj plasticnoj kutijici sa onom pregradom za lopaticu kojom se nanosio... Šteta što čitaš samo poslednju stranu teme..... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kronostime Posted March 29, 2023 Share Posted March 29, 2023 14 minutes ago, Constantin said: Šteta što čitaš samo poslednju stranu teme..... Mozda sam mu na IL? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Constantin Posted March 29, 2023 Share Posted March 29, 2023 Just now, Kronostime said: Mozda sam mu na IL? E to bi mu bio dobar potez....a nisam razmišljao o tome. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kronostime Posted March 29, 2023 Share Posted March 29, 2023 11 minutes ago, Constantin said: E to bi mu bio dobar potez....a nisam razmišljao o tome. De, de, kako da te posle pravdam kod gospodje? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ters Posted March 29, 2023 Share Posted March 29, 2023 Nemam nikoga na IL ali ne pratim sve teme stranu po stranu, tako da se desi da mi ponesto promakne. Izvinjavam se na dupliranju posta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Div Posted March 30, 2023 Share Posted March 30, 2023 Kad sam krenuo u školu standardan lepak je bio u četvrtastoj bočici, gumarabika, ne mogu da nađem sliku nigde. Proizvodio je Balkan Beograd, vrhunac je bio kad se bočica otvori ili razbije u torbi. Karbofix je došao kasnije, a OHO još kasnije. Rukopis mi je takav da ni sam ne mogu da pročitam posle 3-4 dana, dojk se sećam šta sam pisao i nekako, posle, nikako. Imao sam koleginicu koja je mogla da čita moj rukopis i posle godinu dana, profesionalna deformacija, daktilograf, navikla se da čita svakakve škrabotine. Dešavalo se nađem neki papir, ne mogu da ga pročitam, pitam koleginicu šta je, da ne bih bacio nešto što je značajno. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts