Jump to content

EVROPSKA UNIJA


McCarthy

Recommended Posts

Gde ti vidis ugnjetavanje? Ko je od muslimana u EU ugnjetavan? Ko im cini bilo sta nazao?

Pusti te senzacionalisticke naslove, realnost je drugacija. Slobodno zive i niko ih ne ugnjetava.

Sasvim drugi par rukava je njihova integracija u zapadno drustvo i mozemo da se pravimo veverice do sutra, to jeste problem.


Sent from my iPhone using Tapatalk

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Nek grmi jako said:

pa makar to bilo i pod izgovorom da mu se daje glas zbog njegove stambene politike...

 

Pa vidi, pitanje azilanata i stambeno pitanje su, nekim cudom (!) povezani!

 

U drzavu, gde vec imas znacajan manjak stambenog prostora, ti doseljavas hiljade i hiljade ljudi - gde ces s njima?

Ocekujes da holandski poreski obveznik, koji i sam ima problem da nadje/kupi stan, bude presrecan sto ce za to vreme da, kroz poreze, placa smestaj, ishranu, zdravstveno, skolovanje...hiljadama i hiljadama?

 

Mislim, lepa i humana ideja je pomoci ljudima, a jos je leosa ako je o tudjem trosku!

 

 

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites



i neuspehom istinske integracije bliskoistočnih imigranata u sekularno društvo? 


Zašto je ovo postalo jeres reći, kad je postalo, bar po meni, činjenica. A opet, po meni, glavni razlog tome jeste islam i iz njega proistekle kulturološke razlike.
  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Sunshine State said:

 

Pa vidi, pitanje azilanata i stambeno pitanje su, nekim cudom (!) povezani!

 

 

Što nas posledično dovodi do toga da zabranimo kuran i suspendujemo službu u džamijama...

 

Šalu na stranu, to za šta neko smatra da uopšte ne postoji zapravo postoji u tolikoj meri da ima i svoje ime. Zove se - islamofobija.

 

To je termin koji se koristi da opiše iracionalno neprijateljstvo, strah ili mržnju prema islamu, muslimanima i islamskoj kulturi, kao i aktivnu diskriminaciju ovih grupa ili pojedinaca unutar njih, a u Evropi se manifestuje kroz individualne stavove i ponašanja, kao i politiku i praksu organizacija i institucija. Primeri se razlikuju u zavisnosti od zemlje i situacije, a uključuju paljenje verskih kniga, fizičke ili verbalne napade na imovinu, bogomolje i vernike – posebno one koji pokazuju vidljivu manifestaciju svog verskog identiteta, kao što su žene koje nose hidžab ili nikab.

 

Tu su i onlajn pretnje nasiljem, klevetanje i zlostavljanje, kao i zabrane nošenja vidljivih verskih i kulturnih simbola, zakoni protiv prikrivanja lica i zabrane izgradnje džamija, zatim diskriminacija u obrazovanju, zapošljavanju, stanovanju ili pristupu dobrima i uslugama... Sve to zbirno cilja ili nesrazmerno utiče na muslimane i neopravdano ograničava njihovu slobodu veroispovesti, stigmatizujući ih kao grupu i zanemarujući njihov pozitivan doprinos zajednicama i zemljama u kojima žive.

 

Tako su, paralelno sa klimom naglog širenja raznolikosti u Evropi, muslimanske manjine prikazane kao nepripadnice entitetu, koje žele da se odvoje od ostatka društva.  Pri tome, verske manjine često služe kao žrtveno jagnje u vremenima ekonomske i političke krize, pa islam i oko 20 miliona muslimana koji žive u Evropskoj uniji neki opisuju kao inherentne pretnje evropskom načinu života, čak i u zemljama u kojima su živeli generacijama. 

 

Iz tog razloga sam i identifikovao šifofrenu situaciju u kojoj jedna evropska politička garnitura naseljava kontinent muslimanima koristeći zvanične imigracione alate, a druga te iste naseljene muslimane zatim proglasi za - pretnju?!?!?

 

Istovremeno, dakle, sa imigracionim tekovinama imamo mit o tekućoj evropskoj islamizaciji ili invaziji, negovan od strane ksenofobičnih i populističkih partija koje su do juče bile u usponu širom Evrope, a sada, kao što vidimo, dolaze i na vlast poput Vildersa, što jasno ukazuje na svojevrstan trend i porast takvih ideja.

 

I ako bismo morali da pojednostavimo taj fenomen, mogli bismo da umesto muslimana u tom igrokazu iskoristimo neku drugu društvenu grupu... Recimo, ljubitelje Ratova zvezda, one koji idu na konvencije, kupuju džedajske mačeve i ostale filmske rekvizite... I sad, zamislite kada bi se u odnosu na te ljude primenjivalo gorepomenuto, to jest isto ono što se u nekim slučajevima primenjuje u odnosu na muslimane, a što smo ovde taksativno naveli.

 

Pa svi bismo rekli da je to nedopustivo i svi bismo osudili takvo proganjanje grupa ili pojedinaca, ali ipak žmurimo na jedno ili na oba oka kada se radi o islamofobiji, čak do te mere u kojoj nakon pobede ovekovečenog islamofoba u zemlji Evropske unije lakonski kažemo - pa šta...

 

Naravno, teroristički napadi 11. septembra drastično su promenili javno mnjenje prema muslimanima. Od tada, teroristički akti kao što su napadi nasilnih džihadista u Londonu, Parizu, Briselu i Barseloni povećali su strah i anksioznost, a korišćenje islama od strane ekstremista da opravdaju svoje terorističke akte nateralo je mnoge Evropljane da islam smatraju pretnjom i strahuju od muslimana kao od neprijatelja.

 

Barut je, dakle, tu, pred nama... Evropi još samo fali šibica...

 

S tim u vezi, odoh na onlajn rečnik da vidim da li se na holandskom šibica kaže vilders, ili tako nekako. 

 

 

 

Edited by Nek grmi jako
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Turci su u Nemackoj i Holandiji od 60-ih, Marokanci  u NL takodje....cime objasniti islamofobiju (uopste ne sporim da je ima) nekih 50-60 god kasnije?

 

Nesto se moralo desiti sto je  Jana i Keesa, sa svojim kucicam u cvecu, okrenulo ka Wildersu...

 

p.s. za @Nek grmi jako - ja sam stranac/migrant u vec trecoj drzavi i vrlo mi je vazno kako se domaci ophode prema nama nedomacima, da ne bude zabune.

Ali, to je dvosmerna ulica

 

edit: typo

Edited by Sunshine State
  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Nek grmi jako said:

Tu, pre svega, polazim iz lične pozicije nekoga ko ne bi glasao za Šešelja sve i kad bi najavio drugi dolazak Hrista na zemlju, pa tako ne razumem ni nekoga ko glasa za Vildersa zato što je taj čovek rekao da će rešiti nedostatak stambenog prostora u Holandiji.

 

Ono kao, nema veze to što bi da ugnjetava pripadnike jedne religije i dovodi njihove živote i egzistenciju u opasnost, važnije je nešto drugo što je obećao, jel da? Pa sve dok se pridržava toga što se nekome dopada, može istovremeno i da bude vesnik verskog rata usred Evrope?!

 

Pa možda su glasali zbog drugih stvari jer ionako znaju da dotični jede ono što se ne jede i da muslimane može samo da povuče za... čuperak, ali ne onaj koji je opevao Mika Antić.


Sećam se da je na bivšem forumu jedna forumašica iz Austrije kukala i bila u panici jer je tamo dobio vlast onaj Sebastijan sa nezgodnim prezimenom i formirao vladu sa desničarima. Ronila je krokodilske suze kako će morati da se čisti odande, mada je prošlo nekoliko godina, a svakog su leta Truci i Jugosloveni normalno išli na odmor u domovinu i vraćali se svojim poslovima. Niti ih je ko oterao, niti im se broj smanjio.

 

Bilo je kukanja i posle izbora u Italiji, ali nije mi poznato da Musolinijeve horde jure strance oko Koloseuma ili da ih 'apse oko milanske Skale.

 

Isto će da bude i sa ovom budalom, tj. ništa se neće desiti. Holanđani će i sledeće godine jesti originalni kebab, 'ladiće zadnjice u Egiptu ili Turskoj, oni sa više novca će u iste svrhe koristiti Zanzibar ili Maldive, a računam da će i ovog leta biti Turaka sa holandskim tablicama koji će napraviti pazar Putevima Srbije u oba smera.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Apsolutno. Mislim da se nista nece promeniti preko noci niti ce zaista biti toliko netrpeljivosti.

Promene jedino moze biti u broju i nacinu ulaska ileglanih imigranata. A za to uopste ne treba nikakve zakone da menja. Samo primeni postojece.

Najvecu promenu ocekujem u novcanoj podrsci koju “ileglani” imigranti primaju i to da mogu da ne rade godinama a to da placaju poreski obveznici. Ostalo, jok.

A po “pulsu” koji dobijam od Nemaca prema svemu ovome, to su dve stvari koje zuljaju. Nekontrolisana imigracija (bez pasosa, bez provere, bez da trazi visu bez icega) i to sto oni moraju da plate za njih i njihove porodice troskove, a sami se muce sa istim. Pogotvu srednji sloj koji je pritisnut jer realno nema nikakve “popuste” jer zaradjuju a rade ko mazge i onda taman kada pomisle da imaju neki plan, saceka ih neki novi porez, neko novo poskupljenje neka nova taxa ili ko zna koja kerefeka. To je problem i zato se okrecu desnicarima koji su prepoznali sta je najveci problem oko kojeg se slaze i centar i pomalo levi i desni i bogati i srednji sloj i obrazovani i neobrazovani tj najveci deo populacije. Zato su odbacili onaj extremni deo, spustili loptu i obecavaju resenje onoga sto, relano, nije problem ispuniti, a lako se oprati jer eto “oni ne daju da se to resi”, ako nista ne urade. E zato dobijaju izbore.

Dobro je samo sto niko od njih sam nista ne moze da uradi, pa kompromis moraju da prave. Sto je upravo ono sto i zelimo od demokratskog uredjenja.

Sent from my iPad using Tapatalk

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, Dzoni_m said:

...
Promene jedino moze biti u broju i nacinu ulaska ileglanih imigranata. A za to uopste ne treba nikakve zakone da menja. Samo primeni postojece.

...

A po “pulsu” koji dobijam od Nemaca prema svemu ovome, to su dve stvari koje zuljaju. Nekontrolisana imigracija (bez pasosa, bez provere, bez da trazi visu bez icega) i to sto oni moraju da plate za njih i njihove porodice troskove, a sami se muce sa istim. Pogotvu srednji sloj koji je pritisnut jer realno nema nikakve “popuste” jer zaradjuju a rade ko mazge i onda taman kada pomisle da imaju neki plan, saceka ih neki novi porez, neko novo poskupljenje neka nova taxa ili ko zna koja kerefeka. To je problem i zato se okrecu desnicarima koji su prepoznali sta je najveci problem oko kojeg se slaze i centar i pomalo levi i desni i bogati i srednji sloj i obrazovani i neobrazovani tj najveci deo populacije. Zato su odbacili onaj extremni deo, spustili loptu i obecavaju resenje onoga sto, relano, nije problem ispuniti, a lako se oprati jer eto “oni ne daju da se to resi”, ako nista ne urade. E zato dobijaju izbore.
...

 

Upravo u izdvojenom je cela suština, mada se slažem i sa ostalim. Nikome normalnom ne smeta neki Muhamed, Ahmed ili Mustafa koji pošteno zarađuje svoj hleb tako što prodaje kebab, vozi autobus, popravlja automobile, leči ljude ili radi bilo koji drugi posao od čega živi, školuje decu, a i sam plaća iste poreze. Da li će dotični verovati u Alaha, Višnua ili Budu, jesti svinjetinu ili piti pivo je njegova lična stvar, a to nema šta da smeta bilo kome. Taj koji poštuje zakone, nije ni mrava zgazio i živi pošteno neka uživa u svemu što zaradi i neka ima još više.

 

S druge strane, oni što prelaze granice noću, nemaju nikakav identifikacioni dokument, ilegalno borave i glume izbeglice jesu problem. Takve ne treba izdržavati i ne treba da budu konkurencija normalnom svetu koji je normalno ušao u drugu zemlju, tu dobio boravište i nastanio se, a prosečan građanin ne treba da iz sopstvenog džepa takvima plaća apanažu.

 

Ilegalna imigracija nema nikakve veze sa religijom jer ilegalno je ilegalno. Onaj ko ilegalno uđe može da bude hrišćanin, musliman, budista, hindus, Arapin, Kinez, Turčin, Peruanac ili Papuanac, sasvim svejedno.

 

Sećam se da su i famoznog Trampa (s pravom) kritikovali za sve i svašta, ali zaista nije zaslužio kritike što je malo ojačao granicu sa Meksikom jer je samo hteo da poštuje postojeće zakone sopstvene zemlje.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

On 11/24/2023 at 9:44 AM, erwin said:

Evo nekih izjava:

 

Vrlo revnosno nalazis po netu tekstove i clanke vezano za Izrael i Palestinu, eno pronadje nam i onog ludaka u US sto je ranio trojicu palestinskih studenata...

 

Nesto ti tesko ide da pronadjes ovako nesto - Alzirac koji je u Dublinu izbo troje dece i dvoje odraslih:

 

https://www.newsweek.com/ireland-dublin-stabbing-algerian-man-riots-looting-immigration-garda-1846599

 

"The Irish Times reported that the suspect is believed to be "a naturalized Irish citizen, who has lived here for 20 years."

 

Divno se uklopio u drustvo...

  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Jedna drzava te, bez ikakve obaveze da to uradi, primi kod sebe, da ti mogucnost da zivis bolje nego tamo odakle si otisao (valjda trazeci bolji zivot) i sta ti uradis?

 

Uzmes noz i krenes da ubijas apsolutno nevine ljude, koji nikakve veze s tvojim zivotom nemaju.

 

Kakva zloupotreba necijeg dobrocinstva!

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Dve osobe su teško povređene - 5-godišnja devojčica i žena iz škole.

 

Quote

Sources told us he watched as a group of children aged around five lined up at the entrance to the school – before pouncing.
He watched them for about a minute before stabbing a five-year-old girl – and then attacking a school worker who went to save her.
He then turned to attack two more kids before he was overpowered by several passersby.
The five-year-old girl was critically ill in Dublin's Temple Street Hospital last night - and the school worker who tried to save the kids was also in a serious condition in another site.
Two other kids, a girl aged six and a boy aged five, were less seriously injured.
The girl was still in hospital last night, but the boy had been discharged.

https://www.irishmirror.ie/news/irish-news/suspect-dublin-attack-knife-charge-31524149

 

Što se napadača tiče, pišu da je imao tumor mozga pre oko dve godine i mentalne probleme u vezi s tim. Zasad nisu našli nikakve veze s islamistima, a prisutni građani su ga izgleda nalupali toliko da se možda nikad neće oporaviti.

 

Quote

Suspect in Dublin knife attack may have suffered serious brain injuries that could be 'permanent'
The man is still in an induced coma in hospital and it could be a significant amount of time before he is fit to be questioned about the horror attack (...)
Gardai are still trying to establish a motive for the horror attack, but are satisfied there was no terror link.
They have examined the suspect’s laptop and phone and found nothing to suggest a Jihadi link.

We revealed on Saturday that the man suffered a brain tumour around two years ago and a family member told gardai that he suffered a sharp decline in his mental health after that.

https://www.irishmirror.ie/news/irish-news/suspect-dublin-knife-attack-suffered-31533270

 

Zbog nereda i napravljene štete dosad je uhapšeno 48 ljudi, a verovatno će ih biti još kad konačno pregledaju sve snimke.

 

Quote

Vehicles were set on fire and shops looted in the disorder.

There have been 48 arrests to date, with more expected as officers trawl through 6,000 hours of footage.

https://www.bbc.co.uk/news/world-europe-67535815

Edited by erwin
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Ovo je jedan od najtežih dana u mom profesionalnom životu. Pogodilo je direktno, a i lično. Jedina sreća da žena koja radi za mene nije otišla na četvrti sprat, gde sam je poslao da mi završi neka dokumenta, odložila za sutra...

 

Svakako ću uzeti nekoliko nedelja bolovanja, verovatno ćemo svi.

  • Tuzno 9
Link to comment
Share on other sites

Čitam sad kad je prošlo nekoliko sati šta je policija rekla.

 

Nakon što su našli telo njegovog oca on je bio osumnjičeni pa su došli na predavanje njegove grupe u 2 i bili tamo do pola 3 i nisu ga našli. Pucnjava je onda krenula u 3 sata u zgradi par ulica od te gde ga je policija tražila... 

Edited by Nicklord
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

AfD pretekao CDU u Saksoniji, Tiringiji i Brandenburgu sa minimum 37 odsto podrške.

 

YouGov je objavio istraživanje u kome većina Nemaca veruje da će AfD najmanje u jednoj od tri istočne pokrajine osvojiti apsolutnu većinu i dobiti prvog pokrajinskog guvernera. U takav ishod veruje 53 odsto ispitanika u celoj zemlji i 58 odsto na istoku Nemačke.

 

A to je važno da se ne bismo opet iščuđavali i da ne bismo bili zatečeni nekim istinama, kao što se dogodilo povodom Bregzita, pobede Trampa ili čuđenja zbog najvećeg broja glasova u Holandiji koji su sada u vlasništvu Vildersa.

 

I kad smo već kod Vildersa, u Nemačkoj je trenutno aktuelan ovaj štos:

 

Zašto je Vilders pobedio u Holandiji? Da ima neko da čestita AfD-u kad pobede na izborima u Nemačkoj.

 

 

Edited by Nek grmi jako
Link to comment
Share on other sites

14 hours ago, Nek grmi jako said:

AfD pretekao CDU u Saksoniji, Tiringiji i Brandenburgu sa minimum 37 odsto podrške.

 

YouGov je objavio istraživanje u kome većina Nemaca veruje da će AfD najmanje u jednoj od tri istočne pokrajine osvojiti apsolutnu većinu i dobiti prvog pokrajinskog guvernera. U takav ishod veruje 53 odsto ispitanika u celoj zemlji i 58 odsto na istoku Nemačke.

 

A to je važno da se ne bismo opet iščuđavali i da ne bismo bili zatečeni nekim istinama, kao što se dogodilo povodom Bregzita, pobede Trampa ili čuđenja zbog najvećeg broja glasova u Holandiji koji su sada u vlasništvu Vildersa.

 

I kad smo već kod Vildersa, u Nemačkoj je trenutno aktuelan ovaj štos:

 

Zašto je Vilders pobedio u Holandiji? Da ima neko da čestita AfD-u kad pobede na izborima u Nemačkoj.

 

 

CDU ne igra nikakvu ulogu u Tiringiji i Brandenburgu. Samo u Saksoniji.

Najzanimljivija ce biti Tiringija jer je tamo predsednik vlade ( za tebe guverner) covek iz Die Linke,

a u Brandenburgu ce ostati SPD "guverner" i posle velike pobede AFD-a jer ce i dalje praviti koaliciju SPD-CDU.

Saksonija pa opet ima finog predsednika vlade ( CDU) i sada se ceka da Partija CDU prestane sa mantrom

da CDU nece nikada praviti koaliciju sa AFD-om. Ako prestanu onda bi biraci u Saksoniji ipak birali CDu pa bi im

ostao voljeni predsednik vlade, ali samo u koaliciji sa AFD-om.

 

Najzanimljiviljiva je tu Tiringija jer je Die Linke prdnula u cabar i tu se stvarno moze dogoditi da AFD

( a taj je najodvratniji lik na sceni AFD postane predsednik vlade jer su druge koalicije nemoguce.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Šta mislite, kako bi stajala Sara Vagenkneht u tim anketama, budući da ona i njena nova partija nisu bili u opcijama? 

 

I sad me terate da guglam tog čoveka iz Tiringije, jer ne znam ni o kome je reč a zanima me zbog načina na koji ste ga opisali. 

 

edit

 

Da ne postavljam postove jedan do drugog, samo da dodam je, usred rata u susednoj državi i problema sa EU, Mađarska prijavila rekordan iznos stranih investicija u 2023. godini koji prevazilazi 13 milijardi evra.

 

Poređenja radi, u 2022. godini su strana ulaganja stala na cifri od oko 6 milijardi evra, što znači da su duplirali taj iznos naredne godine. Najveći investitor je Kina, čiji proizvođač automobila BYD uskoro počinje izgradnju fabrike u Segedinu, koja će biti šesta te vrste u Mađarskoj.

 

I tu dolazimo do onoga što me zapravo interesuje, pa zato pitam one koji poznaju EU regulativu zar ovde nije reč o nekom sukobu interesa ako uzmemo u obzir da je Kina najveći investitor unutar neke članice Unije?

 

Čak i izgradnja kineske fabrike električnih automobila usred EU nije baš u skladu sa pojedinim najavama koje su stigle iz Brisela, a tiču se upravo kineske autoindustrije.

Edited by Nek grmi jako
Link to comment
Share on other sites

Ne praktikujem post na post, ali moraću pošto niko nije reagovao na ostavku Elizabet Born, koja je posle 20 meseci napustila poziciju premijerke, kao i na dolazak najmlađeg premijera u istoriji Francuske... A to je važno jer 34-godišnji Atal ima ubedljivo najbolji lični rejting među svim makronovcima u anketama.

 

Jer, njegovo imenovanje samo pet meseci pred izbore za Evropski parlament pokazuje da Makron barem nekako želi da zaustavi negativne trendove i rast desnice. I to radi na način koji je potpuno prihvatljiv, promovišući mladog lidera koji bi mogao da bude personalno rešenje za mnoge političke grupacije u Francuskoj.

 

Dečko je ušao na veliku scenu kao socijalista, zatim skrenuo udesno baš po pitanju radničkih prava, štrajkova i studentskih demonstracija, a sve to začinio kao, po mnogima, možda i trenutno najbolji govornik na francuskoj političkoj sceni.

 

I kao takav, bio je logičan izbor za Makrona, budući da može da se svidi i levima, i liberalima i centristima, pa da se kao takav isturi kao novi lider u borbi protiv desnice... Jer, bolje i to nego da se nemo posmatraju promene u biraćkom telu i da se ne čini skoro ništa kako bi se to zaustavilo. 

 

A možda i sve to nama sa strane samo tako izgleda, pa bi bolji poznavaoci političkih dešavanja u Francuskoj mogli po dubini da nam bolje opišu ove poslednje poteze, budući da sam se o novonastaloj situaciji pretežno informisao čitajući levičarske medije poput Le Monda i Gardijana i gledajući evropske TV kanale koji takođe inkliniraju levima i liberalima. 

 

 

Edited by Nek grmi jako
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...