Jump to content

Super liga Srbije


Drug Crni

Recommended Posts

To će sve više i više da bude izražajno. Eto i u Milanu i Interu su se morali desiti neki finansijski prevrati da bi koliko toliko ponovo krenuli malo u korak sa jakim evropskim klubovima koji takođe najviše zavise od novca. 

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, Nek grmi jako said:

Jednostavno, neko drugi će biti šampion čim bude bolji od tog Dinama. A pre toga - ne.

 

Ovo me podseti na reci Duska Vujosevica:

 

Quote

Radili su naporno, igraju veoma borbenu košarku, nezgodan su protivnik. Ako ovako nastave, osvojiće i oni neku titulu, na primer za pet godina, ili možda pre…

 

Naravno, ko ne zna, termin "Makabizacija" je nastao u domacoj kosarci kada je Partizan osvajao titulu za titulom, slicno kao i Maccabi koji je valjda imao niz od samo jedne izgubljene titule od 1970. do 2007. (dobro, ne bas toliko slicno, Partizan je osvajao od 2002. do 2014.). Koliko se secam, taj termin je bio podrugljive prirode, kao nesto sto nije ni pristojno, ni normalno, pa ako hocete ni prirodno, nesto sto sada kazu navijaci Partizana za niz Crvene zvezde od 2018. do 2022.

 

Sustina je da si u pravu i da navijaci treba da prestanu da traze iskljucivo uspehe po bilo koju cenu - pa onda ne bi ispadalo da je Djuric rasprodavao timove i nije dovodio prava pojacanja zato sto je lopov, a Vazura/Vucelic/Iliev to rade jer im je tako naredjeno iz vrha drzave (inace je prirodno stanje Partizana da uvek osvaja trofeje).

 

Cak i Vujosevic nije naucio nista iz sopstvenih reci kada je govorio kako je "nekada Partizan bio prvi u svim sportovima, a onda je premijer Vucic odlucio da pomaze". Kako je Partizan bio prvi u svim sportovima, tako moze da ne osvoji nista ni u jednom sportu. Realno, prvaka u svim sportovima (izuzev u fudbalu, gde ima i faktora prodaje igraca i zarade od ucesca u LS/LE) skoro uvek direktno odlucuje drzava svojim finasiranjem klubova. Pa kad je vec tako, mozda je bolje da drzava ili finansira po stepenu takmicenja/uspesnosti u prethodnoj sezoni (pa da neko moze da podigne kredit u rukometu i pokusa da osvoji titulu i udje u LS) ili da promovise neke "centre" u svim sportovima (sa ciljem da neki klub iz unutrasnjosti osvoji titulu u kosarci, odbojci, rukometu, vaterpolu - cudna li cuda, jedino u kosarci ovo nije slucaj) ili da sve privatizuje pa ako neko hoce da kupi VK Sabac, RK Crvena zvezda, OK Ribnica ili KK Partizan neka se slobodno igra.

 

Zaboravio sam da dodam, na pominjanje hrvatske lige: ta liga je kvalitetnija od nase upravo zato sto Hajduk vise ne moze da bude stalno drugi - to se desilo jer je tamo ulozen kapital u NK Osijek, za razliku od naseg TSC ili Cukarickog koji su fakticki Mladost iz Lucana samo za nesto malo bogatije.

Edited by goldberg
Link to comment
Share on other sites

On 7/25/2022 at 1:38 AM, Markoss said:

 

Ne znam dal me zajebavas ili stvarno ne kapiras, ali taj sistem takmicenja iz tog vremena nikako nije uticao na Partizan, jer Partizan nije uspevao da dobaci uopste do plej-ofa LS, vec je ispadao od Ziline, Tromza, itd. To je kao da kazes da odlazak Halanda u Siti lose utice na Preston Nort End. Ne, ne utice, jer su ovi u Cempionsipu, a Siti je u PL. 

 

I sad da vadim podatke od koga je Zvezda ispadala kad je nosila 2344 na dresovima da se posalje SMS da se ne ugasi klub? Kakve to uopste veze ima s ovom pricom? Kao sto ne vadim ni sad statistiku Partizana u Evropi, jer nisu najbolji klub u drzavi, tako nema poente ni da se bavimo Zvezdom u krs godinama kluba. 

 

 

 

Pa super, al cu ja onda opet da ponovim navijacima Partizana da te zalbe treba da idu na racun njihove tadasnje uprave, jer oni su pravili sasvim dobre izlazne transfere i imali novca. 

Partizan nije ispao ni od Žiline ni od Tromza.

 

Tvojoj retrospektivi treba dodati kontekst. Paradoksalno, Partizan pravi još bolje transfere i ima više uspeha u Evropi (a time i prihoda od Uefe) otkako nije šampion u odnosu na period dominacije. Međutim, dug je sad otišao u nebesa. Ok, troškovi igrača su u međuvremenu porasli ali nije samo to razlog. 

 

Kada uzmemo u obzir da u svakoj sezoni uprava i oni oko nje uzmu "svoj" deo plus deo koji odlazi na funkcionisanje kluba i samog tima, razlika je i u tome što ona uprava, pored svih gluposti koje je pravila, ipak nije nakrcala previše velike dugove. Naš tim je tada, bez obzira na neke drage igrače, ipak bio slab za Evropu. Bilo je tu rezultatskih blamaža, ozbiljnih grešaka poput prodaje Stefana Savića neposredno nakon LŠ, mazanja očiju nizom titula, ali je među navijačima uglavnom vladalo nezadovoljstvo. E, sad, ko zna da li bi bio uspostavljen kontinuitet igranja u Evropi a time i veći i konstantniji priliv novca, da su npr. nakon LŠ značajno pojačali tim, povećali dug pa ga kasnije održavali na visokom nivou uz razne priče za malu decu, kao što Terza radi. I ti i ja znamo da bi Zvezda nastavila da ulaže u tim (i da povećava dug) i da nije uspela da veže dve sezone sa znatnim prihodima od Uefe, tj. ne bi nastalo rasulo ni da ste odmah nakon uspeha ispali u sezoni kupanja. To ona uprava FKP ipak nije mogla da uradi, kokiko god da su mi bili odvratni. Ovoj sadašnjoj bagri na čelu FKP je to dozvoljeno isto kao što bi bilo dozvoljeno i Terzi, ponavljam, čak i da ispadnete za par nedelja (u stvari, u svakom slučaju biste igrali makar LK ove jeseni). 

 

Dakle, razlika u rezultatima je nesporna, ukupni rezultati Zvezde poslednjih nekoliko godina u Evropi su za poštovanje, ali drugačiji su konteksti za poređenje prenošenja domaće dominacije u Evropu u onom periodu prema ovom sad. Čak i da izuzmemo Zvezdu iz priče, to pokazuju potezi uprava FKP tada i sada. Ova, prezadužena do guše, opet pljusne za pojačanja i nagomilavanje igrača sa velikim platama, a onda se desi Asano.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Odložiti utakmicu nakon par kola je dokaz da ovde nikad neće biti normalna liga i neće se igrati takmičarski već dogovoreni fudbal. A vi sanjajte će neko u takvom takmičenju uložiti svoj novac priatizujući bilo koji klub.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Pa videli smo kako su komsije stvarale istoriju mocnih drzava
npr:Flora made more history by beating Partizan 1–0 in Tallinn, thanks to a goal from Martin Miller. This result meant that they became the first ever Estonian side to win a game in a UEFA group stage.
ili On 26 August 2011 Rovers became the first Irish side to reach the group stages of either of the top two European competitions by beating Partizan Belgrade in the play-off round of the Europa League
A Dudelanz je za takve Real Madrid, tu ste negde oni 2 puta igrali grupnu fazu od 18-9 Partizan 2 puta, samo Dudelanz nije igrao intertoto kup.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Don Radonja said:

Ne brini odlozicete i vi isto tekme ako dogurate malo dalje u kval. za LE...

Svi koji igraju Evropu mogu da odlože po jedan meč. Radnički je to iskoristio sada pred revanš. Zvezda će, ne znam zašto, pred treće kolo, mogli su kasnije.

 

Partizan i Čukarički se još nisu izjasnili.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Hrvtaska liga uopste nije kvalitetnija od nase, vec samo neizvesnija, jer ima svega 10 ekipa i samim tim mogucnost kikseva Dinamo Zg je veca kad igra 4x protiv Hajduka i slicnih, isto kao sto bi i Zvezda sigurno vise kiksnula da igra protiv Cuke, Radnickog, TSCa, Vojvodine i jos par njih 4x u toku sezone, ipak je razlika velika izmedju timova od pozicije 3 do 7 i donjeg dela tabele. Nije isto igrati sa Mladost GAT ili sa Vojvodinom. 

Tesko da su Osijek, Rijeka, Hajduk bolji od Vojvodine, Cukarickog, Radnickog ili TSCa.

A uopste nisam ni uzeo u razmatranje dva nasa vodeca tima. 

 

Crvena zvezda, Partizan, Cukaricki, Radnicki, Vojvodina, TSC, Vozdovac, Radnik, Napredak , Mladost , recimo ovih 10 ekipa, moze i da upadnu i neke druge umesto ovih nekoliko, da popune broj 10, ta liga 10 bi sigurno donela vise kikseva vodecih timova jer se igraju 4x medjusobno utakmice, sanse su vece i naprosto je zakonom logike i velikih brojeva sigurno da bi se desilo da vodeci timovi imaju po 6,7 kikseva tokom sezona, mozda i vise. U to sam ubedjen. 

Prosle sezone je Zvezda jedva dobila Vojvodinu u gostima sa 1 2, ali to ne znaci da bi je dobila svaki put u sezoni da se igra umesto 2x, recimo 4x. O tome se radi. 

 

Sa druge strane, to sto je hrvatska liga neizvesnija, ne znaci da je bolja, jedino ako mislite da treba da se i dva vodeca kluba kod nas srozaju na nivou od pr 15 sezona i da se onda sibaju sa svima egal , kao eto dokaz da mogu da kiksnu pa je liga jaca, malo morgen, hrvatska liga od te neizvesnosti nista nije dobila u Evropi, sem blamaza. 

 

 

Edited by Ljubitelj baklave
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Ljubitelj baklave said:

Hrvtaska liga uopste nije kvalitetnija od nase, vec samo neizvesnija, jer ima svega 10 ekipa i samim tim mogucnost kikseva Dinamo Zg je veca kad igra 4x protiv Hajduka i slicnih, isto kao sto bi i Zvezda sigurno vise kiksnula da igra protiv Cuke, Radnickog, TSCa, Vojvodine i jos par njih 4x u toku sezone, ipak je razlika velika izmedju timova od pozicije 3 do 7 i donjeg dela tabele. Nije isto igrati sa Mladost GAT ili sa Vojvodinom. 

Tesko da su Osijek, Rijeka, Hajduk bolji od Vojvodine, Cukarickog, Radnickog ili TSCa.

A uopste nisam ni uzeo u razmatranje dva nasa vodeca tima.

 

Mislim da je ova ocena krajnje pausalna i da uopste ne pratis koliko sredstava izdvajaju hrvatski klubovi u odnosu na bilo koje klubove u Srbiji (osim Crvene zvezde).

 

U Osijeku trener ima ogromnu platu i ulagali su milione u dovodjenje nekih igraca poput Lovrica iz Gorice, Nejasmica iz Hajduka, Miereza iz Alavesa. Hajduk ima Livaju koji sigurno ima ogromnu platu, ima Kalinica i jos neke skupe igrace. Koga dovode TSC, Cukaricki, Vojvodina ili Radnicki? Pa necemo da se sprdamo sa ovim.

 

Dalje, podseti me kada je poslednji put bilo koji klub iz Srbije ista uradio u kvalifikacijama, a da nije Crvena zvezda i Partizan? Pri cemu Partizan jos uvek jase na koeficijentu iz ranijih sezona, kada toga nestane bas me zanima da li ce i oni redovno igrati grupe ili ne.

 

Dakle, cinjenice kazu da je Crvena zvezda nesto bolja od Dinama (ali to cemo da zanemarimo, jer gledamo ostatak lige), Hajduk je bolji od Partizana (mislim, samo pogledaj njihovih 11 i 11 Partizana), Osijek vs. Cukaricki nije cak ni smesno nego tuzno, a cak je i Rijeka znatno bolja od bilo koje cetvrte ekipe u Srbiji. 

 

I na kraju, da prokomentarisem malo tih 10 klubova koje si pomenuo - kada je poslednji put Crvena zvezda remizirala (znaci ne izgubila nego remizirala) protiv Cukarickog, Radnickog, Vozdovca, TSC, Mladosti (ovo se verovatno misli na Mladost iz Lucana), koji joj je skor protiv Vojvodine? Prakticno imas dva meca protiv Radnika prosle sezone i Napredak u nekim ranijim sezonama. Vojvodina koja je cesto u vrhu ima jedan remi i jedno 15 poraza u poslednjih 7-8 sezona protiv FKCZ.

 

A sad da vidimo rezultate Dinama prosle sezone:

 

Hajduk Split 4 1 1 2, Osijek 4 2 1 1, Rijeka 4 2 2 0, Lokomotiva 4 1 2 1, ovo su prve cetiri ekipe nakon Dinama.

 

Jednostavno, nema to tolike veze sa brojem klubova - nasa liga ce liciti na hrvatsku kada neka Vojvodina (ili neki TSC) bude dovodila igrace za milionske transfere (kao Osijek), kada Cukaricki bude bio neugodan protivnik Crvenoj zvezdi (kao Lokomotiva Dinamu), kada jos jedan klub bude imao veliki budzet (na primer Radnicki kao Rijeka).

20 hours ago, kendrick said:

I to pristaje klub koji ima sampionske ambicijetm, a sama utakmica je tri dana nakon utakmice sa mocnim predstavnikom Luksemburga. Epski.

 

Nije Luksemburga nego Jermenije i nije sampionske nego vicesampionske ambicije.

 

Inace, kad smo vec kod tog kluba, doveli su i Malbasica. Koliko sam primetio nema nekog napadaca, ali cetvorka napred Baray - Simic - Malbasic - Nikolic je mozda i najbolja u ligi nakon Crvene zvezde. Naravno, problem su izmene koje su uzasne, ali mislim da Vojvodina moze da se bori za drugu poziciju, nije to nista toliko slabije od Partizana.

 

Od ostalih ekipa je najjaci Cukaricki, a eto ima i peto mesto za ostatak lige, ostaje da se vidi ko ce se gurati ovog puta.

Link to comment
Share on other sites

42 minutes ago, goldberg said:

Od ostalih ekipa je najjaci Cukaricki, a eto ima i peto mesto za ostatak lige, ostaje da se vidi ko ce se gurati ovog puta.

 

Hajde da pokušam da budem prorok pa da pogadjam stanje na tabeli na kraju sezone ... 😄

 

1. Crvena Zvezda

2.Partizan

3.Vojvodina

4.Čukarički

5.Radnički Niš

 

Moguće da Čuka i Nišlije zamene mesta,ali generalno to je to ... timovi koji će izaći u evrotakmičenja sledeće sezone ...

 

Što se opstanka tiče tu tipujem na ispadanje Radnika ... za drugog koji ispada ima dosta kandidata ...

Link to comment
Share on other sites

Napredak doveo ubedljivo najmlađeg bonusa u istorii fudbala, ne samo na ovim prostorima,nego uopšte!!!

🤣

 

Zvaćemo ga Bebac,doš`o  iz Danske, stopom... Stopirao na švapskom avtobanu, i pit`o tog što ga ustopiro, Rođo, jel ideš možda za Kruševac, a ovaj normalno naš čova, kaže FAMILIJO upadaj, sam Bog te posl`o... Vozim te direks za KŠ.

 

spacer.png

Edited by KrX037
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

17 minutes ago, KrX037 said:

Napredak doveo ubedljivo najmlađeg bonusa u istorii fudbala, ne samo na ovim prostorima,nego uopšte!!!

🤣

 

Zvaćemo ga Bebac,doš`o  iz Danske, stopom... Stopirao na švapskom avtobanu, i pit`o tog što ga ustopiro, Rođo, jel ideš možda za Kruševac, a ovaj normalno naš čova, kaže FAMILIJO upadaj, sam Bog te posl`o... Vozim te direks za KŠ.

 

spacer.png

 

To se zove ulaganje u budućnost bato .. Nenezic zna'e 

Link to comment
Share on other sites

Za početak, imamo finu početnu prednost u odnosu na pratioce. Dalje, Zvezda ima najmanje deset evropskih mečeva ispred sebe, Partizan četiri a ako prođemo bar jedan krug kvalifikacija imamo i mi obezbeđenu jesen i ukupno bar deset mečeva. Sve zajedno, to je dosta prilika da se popuni koeficijent i održi mesto i ove sezone.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

53 minutes ago, Barkley#34 said:

Za početak, imamo finu početnu prednost u odnosu na pratioce. Dalje, Zvezda ima najmanje deset evropskih mečeva ispred sebe, Partizan četiri a ako prođemo bar jedan krug kvalifikacija imamo i mi obezbeđenu jesen i ukupno bar deset mečeva. Sve zajedno, to je dosta prilika da se popuni koeficijent i održi mesto i ove sezone.

Stoji, ali stoji i da ostale države neće stajati u mestu. Mi smo prošle sezone osvojili više od 9 bodova, što je za naše uslove mnogo, ali pitanje je da li možemo beskonačno da branimo to. Mi smo imali "sreću" da Rusi neće učestvovati inače bi već sada verovatno bili jedno mesto niže. Sledeče sezone biće još teže, pošto ćemo imati pet klubova pa će se i učinak koji ostvare Zvezda i Partizan umesto sa 4 deliti sa 5, ako se neko ne podigne to tada, to je već gotovo pa sigurno izgubljen rejting.

Link to comment
Share on other sites

Slažem se da su se neke stvari poklopile pa smo napravili meteorski uspon i da je teško ponovo skupiti devet bodova. Posebno ako FKCZ uđe u LŠ gde ima onaj bonus na početku ali su mnogo teži protivnici i ako FKP neslavno propadne u kvalifikacijama

 

Sledeće godine nam sleduje manje mečeva vodećih timova u kvalifikacijama a i pitanje je da li će treći tim uspeti da uradi nešto u grupi ili će biti kanta za napucavanje. Kao što napisah na nekoj temi, ako si konstantan održavaćeš se i napredovaćeš, u suprotnom kliziš na staro. Zato nam je važno što nam uspeh na tabeli nije rezultat samo jedne ultra dobre sezone nego smo nekoliko sezona zaredom imali 5-6 bodova. Nadam se i da ove godine možemo bar toliko da skupimo pa da "kupimo" još koju sezonu na dobroj poziciji, a i eventualni podbačaj u jednoj sezoni će biti ublažen, nećemo se odmah strmoglaviti. Sumnjam da dugo možemo da se održavamo oko 10. mesta ali bi bilo dobro (i po rezultatima poslednjih nekoliko godina realno) da se držimo do 15. mesta.

Link to comment
Share on other sites

20 minutes ago, Barkley#34 said:

Sumnjam da dugo možemo da se održavamo oko 10. mesta ali bi bilo dobro (i po rezultatima poslednjih nekoliko godina realno) da se držimo do 15. mesta.

Dok imamo dva kluba sa solidnim rezultatima, 11-15. mesto je izvesno, ako se desi kiks u dve sezone makar jednog kluba ili oba, padamo gde su sada Hrvati,

Edited by Don Juan
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...