Jump to content

Recommended Posts

Posted

Da Izrael radi to sto vi pisete, Hamasa vise ne bi bilo, kao ni Palestinaca u Gazi.

Izrael pazi na kolateralnu stetu, samo je to tesko kontrolisati u takvom okruzenju.

• Like 3
Posted

Izrael je danas bombardovao lokaciju u Jemenu gde sumnjaju da se krije načelnik Generalštaba Huta. 

U Iranu je pogođen još jedan bunker gde su zatrpani načelnik obaveštajne službe i njegov zamenik. Čeka se vest da li su preživeli ili ne.

Autoputevi u Teheranu blokirani, ljudi pokušavaju da napuste grad. 

Bombardovan Kermanshah bombama koji je 150 km od granice Iraka. To nam je praktično potvrda da iranski PVO ne kontroliše zapadne delove zemlje. Veliko je pitanje da li uopšte postoje jer do sada ništa nisu oborili što je prilično čudno.

Postoje neki izveštaji da se iznad Teherana stalno čuju avioni ali to je za sada na nivou rekla-kazala, nema videa koji bi to potvrdili. No ako je ovo tačno pitanje je dana kada će ućutkati Irance jer će Iran da se nađe u poziciji sličnoj našoj, jedino što će duže da potraje jer je veća zemlja.

Iran je gađao Haifu i Tel Aviv, za ostale mete se ne zna mnogo. Ima dosta nagađanja po mrežama ali je to sve rekla kazala kao i ono za Teheran.

Mule sada razmišljaju :

GtfeD4VWIAAS6ah?format=jpg&name=small

Malo humora nije na odmet 🙂

• Like 1
Posted (edited)

Au koji snimak:

Pojavile su se informacije da su Iranci prvog dana lansirali starije rakete koje pvo lako presrece, da bi smanjili broj raketa presretaca a da sad koriste novije od kojih ima hipersonika e sad koliko ih stvarno imaju je veliko pitanje.

Edited by MeanMachine
Posted

Ako je Iran u nesto ulagao, to je vojska i oruzje. Tako da imaju oni toga dovoljno za visegodisnje gruvanje. Onomad su i Rusiji izvozili balisticke rakete i Shahid dronove, dakle, skladista su im prepuna.

Posted
2 hours ago, djura.net said:

Ako je Iran u nesto ulagao, to je vojska i oruzje. Tako da imaju oni toga dovoljno za visegodisnje gruvanje. Onomad su i Rusiji izvozili balisticke rakete i Shahid dronove, dakle, skladista su im prepuna.

A Mossad im se seta po Teheranu. Imaju oni balisticke rakete i supersonicne, I dronove, ali to je sve sto imaju, vojska tu nicemu ne sluzi. Avijaciju nemaju, Izrael im je unistio PVO. Mogu oni da pocine neku vecu stetu u Izraelu velikim brojem balistickih raketa, ali znaju dobro sta u tom slucaju sledi, a nemaju odbranu.

I da, IAF dominira Nebo u Teheranu @Klotzen videla sam vise snimaka, iako blokiraju internet u Iranu. Zato I civili evakuisu Teheran kako im je Izrael rekao.

Rat jeste duga igra, ali ja verujem da je za sada sve na strani Izraela. Cim su rekli znamo gde je Khamenei, njega prebacili u drugi bunker.

Posted

Da mi je samo znati kako izaberete stranu među dve zlikovačke vlasti. Naravno da me neko pita gde bi živeo u Iranu ili Izraelu odgovor je jednostavan ali ta neverovatna potreba da nađete opravdanje za svaki bezumni čin svakoga ko vam odgovara (ili još gore, čije podržavanje je mejnstrim i popularno) je fascinantno.

Država koju vodi zlikovac naspram koga su ovdašnje krvnici iz devedesetih mala deca napala državu koju vode kalifi iz 15. veka koji su zatrli svaku ideju da ta država može biti blizu civilizovane. Ostaje da iskokamo kokice i navijamo za rakete i metke. 

• Like 10
  • Thanks 13
Posted
1 hour ago, NMX said:

Da mi je samo znati kako izaberete stranu među dve zlikovačke vlasti. Naravno da me neko pita gde bi živeo u Iranu ili Izraelu odgovor je jednostavan ali ta neverovatna potreba da nađete opravdanje za svaki bezumni čin svakoga ko vam odgovara (ili još gore, čije podržavanje je mejnstrim i popularno) je fascinantno.

Država koju vodi zlikovac naspram koga su ovdašnje krvnici iz devedesetih mala deca napala državu koju vode kalifi iz 15. veka koji su zatrli svaku ideju da ta država može biti blizu civilizovane. Ostaje da iskokamo kokice i navijamo za rakete i metke. 

Nema tu biranja strane, stvari su jasne. Izrael je napao suverenu zemlju, izvrsio agresiju. Razlog je zato što se oseca nesigurno i ugroženo. Super, sada mnoge zemlje koje se osete ugroženo mogu da mlate kog požele. 

Od Irana je sigurno mnogo zatucanija Saudi Arabija, pa to nikome ne bode oci. Da ne pricamo ciji drzavljani su vecinski bili ucesnici 11. septembra.

Posted

Oprostite na upadici

Spoiler

Kada se Braca devetneste vrn'o,
s dalekog fronta 'di soldat je bivo,
prič'o nam kako ga trefilo zrno,
pa zavrt'o rukav i to pokaziv'o.

A mi, a mi smo bili derani.

Prič'o nam Braca o mirisu mora
i o patroli od koje je bež'o,
pa kako je opsov'o nekog majora
i zbog tog posle na robiji lež'o.

A mi, mi smo bili derani.

Prič'o nam kako je preš'o Karpate,
zujali meci k'o rojevi pčela.
Rek'o je: "Rat vam je krvav, da znate,
al' nije mi žao ni ljudi, ni sela.

Ej, žao mi konja..."

Kada se Braca devetneste vrn'o,
svake je večeri prič'o na šoru
kol'ko je curica usput prevrn'o
i kako topovi livade oru.

A mi, mi smo bili derani.

Čim Braca korak iz avlije kroči
skupi se društvo iz našeg sokaka.
A svi smo imali velike oči,
prepuna srca i maštu dečaka.

Pa da, jer tad smo bili derani.
Pa da, jer tad smo bili derani.

Psov'o je Braca i krivce i žrtve,
puške i vaške i rov prepun blata.
Rek'o je: "Ne možes prebrojati mrtve
jer su se carevi igrali rata.

Ej, žao mi konja..."

Negde u Braci je paorski koren
i može rata i rata da bude.
Kad nije paor za soldata stvoren,
volije konje i zemlju neg' ljude.

A mi, a mi smo bili derani
i sve još je vredelo za nas.

Hej, hej, konji beli nebom terani,
kroz san i kroz oblake u kas.

Ej, žao mi ljudi...

Posted
24 minutes ago, berti said:

Izrael je napao suverenu zemlju, glavnog sponzora terorizma na bliskom istoku, zemlju koja je direktno upletena u agresiju na Izrael 7.10.23 i nastale žrtve, kidnapovanja, silovanja i ostala počinjena zverstva od strane Hamasa

Da dovedemo činjenice u red.

• Like 4
  • Thanks 1
Posted
2 hours ago, NMX said:

Da vidis kako bi Sloba, Ratko, Radovan, Alija, Naser, Franjo i Ante resavali problem Gaze da imaju na raspolaganju sve kao Izrael. 

• Like 3
Posted
46 minutes ago, berti said:

Nema tu biranja strane, stvari su jasne. Izrael je napao suverenu zemlju, izvrsio agresiju. Razlog je zato što se oseca nesigurno i ugroženo. Super, sada mnoge zemlje koje se osete ugroženo mogu da mlate kog požele. 

Od Irana je sigurno mnogo zatucanija Saudi Arabija, pa to nikome ne bode oci. Da ne pricamo ciji drzavljani su vecinski bili ucesnici 11. septembra.

Niko ovde ne govori o zatucanosti, vec o tome ko decenijama pokusava da dodje do nuklearnog naoruzanja a uzgred poziva i na unistenje Izraela. 

I mnogi Arabljani pozivaju na unistenje Izraela, ali dok centrifuge ne krenu jako da se vrte nece dobiti vaspitnu i to je to. 

• Like 2
Posted

vi mislite mule su zatucani... niste vi radili sa ortodoksnim jevrejima, mule su zlato.

baj d vej jevreji planiraju 100kk stanovnika do 2050e, od toga 75% ortodoksni jevreji. kukala im majka. najbrze rastuca zajednica na svetu. 

Posted
2 minutes ago, 40Wins said:

Niko ovde ne govori o zatucanosti, vec o tome ko decenijama pokusava da dodje do nuklearnog naoruzanja a uzgred poziva i na unistenje Izraela. 

I mnogi Arabljani pozivaju na unistenje Izraela, ali dok centrifuge ne krenu jako da se vrte nece dobiti vaspitnu i to je to. 

I to im daje pravo da rade sta god hoce? Da ne jebu dva posto medjunarodni sud, da blokiraju humanitarnu pomoc u Gazi... Ako je cena da se pobije milion ljudi u Gazi, a da se Izrael oseca sigurno, da li je to prihvatljivo? Da ili ne? Ja ne mogu da verujem da neko moze bukvalno svaki potez Izraela da opravda. Oni su uvek u pravu i tu nema spora. Nema ni govora o tome da eventualno manipulisu, lazu, naprave slucajno neki zlocin. Bogu fala, pa nas predsednik ima savetnike iz takve drzave apsolutnih cistunaca

Posted
19 minutes ago, 40Wins said:

Da vidis kako bi Sloba, Ratko, Radovan, Alija, Naser, Franjo i Ante resavali problem Gaze da imaju na raspolaganju sve kao Izrael. 

Pa, ako branimo zločin poređenjem sa situacijom da je zločin mogao da bude i gori da su tu balkansk krvnici iz devedesetih, bojim se da ne idemo u dobrom pravcu.

Pritom, pričamo o ljudima od kojih su neki osuđeni za najteža krivična dela, za razne zločine, bili optuženi za genocid pa crkli prerano ili crkli pre optužnice za bilo šta. 

Što se svakako neće desiti bilo kome iz Izraela danas. 

• Like 2
Posted
35 minutes ago, fancy said:

Da dovedemo činjenice u red.

https://www.logicno.com/politika/the-huffington-post-rijad-a-ne-teheran-najveci-je-drzavni-sponzor-terorizma.html

https://www.vecernji.hr/vijesti/trumpu-unatoc-najveci-sponzor-terorizma-je-s-arabija-1176402/komentari

Ali, gle cuda, ni americke, ni izraelske bombe nikada nisu ni pomislile da posete Rijad. 

Izrael smatra Iran za pretnju, Iran smatra Izrael za pretnju. Neka se rokaju onda

Oglasio se pakistanski ministar odbrane i zapretio Izraelu. Ajmo sada raketama po Islamabadu.

Posted (edited)
36 minutes ago, berti said:

I to im daje pravo da rade sta god hoce? Da ne jebu dva posto medjunarodni sud, da blokiraju humanitarnu pomoc u Gazi...

NIje tacno da se blokira humanitarna pomoc. 100 puta ponovljena laz nece postati istina. Humanitarna pomoc ulazi u Gazu nesmetano, dok god je proveravaju. Svaki put kada pocnu da cesljaju sta se salje krece kukanje kako Izrael blokira. Ne blokira samo ne dozvoljava snabdevanje Hamas-a.

Medjunarodni sud daje preporuke na osnovu ocigledno falicnih izvestaja od strane bukvalno samog Hamas-a. Tipa nema tunela ispod bolnice, pa oni nadju tunel, e onda nije ispod bolnice, oni otkopaju i pokazu da jeste pa tisina......mnogo ubijene dece, a deca jesu zakonski (ispod 18) ali ne pominju da imaju od 16 god i da su naoruzani i aktivno ucestvuju u operacijama Hamas-a. Skola koji sponzorise UN, HAMAS stab da idemo dalje. 

Tacno je da postoje stanovnici u Plestini koji su protiv Hamasa. Problem je sto onih sto se bore na strani Hamasa, pruzaju logisticku podrsku, skrivaju ih i sl ima mnogo vise. I tek kada se kompletno clanstvo Hamas-a pocisti, mozemo da pricamo o miru u Gazi. Koliko ce zrtava biti, zavisi koliko Hamas ima ljudi u svojim redovima. Prosto. 

Svi pricate o nekom resenju a svi lepo preskacete zgodno prvu i osnovnu stvar: Sve zemlje okruzenja pozivaju na unistenje Izraela. Ne da imaju problem sa delom teritorije i sl. Vec hoce da ovi nestanu. Da ih zatru. I tu nema dogovora. Iako im je nudjeno (i de fakto dato) da zive u svojoj drzavi. Neke druge zemlje (vec pominjana S Arabija) jesu jos gore, ali oni su na kratkom lancu pa ne predstavljaju opasnost. Iran da. Onog trenutka kada naprave nuklearku oni je koriste i napadaju Izrael. Tu uopste ne postoji dilema. 

Cekati da Iran pocne da gadja nuklearkom da bi onda Izrael smeo da se brani je umnobolna taktika. Napad na instalacije koje omogucavaju da se ta bomba napravi, kada vec nece da odustanu, je nuzno zlo. 

EDIT: da preduhitrim one brojeve od 500kamiona na dan, pre pocetka sukoba pa uporedjivanja sada, u tih 500kamiona je bila ukljucena pomoc ali vecina je bila komercijalni transport. Naravno Freepalestajneri samo uzmu broj i kukaju.

Edited by Dzoni_m
  • Like 10
  • Thanks 2
Posted
28 minutes ago, HAMMER said:

baj d vej jevreji planiraju 100kk stanovnika do 2050e, od toga 75% ortodoksni jevreji. kukala im majka. najbrze rastuca zajednica na svetu. 

Ovako napisano kao da sugeriše da onda i nije zgoreg da se taj rast potkreše?

Btw. šta je 100kk i šta uopšte znači "planiraju"? Neke farme za pravljenje i rađanje? Fond treće dete?

Planirali i kod nas svašta na tu temu, no mi evidentno ne jebemo nikog i ništa :s_w:

Da vidimo šta AI kaže na temu ortodoksnih Jevreja:

Approximately 13% of Israel's population identifies as Haredi (ultra-Orthodox). A further 10-13% identify as religious or religious Zionist, sometimes included under the umbrella of Orthodox Judaism. Therefore, in total, around 23-26% of Israelis can be considered Orthodox in some form. 

Kako će da dignu to na 75, opet nekom magijom? 🤔

14 minutes ago, berti said:

Ali, gle cuda, ni americke, ni izraelske bombe nikada nisu ni pomislile da posete Rijad. 

Citiranje random tekstova s neta nije neka argumentacija.

Pažljivo pročitaj (nije citat, potrošiću svoje dragoceno vreme da ti razjasnim):

Misaoni delikt još uvek nije kategorija delikta, tako da to što 95% arapskog sveta želi, sanja, drka na to da Izrael nestane je legitimno.

To što su zatucani (osim prebogatog vladara, naravno) i to je legitimno - možda nije lepo, možda diže obrvu nama iz "zapadne" kulture, ali nije zabranjeno, nije razlog za brigu (e sad problem je što obrnuto tj. reciprocitet tu ne važi, ali sad o tome ne pišem).

Problem nastaje kad:

1. Direktno sponzorišeš terorističke napade na Izrael. (već sam to napisao, uputiću te da još jednom pročitaš moj prethodni post)

2. Kad ideju Nestanak Izraela kreneš da podržavaš razvojem nuklearnog programa.

I tu sam završio.

15 minutes ago, berti said:

Oglasio se pakistanski ministar odbrane i zapretio Izraelu. Ajmo sada raketama po Islamabadu.

Tebi zaista neke stvari debelo nisu jasne.

Pročitaj još jednom, više puta ako treba, šta sam napisao. Ove dečije "Ajmo sada..." su nivo domaćih tabloida. Za jednokratnu upotrebu.

• Like 2
Posted (edited)
1 hour ago, berti said:

Iran može da bude suverena zemlja samo kod Vučića i ostalih lidera slobodarskog sveta. Država koja ubija sopstvene žene jer su odlučile da ne nose marame gubi suverenost samim tim jer ne može da obezbedi fizičku sigurnost sopstvenih građana.

Saudijska Arabija je saveznik SAD i kao takva sigurno nije pretnja postojanju Izraela, čak su i pokušavali da normalizuju odnose dok Iran preko svojih korisnih idiota iz Hamasa nije organizovao teroristički napad sedmog oktobra. 

Religijski ekstremizam sve tri avramovske religije vuče koren iz starozavetnih knjiga proroka, tvrdokornih jevrejskih nacionalista, Jeremije i Jezekilja, kasnije Ezre i Nehemije, odakle isprva i potiče ideja da su sve religije osim jedne lažne i da ih treba uništiti. 

Nakon smrti Aleksandra Velikog današnjim Izraelom vladali su Selucidi koji su pokušali da helenizuju Jevreje i zabrane obrezivanje koje je jedna od ključnih religijskih dogmi u judaizmu. U ovom periodu nastaje većina starozavetnih knjiga koje uobličavaju judaizam u ono što je danas. Termin „neobrezan“ se u Starom zavetu često koristi kao pogrdan za neprijateljska plemena, posebno Filistejce. U Izlasku, Bog  pokušava da ubije Mojsija sve dok njegova žena ''ne sredi'' njihovog sina i ne baci ''višak'' Mojsiju na noge. Kao odgovor na nasilnu helenizaciju u ruralnim sredinama pojavljuju se Hasidi kao grupacija koja se tome protivi , pre svega obrezivanju zbog čega ih neretko i ubijaju kao religijske mučenije. Dolazi i do oružanih sukoba, Hasidi svoje poražene protivnike nasilno obrezuju. 

Prema starozavetnom proročanstvu iz Pentateuha, pepeo crvene krave potreban je za ritualno pročišćenje pre nego što se novi jevrejski hram (tzv. Treći hram) izgradi na Hramovnoj gori, tamo gde se trenutno nalazi džamija Al-Aksa, jedno od najsvetijih mesta islama.

Prvi hram (Solomonov) uništen je tokom vavilonskog osvajanja u 6. veku pre nove ere. Drugi su uništili Rimljani tokom opsade Jerusalima 70. godine nove ere.

Dizanje trećeg hrama najavljuje dugo očekivano mesijansko doba (judaizam Isusa ne smatra za mesiju).

Drevni zakon zahteva potpuno crvenu životinju koja nikada nije korišćena za rad. U SAD-u postoje verske organizacije čija je jedina svrha genetski inženjering ovakvih životinja. 

U Teksasu je 2022. godine uzgojeno pet crvenih junica u okviru ovog programa. U saradnji sa Institutom, organizacijom posvećenom pripremi za rekonstrukciju hrama, prebačene su u Izrael.

Nasuprot tome, u islamskoj tradiciji izgradnja Trećeg hrama najavljuje dolazak al-Masiha ad-Dadžala, lažnog mesije. Nakon napada 7. oktobra, portparol Hamasa je pomenuo ''dovođenje crvenih krav'' u Jerusalim kao dokaz da Jevreji žele da oskrnave islamska sveta mesta i pokrenu apokalipsu. 

Muhamed je vrlo verovatno znao za hrišćanski doketizam, gnostičku sektu čije učenje počiva na premisi da je Isus bio običan čovek, odnosno da je otelotvorenje logosa u materiji nemoguće. Prvi arapski kalifati uspostavljen je od strane pustinjskih plemena koja nisu mnogo marila za religijsku dogmu i nisu znala ništa o upravljanju državom. Naprotiv, koristili su već uspostavljene državne institucije i podanike drugih religija (Vizantince i Persijance) zarad kontrolisanja osvojenih teritorija. Zapravo se ekstremizam u islamu pojavljuje sa Persijancima koji imaju dugu tradiciju misticizma i monoteizma (paganizma i zoroastrizma), odakle nastaju sufizam i muhamedanski ekstremizam. Šiti su prvi religijski ekstremisti u islamu. Uz njihovu podršku Abasidi svrgavaju sa vlasti dinastiju Umajada i izmeštaju prestonicu kalifata iz Damaska u Bagdad.   

Ergo, moram da se složim sa NMX-om, u ovom sukobu moguće je izabrati stranu isključivo ako je čovek i sam emotivno involviran u isti. 

Edited by robespierre
  • Like 8
  • Thanks 1
Posted
5 minutes ago, robespierre said:

Država koja ubija sopstvene žene jer su odlučile da ne nose marame

...ne može da ima moju podršku i simpatije.

Izvini što ti sjeckam post; zaista ne pratim ovaj sukob što se vidi i po broju mojih upisa - ali pomenuo si nešto za mene ključno, a što se rijetko poteže u raspravama u kojima dominira koliko nuklearnih glava, ko s kime i protiv koga i sl. Društva i režimi koji zvjerski tretiraju žene jednostavno nisu hm, dobri, i to je za mene glavni i postojani kriterijum u nekom "odabiru strana".

Samo sam ovo htjela da istaknem, mojih 5 dinara.

Hvala što si mi dao povoda.

• Like 2
  • Thanks 1
Posted (edited)
16 minutes ago, Mina D. Harker said:

...ne može da ima moju podršku i simpatije.

Izvini što ti sjeckam post; zaista ne pratim ovaj sukob što se vidi i po broju mojih upisa - ali pomenuo si nešto za mene ključno, a što se rijetko poteže u raspravama u kojima dominira koliko nuklearnih glava, ko s kime i protiv koga i sl. Društva i režimi koji zvjerski tretiraju žene jednostavno nisu hm, dobri, i to je za mene glavni i postojani kriterijum u nekom "odabiru strana".

Samo sam ovo htjela da istaknem, mojih 5 dinara.

Hvala što si mi dao povoda.

Upravo to sam i ja napisao. Ne mogu da podržavam takvu državu. 

I onda me nekolicina njih napadoše da podržavam Izrael, nekakav genocid i slično...

I to ko?  Moderator koji je napisao da treba uzeti kokice i navijati za rakete i metke, i gospodjica 'brižna' koja mu je takvu monstruoznu bljuvotinu lajkovala...

Edited by Utopista