Angelia Posted Saturday at 01:52 PM Posted Saturday at 01:52 PM 5 hours ago, Darko said: Poslušaj Bernijev govor, lepo je objasnio o kakvom se moralu radi. Kada je zvanični stav gladovanje stanovišta i etničko čišćenje, nema te moralne gimnastike koja to može da opravda. Anyway, veruj šta hoćeš, nema poente da dalje diskutujem na ovu temu. Jel mogu taoci da spakuju svoje stvari I odu? Tu smo zavrsili bilo koju pricu o izjednacavanju patnje. Sve ostalo je moralna akrobatika. U poredjenju empatije samo jedna grupa nema opcije, I samo jedna grupa nije napravila izbore koji su ih doveli svesno u tu situaciju.
Darko Posted Saturday at 02:02 PM Posted Saturday at 02:02 PM 9 minutes ago, Angelia said: Tu smo zavrsili bilo koju pricu o izjednacavanju patnje. Ne podmećuj molim. Ja boldovano ne radim.
Angelia Posted 20 hours ago Posted 20 hours ago 15 hours ago, Darko said: Ne podmećuj molim. Ja boldovano ne radim. Nisi, ali si zaobilazno probao da opravdas kad neko drugi to radi, iako I u tom slucaju ona to radi zaobilazno. Imati empatiju za patnju raznih ljudi je ok, ali stavljati ih u kontext tako da izgleda da je to sve moralno isto, je moralna relativizacija. Reci "isto toliko" znaci da su te stvari iste. Ako nisu, moze to slobodno da objasni, mogla je prosto da kaze te stvari nisu iste, ali nije. 1200 ljudi ubijenih, I jos oko 60 taoca zivih I mrtvih (osim onih koje vec znamo kao zive i mrtve), nisu mogli da urade nista da umanje svoju patnju. Ljudi u Gazi mogu, ilegalni imigranti mogu. I da ponovim, Hamas nije neko strano telo u Gazi, oni su rodjaci, sinovi, ocevi, braca, zene, sestre...ljudi koji pate. Isto vazi za ilegalne imigrante, sami su se stavili u tu situaciju. Da ja sutra popijem malo vise, I sednem u kola, I ubijem porodicu od 4, I onda kazes imam isto toliko empatije za poginule kao I za Angeliju, koja ce patiti u zatvoru, I njenu porodicu....nista pogresno u tome?
Smrtokapa Posted 20 hours ago Posted 20 hours ago (edited) 16 hours ago, Angelia said: Jel mogu taoci da spakuju svoje stvari I odu? Tu smo zavrsili bilo koju pricu o izjednacavanju patnje. Sve ostalo je moralna akrobatika. U poredjenju empatije samo jedna grupa nema opcije, I samo jedna grupa nije napravila izbore koji su ih doveli svesno u tu situaciju. Deca u Gazi nisu pravila nikakve izbore. I tu se svaka priča završava. Molim te da ne pokušavaš da daješ lekcije o empatiji i moralnoj akrobatici. Edited 20 hours ago by Smrtokapa 5
freethrow Posted 19 hours ago Posted 19 hours ago 48 minutes ago, Angelia said: I da ponovim, Hamas nije neko strano telo u Gazi, oni su rodjaci, sinovi, ocevi, braca, zene, sestre...ljudi koji pate. Isto vazi za ilegalne imigrante, sami su se stavili u tu situaciju. Da ja sutra popijem malo vise, I sednem u kola, I ubijem porodicu od 4, I onda kazes imam isto toliko empatije za poginule kao I za Angeliju, koja ce patiti u zatvoru, I njenu porodicu....nista pogresno u tome? Kako moderacija na ovom forumu dopušta ovakve bedastoće, jedna je od većih misterija za mene. Ovo čak nije ni da kažeš jedan ili dva posta, nije ni trolovanje, ovo je iskreno mišljenje odrasle osobe, mišljenje koje tu odraslu osobu definiše kao individuu, moralno, etički, psihološki u krajnjem slučaju. 1 1
DameTime Posted 19 hours ago Posted 19 hours ago 1 hour ago, Angelia said: Ako nisu, moze to slobodno da objasni, mogla je prosto da kaze te stvari nisu iste, ali nije. 1200 ljudi ubijenih, I jos oko 60 taoca zivih I mrtvih (osim onih koje vec znamo kao zive i mrtve), nisu mogli da urade nista da umanje svoju patnju. Ljudi u Gazi mogu, ilegalni imigranti mogu. Zajedničko za sve tri grupe je da nisu birale da se nad njima vrši bilo koji oblik nasilja. Zapravo, ljudi uglavnom ne biraju svojom slobodnom voljom da neko nad njima bude nasilan. Ovo što ti pišeš je kao kada bi neko došao i počeo da relativizuje patnju Izraelaca od 7. oktobra - A što su išli na taj muzički festival? Jbg, eto, imali su izbor, znali su da je tamo opasno. Da su izabrali da ne odu, ne bi bili ubijeni. Ne zvuči baš empatično, zar ne? Na kraju dana, mogu samo da se nasmejem što mi moralne lekcije deli neko ko svesrdno podržava jednog Donalda Trumpa. Selektivna empatija je upravo fenomen na kom se dobro vidi da mi kao društvo nismo onoliko civilizovani koliko smo uvereni da jesmo. 5
Darko Posted 17 hours ago Posted 17 hours ago (edited) 3 hours ago, Angelia said: Nisi Tačno, nisam. Zato mi ne učitavaj. Nisam ja ništa zaobilazno hteo nešto da kažem, pretpostavljam da je projekcija u pitanju. 3 hours ago, Angelia said: Da ja sutra popijem malo vise, I sednem u kola, I ubijem porodicu od 4, I onda kazes imam isto toliko empatije za poginule kao I za Angeliju, koja ce patiti u zatvoru, I njenu porodicu....nista pogresno u tome? Izvini Andjo, ali ovo je toliko bedno da sam se zabezeknuo. Ovime insiuniraš da forumaši gaje neke empatije prema Hamasu, što ovde NIKO ne radi. U ovoj hipotetičkoj situaciji, dobro poređenje ne bi bilo sa empatiji prema tebi nego empatiji prema tvojim sinom. On bi ni kriv ni tužan ispaštao što mu je majka pobila četvoro ljudi. I sada ako neko pokaže empatiju prema tvom sinu ... on opravdava tvoj čin? Nikakve logike. Da ponovim ... jebe mi se za Hamas. Što se mene tiče, mogu da crknu kao pacovi, bolje nisu ni zaslužili. Što se tiče ljudi i pogotovo dece okolo njih - druga priča. Edited 17 hours ago by Darko 1
Angelia Posted 11 hours ago Posted 11 hours ago 8 hours ago, Smrtokapa said: Deca u Gazi nisu pravila nikakve izbore. I tu se svaka priča završava. Molim te da ne pokušavaš da daješ lekcije o empatiji i moralnoj akrobatici. Deca nisu, ali su generalno deca odgovornost roditelja ili odraslih. 7 hours ago, DameTime said: Zajedničko za sve tri grupe je da nisu birale da se nad njima vrši bilo koji oblik nasilja. Zapravo, ljudi uglavnom ne biraju svojom slobodnom voljom da neko nad njima bude nasilan. Znalo se kakav ce odgovor biti na teroristicki napad, I zna se da se ilegalni imigranti deportuju. Ne ocekuje se da ako odes na muzicki festival imas teroristicki napad, ili da ako pravis dorucak naoruzani ljudi upadnu u kucu. 7 hours ago, DameTime said: Ovo što ti pišeš je kao kada bi neko došao i počeo da relativizuje patnju Izraelaca od 7. oktobra - A što su išli na taj muzički festival? Jbg, eto, imali su izbor, znali su da je tamo opasno. Da su izabrali da ne odu, ne bi bili ubijeni. Niko nije znao da je opasno ici na muzicki festival, po prirodi stvari teroristicki napad nije nesto sto se ocekuje. Tako da taj pokusaj ne radi. Niko u kibutzima nije izabrao da im zlocinci upadnu u kucu.
Angelia Posted 11 hours ago Posted 11 hours ago 5 hours ago, Darko said: U ovoj hipotetičkoj situaciji, dobro poređenje ne bi bilo sa empatiji prema tebi nego empatiji prema tvojim sinom. On bi ni kriv ni tužan ispaštao što mu je majka pobila četvoro ljudi. I sada ako neko pokaže empatiju prema tvom sinu ... on opravdava tvoj čin? Nikakve logike. U svakom slucaju bi I patnja mog sina, bila posledica mog izbora, dok patnja porodice koju ja hipoteticki ubijem nije njihova odgovornost, nego opet moja. I u tom slucaju, nisu jednake zrtve ni jednaka patnja, jedni su mrtvi nevini, a drugi (u tom slucaju sin) Pati kao posledicu izbora roditelja. To nigde ne govori o tome da neko gaji empatiju prema Hamasu, nego da se odgovornost za patnju stavlja na pogresno mesto. Jednako bi bilo reci da u tom hipotetickom slucaju, niko ne treba da kazni mene, skloni sa ulice, da moj sin ne pati. Znaci da pustimo Hamas da to uradi ponovo, I da taoci pate, da ne bi deca u Gazi patila?
Darko Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago 6 hours ago, Angelia said: U svakom slucaju bi I patnja mog sina, bila posledica mog izbora, dok patnja porodice koju ja hipoteticki ubijem nije njihova odgovornost, nego opet moja. I u tom slucaju, nisu jednake zrtve ni jednaka patnja, jedni su mrtvi nevini, a drugi (u tom slucaju sin) Pati kao posledicu izbora roditelja. To nigde ne govori o tome da neko gaji empatiju prema Hamasu, nego da se odgovornost za patnju stavlja na pogresno mesto. Jednako bi bilo reci da u tom hipotetickom slucaju, niko ne treba da kazni mene, skloni sa ulice, da moj sin ne pati. Znaci da pustimo Hamas da to uradi ponovo, I da taoci pate, da ne bi deca u Gazi patila? Kakvo spinovanje, budi Bog s nama. Opet ti o jednakosti patnje, koja nije tema niti izjednačujem. Ja pričam o jednom, ti o drugom. Nema vajde. 1
Recommended Posts