Nek grmi jako Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Jel još aktuelno ono pitanje od juče, koje mi je upućivano, a koje glasi: ko na ovom topiku navija za režim u Iranu, ili je to razrešeno?
Mina D. Harker Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 3 minutes ago, Chaos Is Me said: Sve sve, ali verovati da su SAD feat Izrael (ili obrnuto) ušle u sve ovo da bi donele demokratiju, oslobođenje i osnaženje iranskog društva je kao verovati u Supermena i Spajdermena. Nadam se da se takvim budalašinama ovde nećemo baviti. Sumnjam da je iko toliko naivan. Ostaje nada da bi nabrojane stvari mogle da budu kolateralna korist. 1
berti Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 44 minutes ago, Angelia said: Pa ako procene, njihov problem. Zasto bi ceo svet usao u ww3? Ti pricas ko da svi skoce da brane Izrael kad je napadnut. 40 godina Izrael tvrdi da je Iran strateska pretnja, I tek nakon 40 godina su dobili podrsku. Mislim jasno mi je da nama koji smo rodjeni (kod mene) u zadnjih 50 godina, to deluje kao da smo trepnuli I eto rata. Ali tu ipak postoji istorija, mnogo se stvari izdogadjalo Ok, otkrio si toplu vodu, amerika radi ono sto je njoj u interesu, ili misli da je u interesu cak I kad gresi. Iranci ce ovim, ako rezim padne, dobiti sansu da izgrade svoju drzavu. Nece im USA to raditi. Zabole prosecnog Joa da nekome u svetu pravi novu ameriku. Ovde se interes iranskog naroda I USA poklapa, a I dobrog dela sveta. I sad cu da se vratim 27 godina unazad, mi smo tada sa padom Milosevica, dobili sansu da izgradimo novo drustvo. Nismo iskoristili tu sansu. Nije nam Amerika kriva za to. Ja sam, kao posledica toga, otisla iz zemlje. Sad sedim sa druge strane, I jos uvek slusam kako cekate da vam Amerika izgradi zemlju, vama, nekom drugom, nebitno. Kad americi odgovara, pocece rat, kad USA odgovara, povucice se. Ako usput to pomogne nekom, super. To ne negira da su mule zlocinacki rezim. Ni Libija, ni Irak, ni Avganistan, ne opravdavaju taj rezim. Ja mislim da je povlacenje iz Avganistana bilo sramota, ostavili smo ljude na cedilu, ali to ne menja cinjenicu da oni nisu hteli demokratiju. Svako nosi svoju odgovornost. Pa ne skoce svi, skoci USA. Sasvim dovoljno. A odakle Amerima tapija da oni daju sansu nekom drustvu da se izgradi, promeni. Mozda neka drustva ne zele da se menjaju, mozda neka prosto ne mogu da se menjaju. I od cega zavisi da li ce oni pozeleti da daju sansu nekom drustvu? Naravno, odinteresa. I zato bilo kakvo pominjanje demokratije i ljudskih prava uz USA bombe je budalastina teska. Tramp je bar iskreniji od ostalih. Maltene kaze "mi smo sila, mozemo sta god hocemo i zabole nas sta neko drugi misli". Posteno, da ne moze postenije. Za razliku od onih patetika i ljigavstina koje smo imali prilike toliko puta da slusamo prilikom intervencija. 1
Chaos Is Me Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago (edited) Mislim da bismo trebali, bar na ovom mestu, da prestanemo da se bavimo navijanjem. Niko ovde ne žali "mulce", ni jednog od njih. Žalimo nevine koji stradaju jer se zlotvori malo igraju rata. Ne verujem da bi vam se svidelo da nas neko od žvalavog i njegovih legija spašava na način na koji se "spašavaju" Iranci, po sistemu - ko preživi, pričaće. Ne možemo kritikovati Putlera, a aplaudirati narandžastom za istu stvar. Pri čemu znamo da na ovom forumu, osim par "šta nam rade" bolida, niko nije fan istočnih alternativa svetskom policajcu. Edited 1 hour ago by Chaos Is Me 6 1
Don Dusko Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago (edited) 13 minutes ago, Chaos Is Me said: Sve sve, ali verovati da su SAD feat Izrael (ili obrnuto) ušle u sve ovo da bi donele demokratiju, oslobođenje i osnaženje iranskog društva je kao verovati u Supermena i Spajdermena. Nadam se da se takvim budalašinama ovde nećemo baviti. Isto tako verovati da ce mule da se promene i da nece da nastave da seku glave ako ne nosis hidzab je lakoverno jel da Chaose? Naravno da nisu usli da donesu demokratiju vec imaju svoje interese.Nadam se samo da ce zbog tih interesa nastradati vece zlo i da ce se narod Irana osloboditi. Kada sve prodje mozemo da pricamo da li je uspesno ili ne.Ako nastavi isto onda cemo pricati.Ali ako dodje kao posledica drugaciji rezim onda jbg. Edited 1 hour ago by Don Dusko 2
Chaos Is Me Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Niko ne veruje u to. Pročitaj još jednom šta sam napisao.
HAMMER Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 13 hours ago, DJ_Vasa said: Naravno, ta teorija ima smisla, ali je nezgodno ako su postupili na taj način. To što u hotelu može da ima američkih vojnika, ne znači da u njemu nema npr. turista iz Španije, Kine, Nemačke, Turske, Japana ili neke desete zemlje. ovaj pasus mi bas ne pije vodu jer je noc u burdz al arabu 500 - 1000 eura. jeste da americka vojska ima love ali cisto sumnjam da od nekoliko hiljada hotela oni posalju vojnike u burdz al arab ili atlantis. 1 hour ago, fancy said: Ovo. A što se 1999 tiče... Ovde se mnogi prave da Račak, Hladnjače i sl. nikad nisu postojali... A godinu dana posle toga Milošević je završio svoju karijeru... Ali na žalost ne i u glavama mnogih u Srbiji. Zato sad imamo ovo što 13, 14 godina imamo... Plus masovnu amneziju na 90e. vazno je napomenuti lanac dogadjaja gde su racak, hladnjace i etnicko ciscenje zavrsni cin. talasanjem u hrvatskoj i bosni mi smo dobili toliko zutih kartona da je to isto bombardovanje trebalo da se desi 95e pre srebrenice a ne da se ceka 99a. verujem da smo brzo zaboravili skorpione, merkale, sarajevo, dubrovnik, zagreb, vukovar, srebrenicu, plave slemove i niz ludila zbog kojih nam je nato konstantno pretio. zaista moramo da razvijemo samokriticki stav i sagledamo ove dogadjaje koji su povezani u jednu celinu. 4
Nek grmi jako Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago (edited) Pričom da ne možemo kritikovati Putlera za jedno, a onda aplaudirati Narandžastom za isto, samo relativizujemo zločin Putlera u želji da ukopamo Narandžastog. Jer je istorijski nepismeno i logički apsurdno da Putler i Narandžasti rade isto, budući da ih razlikuju milioni žrtava, ubijenih i ranjenih, i još desetine miliona raseljenih. Zato treba čitati Hanu Arendt i stalno se podsećati na njenu banalnost zla iz studije o Ajhmanu, koja je, kako vidimo, i danas aktuelna na način na koji se relativizuju zločini. A žrtve stavljaju u drugi plan, ili im se čak i podsmevamo na neki način stavljajući u istu ravan i mule, i Putina, i Hitlera, i Trampa. Edited 1 hour ago by Nek grmi jako
madzone Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 3 hours ago, Drug Crni said: U jeku one migrantske krize od pre desetak godina, slučajno sam upoznao jednog stomatologa iz Sombora, Iranca koji je postao prevodilac za farsi jezik. Studirao je ovde tokom socijalizma, prilično je stariji čovek od mene. Nakon studija je ostao kod nas ne želivši da se vrati kući. Pričali smo malo o situaciji u Iranu, kako se živi pod režimom fanatika...samo mi je rekao: "užasno". Kazao mi je da se živelo mnogo bolje pre revolucije i da su napravili ogromnu grešku..da su bili zavedeni i prevareni. A ovo pozivanje na suverenitet Irana, na međ.pravo je kao da serijskog ubicu, osuđenog na smrt električnom stolicom, branite sa pozivanjem na pravo svakog čoveka na život i rad. Znam i ja jednog inženjera Iranca koji priča suprotno od tvog Iranca i mislim da je stariji i mudriji od tvog Iranca. Nego, hajde da budemo ozbiljni i vidimo šta o uzrocima islamske revolucije kaže ChatGPT (u zapadnom vlasništvu), boldovao sam par rečenica mada bi sve trebalo da ide u bold: Iranska islamska revolucija izbila je kao posledica dugogodišnje represije i duboke društvene nepravde tokom vladavine šaha Mohammad Reza Pahlavi. Njegov režim je bio autoritaran, sa snažnim oslanjanjem na tajnu policiju SAVAK, koja je sprovodila nadzor, proizvoljna hapšenja, mučenja i likvidacije političkih protivnika, intelektualaca i verskih disidenata. Političke stranke su gušene, mediji kontrolisani, a svaka ozbiljnija kritika vlasti kažnjavana zatvorom ili progonstvom. Istovremeno, modernizacione reforme („Bela revolucija“) sprovođene su odozgo, bez demokratskog legitimiteta, često uz raseljavanje seljaka i produbljivanje socijalnih razlika. Dok je elita bliska dvoru uživala u bogatstvu od nafte, veliki deo stanovništva osećao je ekonomsku nesigurnost i kulturnu marginalizaciju. Dodatno nezadovoljstvo izazivala je percepcija da šah uživa snažnu podršku i zaštitu zapadnih sila, pre svega Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo, koje su ga smatrale ključnim saveznikom u regionu. Mnogi Iranci su režim doživljavali kao zavisan od stranih interesa i otuđen od sopstvenog naroda. Iako je revolucija dobila islamski karakter i bila predvođena ajatolahom Ruhollah Khomeini, u svojoj suštini predstavljala je široku društvenu pobunu protiv represivnog sistema, nepravde, korupcije i spoljnopolitičke zavisnosti režima.
Don Dusko Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago (edited) 7 minutes ago, Chaos Is Me said: Niko ne veruje u to. Pročitaj još jednom šta sam napisao. Izvinjavam se naravno da niko ovde ne veruje da oni imaju noble intent ali ako je posledica svrgavanje mula onda jbg. Manje zlo. A za ovo drugo da li bi voleo da nam sa strane ovako pomazu?Ne ali ako dodje do tacke gde se Zvalavi okurazi pa pola naroda utamnici a neke i ubije(ugusi protoste u krvi) i sta sve ne onda bih gledao ovo kao nuzno zlo. Sva sreca pa jos nije do te tacke ili ne sme jer smo ipak blize civilizaciji nego bliski istok. Edited 1 hour ago by Don Dusko 2
JPM Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 3 minutes ago, Don Dusko said: Izvinjavam se naravno da niko ovde ne veruje da oni imaju noble intent ali ako je posledica svrgavanje mula onda jbg. Manje zlo. A za ovo drugo da li bi voleo da nam sa strane ovako pomazu?Ne ali ako dodje do tacke gde se Zvalavi okurazi pa pola naroda utamnici a neke i ubije(ugusi protoste u krvi) i sta sve ne onda bih gledao ovo kao nuzno zlo. Valjda ćemo i mi jednom kao društvo da sazrimo. Evoluciju niko nije preskočio pa nećemo ni mi. Samo je pitanje koliko puta ćemo dobijati lekcije po nosu. U neku ruku, ako se pogleda iz neutralnog ugla, nije nefer da neko pokupi nagradu za to što je odradio tvoj prljav posao, samo što to mnogo košta buduće generacije, a čini i neku vrstu kontrausluge, jer te iste generacije to ne vide kao pomoć, već kao namet, ako se to ne iskoordiniše kako valja.
Malkolm Brogdon Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 5 minutes ago, madzone said: Znam i ja jednog inženjera Iranca koji priča suprotno od tvog Iranca i mislim da je stariji i mudriji od tvog Iranca. Nego, hajde da budemo ozbiljni i vidimo šta o uzrocima islamske revolucije kaže ChatGPT (u zapadnom vlasništvu), boldovao sam par rečenica mada bi sve trebalo da ide u bold: Iranska islamska revolucija izbila je kao posledica dugogodišnje represije i duboke društvene nepravde tokom vladavine šaha Mohammad Reza Pahlavi. Njegov režim je bio autoritaran, sa snažnim oslanjanjem na tajnu policiju SAVAK, koja je sprovodila nadzor, proizvoljna hapšenja, mučenja i likvidacije političkih protivnika, intelektualaca i verskih disidenata. Političke stranke su gušene, mediji kontrolisani, a svaka ozbiljnija kritika vlasti kažnjavana zatvorom ili progonstvom. Istovremeno, modernizacione reforme („Bela revolucija“) sprovođene su odozgo, bez demokratskog legitimiteta, često uz raseljavanje seljaka i produbljivanje socijalnih razlika. Dok je elita bliska dvoru uživala u bogatstvu od nafte, veliki deo stanovništva osećao je ekonomsku nesigurnost i kulturnu marginalizaciju. Dodatno nezadovoljstvo izazivala je percepcija da šah uživa snažnu podršku i zaštitu zapadnih sila, pre svega Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo, koje su ga smatrale ključnim saveznikom u regionu. Mnogi Iranci su režim doživljavali kao zavisan od stranih interesa i otuđen od sopstvenog naroda. Iako je revolucija dobila islamski karakter i bila predvođena ajatolahom Ruhollah Khomeini, u svojoj suštini predstavljala je široku društvenu pobunu protiv represivnog sistema, nepravde, korupcije i spoljnopolitičke zavisnosti režima. Khomeini je bio u Francuskoj tokom trajanja revolucije tako da je on i nije bas predvodio. U sustini ljudi sa svih strana politickog spektra su ucestvovali u revoluciji s tim sto su na kraju mule otprilike pobedile u borbi za vlast. Nije pomoglo ni to sto deluje da zapad i nije bas bio svestan toga ko je i sta je Khomeini pa su negde i pripremali teren da on bude taj koji ce da preuzme vlast. Khomeini je napisao knjigu dok je bio u Iraku o tome kako bi uredio Iran, ali posto je ta knjiga bila zabranjena u Iranu, a van toga ocigledno ne mnogo popularna, ljudi su uspeli da se zajebu i da sad imamo ono sto imamo tamo.
Nek grmi jako Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago (edited) Moja malenkost, recimo, očigledno navija protiv režima u Srbiji i režima u Iranu. Ne krijem se iza Putina, mula, Trampa, Hitlera, Obi van Kenobija... To nije moj stil jer mimikriju prepuštam uvek drugima. Naravno, ma koliko bio uveren da sam tako sigurno na pravoj strani istorije, posmatrajući tu istu istoriju kroz vekove, takođe sam stoodstotno siguran da su uvek postojali i oni koji su ljudima prebacivali navijanje za jednu ili drugu stranu, čak i kad je to navijanje bilo očigledan civilizacisjski iskorak napred. I uvek sam se pitao - ko su bili ti kočničari, neverne tome, oportunisti i naratori negativnosti u navijanju tokom borbe protiv takvih režima, i ko su bili oni koji nisu prepoznali trenutak kada neka ideja nezadrživo dolazi na istorijsku scenu. Sad, zahvaljujući modernim tehnologijama kojima pripada delom i ovaj forum, kao i kulturi sećanja, neću imati te dileme barem kad jer reč o iranskom i srpskom režimu. Jednostavno, kad sve prođe, iščitam stranice, kao što nas je kolega nedavno častio presekom ovdašnjih upisa o M. Đukanoviću, i sve mi bude kristalno jasno. Jednostavno, upisi plus impresije, dakle lajkovi, i slika koja ne laže je potpuna. Što bi rekao H. Džinović: poznaću te po koraku, po pesmama i meraku... Edited 1 hour ago by Nek grmi jako 1 1
Barkley#34 Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Pošto od navijanja nema selameta, ako je neko voljan da pročita dve zanimljive analize pisane u osvit rata. Ukratko, postoje velike šanse da će se promeniti na isto, čega se i ja bojim: https://velikeprice.com/svet/ako-je-padu-sklono-ne-znaci-da-ce-pasti/ https://velikeprice.com/svet/iran-nece-postati-demokratija/ 1
madzone Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 28 minutes ago, Chaos Is Me said: Sve sve, ali verovati da su SAD feat Izrael (ili obrnuto) ušle u sve ovo da bi donele demokratiju, oslobođenje i osnaženje iranskog društva je kao verovati u Supermena i Spajdermena. Nadam se da se takvim budalašinama ovde nećemo baviti. Jok nećemo, pa pola postova je opravdavanje agresije na suverenu državu jer im agresori, jelte, ustvari žele dobro i slobodu i prava žena i slične gluposti. Generalni sekretar NATO-a, inače odbrambene organizacije, jelte, pozdravlja agresiju, podržava agresiju i poziva Evropske lidere da obezbede logistiku i pomoć agresoru. S tim u vezi, Evropa je ovog puuta uzdržana (napokon) i daje samo mlaku podršku USA, onoliko koliko mora da se tatko ozbiljno ne naljuti. Za sada, videćemo kako će da bude u narednom periodu, ali se nadam da Evropljani neće ponovo biti uvučeni u rat za koji niko ne zna zašto se vodi.
Drug Crni Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Da se zanemari sam komentar ove tviterašice..duboki naklon za ove žene. One najbolje znaju zašto su ovo uradile. Ili bi možda neko od ovih "suverenitet" učesnika debate stao ispred njih i objasniotm im da greše? 2 2
DameTime Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Bukvalno ću samo iz poštovanja prema ženama u Iranu da zanemarim komentar iz originalnog tweeta. 1
Perkos2 Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago (edited) 34 minutes ago, Don Dusko said: Izvinjavam se naravno da niko ovde ne veruje da oni imaju noble intent ali ako je posledica svrgavanje mula onda jbg. Manje zlo. A za ovo drugo da li bi voleo da nam sa strane ovako pomazu?Ne ali ako dodje do tacke gde se Zvalavi okurazi pa pola naroda utamnici a neke i ubije(ugusi protoste u krvi) i sta sve ne onda bih gledao ovo kao nuzno zlo. Sva sreca pa jos nije do te tacke ili ne sme jer smo ipak blize civilizaciji nego bliski istok. žvalavi odavno radi te radnje ali izgleda nije došlo do kritičnog broja ,mali su nam zatvori i tamnice ali s'druge strane sluša svoje naredbodavce i deli profit tako da i da pojača represiju sumnjam da će iko u svetu reagovati na to Edited 1 hour ago by Perkos2
madzone Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 8 minutes ago, Drug Crni said: Da se zanemari sam komentar ove tviterašice..duboki naklon za ove žene. One najbolje znaju zašto su ovo uradile. Ili bi možda neko od ovih "suverenitet" učesnika debate stao ispred njih i objasniotm im da greše? Možda ne žele da pevaju jer je kod njih, kući, neki čika sa druge strane planete ubio 170 (stotinu sedamdeset) drugarica, devojčica, dok su bile u školi? Možda žale i zbog oga ne pevaju?
JPM Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 10 minutes ago, madzone said: Jok nećemo, pa pola postova je opravdavanje agresije na suverenu državu jer im agresori, jelte, ustvari žele dobro i slobodu i prava žena i slične gluposti. Problem je, naglasiću NAŽALOST, u tome što kakve god nečasne motive ima USA, velika je verovatnoća da je ovim ljudima bolje da žive kao američki robovi nego kao suverena zemlja pod ovakvim liderima. Tako da, kako god ga okreneš, ovi ljudi su najebali. I najebaće. Nada im je što ako sada budu najebali i ishod bude povoljan (jebem li ga, ne povoljan ali ne znam ni koju reč da iskoristim) možda, samo možda, njihova deca budu živeli kao ljudi za 30 godina. Ovo sad je pakao, tako da samo bolje može da im bude. Govorim naravno na nivou osnovnih ljudskih prava. Robovi će biti i ovako i onako. 1
Mina D. Harker Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 2 različita tviter komentara na potez iranskih fudbalerki je fantastičan primjer kako radi frejming. Ali, znate šta? Why not both? 3
JPM Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 21 minutes ago, Barkley#34 said: Pošto od navijanja nema selameta, ako je neko voljan da pročita dve zanimljive analize pisane u osvit rata. Ukratko, postoje velike šanse da će se promeniti na isto, čega se i ja bojim: https://velikeprice.com/svet/ako-je-padu-sklono-ne-znaci-da-ce-pasti/ https://velikeprice.com/svet/iran-nece-postati-demokratija/ Vidim po naslovu, nemam pretplatu za ovo, imao sam ranije, dosta pametnih ljudi piše tu. Elem, toga se i plašim. Ljudi će najebati, slaviće se pobeda, oslobođenje, nada u budućnost. A biće kurčinela.
DJ_Vasa Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 1 hour ago, berti said: Koliko sam citao, sud u Njujorku je odbio zahtev SA za odbacivanje tuzbe, tako da ce porodice zrtvava nastaviti borbu. Pominje se da je sud utvrdio da su neki saudijski zvanicnici ucestvovali u mrezi podrske zlocincima. Pominju se neki proracuni i crtezi saudi zvanicnika koji mogu imati veze sa otmicarima. Bilo kako bilo, sam cin da porodice tuze drzavu ciji su drzavljani bili otmicari i terorist govori mnogo. Ako se pitas zasto bi SA to uradila i rizikovala povrat u kameno doba. Jbg, fundamentalizam ne rezonuje racionalno Upravo tako. Sve dok se ne dokaže da je Saudijska Arabija tu nedužna, tužba ostaje. Ukoliko su radili samostalno, Saudijska Arabija će se izvući, ali ako je tu umešana država, onda im se presuda nimalo neće dopasti. Slažem se da fundamentalizam nije racionalan, a za Saudijce će biti dobro ako se dokaže da se pojavio samo na individualnom nivou. 1
madzone Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 2 minutes ago, Mina D. Harker said: 2 različita tviter komentara na potez iranskih fudbalerki je fantastičan primjer kako radi frejming. Ali, znate šta? Why not both? Da, a onda probaš da razmisliš sam, bez da pročitaš komentare i naslov i zaključiš šta je realnije, da uključiš mozak: a) ova deca su rešila da iskažu zrelost i ogroman prkos prema svojoj državi gde ljude jelte streljaju za sitnicu i u koju će da se vrate za nedelju dve, i gde će da ode glava i njima i njihovima, heroji koji ne mare za svoje mlade živote b) ova deca nisu želela da pevaju dok im ubijaju drugare (170 devojčica samo na jednom mestu) i dok im razaraju državu u kojoj imaju i braću i sestre i roditelje i kojima trenutno padaju bombe po glavi Hmmmm, šta je realno, pitam se.
Recommended Posts