Smrtokapa Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago (edited) 46 minutes ago, Chaos Is Me said: A sve ove teme o kojima vi govorite jesu teme za diskusiju ali samo ako prethodno pođemo od nekih aksioma, a jedan od njih je da je igranje košarke takva vrsta delatnosti kod koje su muškarci biološki favorizovani Apsolutno tačno, kao što je apsolutno tačno i to da bih zbog izvesnih prednosti koje sam stekao ja mogao da pobedim bilo kog đaka prvaka i u uličnoj tuči i u kvizu slagalica. Ako bi me neko ne daj bože zvao u kakav podkast i ja krenuo da objašnjavam kako sam dominantniji od deteta, sa pravom bi moja izlaganja mogla biti okarakterisana kao retardirana (kao što bi retardirana bila i teza da dete može da ide po ulici i tuče odrasle ljude). Radi dodatnog konteksta, valja zamisliti da su mediji puni sadržaja koji se bave time kako su školarci slabi i glupi, a da postoji i ekipa odraslih ljudi koji idu po školskim priredbama i vređaju decu da bi dokazali neku svoju poentu. Edited 2 hours ago by Smrtokapa 1 1
Barkley#34 Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 2 hours ago, BattleBender said: Pa ako igras na svoje prednosti, ne mozes da ne pobedis. Muskarac od 190, 90kg, koji zna da barata svojim telom, i ima iskustva igranja kosarke, je fizicki sposobniji nego 99% zena. Zene slicnog gabarita su mnooooogo sporije, zene slicne brzine su mnogo slabije i manje. To je testosteron, to je biologija. Pobedile bi me u sutiranju trica, ali da igrmao 1v1 gde svaki napad mogu da igram na post, u velikoj vecini situacija bi dao kos, plus bi je fizicki izmorio. Mislim pricamo zaista gluposti, totalno nepotrebne stvari. Kao sto rekoh, to nije ni poenta. Jesi li igrao nekad košarku ili basket protiv žena?
BattleBender Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago (edited) 26 minutes ago, Barkley#34 said: Jesi li igrao nekad košarku ili basket protiv žena? Jesam. I jedno i drugo. Funny enough, bas kao srednjoskolac, nas skolski tim je trebalo da ima trening posle skole, a zapravo je skola taj termin dala nekoj zenskoj kosarkaskoj ekipi (morale privremeno da koriste salu nase skolu). I ko veli, ajde da radimo neki sparing mec malo. I dalje me sramota kakvu sam bananu udario jednoj devojci. Totalno sam se zaboravio na sekund da igramo sa devojkama . 2v1 konta, ja ih sam branim, jedna baca drugoj, druga u punom trku prima loptu da iznese do kraja, ja prilikom okreta se zaboravim da je to devojka, i pade jedan Bas van de Gor smec, devojka se posle izbacaja lopte zalepi za mene, pade na pod. Kao najveci buljas sam se osecao. Naivno je misliti da su muskarci fizicki sposobniji od zena zbog velicine. Porediti zenu sa muskarcem fizicki je kao porediti muskarca sa gorilom. Moze zensko da ojaca u odredjenim specijalnim stvarima, overall fizionimija ce da bude slabija. Nema mnogo veze sa kosarkom, ali npr ti u boksu ili borilackim vestinama, mozes da imas zensko ko je mnogo jako, teze od nekog muskarca, moze da ti izvodi mozda cak i bolje neke pliometrijske vezbe od muskarca (bacanja medicinki itd) na kraj nece da ima ni trecinu jacinu udarca kao muskarca... jer pesnica, sama kost i struktura su drugacije. U kosarci ti mozes da imas zenskog igraca koja je visoka jaka, neke izolovane vezbe za snagu i ekslplozivnost ce da imaju priblizno slicnu kao prosecan muskarac. Ali prakticno ce da budu znatno slabije, okretnije, brze. Nama su mnogo jaci prsti na nogama, tetive, itd itd.... Ne znam uopste da li si uopste odgovorom mislio da kazes da su neke profi atlete zene mnogo jake, ali eto cisto da velim 😄 To ne znaci da ce svaki muskarac da pobedi najbolju i fizicku najsposobniju zenu. Ali zaista taj bare minimum-a koji treba da poseduje muskarac nije veliki. Bare minimum fizikalnosti koji ce da nadomesti tehnicku inferiornost. Pritom tehincke sposobnosti su u velikoj meri uslovljene fizikalnoscu. Tehnika i fizikalnost/atleticnost nisu 2 stvari koje nemaju korelaciju. Tako da zene generalno imaju predispoziciju i da tehnicki budu slabije. Edited 1 hour ago by BattleBender
SteveFrancis#3 Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Gde mogu da se nadju snimci celih tekmi, a da ne zahteva logovanje, naloge, lp..?
gggggggg Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 8 minutes ago, SteveFrancis#3 said: Gde mogu da se nadju snimci celih tekmi, a da ne zahteva logovanje, naloge, lp..? http://forum.rojadirecta.es/forumdisplay.php?15-VOD-Full-events-(eventos-completos)&s=54f41bd212a884ded5989cd8cb0684cb 1
Barkley#34 Posted 56 minutes ago Posted 56 minutes ago 42 minutes ago, BattleBender said: Ne znam uopste da li si uopste odgovorom mislio da kazes da su neke profi atlete zene mnogo jake, ali eto cisto da velim 😄 Hoću da kažem da je jedna drugarica iz mladosti imala neku profi karijeru po evropskim zemljama a pre toga smo povremeno išli zajedno na basket i lokalni basketaši nisu uopšte bili dominantni protiv nje. Igrao sam sa 17-18 godina protiv nekih devojaka koje su bile u Partizanu i imale su odličan dribling, pametno korišćenje tela, umele da udare a sećam se jedna i mozak kao Teo. Elem, to su bile juniorke a na najvišem profi nivou su daleko bolje. Koliko god da su 1na1 ili 5na5 lošije od rendom profi muškaraca, ne bih bio tako ubeđen da bi bilo koji amater odgovarajućih godina bio bolji od dobrog dela WNBA košarkašica, pa ni ti. Iako deluju sporije i slabije u odnosu na NBA parnjake, i dalje su to vrhunski istrenirane i obučene persone.
bodo Posted 47 minutes ago Posted 47 minutes ago 53 minutes ago, SteveFrancis#3 said: Gde mogu da se nadju snimci celih tekmi, a da ne zahteva logovanje, naloge, lp..? https://basketball-video.com/
BattleBender Posted 20 minutes ago Posted 20 minutes ago 14 minutes ago, Barkley#34 said: Hoću da kažem da je jedna drugarica iz mladosti imala neku profi karijeru po evropskim zemljama a pre toga smo povremeno išli zajedno na basket i lokalni basketaši nisu uopšte bili dominantni protiv nje. Igrao sam sa 17-18 godina protiv nekih devojaka koje su bile u Partizanu i imale su odličan dribling, pametno korišćenje tela, umele da udare a sećam se jedna i mozak kao Teo. Elem, to su bile juniorke a na najvišem profi nivou su daleko bolje. Koliko god da su 1na1 ili 5na5 lošije od rendom profi muškaraca, ne bih bio tako ubeđen da bi bilo koji amater odgovarajućih godina bio bolji od dobrog dela WNBA košarkašica, pa ni ti. Iako deluju sporije i slabije u odnosu na NBA parnjake, i dalje su to vrhunski istrenirane i obučene persone. Upadamo u sitna crevca i varijable. Da li ce neka profi kosarkasica, npr neki dobar plej/bek da prevodi bolje loptu od vecine rekreativaca koji pikaju neki amaterski basket? Da. Da li ces u nekoj Bg ligi za rekreativce naci barem 5,6 lika koji ce da rade bolje od nje znacajno? Da. Nacices mozda nekog ko ce raditi bolje to od vecine likusa iz WNBA. Da li zenski ozbiljan profesionalac moze da igra ravnopravno sa nekakvim boljim amaterima ili low-level profesionalcima? Pa mozda mogu neke. Ako muskarci ne igraju totalno pragmaticno. Ako muskarac koji je fit, ima visegodisnje iskustvo igranja, takticke i tehnicke osnove, igra totalno pragmaticno, i gleda da iskoristi svoje prednosti, jako tesko da ce zensko moci da se nadmece. Naravno uzimamo u kontekst da je muskarac pre svega fizicki fit da ne crkne. Ako muskarac nema snagu da drzi neki nivo duze od 10 minuta, naranvo da mogu da kidaju zene. Inace radio sam synergy nekoliko godina, i sigurno 55 posto utakmica su mi bile zene, doduse NCAA nivo uglavnom. Oni sami sebi kad postave visok presing jako cesto se pogube i jako muce, ne mogu da bace pas preko pola, ne mogu da se izvuku iz usmeravanja ka liniji i autu. I to protiv zena. I fora je sto ne mogu mnogo dugo da igraju presing obicno. Postavi im neku malo jacu musku ekipu iz biznis lige, koja nekolko meseci uvezbava neki 1-3-1 full court press... ima da izgube zilion lopti, usput ce da budu overwhelm-ovane, izmorene i nece moci nista vise da urade do kraja tekme. Muskarac iz zgloba/lakta baca pas na drugi deo polovina, i trosi male procente svoje snage da baci pas na drugi deo terena. Zena maltene mora da potrosi preko 50% snage za takvu operaciju. Posle par minuta bi se ukiselile laktatima, puls im bi se podigo u 185, jer istu operaciju radi sa realtivno mnogo vecim utroskom snage. Off topic-ujemo, mogu pricat na ovu temu sigurno jos 4000 reci....
gggggggg Posted 2 minutes ago Posted 2 minutes ago 45 minutes ago, bodo said: https://basketball-video.com/ ovo je odlicno. nadam se da nece biti ubiven
Recommended Posts