RatzenStadt Posted Thursday at 02:20 PM Posted Thursday at 02:20 PM 1 hour ago, Smrtokapa said: Zanimljiva je to hrana za razmišljanje, samo me ne uzbuđuje preterano izmišljanje novog termina za postojeću stvar. Pomalo imamo inflaciju reči na man: manspreading, mansplaining, manwalking, manboozing, manterrupting, manflu (!?)... Sve seksisticki izrazi (osim man flu, to je jedini istinit i postojan konstrukt, znam iz iskustva). najcesce upotrebljavani od strane najglasnijih boraca protiv seksizma. Ironic...
vilhelmina Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago https://yle.fi/a/7-10053944 https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/leo-16-om-sin-religiosa-resa-larde-mig-via-sociala-medier https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/ortodox-boom-darfor-soker-generation-z-tro-i-overkalix Ovo gore su tri povezana clanka, a ima jos mnogo slicnih. Svi govore o velikom porastu religioznosti medju mladim skandinavcima, posebno porastu broja pravoslavnih vernika medju mladim muskarcima izmedju 16 i 24 godine. Vazi pre svega za Finsku, ali i za sever Svedske, gde iz nekog razloga postoje pravoslavne crkve ( ne nuzno vezano za Rusiju, neke pripadaju i Grckoj pravoslavnoj crkvi). Prema ova dva svestenika to je dobro, ali u isto vreme i zabrinjavajuce. I to zato sto ti mladi muskarci isticu uticaj Jordana Petersona na ovu svoju odluku, jer nalaze sebe u tradicionalnim vrednostima i zastupaju, prema ovim svestenicima, vrlo konzervativne ideje. Vise u linkovima, koji su na svedskom, pa koga zanima moze da baci u Google translate.
Beonegro Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago 2 hours ago, vilhelmina said: Ovo gore su tri povezana clanka, a ima jos mnogo slicnih. Svi govore o velikom porastu religioznosti medju mladim skandinavcima, posebno porastu broja pravoslavnih vernika medju mladim muskarcima izmedju 16 i 24 godine. Vazi pre svega za Finsku, ali i za sever Svedske, gde iz nekog razloga postoje pravoslavne crkve ( ne nuzno vezano za Rusiju, neke pripadaju i Grckoj pravoslavnoj crkvi). Prema ova dva svestenika to je dobro, ali u isto vreme i zabrinjavajuce. I to zato sto ti mladi muskarci isticu uticaj Jordana Petersona na ovu svoju odluku, jer nalaze sebe u tradicionalnim vrednostima i zastupaju, prema ovim svestenicima, vrlo konzervativne ideje. Nema tu apsolutno ničega iznenađujućeg, iako su Šveđani i dalje nadprosječno obrazovani, kvalitet obrazovanja je u velikom padu. Po PISA testovima, današnji Šveđani su znatno lošije obrazovani od njihovih roditelja, između 2000. i 2022. prosječan skor je pao sa 516 na 487 poena. Gdje nema znanja, tu ostaje vjera. I prostičuća mržnja prema drugačijem, koja rezultira tiranijom nad slabijim, izraženima prvenstveno kroz seksizam i ksenofobiju.
vilhelmina Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago Mislim da nisi pazljivo citao. Ovo se pre svega odnosi na Finsku, koja je standardno u vrhu na PISA testu.
40Wins Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago Ja to vidim samo kao na reakciju forsiranja woke stvari koje pri tom najcesce targetiraju bele muskarce, gde se slabiji medju njima osecaju uvredjeno ili napadnuto i onda se povlace u druge krajnosti. 2
DameTime Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago (edited) Lol ako se osećaju uvređeno ili napadnuto, neka malo porade na sebi i svojim nesigurnostima. Evo mnogo sam žalosna jer prosečni beli muškarac shvata da možda nije entitled na sve privilegije kao što je mislio da jeste... Da dodam, ista priča kao za pobedu Trumpa, i odmah da kažem šuplja, woke je bio izgovor što su određene grupe ljudi nanjušile priliku da otvoreno pokažu svoje fašističke sklonosti. A sad treba da bude izgovor belim muškarcima (da ne zaboravim i "preterani feminizam" koji je sigurno na listi razloga za pobunu) što radikalizuju svoje stavove. Edited 4 hours ago by DameTime 1
Mina D. Harker Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago Ok, ali što se bijeli Finci osjećaju ugroženi, samo 11% stanovništva su stranog porijekla. Finska je vrlo bijela zemlja. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Finland
40Wins Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago Nije u pitanju prosecni beli muskarac, nego kako sam vec napisao Quote slabiji medju njima 5 minutes ago, Mina D. Harker said: Finska je vrlo bijela zemlja. Ali se zivot i interakcija sve vise odvija na internetu. Uglavnom, pozdravljam ako se okrecu pravoslavlju ili drugim hriscanskim granama, bolje i to nego da budu neki SS Nazzi radikalni ekstremisti. Ako idu u crkvu, mole se, postuju suprugu, decu, roditelje, komsije i ne smaraju druge makar neka vajda.
Mina D. Harker Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago Neka me poznavaoci prilika isprave ako griješim, ali skandi zemlje su tradicionalno bile slabo religiozne (mislim na ove velike religije, ne stare bogove). Tako da je meni okretanje crkvi loš znak, loš znak i za žene jer znamo kako se one tretiraju u religioznim društvima. Što se mene tiče, u tom smislu finskašvecka propo, ali ajde vidjećemo šta budućnost nosi. 1
Div Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago 8 minutes ago, 40Wins said: Uglavnom, pozdravljam ako se okrecu pravoslavlju ili drugim hriscanskim granama, bolje i to nego da budu neki SS Nazzi radikalni ekstremisti. Ako idu u crkvu, mole se, postuju suprugu, decu, roditelje, komsije i ne smaraju druge makar neka vajda. Nisu ekstremni nacionalizam i mnogo daleko od katoličanstva ili pravoslavlja. Sve ekstremne polizičke prakse, ne samo ideologije, nalazile su, ako ne inspiraciju, ono podršku u delovima, česzo vrhovima, crkve. Inače, pošto je reč uglavnom o mladima,16-24 hodine, mislim da se najviše radi o prirodnom buntu mladih, željom da istraže, isprobaju nršto novo drugačije, i najuređenije dtuštvo je dosadno, đlafost sve dovodi u pitanje. Susret sa realnošću moše da obrne tok njihovog formiranja u suprotni smer, a može i da ih dodatno radikalizuje. Vremenom se stavovi učvršćuju, vezuju za lična iskustva, životne zspehe i kikseve, a i na kretanja u društvu. 1
robespierre Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago 1 hour ago, 40Wins said: Ja to vidim samo kao na reakciju forsiranja woke stvari koje pri tom najcesce targetiraju bele muskarce, gde se slabiji medju njima osecaju uvredjeno ili napadnuto i onda se povlace u druge krajnosti. Nije to u pitanju. Mišel Uelbek je na tome što se dešava napravio literarnu karijeru, jer je i sam takav. Mada te tendencije počinje da se kristalizuju u zadnji sto-sto pedeset godina, u šezdesetim godinama dvadesetog veka dobijaju svoju punu formu, kada etički puritanci na čelu zapadnih zemalja liberalizuju i u tržište pretvaraju sve, pa i emocije i seks. Kao i na svakom tržištu, gde ima pobednika, ima u gubitnika. E, ti gubitnici na tržištu emocija, pre svega u svojoj atomizovanoj porodici, a zatim i u nemogućnosti da tu emociju dobiju van nje, ili napišu neku dobru knjigu, ili odu u neki ekstremizam, ili naprave neko veliko sranje. Uostalom, o tome su naširoko pisale i ozbiljne glave iz akademije (sociologije), kao što je gospođa Eva Illouz (knjige The End of Love i Why Love Hurts). 1
vilhelmina Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago 7 minutes ago, 40Wins said: Nije u pitanju prosecni beli muskarac, nego kako sam vec napisao Ali se zivot i interakcija sve vise odvija na internetu. Uglavnom, pozdravljam ako se okrecu pravoslavlju ili drugim hriscanskim granama, bolje i to nego da budu neki SS Nazzi radikalni ekstremisti. Ako idu u crkvu, mole se, postuju suprugu, decu, roditelje, komsije i ne smaraju druge makar neka vajda. U linkovima stoji da su poneki od tih momaka iz ateistickih porodica, ali vecina ipak konvertira iz hriscanstva protestantske orijentacije olicenih u Svedskoj i Finskoj crkvi, koje su bas onako open minded, sa zenama i gej svestenicima. I sad im odjednom to nije dovoljno tradicionalno nego se okrecu ortodoxnim crkvama. I u razgovorima sa svestenicima pominju Jordana Petersona kao nekog ko im je pomogao u ovom izboru , a to je nesto za sta sami ti svestenici izjavljuju da ih brine. Ja licno veoma uvazavam njihovo misljenje jer to nisu ”pastiri” koji okupljaju svoje ovce, vec svesni i savesni ljudi koji razgovaraju sa svojim vernicima. Znaci jeste, za brigu je to sto motivise ove mlade momke da biraju bas pravoslavlje, ne hriscanstvo kao takvo. To vec imaju u svom backgroundu i vecina je krstena u nekoj od ovdasnjih protestantskih crkava.
Mina D. Harker Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago Nemojte me citirati štonovele, ali možda su ove brzorastuće pravoslavne crkve još jedan (maligni) uticaj jedne velike, susjedne zemlje. Nikad ne treba zanemariti spremnost religijskih i drugih ekstremističkih grupa da nađu ulaz kad se pruži prilika za to. Ovdje je osjećaj ranjivosti i neizuzetnosti kod muških adolescenata, plus indoktrinacija sa anglosferičnog interneta napravila savršenu oluju. A što reče Div, nije baš ni pravoslavlje bez elemenata ekstrema, pogledajmo samo porodične šetače, sveštenstvo, velike vjernike koji mačem rešavaju porodične "probleme" i druge restriktivne i opresivne pojave unutar crkve. Neću se fokusirati na odnos prema ženama (iako povelika porcija pravoslavnih vrijednosti kani da prevaspitava i u lance stavi sve žensko) jer nije tema za to. Ako je trend, nedobro. 2
Beonegro Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 1 hour ago, vilhelmina said: Mislim da nisi pazljivo citao. Ovo se pre svega odnosi na Finsku, koja je standardno u vrhu na PISA testu. Nisam pažljivo čitao, ali zaključak stoji, Finci imaju još veći pad u kvalitetu obrazovanja od Šveđana. 23 minutes ago, robespierre said: Mišel Uelbek je na tome što se dešava napravio literarnu karijeru, jer je i sam takav. Houellebecq je talentovan pripovjedač, može biti i jedan od najtalentovanijih na svijetu trenutno u životu, ali nije primjer ni za šta, lista njegovih patologija je bez ikakve sumnje znatno duža od njegove bibilografije, što ga čini fringe likom u bilo kom istorijskom i civilizacijskom trenutku.
robespierre Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago (edited) 20 minutes ago, Beonegro said: Nisam pažljivo čitao, ali zaključak stoji, Finci imaju još veći pad u kvalitetu obrazovanja od Šveđana. Houellebecq je talentovan pripovjedač, može biti i jedan od najtalentovanijih na svijetu trenutno u životu, ali nije primjer ni za šta, lista njegovih patologija je bez ikakve sumnje znatno duža od njegove bibilografije, što ga čini fringe likom u bilo kom istorijskom i civilizacijskom trenutku. Pa upravo je primer za emotivno inhibiranog čoveka čije patologije potiču iz nepostojanja primarne porodice i nemogućnosti da se na liberalnom, neregulisanom tržištu emocija izađe iz sopstvene izdvojenosti. Svaki protagonista njegovog romana je beli muškarac u tridesetim godinama koji nakon neuspelih pokušaja uspostavljanja bilo kakve emotivne veze u dvadesetim odaje konzumerizmu, sedenju ispred televizora, prostitutkama, neobaveznom seksu, alkoholizmu, itd, odnosno svemu onome čemu se on odavao i odaje u sopstvenom životu. Ako si čitao Soumission / Pokoravanje, jasno ti je kada protagonista romana reši da prihvati islam kao religiju. Ne kada mu je to obaveza da bi uopšte nastavio da radi na univerzitetu, nego kada ode kod rektora u kuću i vidi da ovaj ima tri žene. Mislim da u tome treba tražiti razloge i prelaska ovih mladih ljudi iz Skandinavije u pravoslavlje, ne u nekom uticaju Rusije. Takvih muškaraca je u zapadnoj civilizaciji sve više i više. Piterson je upravo to prepoznao i postavio se kao maltene svetitelj toj društvenoj grupi. I kao što sam rekao, ovo nije u domenu mog mišljenja, žena koju sam pomenuo je na ovome o čemu pričam napravila akademsku karijeru. https://en.wikipedia.org/wiki/Eva_Illouz Edited 3 hours ago by robespierre 1
Dragan Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago Obrazovanje se uglavnom koncentrise na razum i cinjenice o svetu. To je vrh ledenog brega zvanog covek i zato nije dovoljan uslov za razvoj stabilne, dobrocudne licnosti. Dobar deo su podsvesne i iracionalne teznje, koje prete haosom i ludilom. Kada postojece strukture, pre svega porodicne i drustvene, ne uspevaju pruziti dovoljnu potporu za stabilnost licnosti (usled ekonomskih, psiholoskih, socioloskih turbulencija) neki ce se nuzno okrenuti ideologiji (i onom delu religije koji je ideoloski), partiji, huliganskom klubu... bilo cemu, sto im makar prividno pruza osecaj pripadnosti i stabilnosti. Ljubav, ali i istinska religioznost, kao i visi oblik inteligencije, su odgovor na takve pojave, ali toga na zalost sada ima jos uvek premalo u svetu. 2
robespierre Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 9 minutes ago, Dragan said: Ljubav, ali i istinska religioznost, kao i visi oblik inteligencije, su odgovor na takve pojave, ali toga na zalost sada ima jos uvek premalo u svetu. To sa inteligencijom nema baš nikakve veze. Teodor Kačinski je imao IQ od 170 i u dvadeset petoj godini života postao profesor (!) matematike na Berkliju. Kad opisuje svoj prvi poljubac u tridest četvrtoj godini, kao da opisuje susret sa vanzemaljcem. Ta žena, koja će ga odbiti, kasnije će reći da je ostavio dojam inteligentne ali previše povučene osobe. Posle tog odbijanja je počeo da živi u kolibi u šumi i ljudima počeo da šalje bombe na kuće i poslove. Interesantna epizoda iz šume je kada se zaljubio u jednu radnicu na obližnjoj benzinskoj pumpi i piše, kupio sam nove pantalone da bih joj prišao, ali sam se uplašio i plakao pored vatre (campfire). 1
RatzenStadt Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago (edited) Zabluda laznog uzroka, ne? : D Rezultati testova kvaliteta obrazovanja su u strmoglavom padu u svim zemljama "zapadne hemisfere", a u vecini je pad popularnosti Avramovskih religija jos strmoglaviji. Slucajnos'? : D Pravoslavna crkva u Finskoj? O kojem broju mladih pricamo ovde? Stotinjak (ako i toliko) momaka vrv oseca nezadovoljstvo gledajuci javnu scenu, hriscanski sekularizam, rampantni feminizam, bez osecaja pripadnosti, iz revolta, ma sta god da je, je odlucilo da nadje osecaj pripadnosti i svrhu u ucenjima crkve koja nije iskvarena reformom/ima retrogradnija ucenja, ergo high-T crkva? Furry fan klub u Novom Sadu ima vise clanova. Zasto je onda ovo uopste vest i zasto izmedju redova pojedinih komentara na vest ovde naslucujem nekakve optuzbe? Kao da su kakav greh pocinili... Edited 3 hours ago by RatzenStadt
Div Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago (edited) 15 minutes ago, robespierre said: To sa inteligencijom nema baš nikakve veze. Ja bih rekao da ima itekako veze sa inteligencijom, ali ono što mere testovi ineligencije je samo jedan vid ineligencije. Pre bih doveo u pitanje @Draganov stav koji priziva pravu religioznost pošto je za mene svaka religioznost verovanje u nešto nadprirodno, a to mi već ne može da predstavlja rršenje ni ta šta, može daima placebo efekat ali ne i da bude lek, ne može da leči čak ni simptome a kamoli uzroke. Edited 3 hours ago by Div
Beonegro Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 34 minutes ago, Dragan said: Obrazovanje se uglavnom koncentrise na razum Obrazovanje je u suštini učenje kritičkom razmišljanju (i kao takvo je za svakodnevni život neuporedivo bitnije od inteligencije). Nenaučenost kritičkom razmišljanju je uzrok svakoraznim iracionalnostima, među kojima je religija najopasnija. 2
Mina D. Harker Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago @robespierre ti sve vrijeme opisuješ pojavu koja u doba Unabombera i na početku Uelbekove literarne karijere nije imala ime, ali sada ima - inceli. Jel tako? Možda vrijedi pričati o njima, jer ih odskora pojedine zemlje prvog svijeta posmatraju kao terorističku prijetnju.
Beonegro Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago (edited) 55 minutes ago, robespierre said: Pa upravo je primer za emotivno inhibiranog čoveka čije patologije potiču iz nepostojanja primarne porodice i nemogućnosti da se na liberalnom, neregulisanom tržištu emocija izađe iz sopstvene izdvojenosti. Meni je jasno da pokušavaš da kažeš da je on nekakav prototip incelštine, ali to je pojednostavljivanje koje mi, na osnovu mojih realnih iskustava, djeluje ekstremno do mjere da se okreće protiv teze koju pokušavaš da ilustruješ. Ne znam, možda ja imam sreću da u stvarnom životu ne poznajem ljude koji su do te mjere gubitnici na tržištu emocija. EDIT: čak ni blizu. Edited 2 hours ago by Beonegro
robespierre Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago (edited) 11 minutes ago, Mina D. Harker said: @robespierre ti sve vrijeme opisuješ pojavu koja u doba Unabombera i na početku Uelbekove literarne karijere nije imala ime, ali sada ima - inceli. Jel tako? Možda vrijedi pričati o njima, jer ih odskora pojedine zemlje prvog svijeta posmatraju kao terorističku prijetnju. Pa nije tako, jer je Uelbek u jednom trenutku, po sopstvenim rečima, spavao sa dvesta žena godišnje. 😄 Čovek je trenutno u trećem braku, sa nekom ženom koja je otprilike 35 godina mlađa od njega. Skoro sam pročitao jedan njegov intervju gde je rekao da je poslednji put osetio sreću kada je imao, citiram, osam ili deset godina. Ja bih rekao da se ovde pre svega radi o emocijama i onome što egzistencijalisti nazivaju smislom života. Ceo Uelbekov literarni opus se može smatrati sociološkom kritikom kapitalizma. Ako u kapitalizmu ima pobednika i gubitnika, tako i u domenu emocija koje je liberalni kapitalizam pretvorio u tržište ima pobednika i gubitnika. Ja sam čitao ove dve knjige Eve Iluz na koje sam referisao, ona žena čak i primarnu današnju porodicu opisuje kao kapitalističku zajednicu baziranu na interesu. Ljudi koji toliko mnogo izgube na emotivnom planu jednostavno ne mogu da porade na sebi. Inače, ona u obe knjige referiše na Uelbeka. Dobar primer ovoga ti je i mali iz Ribnikara. Edited 2 hours ago by robespierre 2
Beonegro Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago (edited) 7 minutes ago, robespierre said: Pa nije tako, jer je Uelbek u jednom trenutku, po sopstvenim rečima, spavao sa dvesta žena godišnje Nebitno, incelština je stanje svijesti, ne statistika 🙂 Uzgred, ovo što si napisao upravo podupire ono što sam htio da kažem o Houellebecqu: on nije gubitnik na tržištu emocija, on je čovjek sa svakoraznim hemijskim disbalansima u nervnom sistemu, nije poludio od samoće (da se ne izražavam), nego mu je negdje nešto prespojilo kako ne treba, nešto u njemu luči nedovoljno ili previše nečega, i tome slično. Edited 2 hours ago by Beonegro
Recommended Posts