Kooineeperk Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 9 hours ago, ters said: Nemam pojma cime se bavis, ali pretpostavljam da nisi u prosvjeti - te stoga pitanje: zasto ostali nisu obustavili rad, jer bi potpuna paraliza zemlje, ukljucujuci i privatne i javne firme takode mnogo znacila zajednickoj borbi? Zaustavis proizvodnju u svim fabrikama stranih investitora pa da vidis kako ce njihove vlade da mijenjaju pristup rezimu... Nisam u prosveti. Freelancer sam koji radi sa inostranstvom. Moja obustava nikom ne znaci ali itekako stajao u tisini 15min na raskrsnicama. Nazalost, zbog kolena, nisam u mogucnosti da setam ili duze stojim. Zasto ostali nisu stali, s obzirom na ovo iznad, svakako nije pitanje za mene. Ne znam, i ja se isto pitam. I podrzavam sve i izlazim na ulice koliko mogu, i podrzao sam IT zajednicu koja prikuplja sredstva za prosvetare. Sto se mene tice, lako bih i zaposlio neke nastavnike ako im je to poslednja 6 hours ago, mrd said: Zamisli svoju porodicu da ostane bez primanja par meseci. Ljudi, kojih par meseci - pricamo o tri dana koja su najbitnija. Tri dana svi sinhronizovano. Ne samo prosvetari. @Div 35mil je odlicno za pocetak. Lako bi bilo jos vise. Ja sam spreman da uciteljici svog deteta pomognem u visini jedne njene plate ako je potrebno. Ne zato sto je ona sada neka super odlicna uciteljica - nije - ima mnogo mana i ne samo u aspektu obrazovanja vec i vaspitanja (problematicne) dece. Ali to nije bitno, bitno je da ona razume borbu i na kojoj strani treba da bude. Bas da bi sutra, imala mogucnost da bude i bolja uciteljica. @DJ_Vasa i ja nemam info ostalih skola, pricam o skoli koja je vec debelo podmetnula ledja a sad odustala. Tako je najgore. Oni su taj svoj trud time bacili u vodu. Dakle oni, ne pricam generalno o obrazovanju. Slazem se da druge industrije treba da se ukljuce, prosvetu hulja i zeli da sroza, njihova deca ce ionako ici u privatne skole sto u zemlji sto u inostranstvu, a on ce ovde proizvoditi cacije. 1
DameTime Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago (edited) Bravo! Dve reči - politička artikulacija. Mislim da su u poslednjih mesec dana studenti uspešno adresirali nenadležnog, iako balansiraju sa tim da nije nadležan. Ali napuštanje aktivista, samo zato jer nam se ne sviđa šta smo čuli u prisluškivanim razgovorima, nije okej! Edited 2 hours ago by DameTime 2
djura.net Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Rekoh ja, subotnji protest je prelako propustena prilika. Sad krece represija, ljudi nisu vise zajedno na ulicama da mogu da se suprotstave brojnoscu. A cini se da ni ideja vise nema sta raditi. Tako da, jbg, cak i da se pozove na novi skup u Bg, ko ce da pesaci stotine kilometara i vozi bicikle? Cak i da ima snage i volje, zasto to da radi, da bi pozirao dronu? Ili da ceka da ga oduva neki novi zvucni top? 1
Čvarkov Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago (edited) 43 minutes ago, sasha arsenal said: Evo neki poznanik na fejsu objavio kako je dobio otkaz jer nije politički podoban.U pitanju je privatno obezbeđenje u opštini. Nije lako ostati bez posla u manjim sredinama jer se teže nalazi drugi, ali dostojanstvo ne bi smelo da ima cenu. Doći će i njima kraj.Samo se ne sme zaboraviti šta su radili. Ne sme se zaboraviti i nijedan čovek koji je izgubio posao jer nije podržao sns kartel. Moramo pamtiti i to pa kad ode ološ da im se zahvalimo na adekvatan način jer su ostali čistog obraza i uzdignuta kičme i rizikovali sve da se otera mafija sa vlasti. Edited 1 hour ago by Čvarkov 3
DameTime Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 6 minutes ago, djura.net said: Rekoh ja, subotnji protest je prelako propustena prilika. Sad krece represija, ljudi nisu vise zajedno na ulicama da mogu da se suprotstave brojnoscu. A cini se da ni ideja vise nema sta raditi. Tako da, jbg, cak i da se pozove na novi skup u Bg, ko ce da pesaci stotine kilometara i vozi bicikle? Cak i da ima snage i volje, zasto to da radi, da bi pozirao dronu? Ili da ceka da ga oduva neki novi zvucni top? Fyi, radikalski režim je sve pripremio za subotu - ćacilend kao masku za batinaše koji je odande trebalo da izazovu sukob, dajući povod žandarmeriji da reaguje, pendreči i hapsi sve oko Skupštine. Iako su definitivno raskrinkani od strane studenata, morala je da se odigra ona farsa od sastanka nenadležnim i "odluka" da ostanu u parku do subote. Postoje informacije kako su čak ispraznili pritvorne jedinice u Beogradu da oslobode mesta, poslali sve u Pančevo. U studentskoj radnoj grupi za bezbednost su HEROJI, jer je samo zahvaljujući njihovoj pravovremenoj reakciji, uz podršku veterana, izbegnut veći sukob na ulicama. Koji ne bi imao ništa slabije posledice po građane od zvučnog topa. Koja prilika je propuštena? Gomila ljudi je bila nepripremljena za nasilni protest, niko tu nije došao da se bije sa policijom. Šta bi se dobilo nasiljem u subotu, osim što bi se nenadležnom dala prilika da zaista uguši pobunu u krvi? Pošto je svaki drugi lik na internetu danas vojvoda Mišić, da vidimo neki konkretan plan za radikalizaciju protesta. 8
SteveFrancis#3 Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Ocigledno je da svi cekaju studente da izadju sa idejom za next step. 7
nemanjaol Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Ajde bre ljudi koji je ovo put da se na ovoj temi piše da je sve gotovo i da protest propada. I ne moze vise onako kako su studenti do sada radili, moramo da se vratimo na vec probane metode koje nisu dale ni 10% ovog efekta sada. Polako, sigurno možemo da očekujemo dalje akcije i predstavljanje plana. Mislim da su ljudi besni i da ce se tek videti koliki je taj bes. Treba vremena da ljudi osveste sta je sve moglo da se desi u subotu i sta su oni hteli da izvedu. Ja mislim da ce to tek krenuti da kulja. I da me ne shvatite pogresno, naravno legitimno je pricati i o rusilackoj energiji i besu i fizickom obračunu. Ali me samo nervira narativ da sve propada. 2
DameTime Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Odbornici opozicije u Kragujevcu blokiraju sednicu Toliko o tome da sve propada. Mene takođe nervira taj narativ @nemanjaol, pogotovo ovo pozivanje na nasilje-radi-nasilja, gde se uglavnom gloginje mlate tuđim kurcem, pardon my French. 3
Plavi Dres Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Saglasan sa @DameTime. Ljudi nisu tako masovno došli da bi se tukli sa policijom, žandarmerijom ili kakvim parapolicijskim snagama. Ćacilend je od početka bio tu da isprovocira sukobi i da režimu da potporu za priču o tome da su studenti i uopšte ljudi koji protestuju nasilni. To je bio nepomenikov plan i on je osujećen. Znamo da su ga napunili blago rečeno svakakvim tipovima. Uz to je tu bila i žandarmerija. I šta bi se dobilo da je izgažena ta ekipa uz ko zna koliko žrtava. Ništa. Ko bi onda tek dolazio na proteste? Drugo i ako se želi nešto nasiljem mora se imati plan- zauzeti neke zgrade (RTS, Skupština) samo po sebi ne znači ništa. Moć nije u samim zgradama. Dakle, moraju se imati kontakti sa policijom, eventulano i vojskom da pređe na tvoju stranu ako želiš prevrat. Nijedan od tih preduslova nije bio ispunjen. A tek na stranu, ne mislim na nikog konrektno sa foruma, nego generalno što svi koji pozivaju na obračun bi morali prvi da stanu u red da prime udarce. Po mrežama uglavnom to ljudi rade iza tasture sve nadajući se da će neko za njih da obavi taj posao, a oni da aplaudiraju. 1
Son_of_a_gun Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Da bi uopšte počeli da pričamo o početku kraja, jedno od ovih mora da "padne": RTS, vojska, policija. Sve ostalo njega ne boli. U tom smislu najbliži da ljosne je RTS, tu mi se čini da je baš na klimavim nogama i mislim da se u narednom periodu treba fokusirati na njih. Za vojsku i policiju mislim da je mrka kapa, to su ljudi koji nisu navikli da razmišljaju svojom glavom a poprilično su i podgojeni, zna žvalonja koga treba da tovi. Sit gladnom ne vjeruje. 3
Gromovnik Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago (edited) 11 hours ago, Kooineeperk said: Sta reci... ja sam danas ostao zatecen cinjenicom da skola mog deteta, koja je bila medju prvima u totalnoj obustavi, pa se onda povremeno vracala na 30min, pa onda opet stupila u obustavu koja je trajala 3 nedelje do ovog protesta, sada pocinje sa nastavom od 30min. Sad kad je potrebno da svi stisnu 3 dana potpunog sinhronizovanog stajanja. Zasto ste onda uopste obustavljali nastavu ranije?! I to sve pored silne podrske i od Kavcica i IT zajednice, gde su skupljaju znacajna sredstva za nastavnike. Nastavnici nisu vozaci autobusa da ih moze neko tek tako zameniti. Pa i da ih zamene sa nekim sa biroa, ne mogu sve, i nece im proci te zamene i bice vraceni na posao kad se zlo ukloni. Ali jbg... Mislim da mnogi nemaju realnu sliku svesti gradjana ove drzave. U Srbiji ima oko 80 000 prosvetnih radnika ( osnovne i srednje skole ). Najjaci dan sto se tice njihovog protesta je bio da je 20 000 prosvetara bilo u obustavi ( ili potpuna obustava ili casovi 30 minuta ). Znaci cetvrtina . O cemu mi pricamo i cemu se cudimo. Ovo nisu podaci ministarstva ili vlasti, ovo je podatak ovog udruzenja za skole u obustavi. Zasto je to tako....to je duga prica. Sestra mi je profesor u srednjoj skoli, vodja jednog od sindikata, maksimalno angazovana i vidim mnogo razocarana zbog stavova kolega. U njihovoj skoli se jednom nedeljno izjasnjavaju sta dalje i stav je da se ponasaju u skladu sa odlukom vecine. 3 predloga pa koji dobije najvise glasova. Na pocetku ,potpuna obustava nikad vise od 20 % glasova, casovi 30 minuta 40% i normalan rad 30%. Sada se situacija promenila. Potpuna obustava 10%, casovi 30 minuta 30 % i normalna nastava 60 %. I rade normalno. Preksinoc im je u skolskoj grupi koleginica poslala predlog da zbog desavanja na protestu, stupe u trodnevnu potpunu obustavu nastave.... Od 120 profesora u skoli, njen predloig je podrzalo njih 8. Razlozi su raznorazni......imas ih sigurno 30% koji podrzavaju ovu vlast, imas ih koji su svima razocarani i jednostavno ih bas briga( da se ne lazemo, nije ovoj prosveti sad lose, a kod bivse vlasti im je bilo super. Stalno spominju neki strajk kod demokrata kada su ostali bez jedne plate , koja im nikad nije isplacena, mislim da je Vuksanovic bio ministar, pa strajk 2011... ), ima ih koji su uplaseni. A osnovni razlog je da vecina ljudi prvenstveno gleda svoje dupe. Imam platu 900-1000 evra......bas me briga za vladavinu zakona i unistene institucije. Edited 1 hour ago by Gromovnik 7
djura.net Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 2 minutes ago, DameTime said: Koja prilika je propuštena? Gomila ljudi je bila nepripremljena za nasilni protest, niko tu nije došao da se bije sa policijom. Šta bi se dobilo nasiljem u subotu, osim što bi se nenadležnom dala prilika da zaista uguši pobunu u krvi? Jel jedina alternativa osvajanje vlasti nasiljem i prolivanjem krvi? Gde su vas to naucili? Kako je moguce da o tome uopste pricamo? Nasilje sad dozivljavaju novosadski studenti. Sutra ce neki drugi. Prekosutra treci. Sto se mene tice, odbijam da ucestvujem u nasilnim promenama. Promene moraju da dodju na pametniji nacin. Mora da postoji plan malo bolji od, 'ajde da se skupimo da nas dron uslika za drustvene mreze. Mora da postoji politicka i drustvena 'artikulacija' (dosadio mi ovaj izraz, postace floskula prove vrste koliko se izlizala od besmislene upotrebe ), mora da se predje na novi nivo organizovanja. Ako se zele stvarne promene, ova vrsta 'studentske pobune' je donela mnogo, ali u subotu je udarila u zid (da ne kazem 'cvrsto').
berti Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Zasto poslanici opozicije svoje plate i sva ostala primanja kao poslanicki klubovi, a to su prilicne svote novca, ne daju za prosvetne radnike koji su ostali bez prihoda. Koliko dobijaju za svakog narodnog poslanika... Ocekivati sada da prosvetni radnici i dalje strajkuju, a velika vecina zivi samo od te plate, je vrlo tesko. A poslanicima je bas lepo, malo prozbore, malo se posvadjaju i toliko. Desava se i tek ce se desavati ono sto se i predvidjalo. Mrcina ce krenuti da se sveti zestoko. Usrao se u subotu, zna da je bio vrlo blizu kraja i prosto ne veruje da je pretekao. Vise nece da dozvoli ovako nesto. Krenuce i hapsenja, otkazi, pretnje, pritisci... Sansa je ispustena i to velika. Onolika masa, onolika pozitivna energija... Neko je morao da potegne. Mozda su oni veterani koji su paradirali mogli da preuzmu odgovornost, mozda... Kad imamo opoziciju kakvu imamo... Djindjic je imao muda da ode u zmijsko gnezdo, da pregovara sa krvolocnim beretkama. Ovi danas se plase vlastite senke. Ko da pregovara? Onaj Lazovic, onaj Dobrica... Ovaj narod ne zasluzuje ovakvo blago kao sto su studenti. Sve su uradili, sve rade i ne smeju da prepuste opoziciji nista jer znaju da ce ovi sve uprskati. Da studenti imaju sada nekoga kao Djindjic, pa da li iko misli da ne bi sa njim koordinisali, sve dogovarali... Sigurno bi. Crno nam se pise, voleo bih da gresim.
Kooineeperk Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago @Gromovnik sticajem okolnosti (jedna majka s kojom se druzimo je u porodicnim prijateljskim odnosima sa jednom od uciteljica iz skole) znam kako ide sa glasanjem. Ovo poslednje je bilo bas nategnuto izmedju 30min i potpune obustave. ALI, uz jedno veliko ALI - nisu svi glasali. Nekih 20% nije se izjasnilo, 36% je bilo za obustavu, 44% je bilo za 30min... E to mi je najvise porazavajuce. Da neko sada cuti.
DameTime Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 1 minute ago, djura.net said: Mora da postoji politicka i drustvena 'artikulacija' (dosadio mi ovaj izraz, postace floskula prove vrste koliko se izlizala od besmislene upotrebe ), mora da se predje na novi nivo organizovanja. Ako se zele stvarne promene, ova vrsta 'studentske pobune' je donela mnogo, ali u subotu je udarila u zid (da ne kazem 'cvrsto'). Pa i jeste izlizana floskula, ali ako te baš zanima, evo blokiranje skupštinskih zasedanja na lokalnom nivou je upravo vid političke artikulacije. I to od strane studenata. Dešava se upravo dok mi ovde kuckamo iz svojih udobnih fotelja, na poslu ili kod kuće.
Chaos Is Me Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago (edited) Niko ovde ne širi defetizam već se protivi neumerenom i neutemeljenom optimizmu. Ja smatram da je vlast ovog zlotvora odavno prešla svoj zenit i da je u silaznoj putanji, da su studentski protesti tome izuzetno doprineli ali još uvek nedovoljno da vidimo i naznake njegovog kraja. Ne verujem ni u neku naročitu odmazdu koje se ljudi navodno plaše, njemu nipošto ne treba da posebno dira ljude koji i dalje nisu spremni da previše žrtvuju svoj komoditet, a sve ove koji se zaista žrtvuju je već unesrećio dovoljno. Jednostavno - pat pozicija. No, zaista se nadam da studenti još uvek imaju "bar dva špila" aduta u rukama kako najavljuju, voleo bih to više nego išta. Edited 1 hour ago by Chaos Is Me 2
nemanjaol Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Jebiga ako je neutemeljno verovati da smo još uvek na pravom putu da nešto promenimo u ovoj zemlji nepuna tri dana posle najvećeg protesta u istoriji Srbije. A da si nekog pitao 1. novembra da li će na današnji dan biti i 20% postignuto od ovog danas, ne postoje verovatno ni dve osobe u celoj zemlji koje bi u to verovale. Problem je što ljudi hoće da se sutra probude u zemlji gde ovih više nema i sve je gotovo, e pa ne može. Ovo ima da traje još dugo i svi se moramo pre svega mentalno pripremiti za to. Ja osećam mentalnu iscrpljenost zato što jebeno protestujem zbog nečega konstantno već 9 godina, i doneo sam bio odluku da sve iskuliram na nekih godinu dana, ali se onda desila nadstrešnica i bio sam na ulici odmah u nedelju 3. U tom smislu dobro je i birati bitke i stepen uključenosti običnih građana. U međuvremenu opozicija treba da svakodnevno ima neke akcije i da održava temperaturu pogodnu za dinstanje. Isto tako treba dobro i razmisliti i isplanirati sledeće korake, a i za to treba vremena. Režim od kako su počele studentse blokade nije imao nijedan dobar potez, i ne očekujem da se odjednom opamete. 2
Chaos Is Me Posted 58 minutes ago Posted 58 minutes ago 2 minutes ago, nemanjaol said: Jebiga ako je neutemeljno verovati da smo još uvek na pravom putu da nešto promenimo u ovoj zemlji nepuna tri dana posle najvećeg protesta u istoriji Srbije. A da si nekog pitao 1. novembra da li će na današnji dan biti i 20% postignuto od ovog danas, ne postoje verovatno ni dve osobe u celoj zemlji koje bi u to verovale. Problem je što ljudi hoće da se sutra probude u zemlji gde ovih više nema i sve je gotovo, e pa ne može. Ovo ima da traje još dugo i svi se moramo pre svega mentalno pripremiti za to. Ja osećam mentalnu iscrpljenost zato što jebeno protestujem zbog nečega konstantno već 9 godina, i doneo sam bio odluku da sve iskuliram na nekih godinu dana, ali se onda desila nadstrešnica i bio sam na ulici odmah u nedelju 3. U tom smislu dobro je i birati bitke i stepen uključenosti običnih građana. U međuvremenu opozicija treba da svakodnevno ima neke akcije i da održava temperaturu pogodnu za dinstanje. Isto tako treba dobro i razmisliti i isplanirati sledeće korake, a i za to treba vremena. Režim od kako su počele studentse blokade nije imao nijedan dobar potez, i ne očekujem da se odjednom opamete. Slažem se sve i nadam se da si u pravu. Meni je neki grozan osećaj u grudima od subote (a bio sam u Nemanjinoj a ne u Kralja Milana kad se desio teroristički akt), nisam razočaran epilogom posebno kad je prenoćilo 2 noći, nego me prosto kao čoveka ubija pomisao na to među kakvim monstrumima živimo svakog dana i koliko su svi sistematski uvezani u zločinačkom poduhvatu i to prema nedužnoj deci, pre svega. 1
Don Dusko Posted 54 minutes ago Posted 54 minutes ago Just now, Drug Crni said: Stari snimak ^ Stvarno?
srlepajce Posted 53 minutes ago Posted 53 minutes ago (edited) 2 minutes ago, Drug Crni said: Stari snimak ^ ? Svi ga dele sada Ne secam se da je ovako direktno rekao Edited 52 minutes ago by srlepajce
Perkos2 Posted 52 minutes ago Posted 52 minutes ago Mladost Srbije treba da živi a ne da gine, dosta su Srbi u svojoj istoriji ginuli i stradali pa se ni dan danas ne mogu oporaviti od toga. Kome je do juriša na RTS i Skupštinu neka juriša niko mu ne brani, nemoj samo tuđu decu da gura u juriše 1
Урош19 Posted 50 minutes ago Posted 50 minutes ago (edited) 2 minutes ago, srlepajce said: ? Svi ga dele sada 4 minutes ago, Don Dusko said: Stvarno? AO. Svakako ne šteti da se opet deli, čisto da podsetimo psiha Edited 49 minutes ago by Урош19 1
Drug Crni Posted 50 minutes ago Posted 50 minutes ago To je kzš iz Melburna. A.Open, januar mesec. Nije bajata izjava, ali nije ni potpuno sveža. 1
Recommended Posts