Eddard Posted 21 hours ago Posted 21 hours ago Reportovani ste obojica. Doduše jedni drugima, ali ja sam svoju dužnost ispunio, vi vidite šta ćete. Ja nijednog trenutka nisam tomasov post shvatio kao vi, ali to se dešava kad se sagovornik prvo etiketira kao sofista, pa se vidi i ono što ne piše.
DameTime Posted 21 hours ago Posted 21 hours ago 3 minutes ago, robespierre said: Razlika između mene i levičara i liberala iz kuhinje Latinke Perović koji podržavaju Vučića i Mila Đukanovića kao sanitarni kordon protiv zlih desničara je cela vasiona, i tako i treba da ostane. Whatever floats your boat. Samo prestani da lepiš ideološke etikete forumašima.
robespierre Posted 21 hours ago Posted 21 hours ago (edited) 8 minutes ago, DameTime said: Whatever floats your boat. Samo prestani da lepiš ideološke etikete forumašima. Potrudiću se ubuduće da koristim ideološki senzitivne odrednice kako bi se ispoštovao bonton ideološke ravnopravnosti. Edited 21 hours ago by robespierre
tomas.hokenberi Posted 19 hours ago Posted 19 hours ago 3 hours ago, Tex_Willer said: Da li postoje istraživanja koja mogu potvrditi da će i jedna koalicija van sns i studentske liste da predje 3%? Letos jeste išla priča da se na taj način još ubedljivije Vucic skida sa vlasti. Kako mogu postojati bilo kakva validna istraživanja koja mogu da potvrda bilo šta za bilo koju listu, kada izbori niti su raspisani, niti su definisane liste. Nemamo pojma ni ko izlazi ni u kakvoj koaliciji ni kada.
Issey Posted 19 hours ago Posted 19 hours ago Taman da je napisao da će glasati za vučića, on ili bilo ko drugi, to je njegovo pravo. Big deal. Iako se u mom bablu vučić nikako ne može gledati kao legitimna politička opcija već kao krimi udruženje sa rastućim faši elementima... Ovo je forum, tu smo da diskutujemo. Ako neko do sad nije ukapirao u kojoj smo mi situaciji, zapravo istorijskoj prekretnici, pa mu treba ideološki čista studentska lista da bi joj dao svoj dragoceni glas, so be it. Ali za mene je to potpuno sumanuto, dozvolićete... Jer Srbija jednostavno ne može da se gleda kao normalna demokratska zemlja, već zarobljena država koju njih 10000 čerupa kako hoće, a nas ostalih 5 miliona smo im resurs da punimo budžet... Dobri smo samo dok ćutimo... I onda svaka ideologija pada u vodu. Bukvalno zvuči kao izgovor... 1
tomas.hokenberi Posted 19 hours ago Posted 19 hours ago Apropo rasprave šta sam mislio rečenicom "Svoj glas bih dao režimu da postoje samo 2 opcije SNS ili studentska lista." svi koji su čitali u kontekstu prethodne diskusije i sa razumevanjem, a ne bez razumevanja ili zlonamerno su dobro shvatili. Ta rečenica, u kontekstu rasprave, ne znači da bih glasao za SNS, kada bi jedini izbor bile SNS i SL, već odgovor na tvrdnju da je neglasanje za SL glasanje za SNS. Jasno je meni da je poenta tvrdnje bila da je moj glas bačen ako i da će otići Vučiću, ali moj odgovor mada je nejasno napisan, pošto nedostaje par reči, ne znači da bih glasao za SNS već da postoje i druge validne opcije, za koje verujem da mogu preći cenzus. Dakle trebalo je da piše validne opcije umesto opcije. 4
crepiillupo Posted 13 hours ago Posted 13 hours ago Verovatno mnogi koji su neko opoziciono mudo u nekoj republičkoj, pokrajinskoj ili lokalnoj skupštini razmišljaju ovako u vezi sa narednim izborima: 1. Najbolje je ako ostanem poslanik/odbornik nakon sledećih izbora, a uz to zajedno sa SL dođemo na vlast. 2. Ako i ne dođemo na vlast, onda barem da nekako ostanem poslanik/odbornik. 3. Nije dobro ako SL dođe na vlast, a ja ostanem kratkih rukava. 4. Najgore je da na izborima propadnemo i SL i ja. Ja živim daleko, čak i od najbliže ambasade, pa ne znam kolika je nadnica koju dobija ova ekipa. Zna li neko mesečni dinarski iznos koji je dovoljan da im opcija 2 bude draža od opcije 3?
Smrtokapa Posted 12 hours ago Posted 12 hours ago Poslanici primaju platu, uz to dobijaju svakojake bonuse za putovanja, sedenje u odborima i slično, verovatno većina njih izađe na 200000+ dinara (od tih aktivnosti). Odbornici u skupštinama lokalne samouprave ne primaju platu, već neku naknadu koja je dosta bedna. U skupštini Grada Beograda je to bilo 10000 dinara do pre par godina, pa su im povećali na 40000, pretpostavljam da je po manjim mestima i opštinama to znatno niže. 1
fancy Posted 12 hours ago Posted 12 hours ago 13 minutes ago, crepiillupo said: neko opoziciono mudo Ne postoji pojava koja odgovara ovom opisu, ali je vrlo verovatno da postoje opozicioni poslanici koji razmišljaju upravo tim redosledom koji si naveo. Ne zato što nešto posebno imaju protiv studenata već zato što im je učešće u radu (...) skupštine ili izvor prihoda ili dodatak na prihode.
crepiillupo Posted 12 hours ago Posted 12 hours ago Onda mi je savim logican odnos the 200K+ ekipe prema studentima. Morali bi te novce da steknu radom. Vegetiranje u glupstini je mnogo privlacnija opcija!
berti Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago Nisu tu samo plate. Svaka poslanicka grupa dobija mesecno oko 6000 eura po poslaniku. Đilas ima valjda 12, to ie 72000 , zlf i Miki valjda 10 poslanika i dobiaju po 60000. Svakog meseca!!! Da, nisu milijarde, ali nije ni za bacanje. Na šta idu te pare? Boli ih dupe da sire neku infrastrukturu po Srbiji. Placaju kirije po vecim gradovima za lelemude koji tu sede i toliko.
fancy Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Dobro sad, ne bih ja odmah raspalio po opoziciji tako lako. 100 puta sam već rekao alin ponoviću opet - Ako se nekom ne sviđa naša opozicija, nek uđe u tu priču i poboljša je. Ali - jebeno je danas u našim uslovima belorusizirane totalitarne "države" biti na nevladajućoj strani politike. Pogotovo za one koji nisu finansijski nezavisni. Odmazda mafije te za čas upropasti, upropasti ti porodicu itd... Postoje ljudi koji se zaista trude u svim opo strankama. 3
tomas.hokenberi Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Novac koji stranke dobijaju za svakog poslanika namenjen je finansiranju rada parlamentarnih stranaka. E sad kako ga zaista troše stranke drugo je pitanje. Međutim taj novac je bitan, posebno malim strankama, pošto, za razliku od SNS ne mogu da zahvate iz budžeta, od javnih preduzeća i od podobnih tajkuna kojima su učinili usluge. SNS bi, verujem, prvi ukinuo to finansiranje, iako prema broju poslanika najviše dobija, jer bi tako ostavili opozicione stranke bez državnog finansiranja. Ovde se zamera, sa pravom, opiziciji neaktivnost i slab "rad na terenu" ali to sve košta i male stranke teško da mogu da finansiraju veliku aktivnost. Istovremeno nisu uspele da privuku i organizuju simpatizere koji bi volonterski radili taj posao. To je delom pisledica njihove nesposobnost a delom činjenice da tih simpatizera opozicije, voljnih da volontiraju na terenu za opozicione stranke i nema toliko. 3
fancy Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 10 minutes ago, tomas.hokenberi said: nisu uspele da privuku i organizuju simpatizere koji bi volonterski radili taj posao. To je delom pisledica njihove nesposobnost a delom činjenice da tih simpatizera opozicije, voljnih da volontiraju na terenu za opozicione stranke i nema toliko. A velikim delom i toga što je ova vladajuća mafija predano radila na osiromašenju društva jer su, naravno, finansijski ne-stabilni i zavisni ljudi najpodložniji manipulaciji, jer - ko će da se bavi nekakvom nadgradnjom (npr. Volonterski stranački rad) kad mora 2 posla da radi da prehrani porodicu... Otuda se "bogati" sloj vidi samo kod njih, retki naši finansijski nezavisni se prozivaju po svim njihovim poslušničkim medijima. Jebeno je perfidno ovo zlo koje nam je otelo državu. 4
Nek grmi jako Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago (edited) Smenom režima u Srbiji, i opozicija će, prirodno, biti bolja. Ovako, ušančena u status koji joj je namenio Vučić, godinama ne vidi ni sunca ni meseca, ni njen doro Drine vode ladne... Jer prema logici političkog ekosistema, baš kao i u biologiji, ako organizam staviš u mračnu kutiju, on neće evoluirati u predatora, već će u kutiji zakržljati do neprepoznatljivosti. I tek kada politika prestane da bude zona sumraka, u igru ulaze ljudi koji trenutno sede na klupi za rezerve, jačaju tempo i iznutra obogaćuju sadašnju usahlu političku nomenklaturu. Veća konkurencija unutar same opozicije prirodno podiže kvalitet kadra, a i više nema izgovora tipa - nema nas u medijima. Pa kad svetla slobodnog reflektora padnu na tebe, ili sijaš ili izgoriš... Opozicija se danas bori protiv jednog čoveka, što ih tera da i sami postanu populisti i okrenu se ka jedinoj listi koja ima šanse da obori na pleća tog čoveka, ako uopšte želi da odigra nekakvu ulogu koja joj je prirodom političke realnosti data. To je i onaj trenutak kada opozicija prilikom donošenja odluke da li će ili neće sa studentima, mora da se suoči sa vlastitim likom u ogledalu i sa rezultatima svog sopstvenog višegodišnjeg nerada i neuspeha, nedostatkom infrastrukture i ideološkom konfuzijom. I mora da sa tavana sećanja izvadi dosovski plug kako bi zaorala brazdu barem minimalnog integriteta i samopoštovanja... Da se stavi pod studentski barjak ne da bi osigurala sinekure, nego da bi mogla da preživi još jedan ciklus... Jer ako Vučić ponovo pobedi, do sledećih izbora niko od lidera opozicije neće biti bitan nikome. Samo svojim porodicama. S druge strane, smena vlasti nije samo promena imena na vratima kabineta, već provetravanje cele prostorije u kojoj je vazduh postao toksičan za obe strane. Zato su opoziciji studenti - jedina šansa. Edited 1 hour ago by Nek grmi jako
berti Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Naravno da je raj novac namenjen za funkcionisanje stranaka, samo je pitanje za sta oni troše. Da se prisetimo samo Đinđica i ekipe koja je bukvalno isla od mesta do mesta po celoj Srbiji, razgovarala sa ljudima... Ovi danas? Mozda se varam, ali utisak je da ne mrdaju guzice iz Beograda, sem ponekad sto skoknu do vecih gradova. Pobede na izborima nema bez tog konstantnog rada na terenu, a ovi to bas i ne rade. Studenti su isli po selima oko Niša, po uporistima mrcine u topličkom kraju. Nema veze sto su ih tamo na noz docekali, ali od necega mora da se krene.
DJ_Vasa Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Hajde da konačno demistifikujemo funkcionisanje stranaka i njihovo finansiranje. Stranke mogu da naplate članarinu, ali koliko sam čitao, ona je ili simbolična, ili se plaća dobrovoljno, ili se ne naplaćuje. Te sume su smešne i ne vredi ih ni razmatrati. Stranke mogu da prime i donacije, ali toga praktično nema, osim u slučaju SNS-a. Čak i firme koje bi htele da im doniraju novac kako bi stranke zastupale njihove interese to ne čine jer bi im kartel izmislio neki privredni prekršaj i ugasio ih ili bi ih ćacijevci jednostavno zapalili, kao što je bio slučaj sa onom cvećarom od pre nekoliko dana. U takvoj situaciji im ostaje jedino ono što zakon predviđa, a to je finansiranje iz budžeta prema broju osvojenih mesta. Troškovi funkcionisanja stranke nisu mali. Samo za najam prostora i komunalije mora da se izdvoji dosta novca svakog meseca, a o drugim stvarima da i ne govorimo. Stranke moraju da imaju bar nekog zaposlenog, koga treba platiti dovoljno da bi ostao na radnom mestu, a koje ne podrazumeva direktno učešće u vlasti. Krivice opozicije svakako da ima, što je Tomas već naveo, a volontiranje je nešto što se slabo može očekivati. Sve i ako je neko finansijski situiran i nezavisan, ozbiljan stranački rad iziskuje dosta vremena, a toga nemaju ni mnogi od onih koji sasvim lepo žive. 3
Barkley#34 Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 18 minutes ago, fancy said: A velikim delom i toga što je ova vladajuća mafija predano radila na osiromašenju društva jer su, naravno, finansijski ne-stabilni i zavisni ljudi najpodložniji manipulaciji, jer - ko će da se bavi nekakvom nadgradnjom (npr. Volonterski stranački rad) kad mora 2 posla da radi da prehrani porodicu... Otuda se "bogati" sloj vidi samo kod njih, retki naši finansijski nezavisni se prozivaju po svim njihovim poslušničkim medijima. Jebeno je perfidno ovo zlo koje nam je otelo državu. Da dodam na ovo i sistem pretnji pojedincima i firmama, koje ne mogu da dobiju poslove ili im se izmišljaju prekršaji ako im neki zaposleni ili nedajbože gazda ima veze sa apozicijom. 2
Volter Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 11 minutes ago, berti said: Da se prisetimo samo Đinđica i ekipe koja je bukvalno isla od mesta do mesta po celoj Srbiji, razgovarala sa ljudima... Ovi danas? Tačno, ali ruku na srce tada je i ozbiljan novac dolazio iz inostranstva. 2
Nek grmi jako Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago (edited) 52 minutes ago, berti said: Naravno da je raj novac namenjen za funkcionisanje stranaka, samo je pitanje za sta oni troše. Da se prisetimo samo Đinđica i ekipe koja je bukvalno isla od mesta do mesta po celoj Srbiji, razgovarala sa ljudima... Ovi danas? Mozda se varam, ali utisak je da ne mrdaju guzice iz Beograda, sem ponekad sto skoknu do vecih gradova. Pobede na izborima nema bez tog konstantnog rada na terenu, a ovi to bas i ne rade. Studenti su isli po selima oko Niša, po uporistima mrcine u topličkom kraju. Nema veze sto su ih tamo na noz docekali, ali od necega mora da se krene. Sećam se scene iz jedne od šetnji, kada negde u Srbiji studenti prolaze pored kućice nekih siromašaka, a musava dečica izašla da ih vide... I studenti krenu da silaze s puta, pa počnu da ljube tu decu i da im daju hranu i slatkiše koje su prethodno dobili od nekih ljudi... Mi kad smo to porodično gledali, svi smo plakali. Pa smo premotali snimak, ponovo ga odgledali onako zarozani od suza... I opet smo plakali. To je ustvari ta zaboravljena veština terenskog rada i bazične mobilizacije koju je današnja opozicija, uljuljkana ne u Tviter mehurove, nego u mehuriće i jalova saopštenja, potpuno zanemarila. Pa ni DOS nije bio savršen, ali je imao nešto što današnja opozicija nema - infrastrukturu i mišiće. Izvlačenje tog dosovskog pluga znači povratak u političku njivu, na pijace i u male gradove, tamo gde se ore biračko telo. A upravo su studenti bili kroz istoriju moderne političke borbe pogonsko gorivo svake promene u Srbiji, jer imaju nepogrešiv detektor kako treba sa vlastitim narodom. Zato što oni taj svoj narod, svoje roditelje i komšije, stvarno i istinski vole. Opoziciji iz tog razloga treba studentska energija da bi povratila legitimitet, a studentima treba politička artikulacija da njihova pobuna ne bi isparila u šetnjama bez cilja. Bez te sprege i zajedničke liste, sve odlazi u pepeo i dim kao ona cvećarnica na Konjarniku. Nedavno sam pomenuo zašto bi mi novi poraz od Vučića najteže pao od svih dosadašnjih poraza. I to je kao kod Kurosave u Rašomonu, kad sveštenik u uvodnom monologu govori o svim zalima koje su spopale društvo, slično ovom našem društvu, i o pljački i o bandama koje napadaju običan svet, ali kaže da nikad nije čuo strašniju priču od one koju se sprema da ispriča... Jer je posle nje izgubio veru u ljudsku dušu više nego zbog razbojnika, pljačke i gladi. Novi poraz od Vučića je - ta sveštenikova priča. Kako da posle poraza zbog razjedinjenosti sutra verujemo i opoziciji, i ljudima... I sebi samima. Edited 1 hour ago by Nek grmi jako
fancy Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 34 minutes ago, Barkley#34 said: Da dodam na ovo i sistem pretnji pojedincima i firmama, koje ne mogu da dobiju poslove ili im se izmišljaju prekršaji ako im neki zaposleni ili nedajbože gazda ima veze sa apozicijom. Ma naravno. Nego krenem da pišem pa mi se bukvalno sloši i ne mogu više... Oni nas bukvalno tamane u pravom smislu te reči. Oduzimaju nam pravo na život. Dok mi ovde, umesto da nađemo najefikasniji način da ih se oslobodimo, drkamo patku oko nekog Lompara ili koga god još. I opet - ako neki Lompar fonese (a neće jer ga neće biti na listi) donese 1000 novih glasova a odbije 500 uvređenih, to je i dalje +500 i samo tako sad moramo da razmišljamo. Zato - ovo zlo treba da rušimo i sa isusovim i sa Putinovim i sa Dražinim i sa Trampovim i svim slikama i jebenim transparentima koje imamo. A više u PM nije vreme za filozofiranje. Ko mi sad pomene EU unapred mu kažem - jebala te EU. Meni su se kao poznatom evrofanatiku više popeli na onu stvar svojim licemerjem. Stoka poplašena i nesposobna. 3
Recommended Posts