Jump to content

Recommended Posts

Posted
1 hour ago, SteveFrancis#3 said:

Naravno da smo licemerni. To je savrseno jasno. Uvek su ljudi iz nase zapadne emigracije najhardkor, najvece Srbende, najveci branitelji Kosova i 'srpskog identiteta i vrednosti'. Iz njihove vizure odlazak na taj isti mrski Zapad koji je zao i koji nas unistava kao narod, pravda se vrlo lagano pragmatikom i matematikom. 

Kada su ovde ne udju u crkvu ili koji drugi sakralni objekat, zive u potpunosti kontra osnovnih postulata te konfesije kojoj pripadaju, sprdaju se sa popovima i sluzbenicima verskih zajednica, ali su u nekoj Belgiji ili Americi najveci propovednici i cuvari svega tradicionalnog i nacionalnog. 

Zarobili smo se u nekim konstruktima i fantazmama. Evo bas u koroni i nakon nje je jedan od osnovnih narativa bio 'oce da nam ubiju zajednistvo i bliskost'. Pa gde je, rodjaci, ta bliskost? Ko ovde pomaze kome, ko se za koga zrtvuje, ko odvaja da bi dao drugome, ko obilazi bolesne, slabe, ljude u potrebi... Ovde nema porodice koja se nije uhvatila za vratove zbog podele imovine, nasledja, uziva se u samoj pomisli da si nekoga zajebao, cak i kad nemas neku posebnu korist od toga, ali zato vidimo sebe kao narod svetaca i jaganjaca. Svaka prosecna lokalna protestantska/evangelisticka crkva u najmanjem selu u Holadniji uradi vise da pomogne svojim najugrozenijim pripadnicima za godinu nego sto je SPC kao organizacija uradila za proteklih 20+. Ali zivimo u tim nekim mehuricima, samokreiranim simulacijama. Mi smo izmastali tamo neke svetove, a ubedili sebe da su stvarni i jako rigidno i agresivno ih branimo od svake inkurzije.

Ja kad sam dolazio u BG pre neku nedelju i izlazim iz aviona i nekoliko mesta ispred mene starija žena pokušava da siđe niz stepenice sa koferom u ruci i muči se. Iza nje nekoliko devojaka ide zajedno i samo uzmu da se provuku pored nje da siđu brže a žena se i dalje muči, tek onda neki momak koji je bio iza njih samo uzeo kofer i sišao sa njim za 10 sekundi. Bukvalno 2 minuta kasnije jedan glasni gastoz priča "ovo što u Srbiji ima nigde nema, ovak'o zajedništvo, tamo u Pariz niko neće ni da te pogleda ako padneš na ulicu"

Pomislio sam jel ovo skeč 😄

• Like 1
  • Ha-ha 6
Posted
2 hours ago, Estrella Roja said:

Imam utisak da je dosta ljudi koji "mrze zapad" licemerno, ubeđuju druge i govore da je zapad loš ali zato čim im se ukaže prva prilika odlaze preko da rade / šalju decu na studije u inostranstvo. Stavovi im se totalno menjaju kada je u pitanju njihov lični interes.

Pa srpski oportunizam...

1 hour ago, SteveFrancis#3 said:

Ovde nema porodice koja se nije uhvatila za vratove zbog podele imovine, nasledja, uziva se u samoj pomisli da si nekoga zajebao, cak i kad nemas neku posebnu korist od toga, ali zato vidimo sebe kao narod svetaca i jaganjaca. 

Ovo je mozda najneizostavnija instanca naseg licemerstva. Pre neki dan nisam mogao da se suzdrzim u nekom društvu i pokačio sam se sa devojkom od ortaka. 

Krenula da prica bas to kako se pomazemo, kako na zapadu toga nema.. Mi se medjusobno drzimo...ne gledamo samo svoje dupe...

I ja sam morao da se ubacim sa "Ma važi, nema familije u Srbiji koja se nije pokačila zbog par kvadrata neke preraspodele i međe...

----

Inače pre neki dan sam došao sa poslovnog puta, okupljanje firme iz svih krajeva sveta. Jos vise sam odusevljen ljudima uzivo posle tih 5 dana. Svedjanin ti nudi svoj stan da u njemu prespavas, nudi ti da ides sa njim u drvenoj kabini u ski centru, za 100e noc cela kuca. A cak nije ni njegova, neko od nekog iz familije.

I bas smo dosta pricali o životu po zabitima u Svedskoj i kako ne bi preziveli bez medjusobne pomoci.

Sa dosta Iraca saradjujem. To sto Srbi misle da su po toplini i bratizmu, to su Irci. Samo kulturniji.

Moj menadzer, Englez iz Londona, je od svih osoba iz mojeg okruzenja ispao najveci car nakon dijagnoze. I pored sjajnog stava moje firme, poturao je dodatno svoja ledja da mi olaksa sve. Da bi se sad i zauzeo da dobijem ponudu za relokaciju (Irska/London/Malta).

Kod nas te ljudi vise i ne sacekaju kad vezes pertle a idete zajedno trotoarom. Nego piče, ko te jebe...

• Like 2