Jump to content

Vox Left - Vox Right - Cancel, Retry?

Recommended Posts

Posted
9 hours ago, fancy said:

idi jasne su mi božje zapovesti i čemu definisanje (jer ne verujem da ih je baš Bog lično poslao na zemlju) istih, e ali kako smo došli do ubijanja ljudi u Njegovo ime?

Ljudi. tzv. Božji izaslanici na zemlji su se borili za uvećanje svog stada radi uvećanja svog ličnog uticaja.

Zar nije slična priča s tumačenjem, tj. sprovođenjem ideja Marksizma?

Ne samo marksizma.

Francuski revoluciju uzimamo kao prekretnicu u ssvajanju sloboada.

Iz tog vremenaje misao: 

"Teror nije ništa drugo do brza, stroga i nepokolebljiva pravda; on je, dakle, emanacija vrline." — Maximilian Robespierre

Ova rečenica je postala recept za sve buduće totalitarne režime 20. veka. Jednom kada proglasite da se borite za "Apsolutno Dobro", svaki protivnik postaje "Apsolutno Zlo" koje se mora istrebiti.

Marks je živeo i radio posle francuske revolucije i Napoleonove vladavine, šta je imao proleter koji je oslobođen kmetstva, nije više deo imovine nekog grofa, na čijoj zemlji živi, radi i podeli plodove rada, umesto toga nema ništa, mora da radi da bi Napoleon ratovao, osvajao teritorije za Francisku, eto radnik je dobio na značaju, postao je Francuz, ima uzvišenu dužnost da radi i ratuje za svoj narod a protiv nekog drugog, nekog Nemca , Rusa.
Mora da su ti ratnici, plaćeni, mobilisani, svejedno bili srećni štoginu za svoj narod.

• Like 1
  • Thanks 1
Posted
8 hours ago, Barkley#34 said:

Pre bih rekao da je u pitanju isključivost onih koji su religiju uzeli kao oruđe.

Da, ali sâm koncept je dušu dao za zloupotrebu. Vera, dogma, šta ćeš lepše

Bukvalno rođeno da potčinjava...i nije mnogo trebalo dok se nisu dosetili da to iskoriste...

Isto kao što smo došli do ubijanja ljudi i istrebljenja naroda u ime civilizacije ili "civilizacije".

U Severnoj Americi je zgodno iskorišćeno "širenje civilizacije" pod okriljem i uz alibi bogougodnog pokrštavanja domorodaca.

Ok, ekonomski profit jeste bio glavni pokretač.

Uz malo mašte ljudi mogu svaku ideju ili aktivnost da iskoriste za maltretiranje drugih.

Zaboga 😉, nećeš valjda da porediš fudbal(*) i muziku ili "bilo koju ideju ili aktivnost" sa 2000+ godina iskustva i tradicije u "tom polju"?

Nešto što te tera da slepo veruješ i zabranjuje bilo kakvo preispitivanje i sumnju je jako opasno oružje. Iako nije uzrok, samo pogledaj ulogu crkava u 90im u exYu. "Oni su druge vere, oni nisu naši" je bio alibi za sve.

Da skratim, meni je neshvatljiv koncept vere, i jasno je da smatram da je jako opasan. S druge strane naučio sam da s vernicima i nema nekog smislenog dijaloga na tu temu (pre ili kasnije dolazimo do toga da je potrebno da "verujem" da bih prihvatio nešto kao validan argument), pa zato obično gledam ni da ne započinjem tu priču... 

(*) Ok, shvatam da postoje fanatični navijači, postoje i kriminalne grupe pod "okriljem"  sporta i da je sportskih tragedija bilo, ali je ipak neuporedivo.

Posted
22 hours ago, Mina D. Harker said:

Nismo svi u fazonu da se šlihtamo moderaciji...darling. ❤️

Ti jesi slihtara, i to prilicna - utoliko smesnije jer je uz predstavu 'feministkinje...valjda po zanimanju' koja trci srecna da deli srca muskarcu forumasu koji se meni na temi moderacija a da nije ni oslovljen sa moje strane (ekvivalent u RL) unosi kulovski u lice sa pitanjem: Ja sam s'a oces bre ti.

E, (internet) feministkinjo moja :classic_cool:.

Posted

Ovo je baš ružno, lični napadi i prozivke kad god si ulogovana. Nisam ovdje da se svađam.

I zaboga, ako ćeš da skačeš ljudima u oči po forumu, izgradi "deblju kožu".

Tvoj nastup je mnogo gori od svega što je smrtokapa napisao, logično da preferiram njegove upise u odnosu na tvoje verbalno nasilje ovuda.

Molim te da ne nastavljaš ovu toksičnu tiradu. 

Posted
5 hours ago, Div said:

Mora da su ti ratnici, plaćeni, mobilisani, svejedno bili srećni štoginu za svoj narod.ldeju

Ratnik se bije i gine za svog komandanta (uzora) u kojem vidi nadahnuce, uzor, ideju, supermoc. Zato su zapaljivi, nadahnuti govori (i licni primeri vodja)  bili kljuc svih bitaka/prelomnih istorijskih trenutaka, od praistorije do kraja ww2.

Ja sam, tako, recimo, spreman da dam zivot za ideju koju su pokrenuli studenti. Ne zato sto su najpametniji i savrseni, nego zato sto su me nadahnuli, osokolili, razoruzali sopstvenom zrtvom i postojanoscu. 

Za DOS/DEPOS to ipak nisam bio spreman, iako sam  i tada redovno ucestvovao u protestima, glasao, podrzavao, lepio "Gotov je" , radovao se najsitnijim pobedama itd...

Posted
4 hours ago, fancy said:

Da, ali sâm koncept je dušu dao za zloupotrebu. Vera, dogma, šta ćeš lepše

Bukvalno rođeno da potčinjava...i nije mnogo trebalo dok se nisu dosetili da to iskoriste...

Izvinjavam se sto upadam u vas razgovor

Vera, religija i dogma su potpuno odvojene stvari. Svako se radja sa Verom ( ne nuzno u religijskom obliku) , samo je pitanje istrajnosti da je kao pojedinac ocuvas. 

4 hours ago, fancy said:

U Severnoj Americi je zgodno iskorišćeno "širenje civilizacije" pod okriljem i uz alibi bogougodnog pokrštavanja domorodaca.

Ok, ekonomski profit jeste bio glavni pokretač.

To je svugde i u ime svake (pa i politeisticke) religije radjeno. 

Zasto su Tor ili Perun ili Zevs ili Jupiter bolji kada ih ne pominjes? 🙂

Za svskog mozes vezati i pokolje i zlocine i pljacku (ekonomski motiv) i nametanje uverenja silom. 

Ponavljam - to je potpuno identicno,nebitno kako nazoves sopstvenog Boga. 

4 hours ago, fancy said:

Zaboga 😉, nećeš valjda da porediš fudbal(*) i muziku ili "bilo koju ideju ili aktivnost" sa 2000+ godina iskustva i tradicije u "tom polju"?

Nešto što te tera da slepo veruješ i zabranjuje bilo kakvo preispitivanje i sumnju je jako opasno oružje. Iako nije uzrok, samo pogledaj ulogu crkava u 90im u exYu. "Oni su druge vere, oni nisu naši" je bio alibi za sve.

Prilike, ilustracije i konteksti se menjaju. 

Covekova priroda je jedina  konstanta.

4 hours ago, fancy said:

Da skratim, meni je neshvatljiv koncept vere, i jasno je da smatram da je jako opasan.

Opasnije je da je negiras, kod sebe ili kod drugih. 

4 hours ago, fancy said:

S druge strane naučio sam da s vernicima i nema nekog smislenog dijaloga na tu temu (pre ili kasnije dolazimo do toga da je potrebno da "verujem" da bih prihvatio nešto kao validan argument), pa zato obično gledam ni da ne započinjem tu priču... 

Dogmatima!.. samo oni ne vide niti priznaju ikakvo odstupanje ili  razlicitost.

4 hours ago, fancy said:

(*) Ok, shvatam da postoje fanatični navijači, postoje i kriminalne grupe pod "okriljem"  sporta i da je sportskih tragedija bilo, ali je ipak neuporedivo.

Uporedivo je. 

Posted
6 minutes ago, Div said:

Za ideale ginu Amigdale.😁

Izvini, moro sam.

Nema potrebe da se izvinjavas.

Dobra je fora 🙂 i jos bolja pesma . ✌️

• Like 1
Posted
18 hours ago, BattleBender said:

I sta bi ti uradio sa tim parama?

Sta bi ti zivot promenilo da li primas npr 4k evra platu ili 44k ?
Molim te bez odgovora gde ukljucujes kako bi iskoristio te pare da pomognes nekom, jer je poenta cele price da preraspodela bogatsva ide tako da odmah se prosledjuje da se pomaze ljudima.
Ajde neka i 5000e mesecno pokrije tvoje stvarne potrebe da budes srecan i ostvaren. Ne volis kurve, ne mrkas belo, ne lozi te da kecas latinoamerikanke na jahtama. Umesto toga vise volis da kecas ljude na forumu i da se raspravljas 😄 za sta ti je dovoljan samo internet preplata (koja bi inace svima trebalo da bude besplatna) i racunar koji ces da kupis jednom u 5,6 godina... I kostace te kao cetvrtina te jedne mesecne plate

Vidis ovo je prilicno zanimljivo pitanje posto je licno, a iskren odgovor je da ne znam jer nemam te pare. Ako bih imao, mogao bih da uporedim pa da ti kazem.

A zanimljivo je i ono sto ishodi iz njega, jer ako je nebitno da li imas 4 ili 44 hiljade ili 444 miliona, zasto onda postoji rasprava o raspodeli i svima je trn u oku neki random americki milijarder koji je toliko zao da nece da se kao dobar komunista odrekne bogatstva za opste dobro.

Posted
28 minutes ago, McLeod said:

Vidis ovo je prilicno zanimljivo pitanje posto je licno, a iskren odgovor je da ne znam jer nemam te pare. Ako bih imao, mogao bih da uporedim pa da ti kazem.

A zanimljivo je i ono sto ishodi iz njega, jer ako je nebitno da li imas 4 ili 44 hiljade ili 444 miliona, zasto onda postoji rasprava o raspodeli i svima je trn u oku neki random americki milijarder koji je toliko zao da nece da se kao dobar komunista odrekne bogatstva za opste dobro.

Pa ako je meni nebitno da li imam 40 ili 400 miliona, ne znaci da tih 360 miliona nece napraviti razliku velikom broju ljudi.

Mislim ne govorim ja ovde da tako treba da se vrsi raspodela bogatstva, to je posao za ekonomiste, samo mi nije jasna tvoja konstatacija.

Sto se tice raspodele, vec sam pisao, konsenzus medju ekonomistima je da je nejednakost bogatstva problem, i postoji vise razlicitih opcija kako to moze da se resi, kroz npr. Negative Income Tax, ali to je na visem nivou politicki problem, a ne ekonomski, jer dzabe ekonomisti imaju predloge ako nema ko da ih slusa i da te predloge implementira.

Posted
56 minutes ago, McLeod said:

dobar komunista odrekne bogatstva za opste dobro.

Prosetas Beogradom i procitas izbledele i vremenom izmrljane ispise na starim zdanjima u centru grada. Videces ne znam kako jos nesrusene zgrade predratnih industrijalaca,  privrednika kako ostavljaju bogatstvo sirocadi, nezbrinutim, bolnicama, skolama, tu su i fondovi / stipendije za najpametniju decu za skolovanje u inostranstvu....

Surovi kapitalizam, sto bi se reklo, a ovamo narativ:  nerazvijena zemlja seljaka,  surovi kapitalizam i eksploatacija,  prostakluk, krompir, opanke..  Sta je, inace, ostavio svom narodu Djido, Mito, Leko, Stevo..? 

Sto bi slikovito rekli zli  -priprosti-  jezici:

"Livno -> Duvno-> G*vno" .

Posted
48 minutes ago, Malkolm Brogdon said:

Pa ako je meni nebitno da li imam 40 ili 400 miliona, ne znaci da tih 360 miliona nece napraviti razliku velikom broju ljudi.

Mislim ne govorim ja ovde da tako treba da se vrsi raspodela bogatstva, to je posao za ekonomiste, samo mi nije jasna tvoja konstatacija.

Sto se tice raspodele, vec sam pisao, konsenzus medju ekonomistima je da je nejednakost bogatstva problem, i postoji vise razlicitih opcija kako to moze da se resi, kroz npr. Negative Income Tax, ali to je na visem nivou politicki problem, a ne ekonomski, jer dzabe ekonomisti imaju predloge ako nema ko da ih slusa i da te predloge implementira.

Pa, ne moze da se resi niti bi trebalo, moze samo da se smanjuje taj jazzz, sto podrzavam.

Inace, u slobodnim, demokratskim zsmljama, trziste je slobodno i potpuno  otvoreno.

To jeste problem,  jer ako si seljak , sto ja nameravam da budem ! , i ako ne bacas hibride i vitamine, tvoj, recimo proizvod ne moze biti ni jefriniji ni obiman ni manje kvalitetan od istog tskvog - industrijskog. Moras dati ekonomski motiv i manufakturisti, inace se sve urusava, pre ili kasnije.

Ja iz sopstvenih poriva ne kupujem gotovo nista na pijaci vec porucujem skupo i zdravo, a radim na tome da jednogdana sam sadim i gajim.

Tj bezim iz ove (beo) gradske ludnice, 

sir kromipir, zito, jaja. luk internet  i knjige i ja sam ispunjen. Ljudi me ionako sve vise zamaraju. Tv sam odavno bacio na djubre gde mu je i mesto.

Hebe mi se sta ko misli, jer mi je je vaznije da sam ja u ravnotezi sam sa sobom a i znam sa kakvim ljudima generalno imam posla. 

P.S. juce sam, iz zezanja, "navodio" zenu koja je bez ikakvog blama zauzela.2  uspravna parking mesta , gazeci linije prarking mesta po pola.  Pa sam joj preporucio da parkira hroizontalno, tako da zauzme i trece. 

Poslusala me, ne provalivsi ista 😞

Dotle smo dosli a ja ne podnosim vise ovaj urbani tor i glupost i nevaspitanost.

Za 50 god bice opet  in da zivis u blatu i da teras ovce. 🙂

Kupicu sve planine i sume jednog dana i ima svim ljudima da zabranim ulaz 😇

Osim tebi i jos nekima  😄

Posted
3 hours ago, Jezebel said:

muskarcu forumasu koji se meni na temi moderacija a da nije ni oslovljen sa moje strane (ekvivalent u RL) unosi kulovski u lice sa pitanjem: Ja sam s'a oces bre ti.

Dobar dan.

Prvo, ovo je forum, dakle jedna pijaca i javno mesto za razgovor i diskusiju, nije neophodno da budemo oslovljeni da bismo stekli pravo da se nekome obratimo.

Drugo, ne unosim se nikome u lice ni u stvarnom svetu ni na internetu. Ti si se obratila svima čoporativno sa komentarom "šta više radite ovde, zgubidani jedni", te sam ja to samo preneo na lični nivo, kad već ti nisi htela, da bi imala priliku da raspališ po meni a ne po svim forumašima đuture. Inače cenim da moj kontrakomentar nije bio ni za jotu grublji od tvog, a svakako ću se potruditi da to dodatno kalibrišem.

Posted
3 hours ago, Amigdala said:

Uporedivo je. 

Naravno da nije 

Religija je sistematsko zlo. Ovo o čemu pričamo je passatempo gde se određene budale zanesu previše s vremena na vreme pa naprave. sranje.

Vera, religija i dogma su potpuno odvojene stvari.

Veru sam pomenuo u smislu "vera u Boga" a ne neka generička vera u bolje sutra, prekosutra, izlečenje, dobitak na lotou i sl.

U mom sistemu vrednosti su svo troje na istoj strani zla, ništa to neće promeniti.

Zlo napravljeno da pričom o imaginarnom prijatelju i sili koja te za muke u ovom životu nagradi rajom / 72 device i sl. lepotama posle smrti, manipuliše i drži ljude u kontroli. 

Ali.

Ko voli nek izvoli, to samo nije sto s koga bih se ja poslužio.

Nisam ja sagovornik za te teme, rekao sam sve.

Posted
16 minutes ago, fancy said:

Uporedivo je. 

Naravno da nije 

Religija je sistematsko zlo

Izvini, ovo je nebuloza. Pri tome ne pravdam masovna nepocinstva, zlocine i progone zarad sirenja vere (kme). 

Naravno da nije 

Religija je sistematsko zlo. Ovo o čemu pričamo je passatempo gde se određene budale zanesu previše s vremena na vreme pa naprave. sranje.

Pa te budale imas uvek i, bukvalno u svim poljima. Po cemu je bizgov Badza ili  Arkan bolji od Rejmonda Tuluskog?

Veru sam pomenuo u smislu "vera u Boga" a ne neka generička vera u bolje sutra, prekosutra, izlečenje, dobitak na lotou i sl.

U mom sistemu vrednosti su svo troje na istoj strani zla, ništa to neće promeniti.

Citaj Budizam, Ekhart Tolea.. jer ovo kako si opisao sada,  nije dobro za tebe. Ne moras, naravno, samo pazi..to  se nekako  uvek vrati. 

Zlo napravljeno da pričom o imaginarnom prijatelju i sili koja te za muke u ovom životu nagradi rajom / 72 device i sl. lepotama posle smrti, manipuliše i drži ljude u kontroli. 

Ali.

Ko voli nek izvoli, to samo nije sto s koga bih se ja poslužio.

Nisam ja sagovornik za te teme, rekao sam sve.

Ok, postujem. Pozdrav do drugacije diskusije.

Posted
5 minutes ago, Amigdala said:

ovo kako si opisao sada,  nije dobro za tebe. Ne moras, naravno, samo pazi..to  se nekako  uvek vrati. 

Spreman sam. Ne može da mi se vrati koliko mogu da uzvratm.

Preživeću.

• Pumpaj! 1
Posted
15 minutes ago, fancy said:

Spreman sam. Ne može da mi se vrati koliko mogu da uzvratm.

Preživeću.

Sebe pobedjujes  potpuno drugacijim metodama.  A to je smisao i cilj - da "pobedis" - sebe. 

Posted

Mislim da sam jos u osnovnoj skoli raskrstio sa religijom i zakljucio da ne postoji smislen razlog da verujes u Boga kanonski, o bilo kojoj religiji da se radi jer to samo daje moc njegovoj tzv. kuci na zemlji.

A realno je bas narcisoidno razmisljanje da bog ma koliko omnipotentan bio bas tebe gleda.

Mozda ima smisla da verujes u neku visu silu kako bi objasnio sebi neke stvari ali i to je najcesce coping mehanizam ili lenjost.

Nemam nista protiv vernika dokle god je svako u svom prostoru i ne uticu na slobodu onog drugog i imam sve protiv organizovanih religija.

• Like 2
Posted
7 minutes ago, McLeod said:

Mozda ima smisla da verujes u neku visu silu kako bi objasnio sebi neke stvari ali i to je najcesce coping mehanizam ili lenjost.

Skoro sam baš pričala sa drugaricom koja je muslimanka na ovu temu. Pročitala je Kuran ali i Bibliju, ona baš veruje u Boga. Pitala sam je zbog čega veruje.

Njen odgovor je bio - želim da verujem kako postoji nešto veće od mene. U korenu i jeste neka univerzalna ljudska potreba da sebi objasnimo ono što ne razumemo (zakone prirode, istorijske događaje, you name it), u tom smislu jeste reč o coping mehanizmu. Neko će reći Bog, neko univerzum ili kosmos, energija, karma,...

Ne slažem se da je nužno lenjost u pitanju, tj. nije kod svih. Sa ostatkom posta se slažem.

• Like 2
Posted
35 minutes ago, McLeod said:

Mislim da sam jos u osnovnoj skoli raskrstio sa religijom i zakljucio da ne postoji smislen razlog da verujes u Boga kanonski, o bilo kojoj religiji da se radi jer to samo daje moc njegovoj tzv. kuci na zemlji.

A realno je bas narcisoidno razmisljanje da bog ma koliko omnipotentan bio bas tebe gleda.

Nemam nista protiv vernika dokle god je svako u svom prostoru i ne uticu na slobodu onog drugog i imam sve protiv organizovanih religija.

Ovo je bas infantilno tumacenje, ne zameri.

Nemam nista protiv nereligioznih ljudi, stvarno ima rezona u 21 veku odnositi se tako prema bilo kakvoj dogmi, pa i religijskoj.

Ono, ti ili bilo ko od nas u osnovnoj nije znao dupe sam da obrise, a nekmoli da razmislja o transcedentalnim idejama poput Boga, Univerzuma, Karme, 4 dimenzije, Pete..

Da se vratim na poentu: budi saman, zvaći hasis, glumi proroka, agnostika..sve je okej dok imas nekkavu "iskru"  u sebi koja te podstice  da licno budes bolji, das vise od svojih mogucnosti i da ostavis nesto vredno iza sebe ( ne mislim materijalno).

Ja preferiram hriscanskog Boga (jer sam deo judeohricanske civilizacije), ali mi ni Vede nisu strane, Manitu, Alah, niti mnogobozacke ideje kako ni Herodot, Platon, Sokrat,  Galilej, Alva ili Tesla.

Halucinantno je tvrditi da svi oni haluciniraju. 

35 minutes ago, DameTime said:

Neko će reći Bog, neko univerzum ili kosmos, energija, karma,...

Poenta!

Bices ono sto jesi ( u sta verujes, sto je tvoje bice) zauvek. 

Posted

Ne zameram, ali zaista nije ni infantilno ni komplikovano. Ako se sve svodi na veru, ne postoji nikakva druga kvalitativna kategorija.

Bukvalno kao da navijas za Partizan ili ne.

Niti ti treba smisao ako boga nema i sve je samo slucajnost. Nije nista od toga bitno, ti si ovde sada, mozes da radis sa svojim postojanjem sta hoces dok ne ugrozavas druge i da verujes da si bio kisna glista u proslom zivotu ili su ti preci Adam i Eva. To nista ne menja.

• Like 1