Jump to content

Vox Left - Vox Right - Cancel, Retry?

Recommended Posts

Posted (edited)
12 minutes ago, robespierre said:

Marks je izmislio diktaturu proleterijata, a ne Lenjin. Bez diktature proleterijata nema komunizma, a takva diktatura, osim što ne dovodi do besklasnog društva već se stvara crvena buržoazija, uvek i svuda dovodi do bodljikave žice i koncentracionih logora, što je Hana Arent i pokazala u Izvorima totalitarizma. 

Lenjin je izmislio avangardizam, Marks je kao primer za ono što je nazvao "diktaturom proletarijata" video Parisku komunu, koja je bila podosta drugačija.

Edit: Izvori totalitarizma mi stoji na polici ali je još nisam pročitao. Kad se to desi diskutovaćemo, ovako sam nepotkovan.

Edited by Smrtokapa
Posted
1 minute ago, Smrtokapa said:

Lenjin je izmislio avangardizam, Marks je kao primer za ono što je nazvao "diktaturom proletarijata" video Parisku komunu, koja je bila podosta drugačija.

To šta je on filozofski zamislio je jedno, a to što je u praksi jedino moguće i ostvarivo je sasvim drugo. 

Lenjin je za vreme diktature proleterijata organizovao izbore, oni su te izbore izgubili i onda više nije bilo izbora, jer je to logičan korak ka stvaranju besklasnog društva. Često je put u pakao popločan najboljim namerama.

U redu je nitpickovati delove učenja određenih filozofa koji nam se sviđaju, ali Marksovo učenje u totalu je katastrofa i nepogrešivo dovodi do ljudskih katastrofa. 

Tako ja mislim da je Platonova idealistička metafizika i danas validna, ali da je Platonovo učenje o ontološkom idealizmu koji posmatra ljudska bića kao forme koje su suštinski nebitne katastrofa i da je upravo dovelo do katastrofalnih posledica pogubnih ideologija dvadesetog veka koji ljudsku egzistenciju vide kao nebitnu u odnosu na ostvarenje svojih ideoloških agendi.

Posted
11 minutes ago, robespierre said:

Marks je izmislio diktaturu proleterijata, a ne Lenjin. Bez diktature proleterijata nema komunizma, a takva diktatura, osim što ne dovodi do besklasnog društva već se stvara crvena buržoazija, uvek i svuda dovodi do bodljikave žice i koncentracionih logora, što je Hana Arent i pokazala u Izvorima totalitarizma. 

Ona je isto zanimljiva osoba o kojoj bi mogle strane i strane da se ispišu ovde. U toj knjizi koju si naveo je pokazala mnogo rasizma prema crnim ljudima iz Afrike i generalno totalno nerazumevanje rasizma kao pojma. Dok sa druge strane je izvrsno razumela neke druge pojave u društvu.