Amigdala Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago @McLeod Ali to nije smisao ni Vere ni Religije. Ne znam ko te je tome ucio, ali zaista je opasno podbacio.
McLeod Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Nema sta ko da me uci, na to se svodi. Verujes u neko vise bice kanonski, efektivno postajes rob vrlo ovozemaljske institucije. Ako ne pricamo o organizovanoj religiji opet se svodi na to da imas potrebu sebi na neki nacin da objasnis neobjasnjivo. Sudbina, bog, astrologija, sve to ima isti koren. 4
DJ_Vasa Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 1 hour ago, McLeod said: Mislim da sam jos u osnovnoj skoli raskrstio sa religijom i zakljucio da ne postoji smislen razlog da verujes u Boga kanonski, o bilo kojoj religiji da se radi jer to samo daje moc njegovoj tzv. kuci na zemlji. A realno je bas narcisoidno razmisljanje da bog ma koliko omnipotentan bio bas tebe gleda. Mozda ima smisla da verujes u neku visu silu kako bi objasnio sebi neke stvari ali i to je najcesce coping mehanizam ili lenjost. Nemam nista protiv vernika dokle god je svako u svom prostoru i ne uticu na slobodu onog drugog i imam sve protiv organizovanih religija. Ja u osnovnoj školi, ali ni mnogo kasnije, nisam ni razmišljao o postojanju boga (namerno malim slovom jer ovde ne poštujem politički pravopis), a hvala Titu, u udžbeniku za poznavanje prirode i društva je bila lekcija o tome koliko je sujeverje debilno, mada se religija nije spominjala, uprkos tome što je taj sistem imao veoma zdrav odnos prema religiji. Žao mi je što se na ovaj forum nije učlanio Incognoto, koji je na starom B92 imao odlične postove na temu religije. Sećam se da je jednom izjavio da protiv vernika nema ništa, sve dok mu ne nameću svoju priču, ali da na njih gleda kao na one što misle da su Napoleon. Mislim da je čovek u pravu jer zaista ne vidim razliku između onih koji misle da su Napoleon i onih koji veruju u izmišljenog prijatelja, koji može da se zove ovako ili onako, ali je svejedno izmišljen. Ja mogu da razumem da su moji pradedovi verovali u te gluposti jer su bili priprosti i neobrazovani seljaci, čiji je vrhunac obrazovanja bio to što su umeli da se potpišu ili da znaju da izračunaju za koliko da prodaju kilo krompira ili koliko da plate za dva para opanaka. Koliko sam pročitao, broj ateista stalno raste, a dosta ih ima u Skandinaviji, Francuskoj, Britaniji, Češkoj i sličnim zemljama. U nekim od tih zemalja se crkve prodaju ili se iznajmljuju kao i bilo koji drugi prostor. Znam da ima tu dosta folklora i tzv. tradicije, ali sve je to teška glupost.
Amigdala Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 16 minutes ago, McLeod said: Nema sta ko da me uci, Pa, znaci, nisi to pokupio u osnovnoj skoli. Tako kazi brate. Samo ti se javilo ili si preuzeo od najblizeg okruzenja? Sto je ok, da me ne shvatis pogresno. To bi i trebalo da bude licni izbor i licni put, kako trazis licni smisao postojanja i da li ces da se uopste bavis time. Ko sam ja ili bilo ko na ovoj planeti da sudi(m) o tome? Samo bi bilo ok da se i ti slicno postavis prema relogioznima, vernicima, sizmaticima, sujevercima..da nisi kompetentan da procenjujes. I u redu stvar.
Helena Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Da uvedeno i patrijarharat kao faktor koji religiju čini poželjnom i društvu? Tako je zgodno uvek imati dežurog krivca - ženu. (Ovde mi fali rodno senzitivna reč za ženskog krivca?). 1
Amigdala Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 29 minutes ago, DJ_Vasa said: hvala Titu, u udžbeniku za poznavanje prirode i društva je bila lekcija o tome koliko je sujeverje debilno, mada se religija nije spominjala, uprkos tome što je taj sistem imao veoma zdrav odnos prema religiji. Spaljivanje crkava, manastira, džamija i katedrala, masakriranje stotina sveštenih lica, čupanje brade i noktiju, paljenje živih ljudi, lomljenje kostiju, jahanje , torturisanje, maltretiranje i "eksproprijacija" (eufemizam za pljačku) , zatvaranje i zabranjivanje službovanja u hramovima i domovima.. Štob'se reklo, zdravlje religije im je bilo na prvom mestu.
DJ_Vasa Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 12 minutes ago, Amigdala said: Spaljivanje crkava, manastira, džamija i katedrala, masakriranje stotina sveštenih lica, čupanje brade i noktiju, paljenje živih ljudi, lomljenje kostiju, jahanje , torturisanje, maltretiranje i "eksproprijacija" (eufemizam za pljačku) , zatvaranje i zabranjivanje službovanja u hramovima i domovima.. Štob'se reklo, zdravlje religije im je bilo na prvom mestu. Andersenove bajke su na prvom spratu, druga polica levo.
Recommended Posts