robespierre Posted yesterday at 01:40 PM Share Posted yesterday at 01:40 PM 9 minutes ago, DameTime said: Ne mešam ja ništa, nego je robespjer ispomerao stative, pošto ga levičarske ideje trigeruju. Vratio se 100 godina unazad kroz istoriju ali samo za levicu, pošto izgleda nemamo šta da analiziramo što se tiče uticaja fašizma i nacizma... U najgorem slučaju, to je sve podjednako loše hehe Stative pomeraš isključivo ti, koja si ovde iznela premisu da ekstremna levica i ekstremna desnica nisu podjednako loše. Ja tebi, u praksi, empirijskim činjenicama dokazujem da postoje neoborivi istorijski dokazi kako izgleda kad ekstremna levica preuzme vlast i krene da stvara Novi Jerusalim. Ekstremna desnica je naravno podjednako loša, od utovarivanja ljudi u stočne vagone i gasne komore, što je bila jasna aluzija na Aušvic, preko Pinočeovih masovnih pogubljenja po fudbalskim stadionima. 7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted yesterday at 01:42 PM Author Share Posted yesterday at 01:42 PM 5 minutes ago, Kronostime said: Da li te je decko napao? Ako jeste - eto nas 30 iz okoline da mu "objasnimo prava slobodnih gradjana po propisima..." Ako nije, STA ONDA? Da ga vostimo samo sto si to rekla? JBG, treba mnogo veci razlog za to. Znači nema statistike. Evo ja ću da ti pomognem. Quote USA How many men are killed by their intimate partner? Among homicides in the United States, intimate partners kill almost 50% of female and 10% of male victims. Intimate partner violence (IPV) also contributes to an estimated 6% of suicides. Quote Australija One woman was killed every 11 days and one man was killed every 91 days by an intimate partner on average in 2022–23. Intended or actual separation are risk factors for intimate partner homicide. The intimate partner homicide victimisation rate decreased (from 0.66 to 0.18 per 100,000) between 1989–90 and 2022–23. Detaljnije o femicidu sam pisala ovde. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darko Posted yesterday at 01:43 PM Share Posted yesterday at 01:43 PM 13 minutes ago, DameTime said: Again, šta to propagiraju "woke ekstremisti" u 2025. godini, pa da na osnovu toga pričamo o potencijalnim gulazima i sl? Tako to počne. Woke ekstremisti misle da smo svi isti i da neke grupe imaju više privilege nego druge, i da se sve razlike mogu objasniti preko sistemskih ugnjetavanja jedne grupe nauštrb druge. Ne treba ti mnogo mašte da vidiš kako brzo ovo može da eskalira. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted yesterday at 01:51 PM Author Share Posted yesterday at 01:51 PM (edited) 11 minutes ago, Darko said: Tako to počne. Woke ekstremisti misle da smo svi isti i da neke grupe imaju više privilege nego druge, i da se sve razlike mogu objasniti preko sistemskih ugnjetavanja jedne grupe nauštrb druge. A nemaju? Jbt woke ekstremisti smatraju kako svi treba da imaju jednaka prava, to je baš ono ekstremno, jednako ekstremno kao kad neko smatra da može da proteruje ljude iz države na osnovu nacionalnosti. 14 minutes ago, robespierre said: Ekstremna desnica je naravno podjednako loša, Slažem se, zato neka vršljaju po svetu, ipak je to bolje nego da na vlast dođu zli levičari. Jer svisuoniisti. Edited yesterday at 01:55 PM by DameTime reč 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cavani Posted yesterday at 01:59 PM Share Posted yesterday at 01:59 PM Ne treba da proteruju na osnovu nacionalnosti, ali ako je neko ilegalno tu onda imaju pravo. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
robespierre Posted yesterday at 02:00 PM Share Posted yesterday at 02:00 PM (edited) 9 minutes ago, DameTime said: Slažem se, zato neka vršljaju po svetu, ipak je to bolje nego da na vlast dođu zli levičari. Ipak svisuoniisti. Pričamo o ekstremnoj levici i ekstremnoj desnici, opet pomeraš stative. Predlažem da se ovde zaustavimo sa humorističkim relativizacijama ideološki motivisanih ubistava miliona ljudi pod barjakom blagotvornog komunizma. Edited yesterday at 02:00 PM by robespierre 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
uncletima Posted yesterday at 02:02 PM Share Posted yesterday at 02:02 PM Trebalo bi deca, izgleda, svaki dan da prave neke performanse, da se vi ne biste ovde hvatali za gusu. 2 3 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
BattleBender Posted yesterday at 02:03 PM Share Posted yesterday at 02:03 PM 1 hour ago, robespierre said: Uopšte se ne radi o nekoj pravdi i pravu, zar ne uviđaš koliko je apsurdno da ja moram unapred da razmišljam da li će mi osoba XY biti potpisana kao urednik da bih sutra mogao nekog hleba da jedem od toga. Apsurdno je to sto se tebi to desava, slazem se. Ali to nema nikakve veze sa nekakvim levicama. Ne mora ni da koristimo tu rec "levica" To nema nikakve veze sa nekakvim filozofsko-ideolosko-sentimentalnim pojmovima i odrednicima. To ima veze sto postoje ljudi koji su debili, koji su bully, i koji ne uvazavaju tudji stav misljenje, ili pogresno etiketiraju nekog na osnovu necije pripadnosti. Sve ovo sto sam upravo opisao je u totalno suprotnosti sa idejama... levice... cega vec pricamo. Slobode misljenja i nefasizma. Kako god. Dolazimo do toga, da ako pricamo jezikom levo-desno, desno-levo... tebe zapravo kinje desnicari, ne levicari. Mogu te pere da sebe zovu levicari, ili da ih neke zike smatraju levicarima. Oni to nisu. Oni su mnogo vise desnicari. 1 hour ago, Kronostime said: Daj bre ne zajebavaj - Krmeljusa ne zna dva tona da sastavi, a non-stop kuka za paznjom na mrezama. Pravosnazno je oslobodjen,,,, tu se svaka prica o "silovanju" zavrsava. To ga ne oslobadja od kasnijeg "angazmana", naravno. Treba da se sramis za ove navodnike, odnosno " " uz silovanje Koliko god da postujem prepostavku nevinosti, ona zahteva i humanistickcu suzdrzanost od jakog stava. Moze da se kaze "nije dokazano" (sto nekad nije umesno). Najbolje je da se ne i komentarise. Uvek je neumesno pricati u maniru navodnika. Degutantno. 40 minutes ago, Kronostime said: Kad smo kod statistike - koliko je zrtava homicida na globalnom nivou? Kakve to veze? Kakav je to argument? 4 minutes ago, Darko said: Nije on ništa uradio. Napravila si generalni statement i on je samo naveo primere kako levica itekako ume da bude monstruozna. Konteskt nije bio današnje doba, nego u globalu. Ceo svet zna za zlodela Hitlera, ali nisu toliko upoznati šta se dešavalo u Sovjetskom Savezu na primer. Moderno logorisanje je manje više njihov izum. Pa nije on bas naveo prave primere, on se pozvao na istorijski, zilion puta, zloupotrebljene narative, koji su sluzili za diskreditovanje nekih stvari. Dosli smo do toga da je i Severna Koreja levica. To je taj algoritam i sistem tumacenja stvari. Suludo po lejbelima, koje retko ko i preispita. Neko stavi rec "komunisticka" ili "socijalisticka" kao deo nomenklature i formalnosti za to drustvo/drzavno uredjenje, i to cemo da smatramo kao LEVICA. Ma vazi... To sto ti rezimi i drustva zive svaki dan sve metastaze desnicarskih ideja je druga stvar. Skoro sve vezano sa SN je desnicarski. I za vecinu takvih slucajeva kroz istoriju. Levicu su kompromitovali monstrumi, apsolutisti, ili drzavne sprege, koje su iskoristile momenat da jasu narod jer im se dozvolilo da imaju moc. I svi ti levicarski monstrumi su uvek bili taman toliko sovinisti, da o njima ne mozemo da pricamo kao levicarima. Momenta kad monstrumi zloupotrebe drzavni aparat da naprave za sebe apsolutisticki sistem, to prestaje da bude levicarsko drustvo/rezim. Jednstavno to postaje kontradiktorno sa svime sto je levica, pa je glupo to i nazivati levicom. Ali ce se pozivati jos mnogo godina. Sve dok ljudi nemaju kriticku svest, i dok ne padaju na naivne narative. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
robespierre Posted yesterday at 02:09 PM Share Posted yesterday at 02:09 PM (edited) 7 minutes ago, BattleBender said: Apsurdno je to sto se tebi to desava, slazem se. Ali to nema nikakve veze sa nekakvim levicama. Ne mora ni da koristimo tu rec "levica" To nema nikakve veze sa nekakvim filozofsko-ideolosko-sentimentalnim pojmovima i odrednicima. To ima veze sto postoje ljudi koji su debili, koji su bully, i koji ne uvazavaju tudji stav misljenje, ili pogresno etiketiraju nekog na osnovu necije pripadnosti. Sve ovo sto sam upravo opisao je u totalno suprotnosti sa idejama... levice... cega vec pricamo. Slobode misljenja i nefasizma. Kako god. Dolazimo do toga, da ako pricamo jezikom levo-desno, desno-levo... tebe zapravo kinje desnicari, ne levicari. Mogu te pere da sebe zovu levicari, ili da ih neke zike smatraju levicarima. Oni to nisu. Oni su mnogo vise desnicari. Mene niko ne kinji, već ja moram unapred da razmišljam šta će se desiti, da će me armchair revolucionari kojima ideološka svest nadjača racio proglasiti guilty by association. I upravo je to problem totalitarnih ideologija oba politička pola koji od ovčica prave vukove spremne da rastrgnu svakog ko ne želi da deli tor sa njima. Danas je takvo delovanje utoliko olakšano pa umesto da budu politkomesari sa naganom za pojasom (prvi hitac kao upozorenje, a drugi u glavu) dovoljno je da imaju nalog na bilo kojoj društvenoj mreži. Istovetna je stvar i sa druge strane, pa oni koji ne žele da budu ovčice s desna budu etiketirani kao antisrbi i autošovinisti, to je apsolutno ista matrica. Edited yesterday at 02:13 PM by robespierre 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted yesterday at 02:24 PM Author Share Posted yesterday at 02:24 PM 24 minutes ago, robespierre said: Pričamo o ekstremnoj levici i ekstremnoj desnici, opet pomeraš stative. Šta je ekstremna levica u 21. veku i na osnovu čega smatramo da će se istorija ponoviti, kada dođe "njenih 5 minuta"? Upravo ovo što BB piše, sve što si naveo nisu vrednosti i ideje koje se nalaze levo na spektru. Da li su one kroz istoriju zloupotrebljene, rezultirajući nesrećama i milionima žrtava? Nažalost jesu. No i dalje ideje jednakosti, prava, sloboda, slobode da ne budeš woke ako to ne želiš, nisu isto što i ideje tradicionalnih vrednosti, konzervativizma, religijskih podela i sl. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
robespierre Posted yesterday at 02:32 PM Share Posted yesterday at 02:32 PM 2 minutes ago, DameTime said: Šta je ekstremna levica u 21. veku i na osnovu čega smatramo da će se istorija ponoviti, kada dođe "njenih 5 minuta"? Upravo ovo što BB piše, sve što si naveo nisu vrednosti i ideje koje se nalaze levo na spektru. Da li su one kroz istoriju zloupotrebljene, rezultirajući nesrećama i milionima žrtava? Nažalost jesu. No i dalje ideje jednakosti, prava, sloboda, slobode da ne budeš woke ako to ne želiš, nisu isto što i ideje tradicionalnih vrednosti, konzervativizma, religijskih podela i sl. Istorija će se ponoviti nevezano za ideologiju i njene ideje jer svaka ideologija koja sa nebeskih visina od ljudi hoće da pravi mermer završi u sistemu koncentracionnih logora ove ili one vrste. S obzirom da se fizička realnost sve više izmešta u simulakrum življenja na društvenim mrežama, koncentracioni logori dvadeset prvog i svakog sledećeg veka su tome prilagođeni, Ne isključujem mogućnost da će u društvima u kojima je takva vrsta previranja moguća marš čizama sa ekserima u đonovima odzvanjati bulevarima prestonih palanki, takva budućnost je naprotiv vrlo realna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smrtokapa Posted yesterday at 02:39 PM Share Posted yesterday at 02:39 PM 4 hours ago, robespierre said: Po definiciji iz knjige prva reakcija i jesu protivnici Francuske revolucije koji su bili za povratak monarhije. Pogrešno sam se izrazio, tačnije je reći da je Francuska revolucija otvorila tu pandorinu kutiju. Pošto je fancy splitovao, vratio bih se na ovo, deluje mi da nismo razjasnili do kraja. Naveo si da su i ekstremna levica i ekstremna desnica u biti reakcionarne. Po definiciji (upravo iz Francuske revolucije) levica ne može biti reakcionarna (tu je monarhistička "desnica" reakcija, kao što sam ovde navodiš). Reakcionarnost nečega što se svrstava u levicu može biti samo relativne prirode, i tu dolazimo do ovoga o čemu je malopre BB pisao. Uzmimo jedan od najgorih istorijskih primera, staljinizam. "Dokaz" da je ekstremna levica reakcionarna bi bio sledeći: 1. Stanjinizam je reakcija na posledice Oktobarske revolucije (analogija je bonapartizam) 2. Staljinizam je ekstremna levica 3. Ergo... Problem je u tome što je staljinizam reakcija upravo na ideje koje su levlje od njega, odnosno na "još ekstremniju levicu". On predstavlja pomeraj udesno, povratak na autoritativni model koji je delimično i jako krvavo bio poljuljan revolucijom. Samo smo umesto cara dobili crvenog cara i drugačiji ekonomski model. A gulazi su nastavak tradicije sibirskih kažnjeničkih kolonija iz carskog doba. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
robespierre Posted yesterday at 02:48 PM Share Posted yesterday at 02:48 PM (edited) 13 minutes ago, Smrtokapa said: Pošto je fancy splitovao, vratio bih se na ovo, deluje mi da nismo razjasnili do kraja. Naveo si da su i ekstremna levica i ekstremna desnica u biti reakcionarne. Po definiciji (upravo iz Francuske revolucije) levica ne može biti reakcionarna (tu je monarhistička "desnica" reakcija, kao što sam ovde navodiš). Reakcionarnost nečega što se svrstava u levicu može biti samo relativne prirode, i tu dolazimo do ovoga o čemu je malopre BB pisao. Uzmimo jedan od najgorih istorijskih primera, staljinizam. "Dokaz" da je ekstremna levica reakcionarna bi bio sledeći: 1. Stanjinizam je reakcija na posledice Oktobarske revolucije (analogija je bonapartizam) 2. Staljinizam je ekstremna levica 3. Ergo... Problem je u tome što je staljinizam reakcija upravo na ideje koje su levlje od njega, odnosno na "još ekstremniju levicu". On predstavlja pomeraj udesno, povratak na autoritativni model koji je delimično i jako krvavo bio poljuljan revolucijom. Samo smo umesto cara dobili crvenog cara i drugačiji ekonomski model. A gulazi su nastavak tradicije sibirskih kažnjeničkih kolonija iz carskog doba. Slažem se sa gotovo svim, osim što nije staljinizam nego lenjinizam. Lenjin se obično percepira kroz prizmu nekog dobrog policajca, a upravo je on taj koji je osmislio sistem logora za ''korektivni rad'', samo nemoj da me pitaš u kom spisu, pošto je taj zapisivao sve što mu padne napamet. Ta informacija se može pronaći u Gulag arhipelagu, u delu kad objašnjava uspostavljanje logora na Soloveckim ostrvima kao majke svih gulaga. Među prvima koje su tamo zatvarali su bili anarhisti, vid obračunavanja sa unutrašnjim još levljim neprijateljem, i otprilike do Staljinovih čistki isti su bili oslobođeni rada. Edited yesterday at 02:52 PM by robespierre 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted yesterday at 02:51 PM Author Share Posted yesterday at 02:51 PM 16 minutes ago, robespierre said: Istorija će se ponoviti nevezano za ideologiju i njene ideje jer svaka ideologija koja sa nebeskih visina od ljudi hoće da pravi mermer završi u sistemu koncentracionnih logora ove ili one vrste. Okej, ja ne smatram da smo doomed da sa današnjom ekstremnom levicom završimo u torovima i logorima, bilo virtuelnim bilo realnim, niti da bi rezultat delovanja današnje ekstremne desnice i današnje ekstremne levice bio identičan. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
BattleBender Posted yesterday at 02:52 PM Share Posted yesterday at 02:52 PM 24 minutes ago, robespierre said: Mene niko ne kinji, već ja moram unapred da razmišljam šta će se desiti, da će me armchair revolucionari kojima ideološka svest nadjača racio proglasiti guilty by association. I upravo je to problem totalitarnih ideologija oba politička pola koji od ovčica prave vukove spremne da rastrgnu svakog ko ne želi da deli tor sa njima. Danas je takvo delovanje utoliko olakšano pa umesto da budu politkomesari sa naganom za pojasom (prvi hitac kao upozorenje, a drugi u glavu) dovoljno je da imaju nalog na bilo kojoj društvenoj mreži. Istovetna je stvar i sa druge strane, pa oni koji ne žele da budu ovčice s desna budu etiketirani kao antisrbi i autošovinisti, to je apsolutno ista matrica. imas 2 znacajne logicke greske u ovom postu... 1. Pretpostavljas sta ce se desiti. Pretpostavljanje je majka svih gresaka. Smatras levicarom (muka mi je vise od pominjanja same te reci) nekog na osnovu pretpostavke da ce uraditi nesto sto zapravo nije u duhu tog spektra. I onda gradis stav za ceo spektar na osnovu te prepostavke sta bi ta osoba uradila. Ne negiram da imas svoje razloge sto mislis da bi ta osoba tako uradila. Recimo da postoji racionalni i iskustveni razlozi da ti ljudi tako reaguju. Ali em pretpostavljas njihovo cinjenje, em ih smatras necime sto oni zapravo nisu. I onda stav/ocekivanja koja imas od njih pripisujes celom skupu ideja/vrednosti zato sto je na ovaj ili onaj nacin oni su nekako da sebe proglase takvima. 2. Levica sama po sebi nije totalitarna ideologija. Mozes da je nazoves glupom, suludom, pre svega privredno neefikasnom itd. Ali totalitarizam podrazumeva apsolutnu kontrolu države nad svim aspektima društvenog i privatnog života. Levicarski pokusajevi od drustvenih uredjenja su kroz istoriju fatalno poklekli pred fenomenom kulta licnosti. Pa su se desili ti fatalizmi. Tamo gde toga nije bilo (Skandinavija, Kanada, NZ), desili su se najbolja drustvena uredjenja u istoriji covecanstva. Romanticno gledano, mozda je drzava i doba Marka Aurelija bilo najbolje, s obzirom na to u koje doba se to desilo. Ali nebitno. Jednostavno gledana, odredjena drustva jos nisu bila, niti su jos spremna za tako nesto. Civilizacijski vazda napredujemo, neki delovi planete brze, neki sporije. Neki idu 2 koraka napreda, jedan nazad. Neka idu 4 nazad, 5 napred. Neki idu 4 nazad, 3 napred, pa 4 nazad, pa jedan veliki od 6 napred. Razlicite su progresije. Jednog dana ce biti svi spremni za tako nesto. Trenutacna neadekvatnost nekih ideja za odredjeno drustvo ne znaci da su ideje lose. Moze da bude da jos ta drustva nisu bila spremna za to. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darko Posted yesterday at 02:56 PM Share Posted yesterday at 02:56 PM @BattleBender samo bi da konstatujem da su primeri koje si naveo (ekstremna) levica, kao što je fašizam i nacizam (ekstremna) desnica. Ne bih više o ovoj temi u jeku studentskih protesta, valjda možemo da se složimo da su ekstremne ideologije zlo, sa bilo koje strane se nalazile. Isto za tebe @DameTime. I ja mislim da je trenutno veća opasnost (pogotovo u Srbiji) ekstremna desnica, gde normalna desnica praktično ne postoji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kronostime Posted yesterday at 03:16 PM Share Posted yesterday at 03:16 PM 1 hour ago, Mina D. Harker said: Ajde da se vratimo na temu, dao si mi šlagvort. Vjeruješ studentima, zar ne? Jel bi rekao da nam ovih mjeseci drže čas demokratije i organizovanja, pomirenja? Imamo li šta da naučimo od njih i njihovog načina borbe? Ako su odgovori na pitanja DA, dozvoli mladoj forumskoj koleginici legitimitet stavova i da ima čemu da te nauči. A ima. Verujem studentima i uvek sam im verovao i podrzavao ih. Sinko mi je diplomirao pre 3 godine i zavrsio master na istom smeru kao forumska koleginica, citajuci njegove skripte naucio sam mnogo toga, a i 30 i kusuir godina radim sa ljudima, pa mogu prilicno samouvereno da procenjujem ljude oko sebe sa nekih 98% tacnosti. To mi je profesija - psiha i njene varijacije. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
robespierre Posted yesterday at 03:19 PM Share Posted yesterday at 03:19 PM (edited) 35 minutes ago, BattleBender said: imas 2 znacajne logicke greske u ovom postu... 1. Pretpostavljas sta ce se desiti. Pretpostavljanje je majka svih gresaka. Smatras levicarom (muka mi je vise od pominjanja same te reci) nekog na osnovu pretpostavke da ce uraditi nesto sto zapravo nije u duhu tog spektra. I onda gradis stav za ceo spektar na osnovu te prepostavke sta bi ta osoba uradila. Ne negiram da imas svoje razloge sto mislis da bi ta osoba tako uradila. Recimo da postoji racionalni i iskustveni razlozi da ti ljudi tako reaguju. Ali em pretpostavljas njihovo cinjenje, em ih smatras necime sto oni zapravo nisu. I onda stav/ocekivanja koja imas od njih pripisujes celom skupu ideja/vrednosti zato sto je na ovaj ili onaj nacin oni su nekako da sebe proglase takvima. 2. Levica sama po sebi nije totalitarna ideologija. Mozes da je nazoves glupom, suludom, pre svega privredno neefikasnom itd. Ali totalitarizam podrazumeva apsolutnu kontrolu države nad svim aspektima društvenog i privatnog života. Levicarski pokusajevi od drustvenih uredjenja su kroz istoriju fatalno poklekli pred fenomenom kulta licnosti. Pa su se desili ti fatalizmi. Tamo gde toga nije bilo (Skandinavija, Kanada, NZ), desili su se najbolja drustvena uredjenja u istoriji covecanstva. Romanticno gledano, mozda je drzava i doba Marka Aurelija bilo najbolje, s obzirom na to u koje doba se to desilo. Ali nebitno. Jednostavno gledana, odredjena drustva jos nisu bila, niti su jos spremna za tako nesto. Civilizacijski vazda napredujemo, neki delovi planete brze, neki sporije. Neki idu 2 koraka napreda, jedan nazad. Neka idu 4 nazad, 5 napred. Neki idu 4 nazad, 3 napred, pa 4 nazad, pa jedan veliki od 6 napred. Razlicite su progresije. Jednog dana ce biti svi spremni za tako nesto. Trenutacna neadekvatnost nekih ideja za odredjeno drustvo ne znaci da su ideje lose. Moze da bude da jos ta drustva nisu bila spremna za to. Problem je što sam ja o ovome pročitao nekoliko hiljada stranica što stručne što umetničke literature i kada ti kažeš da ja pravim logičke greške, ono što zapravo kažeš je da Hana Arent sa isključivo faktualne strane i Solženjicin sa umetničko-dokumentarističke strane čine logičke greške kad zaključuju isto što i ja. Toplo ti preporučujem, i to ne na snishodljiv način, da pročitaš treće poglavlje Izvora totalitarizma, skoro je reizdata knjiga kod nas, razjasniće ti se neke stvari. Ono što gospođa Arent empirijski dokazuje u tom poglavlju je da svaki sistem koji želi da upravlja mišljenjem i delanjem pojedinca u svakom pogledu više nije apsolutistički već totalitaran, a svaki totalitaran sistem se jednostavno mora završiti fabrikama smrti. Da li si svestan da se u komunističkim zemljama, uključujući i SFRJ, na fakultetima nije učio Hajzenbergov princip neodređenosti koji naučno dekonstruiše determinizam, jer se svetska istorija po Marksu deterministički završava globalnom revolucijom? Edit: Švedska je u ekonomskom smislu levičarska država, u smislu političke filozofije radi se o jednoj liberalnoj državi koja toleriše i ekstremnu levicu i ekstremnu desnicu i ekstremno religijski indoktrinirane imigrante koji odbijaju da se integrišu u švedsko društvo, zbog čega im prognoziram reakcionarnu desnu vlast u narednih 10 do 20 godina. Edited yesterday at 03:31 PM by robespierre 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
BattleBender Posted yesterday at 03:36 PM Share Posted yesterday at 03:36 PM 8 minutes ago, robespierre said: Problem je što sam ja o ovome pročitao nekoliko hiljada stranica što stručne što umetničke literature i kada ti kažeš da ja pravim logičke greške, ono što zapravo kažeš je da Hana Arent sa isključivo faktualne strane i Solženjicin sa umetničko-dokumentarističke strane čine logičke greške kad zaključuju isto što i ja. Toplo ti preporučujem, i to ne na snishodljiv način, da pročitaš treće poglavlje Izvora totalitarizma, skoro je reizdata knjiga kod nas, razjasniće ti se neke stvari. Ono što gospođa Arent empirijski dokazuje u tom poglavlju je da svaki sistem koji želi da upravlja mišljenjem i delanjem pojedinca u svakom pogledu više nije apsolutistički već totalitaran, a svaki totalitaran sistem se jednostavno mora završiti fabrikama smrti. Da li si svestan da se u komunističkim zemljama, uključujući i SFRJ, na fakultetima nije učio Hajzenbergov princip neodređenosti koji naučno dekonstruiše determinizam, jer se svetska istorija po Marksu deterministički završava globalnom revolucijom? Damn, molim te odgovaraj i vodi diskusioni tok za ono sto si ti prvo napisao sam, pa ja ti odgovorio. Ti si naveo da ces bit diskriminsan, obelezen itd od strane neke znacajne grupe i pojedinaca ako prihvatis ponudu odredjenog izvodjaca. Pa ond kad sam ti ja odgovorio na to, da to nije ok, ali da ti ljudi nisu ok, i da to nema veze sa idelosko/filozofskim sentimentima za koje oni zele da se povezu. Pa si ti ti reko da ti pretpostavljas kako bi reagovali. Ne znam odakle sad izvuce imputiranje na logicke greske, u kontekstu stvari koje pominjes a nemaju veze sa prethodnim tokom diskusije/dijaloga... Gde izbunari da ja pokusavam da ti osporim rad i sl !?!? Izgleda mi da ti pises i odgovaras na stvari o kojima ti pise, a ne koje su ti napisane, odgovorene. ______ Za ovo ostalo ispod, odustajem. Ti se vezujes za istorijske periode, geografije, odredjene rezime i dogadaje iz tih rezima. Znam gde to vodi, zaista nema potrebe da pricamo o tome. Vise puta sam dao do znanja da me taj domen zaista ne zanima. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted yesterday at 03:43 PM Author Share Posted yesterday at 03:43 PM 46 minutes ago, Darko said: @BattleBender samo bi da konstatujem da su primeri koje si naveo (ekstremna) levica, kao što je fašizam i nacizam (ekstremna) desnica. Ne bih više o ovoj temi u jeku studentskih protesta, valjda možemo da se složimo da su ekstremne ideologije zlo, sa bilo koje strane se nalazile. Isto za tebe @DameTime. I ja mislim da je trenutno veća opasnost (pogotovo u Srbiji) ekstremna desnica, gde normalna desnica praktično ne postoji. Ukoliko ekstremnu levicu danas posmatramo onako kako je robespjer vidi - unapred determinisanu kao revoluciju koja se završava u krvi, totalitarizmu sa kultom ličnosti i logorima - onda jeste zlo. Lično ipak ne verujem u tu vrstu determinizma. Istorija je tu da nas nečemu nauči (valjda), a nadam se da levica (čak i ova ekstremna) ima nešto bolju polaznu osnovu u vrednostima od ekstremne desnice. U tom smislu između njih ne mogu staviti znak jednakosti. Koliko god ja nekom delovala woke, komunistkinja ili kao ekstremna levičarka, smatram da me ne vodi isti sentiment kao onog ko mrzi drugog zbog boje kože, religije ili nacionalnosti. Na stranu što, a to je bila moja inicijalna motivacija za post koji je pokrenuo ovu temu, u 2025. nemamo validne razloge da nekog plašimo ekstremnom levicom. Nema naznaka da ona jača globalno (ili ja za njih ne znam), dok u Srbiji uopšte ne postoji. Sa ekstremnom desnicom je druga priča. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
robespierre Posted yesterday at 03:48 PM Share Posted yesterday at 03:48 PM 1 minute ago, BattleBender said: Damn, molim te odgovaraj i vodi diskusioni tok za ono sto si ti prvo napisao sam, pa ja ti odgovorio. Ti si naveo da ces bit diskriminsan, obelezen itd od strane neke znacajne grupe i pojedinaca ako prihvatis ponudu odredjenog izvodjaca. Pa ond kad sam ti ja odgovorio na to, da to nije ok, ali da ti ljudi nisu ok, i da to nema veze sa idelosko/filozofskim sentimentima za koje oni zele da se povezu. Pa si ti ti reko da ti pretpostavljas kako bi reagovali. Ne znam odakle sad izvuce imputiranje na logicke greske, u kontekstu stvari koje pominjes a nemaju veze sa prethodnim tokom diskusije/dijaloga... Gde izbunari da ja pokusavam da ti osporim rad i sl !?!? Izgleda mi da ti pises i odgovaras na stvari o kojima ti pise, a ne koje su ti napisane, odgovorene. ______ Za ovo ostalo ispod, odustajem. Ti se vezujes za istorijske periode, geografije, odredjene rezime i dogadaje iz tih rezima. Znam gde to vodi, zaista nema potrebe da pricamo o tome. Vise puta sam dao do znanja da me taj domen zaista ne zanima. Imaš gomilu takvih primera u umetnosti. Uelbek, Roulingova, od modernih. Imaš pokušaje kenselovanja Lavkrafta zbog neprihavtljivih ideja rasizma i antisemitizma koje je gajio pre sto godina. Da je Kormak Makarti živ kenselovali bi ga zbog grooming-a maloletnice pre pedeset godina, zapravo ta kampanja je još uvek u toku iako je čovek umro a ona izjavila da joj je on spasao život. Sve to potiče iz levo-liberalnih krugova koji su dominantni u umetnosti. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helena Posted 23 hours ago Share Posted 23 hours ago (edited) Ovaj spiker ima fenomenalan glas, a ovomje genijalno, poslušajte do samog kraja Akoj bilo, nije zgoreg ponoviti 🤗 Edited 23 hours ago by Helena Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dragan Posted 23 hours ago Share Posted 23 hours ago U koliko drzava na svetu (sa posebnim osvrtom na Zapad) je levica (znaci ne ekstremna levica, vec neki blagi otklon od centra) je na vlasti, a u koliko desnica sa velikim otklonom u desno, koja se uz to ako ne javno, a ono ispod stola, solidarise ili simpatise sa ekstremnom desnicom ? Mislim da je ovo znacajno, jer se ne radi o ideolosko-kulturnim raspravama, vec o realnoj drzavnoj moci. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darko Posted 23 hours ago Share Posted 23 hours ago 8 hours ago, DameTime said: Ukoliko ekstremnu levicu danas posmatramo onako kako je robespjer vidi - unapred determinisanu kao revoluciju koja se završava u krvi, totalitarizmu sa kultom ličnosti i logorima - onda jeste zlo. Lično ipak ne verujem u tu vrstu determinizma. Istorija je tu da nas nečemu nauči (valjda), a nadam se da levica (čak i ova ekstremna) ima nešto bolju polaznu osnovu u vrednostima od ekstremne desnice. U tom smislu između njih ne mogu staviti znak jednakosti. Koliko god ja nekom delovala woke, komunistkinja ili kao ekstremna levičarka, smatram da me ne vodi isti sentiment kao onog ko mrzi drugog zbog boje kože, religije ili nacionalnosti. Ne verujem da si woke niti ekstremna levičarka, u suprotnom ne verujem da bi diskutovao sa tobom jer bi me napadala i podmetala - što ne radiš. Ekstremisti nemaju strpljenja niti razumevanja za one koji misle drugačije. Za boldovano, nisam stekao utisak da tebe vodi mržnja prema nikome. Problem je što ekstremne levičare (što nisi po meni) vodi klasna mržnja. I tu je @robespierre u pravu - pre ili kasnije završniće se gadno. Štaviše, ta klasna mržnja nema kraja. Uvek će postojati neka klasa koja je na "vrhu", a i menjaće se tokom vremena. A i Identifikacija te klase nije laka, a i rasizam nije stran (antisemitizam u komunizmu je opšte poznat). Zbog te teške identifikacije, mnoštvo koje ne pripadaju toj klasi na kraju zaglave (jedan od razloga milionskih žrtava po Gulazima). Samo se nadam da smo ipak naučili nešto iz 20-og veka i da nećemo otići putem logora i gasnih komora. U stvari, tu sam ipak malo više optimista od @robespierre, mislim da smo kao društvo ipak nešto naučili gledajući užasne primere Hitlera i Staljina. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomas.hokenberi Posted 23 hours ago Share Posted 23 hours ago 15 hours ago, DameTime said: woke culture (koja mnoge, pa i na ovom forumu, jako žulja) Ima mnogo onih i koji smatraju da je woke kultura i ideologija surogat za prava pitanja kojima bi trebala da se bavi levica i da omogućava relativizaciju i razvodnjavanje legitimne borbe za prava radnika povezivanjem i izjednačavanjem te borbe po značaju sa borbom za pravo da "drag queen" pleše pred školskom decom i pravom brkatog muškarca u mini suknji da mu se obraćaju sa gospođo. 6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts