Jump to content

Recommended Posts

Posted
7 minutes ago, DameTime said:

Da se ne ponavljam, ovde sam rekla sve što mislim o tom šarlatanu. Valjda se lepo paste-ovalo, 4. strana topika.

Samo vidim da si pasteovala što drugi prepričavaju o njemu - znači nisi ga slušala. To mi je dovoljno, hvala.

2 minutes ago, Barkley#34 said:

Ako "neobrijani Darko" :classic_biggrin:

Darka, transfobu jedan! :classic_biggrin:

• Ha-ha 1
Posted (edited)

5 minutes ago, Barkley#34 said:

Je l' može pojašnjenje za mene? Ako "neobrijani Darko" :classic_biggrin: sebe smatra ženom da li to znači da je izjednačen sa ženama ne samo u pogledu poštovanja njegovog smatranja sebe nego i u pogledu dnevnih aktivnosti i zakonskog tretmana?

Da li on može da uđe u ženski toalet i da očekuje da ostali to poštuju?

Moj stav vezan za toalete, takmičenje u ženskim kategorijama u sportu i sl. je - ne. Što više ima veze sa položajem žena i njihovom bezbednošću.

Edited by DameTime
  • Ha-ha 1
Posted

Čekaj malo, Dejm, sve ovo ispod:

30 minutes ago, DameTime said:

Svako ima pravo da se oseća kako želi i izražava u skladu sa tim, a kako je društvo bar malo napredovalo u odnosu na prošli vek, i da očekuje da ostali članovi društva to poštuju.

Zašto uopšte imaš potrebu da drugima govoriš ko su i šta su, te šta je njihova realnost - to je tvoja stvar.

važi dok ne dođe do konkretnog korišćenja prava da se osećaš i izražavaš kako želiš. 

Ako pričamo na ulici ili u kafiću onda ti je ok da me posmatraš kao ženu a ako krenem u isti wc onda više nije? Mislim, stvarno...

• Like 3
Posted (edited)

^ Ako mi ti kažeš da se osećaš kao žena, iako izgledaš kao muškarac, i ja znam da si osoba sa okej namerama, bilo bi mi okej i da idemo u isti WC.

Problem sa takvim stvarima je što ja kao žena ne znam ko je random muškarac (meni tako izgleda jelte) kog sretnem u ženskom WC-u, kakve su mu namere i slično. 

Pa čak i da mi kaže kako se on(a) identifikuje kao žena, biću u fazonu oukeeej, poštujem, ali nije da će mi biti skroz svejedno, u skladu sa nekim prethodnim iskustvima žena (po polu). Dakle, treba pronaći rešenje tako da se vodi računa o obe stvari. 

P.S. Opet se mešaju pol i rod u raspravi. Moj post koji citiraš se odnosi na rod, pošto Darko navodi primer gde je očigledno neslaganje u polu i rodu (osoba je rođena kao muškarac, ali se oseća kao žena). 

S druge strane, "podela" u toaletu je organizovana po polu i postoji razlog što je tako.

Edited by DameTime
Posted
3 minutes ago, DameTime said:

i ja znam da si okej

Čini mi se da davanje nekom (reklo bi se osnovnih ljudskih) prava ne treba da zavisi od toga da li ga poznaješ ili ne.

• Like 4
Posted

Niti bi trebalo da zavisi od toga da li mi se neko čini ok ili ne.

Pre bih rekao da odlazimo u zonu "odgovara mi kada i dokle mi odgovara" a van toga ne.

• Thanks 1
Posted

Konkretno. 

Uđemo Barkley, za koga znaš da je ok žena, ja, za koga znaš da ću iako se osećam kao žena, u ženski wc da uđem samo da bih voajerisao i ušmrkivao atmosferu i Darko koga ne znaš jer je pustila bradu... Koga puštaš u WC, bez alarmiranja obezbeđenja?

Spoiler

Svaki odgovor koji nije "sve 3" bi trebalo da bude pogrešan.

Posted (edited)

Treba da postoji neparan broj toaleta i rešen problem.

Tri komada, jedan za muškarce muškarce, drugi za žene žene, a u treći ide ko hoće.

Ako nema uslova za tri toaleta, uniseks toalet pa svi u njega.

Edit napomena: podjednako sam kvalifikovan za raspravu o ovome kao i Dž. P.

Edited by Smrtokapa
  • Like 1
Posted

Zato je moje stanovište, informisano pitanjem ženskih prava, da je doslednost najbolja politika, mentalna gimnastika vrlo iscrpljuje. (bez želje da ikoga prozivam i dozivam) All in ili all out. 

Već sam pisala šta za mene predstavlja klizav teren i dušu dalo za zloupotrebe, a to je samoodređenje.

Pokušalo se sa 3. prostorima (wc) i 3. sportskim kategorijama za trans osobe, ali to se odbijalo sa indignacijom jer nije validirajuće po njih. 

• Like 1
Posted (edited)

Brate ovo za wc mi je uvek bilo presmesno, broj objekata gde je wc fakticki unisex je sigurno bar duplo veci od broja objekata gde su potpuno odvojeni, bar u Srbiji. 

Evo sad razmisljam u Kragujevcu mislim da ne postoji nocni klub gde je wc odvojen, a i u Beogradu mozda samo neki ultra ogromni.

Odvojen wc mora da bude da se prolazi kroz vrata gde imas deo za pranje ruku i kabine i tu su samo zene.

Ako je deo za pranje ruku zajednicki, to nije odvojeno. Ako stojite u redu za prva vrata zajedno, nije odvojeno.

Edited by McLeod
  • Thanks 1
Posted
8 minutes ago, DameTime said:

ako vidim osobu koja izgleda kao muškarac u ženskom WC-u, bez prethodnog predznanja moja prva pretpostavka nije kako je to trans žena. Mislim ono, guilty as charged.

Nisi guilty. To je normalna reakcija na situaciju koju ti serviraju oni koji pokušavaju da uvedu new normal.

• Like 1
Posted

I sad zamisljam situaciju trans zena u zenskom wcu ide da se olaksa jelte. Mora da udje u kabinu jer bi bilo besmisleno da u zenskom wcu ima pisoar.

Otkud neka random zena zna da li ta osoba ima pisu ili ne? Hoce da je napadne dok peru ruke?

Moze i druga zena to da uradi. Stvarno ne razumem famu oko toga. Niti oko odvojenih wca generalno. Udjes u kabinu, odradis svoje, operes ruke i izadjes napolje.

• Like 4
Posted

Wc je najlakši primer. Postoje oblasti u kojima žene imaju neka specifična prava. Ako sebe smatram ženskinjom onda hoću da imam sva prava kao i druge persone koje su žene. I obrnuto, kada su muškarci u pitanju, ofkors.

Jer

13 minutes ago, Mina D. Harker said:

Zato je moje stanovište, informisano pitanjem ženskih prava, da je doslednost najbolja politika, mentalna gimnastika vrlo iscrpljuje. (bez želje da ikoga prozivam i dozivam) All in ili all out. 

Već sam pisala šta za mene predstavlja klizav teren i dušu dalo za zloupotrebe, a to je samoodređenje.

To je to, što se mene tiče.

• Like 1
Posted (edited)
12 minutes ago, fancy said:

Nisi guilty. To je normalna reakcija na situaciju koju ti serviraju oni koji pokušavaju da uvedu new normal.

Vidim uključio si se u temu i opet nekako woke kriv za sve. Samo ja i dalje želim odgovor na moje pitanje 😄 Zašto je dozvoljeno biti otvoreno transfob na ovom forumu? Zašto je dozvoljeno pisati da trans osobe moraju da idu da se leče i slične stvari?

Edited by Nicklord
Posted

Inace znam jednog decka koji je promenio pol. Nema sanse da se provali ako ne znas, tu hipsterska bradica plus mucenik poceo i da celavi u 30oj.

I sad posto pretpostavljam da ide u muski wc jer izgleda kao muskarac ja treba da ga pitam je l' "uradio" pisu ili ne?

Je l' ne vidite besmisao toga?

Posted

Odgovorila sam na vrlo precizno pitanje, pokušala i da precizno formulišem svoj stav.

Takvi slučajevi verovatno jesu u manjini, priznajem, većinom je ovako kako Mek piše. U svakom slučaju, ne bih alarmirala obezbeđenje, niti nekog izbacivala iz WC-a, upravo zbog svesti da nekom mogu da napravim problem. 

Samo sam napisala šta je meni potencijalno problematično, iz ugla bezbednosti žena. Uostalom, desi se da neko uđe u suprotni WC jer drugi ne radi, fiziološka potreba, svakako nisam vrištala i zvala konobare :classic_smile:

• Like 1
Posted
4 hours ago, Nicklord said:

Definicija ne obuhvata samo strah već negiranje identiteta osoba i eksplicitno prikazivanje trans osoba kao ljudima kojima je potreba pomoć.

Moderatori, evo samo još jednom da pitam, što je dozvoljeno biti transfob na ovom forumu?

Definicija ne obuhvata nista od toga, jer ja nemam mogucnost da im negiram njihov identitet. Medicina kaze da im je potrebna pomoc, to nisam ja rekla nego lekari, statisticki. Oni mogu da se identifikuju kako god hoce, to je njihovo pravo. Ali to nije realna istina, bioloska. Ti mozes da odlucis da negiras nauku. Ljudska prava ima svako, po zakonu, ali ne postoji pravo da ignorisemo nauku.

Neko moze sutra da se identifikuje kao orao, ali nece leteti. Ako covek od 60 godina odluci da se identifikuje kao tinejdzer jel treba da ga posaljemo u skolu? 

Kao sto sam ranije rekla, ja mogu da se identifikujem kao Elizabeta II, ne znaci da ti treba da mi se klanjas, niti da ja udjem u Windsor i stavim krunu na glavu.

Mozda mogu da se identifikujem kao crni muskarac...penzioner?