Jump to content

EUROLEAGUE 2024/25 - every game matters

Recommended Posts

Posted

Što više utakmica u regularnoj sezoni neka se igra, a o tituli neka se odlučuje na F4 na drugom kontinentu... Jurolig basketbol - aj fil divoušn.

• Like 22
  • Thanks 1
Posted
1 hour ago, Borky said:

Eto sta je f4. Covjek koji je na vrhunskom nivou odigrao celu sezonu posle jedne lose utakmice je precenjeni kamenjar.🤦‍♂️

Govorio sam samo o njegovoj tehnici šuta tj. prilično ružnom izbačaju prilikom šuta za 3 poena. Nisam se bavio ostalim aspektima njegove igre.

Posted
1 hour ago, Fan Kosarke said:

Pohvalio bih sudjenje na oba meca , pogotovu na Panata Fener , pusteni su kontakti i jaca igra , nisu svirani pipavci nego se pustila igra u kost , tako uvek treba biti . 

A na Fener-PAO sudio Belošević :classic_biggrin:

Što se tiče ovog formata F4, baš sam ambivalentna. S jedne strane se slažem sa tim da ekipe koje cele sezone gule za što bolju poziciju često ispuše, što na neki način nije fer. S druge, timovi koji su možda manje jaki po imenima imaju veće šanse da iznenade favorita, što takođe nije loše. 

Međutim, ovo najavljeno proširenje lige, što znači i više mečeva u regularci, baš obesmišljava ispadanje na jednu tekmu.

• Like 1
Posted

Nadam se da Dzejms osvaja titulu, em je steta da takav igrac nema jednu, em ne mogu za Turke i Sarasa da navijam nikako

• Like 1
Posted

Jedno pitanje. Secam se da je isla prica da je nakon nekog plejof poraza PAO devedesetih sin gazde Panate napao nekog igraca iste i da ga je Radja udario pesnicom u glavu i da je zbog toga morao da napusti PAO. Jel taj sin ustvari ovaj ludak iznad?

• Like 1
  • Thanks 1
Posted
10 hours ago, DameTime said:

A na Fener-PAO sudio Belošević :classic_biggrin:

Što se tiče ovog formata F4, baš sam ambivalentna. S jedne strane se slažem sa tim da ekipe koje cele sezone gule za što bolju poziciju često ispuše, što na neki način nije fer. S druge, timovi koji su možda manje jaki po imenima imaju veće šanse da iznenade favorita, što takođe nije loše. 

Međutim, ovo najavljeno proširenje lige, što znači i više mečeva u regularci, baš obesmišljava ispadanje na jednu tekmu.

ja bih uveo 1/4 F i 1/2 F na best od three i finale na best od five i tako nagradiš ekipu koja je imala najbolji score u RS s prednošću domaćeg terena tijekom PO . problem je samo kako to uskladiti sa kalendarom ali to bi bila po meni najpoštenija varijanta.

• Like 2
Posted
8 minutes ago, bodo said:

ja bih uveo 1/4 F i 1/2 F na best od three i finale na best od five i tako nagradiš ekipu koja je imala najbolji score u RS s prednošću domaćeg terena tijekom PO . problem je samo kako to uskladiti sa kalendarom ali to bi bila po meni najpoštenija varijanta.

Uskladilo bi se tako što skratiš tzv. regularni deo sezone, a prednost daš plej-ofu, kao najvažnijem i najzanimljivijem. Ako je već 20 klubova onda ih podeliš u dve grupe, ukupno 28 kola i imaš vremena za normalan PO, gde bi za uloženi trud i plasman tokom sezone klub imao benefit u vidu prednosti domaćeg terena do kraja.

• Like 3
Posted
13 hours ago, zorex said:

Postoje ljudi koji će reći da je Vezenkov bolji igrač od Furnijea. Ništa im ne verujte. 

NBA karijera jednog i drugog govori sve što se o ovome ima znati. Vezenkov u NBA može da ima sezonu sa >15 ppg samo u snovima. 

• Like 1
Posted

Onda bi i regularni deo sezone imao mnogo vise smisla zbog te prednosti domaceg terena sve do kraja, a ne da se pred kraj namestaju na koga bi u Top8 da idu. 

Sve to moze da se postigne i pored povecanja broja klubova, samo sto ne treba da igra svako sa svakim. Liga Sampiona u fudbalu je uvela zanimljiv skraceni ligaski sistem. A kosarkaskija varijanta bi bila podela na divizije/konferencije po ugledu na NBA, pricali smo i racunali broj utakmica u tom sistemu par puta na ovoj temi. 

Ukratko, dve divizije sa po 12 klubova, odigraces u svojoj diviziji 2x11 i jos 1x12 (6 kod kuce, 6 na strani, odlucuje se zrebom prema koeficijentima). I onda po 3 od 12 iz svake divizije idu direktno u Last8 (dakle 6 ekipa), dok narednih 3 idu u play-in slican ovom koji sada imamo, da u jos jednom direktnom duelu odrede ko je 4. koji ide dalje (igraju 5. i 6. i pobednik ide na 4. i pobednik tog duela ide u Last8). Onda se igra play off prvo na 2 dobijene, pa onda polufinale na 3 dobijene, i finale na 4 dobijene. Teoretski maksimum koji moze jedna ekipa da odigra (u sucaju da kao 6. plasirana iz divizije ide u play-in i ide do samog kraja i da se svaki put igra majstorica) je 2x11+1x12+1+1+3+5+7 = 51 utakmica. 

Ako bi bilo po 10 klubova po diviziji to bi onda bilo 6 utakmica manje, 45 utakmica teoretski max u sezoni.

Po sadasnjem sistemu (18 klubova) teoretski maksimum koji je recimo Zvezda sa P10 mogla da odigra je 2x17+1+1+5+2=43

I uveo bih neki play-out za ove ispod 6. mesta, ako ne zbog ispadanja (ko ce u EC a ko u EL) onda makar da jos jednom odigraju medjusobno zbog pozicija na tabeli i koeficijenta kojim bi se posle delili u ove divizije. 

Divizije ne moraju biti geografske (istok-zapad) vec ujednacene po koeficijentima. 

Vidim neki novinar pametnjakovic lupa kontru (mislim, znam koji je) i pominje neku tradiciju, istoriju, da je tako od 80ih. Ma super druze, kosarka 80ih i kosarka sada su zemlja i nebo. Pa se nasladjuje raspadom blizanaca iz Grcke... ok kapiram, lepa je prica kada underdog osvoji nesto, i sa PlayOff sistemom toga bi bilo bas malo, retko bi se desavalo, ne ide u prilog ni timovima poput Zvezde i Partizana koji bi da se nekako dokopaju F4 i onda dza ili bu.

Ali pre svega, kao ljubitelj kosarke, a ne Zvezde, meni je ovo nekako anti-klimaks sezone. Drugo je to kad se igra kao kup, ili reprezentativni turnir, pa nije bilo nekog guljenja kolena 34+PO utakmica... 

Posted

Što  anti-klimaks brate, pa ne igraju finale Krka i Igokea a i da igraju, ni jedna ekipa nije slučajno na završnom turniru.

Fener je svakako zaslužio više od Panathinaikosa da igra finale po prikazanom u sezoni (nevezano za svu odvratnost koju posjeduju zeleni) dok se Olimpijakosu vratilo za neke druge sezone kad su bili šampioni iako je neko drugi bio najbolji u regularu.

Posted
3 minutes ago, Sector said:

Što  anti-klimaks brate, pa ne igraju finale Krka i Igokea a i da igraju, ni jedna ekipa nije slučajno na završnom turniru.

Zato sto gledam po jednu utakmicu tih najboljih timova koji oni igraju toliko stegnutu da je neuporedivo sa nekim PO utakmicama. 

Ako cemo tako, hajde onda celu EL da pretvorimo u kup, ko dodje do finala "nije ekipa koja je slucajno dosla do toga jer je pobedila sve protivnike do tada". 

• Like 3
Posted (edited)
1 hour ago, bodo said:

Najbolje bi bilo da odrade isto što i EK i to što ti kažeš da i 1/4 bude BO3

Edited by Урош19
  • Like 1
Posted
52 minutes ago, Kooineeperk said:

Zato sto gledam po jednu utakmicu tih najboljih timova koji oni igraju toliko stegnutu da je neuporedivo sa nekim PO utakmicama. 

Ako cemo tako, hajde onda celu EL da pretvorimo u kup, ko dodje do finala "nije ekipa koja je slucajno dosla do toga jer je pobedila sve protivnike do tada". 

Ok ali onda je svaka sezona do sada antiklimaks, ne samo ova. 

• Like 1
Posted
1 hour ago, Dzo23 said:

Ipak ostaje 18 klubova i naredne sezone. 

Loše preneta vest, Eurohoops je kasnije ispravio. 

1 hour ago, Kooineeperk said:

Onda bi i regularni deo sezone imao mnogo vise smisla zbog te prednosti domaceg terena sve do kraja, a ne da se pred kraj namestaju na koga bi u Top8 da idu. 

Sve to moze da se postigne i pored povecanja broja klubova, samo sto ne treba da igra svako sa svakim. Liga Sampiona u fudbalu je uvela zanimljiv skraceni ligaski sistem. A kosarkaskija varijanta bi bila podela na divizije/konferencije po ugledu na NBA, pricali smo i racunali broj utakmica u tom sistemu par puta na ovoj temi. 

Divizije ne moraju biti geografske (istok-zapad) vec ujednacene po koeficijentima. 

Ove sezone nije bilo kalkulisanja upravo zbog ujednačenosti, jer se do kraja nije znalo ko će biti na pozicijama 5-10.

Evroliga je postala takmičarski neuporedivo zanimljivija upravo zbog toga što igra svako sa svakim i ne postoji mogućnost da neko ostvari prednost zbog toga što je u slabijoj grupi/konferenciji.

NBA ne uspeva da uspostavi balans između konferencija, a tek je to nemoguće u Evropi gde ne postoje ciklusi u razvoju tima kao NBA i učinak neke ekipe iz prošle sezone ne mora ništa značiti u projekcijama kvaliteta te ekipe za narednu sezonu.

• Like 2