Jump to content

ABA liga 2024/2025. - "Jer nama Bliski istok, nikad nije bio blize"


Kooineeperk

Recommended Posts

220px-AdmiralBet_ABA_League_logo.png SEZONA 2024/2025.

 

Pred nama je 23. sezona regionalnog takmicenja i jedina novina u odnosu na sledecu sezonu je ta da nismo izgubili ni jedan tim iz lige, a dobili smo 2 nova, odnosno liga je prosirena. Apsolutno nepotrebno s obzirom na iovako dugacku sezonu, posebno za evroligaske klubove iz Srbije. 

 

Upao je Dubai (bez ikakvog smisla, pravila i redosleda) i ostala je Krka (iako su bili poslednji i trebali ispasti iz lige). 

 

Sistem je ostao isti, najboljih 8 timova ide u 1/4finale, 1. sa 8., 2. sa 7. itd. a igra se na 2 dobijene, potom ide polufinale takodje na 2 dobijene i finale na 3 dobijene. 

 

Poslednjeplasirani tim ispada u drugu ABA ligu, dok onaj iznad ide u doigravanje sa pobednikom ABA2 lige. Pa bi iz ABA2 lige trebalo da dobijemo 2 nova tima sledece sezone ali to se za sad promeni. 

 

Otvaranje sezone je za nedelju dana, u petak 20.09. igraju Cibona i Zadar. Da sve bude po starom dobrom obicaju da je kalendar nakaradan, doprinosi i situacija da ce se poslednja utakmica prvog kola (Derbi - Spartak, 26.09.) odigrati tek nakon prve utakmice drugog kola (Zadar - Igokea 25.09.) - dakle prvo kolo se nece zavrsiti a pocece drugo kolo. Razlog za ovo je taj sto ce Sparta biti na kvalifikacionom turniru za ulazak u BCL (od 18. do 22. septembra). Jos jedan dokaz da liga nije trebala biti prosirena... mogla je opusteno da pocne 1-2 nedelje kasnije. 

 

 

O timovima ne bih mnogo trosio reci. (ako neko ima zelju - be my guest).

 

Veciti su tu glavni kandidati, pokusace da im pomrse racuna standardno Cedevita Olimpija (koja, koliko sam ispratio dosta fino radi na pripremama, igrali su i protiv EL timova, pa cak i sampiona EL, PAO), a tu je svakako i Buducnost koja takodje ima veliki broj meceva u pripremama ali uglavnom protiv ABA ligasa (zanimljivo, igrali su Cedevita - Buducnost i tim iz Ljubljane je odneo pobedu). 

 

Kandidati da ipak upadnu u Top4 su Dubai koji nema sirok roster ali je respektabilan pogotovo posle dolaska Bertansa (na pripremama ih je dobila samo Buducnost), a tu je i uvek talentovana Mega. Od ostalih SC Derbi, FMP, Zadar, a verovatno i Igoeka (koja je prilicno losa u pripremnim utakmicama ali su imali i neke tesne poraze a i igrali sa oba vecita rivala) bi trebalo da se bore za jos 2 mesta u Top8. 

 

Best of the rest, rekao bih da je Spartak koji ima dosta dobar sastav i samo manjak iskustva (kluba, ne igraca) moze da bude presudan za njihov plasman ali me ne bi iznenadilo ni da figuriraju za ulazak u Top8 tokom sezone. Borac, Split, Krka ce ciniti donji dom, a Cibona ce se izgleda trgnut i mozda preteci nekog od njih dok je za Mornar cini mi se rezervisano poslednje mesto jer su totalno neozbiljno usli u sezonu bez tima (NIKO iz prethodne sezone nije ostao, nedavno su predstavili 6 igraca ali i dalje su daleko od kompletnog tima, verovatno ce ga dopuniti mladim igracima koji treniraju s prvim timom a i tek skoro su poceli pripreme). Pitanje je da li ce i izgurati sezonu. 

 

 

I da zavrsim jednom adekvatnom muzickom numerom, koja skroz nije u mom stilu, ali sta da se radi, poenta je bitna...

 

 

 

Daj nam arapa, daj nam arapa, daj nam arapske
Daj nam pa-pa-pa, daj nam pa-pa-pa, daj nam pa-pare
Poslujem s islamistom, pa je para sve više
Jer nama Bliski istok, nikad nije bio bliže

Edited by Kooineeperk
  • Like 7
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • Kooineeperk changed the title to ABA liga 2024/2025. - "Jer nama Bliski istok, nikad nije bio blize"

Nema hajpa oko početka lige za razliku od prošle godine i super kupa kad je SC iznenadio kkp pa se dosta o tome pričalo. Ono sto sam i ranije govorio, da liga i medijski sponzori koji je prate vrlo malo rade na stvaranju hajpa, na predstavljanju svakog učesnika. Nejedinstvo vodecih klubova i netrpeljivost se osjeća i utice i na samu ligu u svim segmentima. 

  • Like 9
Link to comment
Share on other sites

❤️

 

Quote

Boriša Simanić je nakon mnogo teške povrede na Svetskom prvenstvu protiv Južnog Sudana debitovao za Igokeu.

On je za svoj tim odigrao 18 minuta u pobedi nad Borcem iz Banja Luke (81:54), a upisao je osam poena uz četiri skoka, dve ukradene lopte i jednu asistenciju.

 

https://maxsport.rs/2024/09/vratio-se-borisa-simanic-sport-ima-jos-jednu-stranicu-istorije-srpski-kosarkas-je-tvorac/?fbclid=IwY2xjawFSiuFleHRuA2FlbQIxMQABHYxpSwKVLyjyuIQ6mRoKrP5nkuYb8uEVyXjzTgARyzirZzggmERoSk4fsw_aem_2nFIE_t1Vns_IeMMeXIUHQ

 

 

Edited by Čvarkov
  • Like 3
  • Love 5
Link to comment
Share on other sites

On 9/14/2024 at 11:06 AM, Nemam_ti_kad said:

Nema hajpa oko početka lige za razliku od prošle godine i super kupa kad je SC iznenadio kkp pa se dosta o tome pričalo. Ono sto sam i ranije govorio, da liga i medijski sponzori koji je prate vrlo malo rade na stvaranju hajpa, na predstavljanju svakog učesnika. Nejedinstvo vodecih klubova i netrpeljivost se osjeća i utice i na samu ligu u svim segmentima. 

da, to je bas nekako ocigledno i mislim da je vise razloga sto je tako

na prvom mestu sto ex sfrj (vise) nije jedinstven medijski prostor

zatim, zbog dominacije blizanaca, koji opet pak svoj rivalitet ogledaju kroz evroligu i eventualno finale aba

ima u ligi i dosta klubova koji su potpuno neatraktivni

 

po drzavam to izgleda ovako

makedonija nema predstavnika, samim tim i interesovanje je malo

bih ima igokeu, dakle federacija nista, a i za rep srpsku igokea ni izbliza nije sto bi npr bio banjalucki borac, vec dodikov projekat gde se slivaju entiteske pare

crna gora ima tri kluba, od kojih je buducnost dobro ispracena, ali crna gora je cak i u regionalnim okvirima mikro trziste

u sloveniji kosarka gubi bitku sa zimskim sportovima, fudbalom,pa i rukometom, cedevita olimpija dok god ne ostvari neki vrhunski rezultat nece biti ipsracena i prihvacena kao origanalna olimpija. krka je klub sa dna lige iz malog mesta, potpuno nezanimljiva, da maribor ili celje imaju klub bilo bi bolje

hrvatska je mozda i najveci problem, uz srbiju najznacajnije trziste, ali kosarka, pa i klupska je potpuno potunula. zadar se jos i drzi, zbog rezultata i tradicije, ali zadar je ipak 5ti grad u hrvatskoj, cibona je potpuno neobjasnjiva, split tek nesto iznad. tuzno je sto je tako, ali je tako. fudbal je razumljivo zbog reprezentacije mnogo popularniji, a hajduk i dinamo brendovi koji ovakvu cibonu i split u potpunosti bacaju u senku

 

u srbiji se (klupska) kosarka daleko najbolje drzi, ali je nazalost apsolutno sve posveceno blizancima. apsolutno sam medijski sadrzaj, bilo na tradicionalnim medijima ili internetum narocito podcasti je posvecen ili nba ili blizancima (evroligi). nije sporno da su to najuspesniji i klubovi sa najvise navijaca, ali nije da su bas jedini u drzavi, a takav se utisak stice. uz to fmp je potpuno promasen projekat koji nikog ne zanima, dok mega tek poslednjih godina biva prihvacena kao nekad izuzetno popularni mali-veliki bg klubovi

 

i pored svega toga, sigurno da bi uz adekvatan marketing, sve to moglo i moralo mnogo bolje

prosto lia ima kvaliteta, a i ima interesovanja za daleko vecu medijsku prsutnost, pa i "hajp" na kraju krajeva

 

verujem da ce prisustvo spartaka i dubaija koliko toliko popraviti stvari

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

30 minutes ago, NikadProtivKaline said:

spartak veceras igra kvalifikacije za FIBA CL protiv litvanskog juventusa

prenos ovde 

 

 

Bas tezak zreb, ako dobiju idu na Sasari a nakon toga na Andoru.. 

Inace Gordic-Miletic jako lepo funkcionisu zajedno u pripremnim mecevima. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, NikadProtivKaline said:

nisam ih jos gledao ove sezone, cekam gostovanje kkp za 10 dana

uzeo i sezonsku ovih dana, pa cu malo intenzivnije da pratim spartak
ocekujem neko 5-7 mesto u ABA

Jure top4, sto je i realno kada pogledas kakav je raspad Cedevita. Inace zanimljivo da su ogromne pare ulozili u halu, neki novi sistem ispod parketa, kazu kosarkasi po kvalitetu mnogo iznad arene i pionira... 

A igraci nisu losi. Momirov malo carini loptu, ali ocekujem ih u top5. 

Link to comment
Share on other sites

Neka predikcija tabele gde cu da se kvoutujem na kraju cisto iz radoznalosti koliko sam pogodio ili bio blizu. Za Spartak se ne bi iznenadio da zavrse 4. ali ni da zavrse negde 8. na tabeli, isto vazi i za Cedevitu, kao i Dubai. Fmp bi mogao da iznenadi i oni mi isto spadaju u tu grupu 4-8 na tabeli. Igokea dosta tanji roster nego prethodnog leta, al eto tradicije radi ih ocekujem tu negde na sredini tabele. Split sasvim pristojan sa Sorterom, Kapustom, Jordanom itd. Od Mege ocekujem manje nego pretodhe sezone ali svakako dobre individualne sezona sezone za Jovica, Miljenovica, Markovica, Jelavica, Kondica, Petrovica... Zadar pristojna ekipa i mislim da su tu negde 8-11 mesto. Borac mi deluje tanje nego prosle sezone. Najvise ce zavisiti od toga dal ce stranci praviti razliku ili ne, domaca osnova im je slabija nego prosle sezone. Sc Derbi mozda bude i bolji od Borca. Mornar kamion igraca za koju veliku vecinu nisam ni cuo al ostavicu prostora da budu bolji od Cibone i Krke zbog stranaca mada nista ne mora da znaci.

 

1. Zvezda

2. Partizan

3. Buducnost

4. Spartak

5. Cedevita

6. Dubai

7. Fmp

8. Igokea

9. Split

10. Zadar

11. Mega

12. Borac

13. SC Derbi

14. Mornar

15. Cibona

16. Krka

Link to comment
Share on other sites

Ako mornar ne bude zadnji to ce biti veliko iznenađenje za mene. Koliko sam cuo pitanje je oce li i zavrsiti sezonu, ima tu dosta dugovanja od ranije. Mislim da ce najzanimljivije biti borba izmedju nas (kkb) ,Dubaija i Cedevite. Mozda i Spartaka. Nadam se da ce neko od navedenih uspjeti da se ubaci u prva dva tima. Tj da neko od blizanaca kiksa. To su navijacka nadanja koja su naravno daleko od realnosti. Sto se tiče ostatka, SC ima bas mladu ekipu. Nadam se da su u rangu Borca,Mege i Cibone,tako da bi opstanak bio siguran. FMP je iznad te grupe ekipa i sa Zadrom bi trebalo da bude neka sredina a mozda i više. Krka potpuna nepoznanica. Split i Igokea u rangu takodje FMP i Zadra 

Link to comment
Share on other sites

Mega ove sezone nema neprikosnovenog lidera za razlikau od dosta godina unazad, tako da je ovo idealna prilika za Baraca da se potvrdi kao trener, jer ako uspe i sa ovim timom bez jasnog lidera da bude ozbiljan faktor onda skidam kapu, ali ja mislim da ce Mega imati bas los start sezone, nisam gledao kalendar ali ne verujem da mogu uzeti vise od jedne pobede u prva dva meseca protiv neke od ekipa koje su projektovane za gornji dom.

Link to comment
Share on other sites

Defanziva je bila veliki problem, u finišu meča je Nikolić imao par loših odluka u napadu dok je Cerovina bio očajan tokom celog meča. 

 

Šlag na tortu je bio faul na šutu za 3 iako je igrač bio okrenut leđi a košu ali se Green iskusno okrenuo i bacio loptu ka košu Spartaka, na 4s do kraja meča a Vlade/i/u je ostao bez TO.

 

Ne znam da li će odluka kluba biti da igra FIBA Evrokup ili će se orjentisati samo na ABA?

Link to comment
Share on other sites

18 minutes ago, bekrinjo said:

Defanziva je bila veliki problem, u finišu meča je Nikolić imao par loših odluka u napadu dok je Cerovina bio očajan tokom celog meča. 

 

Šlag na tortu je bio faul na šutu za 3 iako je igrač bio okrenut leđi a košu ali se Green iskusno okrenuo i bacio loptu ka košu Spartaka, na 4s do kraja meča a Vlade/i/u je ostao bez TO.

 

Ne znam da li će odluka kluba biti da igra FIBA Evrokup ili će se orjentisati samo na ABA?

Tacno Cerovina bas los. 

Fali im sut, Miletic dobar u paru sa Gordicem kao sto sam i pisao, ali i on slab u drugom, pune mu reket konstantno. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...