Jump to content

Recommended Posts

49 minutes ago, Papanikolesku said:

Ne praviš faul u situaciji u kojoj ni jedna ni druga ekipa ne mogu da kupe koš. U poslednjih 5,6 min smo dali 8 poena, oni su do bacanja Nedovića dali 5 poena u poslednjih 5 minuta (dva iz potpune gluposti dekoncentrisanog Jonesa kad je častio Kalinića i 2+1 iz koša Bolomboja posle skoka u napadu, znači 0 na postavljenu odbranu), i procena ti je da su ti bolje šanse da ti njima daš koš iz igre nego oni tebi sa bacanja? Uostalom, odbrana poslednjeg napada je bila odlična, Sterling je glupom individualnom reakcijom i low iq potezom to sjebao, nisu ni imali pogled ka košu. 

Upravo ovo, treneri procenjuju ovakve situacije od utakmice do utakmice. Pogresno je imati univerzalno pravilo, kako neko rece automatizam, tu bi se i protivnici lakse prilagodili. Nije isto praviti faul na tvrdoj utakmici sa malim brojem poena kao sinoc i na nekoj na ogroman broj poena. Mislim da je bila ispravna odluka, cak i dobra odbrana, samo je napravljen glup faul. 

• Like 4

3 hours ago, Charles De Ketelaere said:

Ja, samo što nisam potencirao da su odigrali spektakularno finale, već samo da su spremili utakmicu kao finale, možda sam mogao da iskoristim i plej-of. Promenili su stvari koje su ih koštale nekih pobeda u ranijim utakmicama, povećali minutažu pojedinim igračima, svesno žrtvovali nešto u napadu zarad defanzivne stabilnosti, i na kraju, pripremili specijal na našem najboljem igraču tj. pokretaču mnogih stvari u napadu.

Ovako i moj ćale misli, međutim baš sam sinoć naleteo na podatak da je negde oko 75-25 odnos utakmica u kojima braniš defanzivni posed vs. onih u kojima odlučuješ napadačkim posedom. I kakva je utakmica bila, meni je suludo da fauliraš Yaga/Nedovića sa namerom da šutiraju dva penala, pa da onda juriš u poslednjih 10ak sekundi produžetak ili eventualnu pobedu. Da smo imali +2 onda ima smisla.

Zvezda nije odigrala nista ni spec, niti je sad ona imala neke pripreme koje se vekovne, i kao da ide u borbu protiv Mordora.

Zvezda je samo tim koji ima znatno veci kosarkaski IQ na parketu. Maltene uvek, nekad i znacajno.
Ovo nije duplo kolo, malo se tim odmorio, tim je dugo u Bg-u, i jeste da je bila losa forma (gust raspored), u ovaj mec se uslo sa nekom svezinom.
Zvezda kad ima energiju, i svezinu, da odigra dobru odbranu moze da parira maltene uvek Partizanu.
Partizan sa druge strane je atletski mnogo mocnija ekipa, ali sa manjim kosarkaskim iq-om na parketu. Pogotovo situacioni IQ. I jbg, to je tradeoff koji nekad donese, nekad odnese.

Ali Zvezda niti je odigrala dobro, niti nesto spec pametno do tancina. 3 cetvrtine nismo dali trojku, zilion turnovera, u prvom poluvremenu i zilion dozvoljenih OF skokova.
Ali nije samo da u tom pogledu nije Zvezda odigrala savrseno, i takticki, pre svega u napadu nije odigrala nesto bajno pametno. Gomila naivnih napada, suludih i nepotrebnih postovanja Kalinica (bolje recneo pokusaja da postuje u losim situacijama). U toj meri je Zvezda odigrala daleko od savrsenog da je nakon prvih 5 minuta u 4q, i nepotrosenog nijednog faula, ispucala ceo bonus na faulovima pri sutu. Svaki je mogao da bude zaustavljen na zemlji. Imas sve faulove, poslednja cetvrtina, cvrstu sudijski kriterijum (znaci da nece posle lako da primas glupa bacanja), i onda zvezda pravi 5 zaredom glupa faula. 4 na sutu, i Braun negde kod prvog reda publike, na 10 metra od kosa (to je bio nas prvi faul van bonusa)....

Fora je u tome da ova Zvezda tim koji zna da reaguje na desavanja na terenu. Star tim, sa solidnim IQ-om. Tako smo nakrcali 14 pobeda... I tako smo dobili i sad mec, protiv tima koji je fizicki jak, u mecu gde nista ne moz da pogodimo...

Edited by BattleBender
  • Like 4
  • Thanks 1

8 minutes ago, BattleBender said:

Zvezda nije odigrala nista ni spec, niti je sad ona imala neke pripreme koje se vekovne, i kao da ide u borbu protiv Mordora.

Ne treba preterivati, samo kažem da ste bili spremniji za ovaj meč taktički i da je očito šta je bila ideja. To je da se po cenu nekih drugih stvari, utegne odbrana, iseče naš flow i tranzicija po svaku cenu. Gotovo ceo meč ste igrali u veoma visokim petorkama.

10 minutes ago, BattleBender said:

Zvezda je samo tim koji ima znatno veci kosarkaski IQ na parketu. Maltene uvek, nekad i znacajno.

Ovde se slažem ali šta smo od tog famoznog košarkaškog IQ-a videli sinoć? Vi ste skakali, pritiskali i izmuzli neke poene, ali koliko je to do IQ-a a koliko do fizikalija... sinoć je više ovo drugo, sigurno.

12 minutes ago, BattleBender said:

Ali Zvezda niti je odigrala dobro, niti nesto spec pametno do tancina. 3 cetvrtine nismo dali trojku, zilion turnovera, u prvom poluvremenu i zilion dozvoljenih OF skokova.
Ali nije samo da u tom pogledu nije Zvezda odigrala savrseno, i takticki, pre svega u napadu nije odigrala nesto bajno pametno. Gomila naivnih napada, suludih i nepotrebnih postovanja Kalinica (bolje recneo pokusaja da postuje u losim situacijama). U toj meri je Zvezda odigrala daleko od savrsenog da je nakon prvih 5 minuta u 4q, i nepotrosenog nijednog faula, ispucala ceo bonus na faulovima pri sutu. Svaki je mogao da bude zaustavljen na zemlji. Imas sve faulove, poslednja cetvrtina, cvrstu sudijski kriterijum (znaci da nece posle lako da primas glupa bacanja), i onda zvezda pravi 5 zaredom glupa faula. 4 na sutu, i Braun negde kod prvog reda publike, na 10 metra od kosa (to je bio nas prvi faul van bonusa)....

Bukvalno sve što si opisao je vaš napad, sem ovih faulova u 4/4. Već sam pomenuo da ste isčačkali i umuljali dosta poena, ponajviše zbog skokova Bolomboya i Petruševa, naših muka u def. skoku i naravno svih naših neobjašnjivih grešaka poput ispadanja lopte Bongi, onaj pas Tajrika, dva lagana +1 faula...

Može istovremeno biti tačno i da je Partizan igrao dobru odbranu i da smo nervozno/naivno pravili neke faulove. Kao što može biti tačno da ste vi odigrali dobru utakmicu uprkos patnjama u napadu i izgubljenim loptama. Mislim da sa tim stvarima možete da živite, dok sa odbranom kao nekoliko kola pred derbi malo teže.

• Like 2

3 hours ago, Dorcol said:

Tezak poraz iz nekoliko razloga...

Sebi smo zabetonirali maksimum 9. mesto na kraju regularnog dela...Drugi razlog je kompleksaski, gurnuli smo lojaliste ka TOP4, bukvalno samo treba da se ne uspavaju ujutru za voz. 

Jbg, izabrali smo tezi put do Abu Dabija, ali sve to jednog dana nece biti vazno...

U Bolonju i Monako po pobede.

Znam da boli ovakav poraz, ali cemu ovo, na ovom forumu.

Moderacija molim regujte.

Ja sa Zvezdas i nisam lojalista. 99% na forumu nije.

• Like 7

16 hours ago, Dorcol said:

Dva puta u 3 sezone pred 25.000 ljudi se trpaju muda u usta najskupljim timovima Partizana u istoriji sa Zeljkom Obradovicem. 

6 minutes ago, FireKeeper said:

Znam da boli ovakav poraz, ali cemu ovo, na ovom forumu.

Moderacija molim regujte.

Ja sa Zvezdas i nisam lojalista. 99% na forumu nije.

Edited by ScepanScekicSto
  • Like 1

50 minutes ago, BattleBender said:

Ovo nije duplo kolo, malo se tim odmorio, tim je dugo u Bg-u, i jeste da je bila losa forma (gust raspored), u ovaj mec se uslo sa nekom svezinom.
Zvezda kad ima energiju, i svezinu, da odigra dobru odbranu moze da parira maltene uvek Partizanu.
Partizan sa druge strane je atletski mnogo mocnija ekipa, ali sa manjim kosarkaskim iq-om na parketu. Pogotovo situacioni IQ. I jbg, to je tradeoff koji nekad donese, nekad odnese.

Fora je u tome da ova Zvezda tim koji zna da reaguje na desavanja na terenu. Star tim, sa solidnim IQ-om. Tako smo nakrcali 14 pobeda... I tako smo dobili i sad mec, protiv tima koji je fizicki jak, u mecu gde nista ne moz da pogodimo...

Taj tim je igrao bez tri bitna igrača, sa ultra kratkom rotacijom. Videćemo koliko će pomoći taj vaš IQ kad budemo imali Vanju, Frenka i Pokuševskog bar za rotaciju. Dobili ste, uživajte u pobedi, ali je glupo navoditi šta vi niste radili kako treba jer; ja tebi mogu još duplo šta mi nismo, uz ove izostanke. 

• Like 1

4 hours ago, Papanikolesku said:

procena ti je da su ti bolje šanse da ti njima daš koš iz igre nego oni tebi sa bacanja?

Uvijek. Za početak, ne dozvoljavaš protivniku da ti daju trojku i izbjegavaš upravo ono što se sinoć desilo - da primiš koš i da više nemaš vremena za popravni.

Uzgred budi rečeno, vidim da vi koji smatrate da je bolje da se brani poslednji napad polazite od pretpostavke da će protivnik da ubaci bacanja. To nije baš tako sigurno kako mislite, ne u tim okolnostima.

• Like 4

10 minutes ago, Beonegro said:

Uvijek. Za početak, ne dozvoljavaš protivniku da ti daju trojku i izbjegavaš upravo ono što se sinoć desilo - da primiš koš i da više nemaš vremena za popravni.

Uzgred budi rečeno, vidim da vi koji smatrate da je bolje da se brani poslednji napad polazite od pretpostavke da će protivnik da ubaci bacanja. To nije baš tako sigurno kako mislite, ne u tim okolnostima.

Ubacio je oba, a ubacio bi i treće da mu je trebalo. Opet ti ništa ne garantuje da bi kasnije pogodio šut, i ne samo to, pitanje je da li bi uopšte izveli loptu sa strane. Ako ti se to čini neverovatnim, možeš na konto iskustva koje smo imali protiv istog rivala mesec dana ranije da razmotriš. 

I vi koji smatrate da je trebalo praviti faul, možete li navesti jedan primer ove sezone a bogami i prošle, meč u kojem je neki naš igrač klačovao poslednji napad na utakmici. A ja ti nabrojim bar 5, koje smo promašili. 

19 minutes ago, Beonegro said:

I dalje mi je potpuno besmisleno da pri nerešenom rezultatu, u onako fizikalnoj, tenzičnoj, nervoznoj utakmici, kada si odbranio protivniku ihahaj napada u toj četvrtini (poentirali isključivo nakon ofanzivnih skokova/individualnih brainfartova), a sam si mašio ihahaj napada u istoj četvrtini, svesno pošalješ protivnika na najlakši šut posle lay up-a i onda crtaš da pripališ tricu za pobedu ili da prolaziš kroz u toj utakmici odbrambeni zid da izbunariš produžetak... koji si imao pre faula koji si svesno pravio.

Naravno da nije sigurica da će protivnik ubaciti oba bacanja, ali kao što rekoh, umesto dobre odbrane koja nam je inače dobra, kao što je bila i sinoć, gde je samo Yago imao neki open look ihahaj... da pošalješ protivnika na bacanje, baš mi nema smisla. A čini mi se i stručnjacima u EL pošto to nisam video jako jako dugo, pri nerešenom rezultatu na 20ak sekundi do kraja.

• Like 4

5 hours ago, Charles De Ketelaere said:

Ovde se slažem ali šta smo od tog famoznog košarkaškog IQ-a videli sinoć? Vi ste skakali, pritiskali i izmuzli neke poene, ali koliko je to do IQ-a a koliko do fizikalija... sinoć je više ovo drugo, sigurno.

Već sam pomenuo da ste isčačkali i umuljali dosta poena, ponajviše zbog skokova Bolomboya i Petruševa, naših muka u def. skoku i naravno svih naših neobjašnjivih grešaka poput ispadanja lopte Bongi, onaj pas Tajrika, dva lagana +1 faula...

Može istovremeno biti tačno i da je Partizan igrao dobru odbranu i da smo nervozno/naivno pravili neke faulove. Kao što može biti tačno da ste vi odigrali dobru utakmicu uprkos patnjama u napadu i izgubljenim loptama. Mislim da sa tim stvarima možete da živite, dok sa odbranom kao nekoliko kola pred derbi malo teže.

b1 +b2 - bold 2 objasnjava dosta b1
Generalno, IMHO, najveci kvalitet ove Zvezde je taj situacioni bbiq, improvizacija u spacing-u, boxingu i slicnim situacijama. Nisu Bolomboj i Petrusev toliko (ako su upopste) fizikalniji od vasih visokih, ali znaju da budu snalazljivi, A JOS BITNIJE, imaju komplementarnost npr sa Kalinom, Davidovcem, Gedraitisom. Kalinic, a pogotovo Davidovac, ce uvek da procene kako i koliko mogu da tip-uju prstima Bolomboj i Petrusev kod skokova. Davidovac pokupi def skek uz pomoc Petruseva, izmedju 3 vasa veoma fizikalna igraca. Vasi se nekad sudaraju ispod kosa...U napadu Zvezda odlicno improvizuje screen-ove, pogotovo u poslednjim sekundama napada. Blokovi u ledja, odmotovanje iz screen-ova. Jednostavno to ovaj tim Zvezde dobro radi. I defanzivno zna Zvezda da pokida, a da to ne bude na fizikalnost. I mean, Davidovac... a Davidovac je pokidao odbranu mnogo cesto ove godine. Ova Zvezda sigurno nije na fizikalnost napravila ovaj score, niti ga je napravila zato sto neki bekovi trpaju kao blesavi. Produkcija sa 1,2,3 nam je zalosna (eufimizam), pogotovo iz ugla neke individualnosti. 

Bold 3 - Pa dobro, odigrali smo dobru....okej...dovoljnu... utakmicu, ffs, postoji u zivotu spektar u nekakvim gradacijama i sagledavanjima stvari. Ne mozes u EL da odigras ocajnu partiju i da pobedis, a da to nije tipa Alba ili neko tako. Ne mozes da pobedis ekipu koja je slicnog, ili veceg kvaliteta, ako nisi odigrao....decent/okay/dovoljno (sta god). Poenta price je da Zvezda nista tu nije pokidala mnogo. Vise je Partizan bio van svog nivoa, nego sto je Zvezda pokidala.

5 hours ago, Papanikolesku said:

Taj tim je igrao bez tri bitna igrača, sa ultra kratkom rotacijom. Videćemo koliko će pomoći taj vaš IQ kad budemo imali Vanju, Frenka i Pokuševskog bar za rotaciju. Dobili ste, uživajte u pobedi, ali je glupo navoditi šta vi niste radili kako treba jer; ja tebi mogu još duplo šta mi nismo, uz ove izostanke. 

Ne znam ko ti drma kavez, i zasto mislis da sam doso da istrisam patkometriku... Za neke stvari sam vec odgovorio gore, ali da se nadovezem za jos neke stvari.
Radi konteksta, ja uopste ne mislim da je Zvezda nesto bolja od Partizana. Ako je. Znatno razliciti timovi, ali overal kvalitet je jako slican. Stavise, ako pricamo iz ugla sta ce biti na kraju sezone, ja bih rekao da je Partizan bolji, tj da ce biti. I mislim da ce Partizan da ima isti broj pobeda do kraja EL, kao i Zvezda, iako ima tezi raspored. Mozda ce da ima jednu manje. Oba tima vidim na jos 5 pobeda (Zvezda 5 do 6 pobeda, KKP 4 do 6 pobeda). Anyhow, i pre nego ste napravili ovaj dobar niz, sam pricao da cete znacajno da dizete formu do kraja sezone. Em Zelimir, em takav je tim...Ima vise prostora da se dodatno sinhronizuje.

Ne znam sto ti toliko smeta konstatacija da Zvezda ima veci BBIQ. Bro, Davidovac ga ima sam kao 2/3 celog vaseg tima zbirno. To ne znaci da je bolji od vasih igraca. Zvezda samo na jednoj poziciji nema high iq igrace, a to je na poziciji 2. Ako za neku poziciju nije mnogo bitan bbiq, to je na poziciji 2. Ponovo, to ne znaci da je Zvezda bolja od Partizana.

2 hours ago, Charles De Ketelaere said:

Naravno da nije sigurica da će protivnik ubaciti oba bacanja, ali kao što rekoh, umesto dobre odbrane koja nam je inače dobra, kao što je bila i sinoć, gde je samo Yago imao neki open look ihahaj... da pošalješ protivnika na bacanje, baš mi nema smisla. A čini mi se i stručnjacima u EL pošto to nisam video jako jako dugo, pri nerešenom rezultatu na 20ak sekundi do kraja.

Nije sigurica da ce protivnik da pogodi oba bacanja, a postoji i velika sansa da ce i tvoj tim da dobije odmah faul i bacanja. I onda ti das 2 bacanja, a protivnik dao jedno.
Cim jedan tim ima bacanja na kraju meca, lakse se svira faul posle i na drugoj strani, u sledecem napadu. To je jos jedna perspektiva i scenario. Just saying...

Da napomenem, da sam apsolutno suzdrzan glede vase diskusije. Razumem i vas ugao gledanja, ali razumem dosta, i slazem se dosta i sa Beom. Iako bih u ovoj konkretnoj situaciji vrlo verovatno branio.

Edited by BattleBender
  • Like 1

4 hours ago, Marvin said:

Team @Beonegro glede pravljenja faula.

Da nije Sterling napravio glup faul otišli bismo u produžetak da uradimo šta tačno?

Da smo vodili pa i da branimo, ovako i uz jedno dato bacanje gubiš

Ekipa koja ima mnogo wtf momenata tokom celog meča i opet uspe da se drži blizu i na kraju potpuno vrati ima čemu da se nada i u produžetku. 

• Like 1

I dalje ne mogu da shvatim da Tajrik sa onolikom telesinom nema skoro bilo kakav osećaj za skok i zagradjivanje reketa a o Rambu da i ne govorim...?!

Balsa bi bar uhvatio neku loptu...

Zameram i na kasnom uvođenju Dujana a i na prekasnom uvođenju Sterlinga bez obzira na lične. Mnogo bitna utakmica, moralo je da se rizikuje...

• Like 5

Braniti poslednji napad na 71:71 je bila glupost. Morali ste ovo da resavate u 40min vasim poslednjim napadom, makar bilo i +2 za nas posle bacanja. 

Jer i da ste odbranili taj nas napad, usli bi u produzetak bez Tajrika a sa veteranom Dejvisom koji je vec izgulio 30min. Uz to Brown na 4 faula (jer, ne bi imao taj 5.) pa bi morao da se pazi u odbrani jer je osim Washington-a koji je uneo neko osvezenje sve spalo na Karlika koji je takodje odradio 27 teskih minuta gde su ga cuvali mahom visi i jaci igraci. I Bonga na 31 odigranih minuta... 

Mi bi u produzetku bili nesto sveziji a samo sa Kalinicem koji je imao 4 faula. Sve ostale smo sacuvali. Bolomboj i Petrusev su delovali jos uvek sveze iako su imali 27-28min. Pa i CMM sa 30min (mada je on mrcina) nije delovao da ne bi mogao jos 10min.

Tako da mislim da je u datoj situaciji branjenje bio totalni brain fart Obradovica. 

Mada, lako je biti general posle bitke. 

• Like 1

@diskusija praviti faul ili ne

zapao mi za oko pomocni trener, Spanac

on je skocio sa klupe i nesto gestikulirao par sekundi pa se vratio i seo

probao sam da izvucem na gif, da li ovo trazi faul ili komanduje nesto u vezi odbrane

HnVideoEditor_2025_02_02_161448890.gif

Pokojni Miloje nije voleo da pravi takav faul. Dosta utakmica je tako i izgubio na produzetke. Ekipa mu vodi +3 i on ne pravi faul i popije trojku. Zato je i otisao u nba. 😁Tamo se isto uzasavaju na takve faulove. Cak sam i citao da hoce da uvedu neke promene u pravilima. Npr. ako vodis sa 3+ i protivnik je u bonusu i napravis faul van linije za 3p protivnik dobije 3 bacanja. Ili cak i da za bilo kakav prekrsaj sviraju tehnicku i posed za protivnika.