Jump to content

Odbojka - Pariz 2024


Recommended Posts

1200px-Volleyball,_Tokyo_2020.svg.png

 

Odbojka je na olimpijske igre uvrštena 1964. godine. U dosadašnjih 15 izdanja u muškoj konkurenciji po 3 zlata imaju Brazil, SSSR i SAD, dok su po jednom turnir osvajali Rusija, Japan, Holandija, SR Jugoslavija, Poljska i aktuelni šampion Francuska. Što se tiče devojaka, 4 zlata ima SSSR, po 3 Kina i Kuba, po 2 Japan i Brazil, a jedno aktuelne šampionke SAD.

Na ovim olimpijskim igrama će biti promenjen sistem takmičenja. Ekipe će biti podeljene u 3 grupe po 4 ekipe. Prolaze dalje po dve prvoplasirane, kao i dve najbolje trećeplasirane ekipe. Dakle sistem takmičenja kao u košarci, s tim da nema žreba za nokaut fazu, već se pravi lista najboljih 8 ekipa prema učinku u grupi i sledi klasično ukrštanje 1-8, 2-7, itd..

MVP nagrade

1984. Steve Timmons                     Lang Ping 
1988. Karch Kirally                          Cecilia Tait
1992. Marcelo Negrao                    Paula Weishoff
1996. Bas Van de Goor                   Cintha Boersma
2000. Bas Van de Goor                   Barbara Jelić 
2004. Giba                                       Feng Kun
2008. Clayton Stanley                     Paula Pequeno
2012. Murilo Endres                         Kim Yeon - koung
2016. Sergio Santos                        Zhu Ting
2020. Earvin Ngapeth                        Jordan Larson

Muškarci

Poljska se može smatrati prvim favoritom takmičenja. Trenutno imaju najbolju ekipu, čak toliko dobru da bi mogli da naprave još jednu reprezentaciju koja bi kvalitetom mogla da igra na OI, ali ne mogu svi da igraju. Grbić je imao slatke muke koga uopšte da povede na turnir, a tek ko će da mu igra. Često kad ima toliko dobrih igrača oni ne mogu da uhvate pravi ritam, ali Poljaci prave vrhunske rezultate i trenutno su evropski prvaci i svetski viceprvaci sa Nikolom. Međutim imaju veliki problem na olimpijskim igrama. Samo jedna medalja iz 1976. i čak 5 uzastopnih eliminacija u četvrtfinalima na 5 poslednjih turnira. Obzirom koliko Poljaci vole odbojku ovaj podatak je prava sportska tragedija, posebno što su neretko bili favoriti u tim duelima. Sada su u paklenoj grupi sa Italijom i Brazilom, ali ipak je za očekivati da prođu u četvrtfinale i da probaju da preskoče tu prepreku sa Grbićem na klupi. Uz njih bi izdvojio Francusku koja je aktuelni olimpijski šampion i domaćin. U šarenom sastavu su uspeli da osvoje Ligu Nacija i pokažu koliko dobrih igrača imaju. Japan se ustalio kao vrhunska reprezentacija i pokušaće da osvoje prvu medalju posle 1972. godine. Slovenci su godinama u vrhu, ali uvek im nešto malo fali. Izgubili su 3 finala evropskih prvenstava, imaju i jednu bronzu, kao i četvrto mesto na prošlom svetskom prvenstvu. Ovo im je prvi plasman na OI u istoriji i kruna za ovu generaciju. Naša reprezentacija je realno granična treća ekipa u svojoj grupi. Protiv Francuske sumnjam da ćemo moći nešto, ali neki dobar rezultat protiv Slovenije nije nemoguć, iako bi bio iznenađenje. Pobeda nad Kanadom je obavezna ukoliko želimo dalje. Imali smo neke odlične partije na poslednjem turniru Lige Nacija, rasla je forma iz nedelje u nedelju, pa je to nešto na čemu može da se bazira optimizam. Plasman u narednu fazu bi bio iznenađenje, ali i sam plasman je uspeh jer nam je ekipa dosta stara i u padu. Kapiten Podraščanin će se oprostiti nakon ovih igara.
 


Grupa A

 

fr.png rs.pngca.pngsi.png

Grupa B

br.pngit.png1f1ea-1f1ec.svgpl.png

Grupa C

jp.pngde.pngus.pngar.png

Žene

Teško je reći ko je prvi favorit. Dosta izjednačenih ekipa koje mogu da napadnu zlato. SAD je branilac titule, a Jordan Larson, MVP turnira u Tokiju, će ipak igrati posle odluke da se penzioniše iz nacionalnog tima. Amerikanke su u Tokiju bile izuzetno ubedljive, nisu izgubile set u 3 meča nokaut faze. Kina je u padu i nije ono što je nekada bila, dok je Francuska izborila plasman iskljucivo zato što je domaćin i za razliku od muške ekipe nema čemu preterano da se nada. Brazil i Japan bi trebalo da izađu iz grupe B, ali je tu i Poljska koja je sve bolja, pa možda pomrse račune nekome. Kenija je apsolutni autsajder u grupi i verovatno neće uzeti ni set. U grupi C su Italija i Turska glavni favoriti da prođu dalje, ali i da ozbiljno napadnu neku medalju. Turska je aktuelni evropski šampion. Što se tiče naših devojaka, malo se lošije kotiraju nego u Tokiju. Glavni problem je pozicija primaca, na kojoj i nema prve opcije, vec se menjaju igracice zavisno i raspolozenja i forme. Mnogo toga će, kao i uvek, zavisiti od Tijane Bošković i njene igre će biti tas na vagi. Obzirom na sistem takmičenja svaki poen i set je važan, tako da bi valjalo da protiv Francuske brzo uđu u dobar ritam i dobiju to bez većih problema. Kina je itekako pobediva, a SAD malo teže, ali sve je otvoreno. Glavno je plasirati se u četvrtfinale i probati to da se uradi sa što bolje pozicije. Naša reprezentacija ima puno iskustva i uspeha. Uostalom one su aktuelne svetske šampionke, evropske vicešampionke i bronzane iz Tokija. Gvideti je odlučio da žrtvuje Ligu Nacija ove godine i odmorio glavne adute. To nam je donelo nešto težu grupu, pa ćemo videti da li je to bila dobra odluka.


Grupna faza se igra od 28. jula do 4. avgusta. Nokaut faza se igra od 6. avgusta, dok je finale 11. avgusta.

Grupa A
cn.pngus.pngrs.pngfr.png

Grupa B

jp.pngbr.pngpl.pngke.png

Grupa C

it.pngtr.pngnl.pngdo.png

Edited by Del Piero
  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Meni je ovaj sistem uzasan. Poenta grupne faze je da pozicija u grupi ima tezinu, a ne da se pravi nekakva opsta tabela timova koji nisu medjusobno igrali da neko ko je bio treci u svojoj grupi moze teorijski da bude ispred nekog ko je bio drugi u svojoj ili ne daj boze da neko ko bude prvi u grupi ne bude u top 3 na toj tabeli. Generalno sistem u kome dalje ide i nekoliko najboljih trecih iz grupe od 4 je uzas. Vreme je da se prosiri turnir na 16 reprezentacija, 4 grupe po 4, dva idu dva otpadaju i da to bude ono pravo.

 

Ja atletiku slabije pratim otkako su u sprinterskim disciplinama uveli 3 polufinala i gde treceplasirani nema zagarantovano mesto na osnovu plasmana, a sam plasman u polufinale je devalviran jer ih je tamo 24 umesto 16, a sad se i timski sportovi guraju u te neke kombinovane seme umesto da je sve jasno na prvu.

Link to comment
Share on other sites

Nisam ni ja fan ovoga sistema, ali za razliku od prethodnog eliminiše mogućnost za kalkulacije i biranje protivnika u četvrtfinalu, što automatski znači par medalja manje za Špance u timskim sportovima :classic_tongue:

 

Rezultat odbojkašica je jedini koji može da se meri sa rezultatom košarkaša po kriterijumu "koliko je meni lično stalo". Olimpijsko zlato je jedina medalja koja im nedostaje i mnogo bih voleo takav rasplet, ali biće strašno teško. Opet dolazimo do onoga "svaka medalja je uspeh".

Link to comment
Share on other sites

Ako mislis na ovaj prvi mec Japanci su bili solidni favoriti, ali eto, prvi mec i prvo iznenadjenje. Imali su Japanci 3 mec lopte u cetvrtom setu + bi imali jos dve da se dva puta nisu upecali kad su vec maltene uzeli poen. 

Link to comment
Share on other sites

Grupa nam je smak sveta.

Slovenci su bolji od nas unazad par godina.

Sa njima isto potpisujem 2 seta i poraz unapred.

 

Kanada je naša šansa za prolaz, mada i oni su bar 53/47 bolji.

Link to comment
Share on other sites

Dugo ih nisam gledao vrlo solidno, iako nisu verovali u pobedu, dobili su prvi set vrlo sigurno a dosli i do petog seta. Pretenciozno za pobedu na startu protiv domacina, ali daje sanse u nastavku takmicenja, ipak ne verujem da je Slovenija toliko napredovala da smo u egalu i da pritom jos neko iskustvo vuce ovaj tim koje moze da donese prvu pobedu. Srecno!

Link to comment
Share on other sites

Kurtagic i Aleksic su klasa za Rasicku ma kako inteligentna i simpaticna bila. Ova klinka me podseca na one ruske tornjeve sa pocetka veka.

 

Evo dok pisem ovo dva puta jedan na jedan, koja Rasicka, da se ne zajebavamo.

 

Ona je za 2-3 godine najbolji bloker na svetu lagano.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...