Jump to content

KK Crvena zvezda 2023/24 - Zadovoljština


ćušpajz

Recommended Posts

5 minutes ago, Guru said:

Pritom, u svim iole jačim nacionalnim ligama je dozvoljeno 6 stranaca, sem u Turskoj i Izraelu gde je ograničenje na 5, nama bi bilo pametnije da se (zajedno sa Partizanom) zalažemo da se i u našoj ligi/Kupu taj broj poveća, nego što koristimo to pravilo da opravdamo gomilanje domaćih mediokriteta.

Koliko bi tek to bilo bahato od strane vecitih s obzirom da im je glavni izvor finansiranja drzava. Da su ovi sa vlasti koliko toliko normalni i da zele dobro nasoj kosarci napravili bi plan kojeg bi se klubovi morali pridrzavati u slucaju da uzimaju veliki novac od drzave, a koji bi podrazumevao promociju domacih igraca. Ako vec znate da uzimate 10-15-20 miliona evra onda bar napravite nekog igraca.  

  • Like 1
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

Meni KLS ne znači ništa, što bi Pikac rekao "ni da me takne". Dozvoljavam drugima da uživaju u pobeđivanju Mege ili FMP-a. Ja kad razbijemo ta dva tima bukvalno imam ispred sebe sliku lika od 2 metra kako udara bananu detetu od 120cm i onda fleksuje. Ti klubovi nisu nama merilo.

 

Kup Radivoja Koraća ima neku težinu, ali to ide do težine bilo kog drugog kup takmičenja. Dakle važna, sporedna titula.

 

ABA je najvažnije takmičenje, meni.

 

Evroliga mi je važna u smislu da budemo legitimni kandidat za top 8 na duže staze. Mi to nismo nikad realno ni bili sem one jedne do dve sezone. Ona jedna sa Kvinsijem gde smo zaista izgledali fenomenalno i ono kad smo nesrećno ispali na deveto mesto. Sve ostalo mi je manje više blamaža.

 

Primećujem da se odmah udara paralela sa Partizanom i njihovom situacijom. Mene iskreno zabole za njih. Pojavim se na njihovoj temi da im čestitam jer ima puno koreknih likova koji navijaju za njih i drago mi je kada su oni srećni, onako ljudski drago. Ali to što oni rade meni ne predstavlja reper.

 

Mi smo na stranputitci kao klub. Busamo se u grudi nekakvim velikim planovima i strategijom. A rezultata nigde, barem ne po ovoj skali koju sam pomenuo, da ne koristim često taj termin "iskorak" koji je ovde popularan. Nema iskoraka. Ima samo novog i novog gliba, svađe, podmetanja, mržnje.

 

Što se broja stranaca tiče. Evo sami pogledajte koliki je broj klubova u Evroligi kojima domaći igraju ključnu ulogu, i koliko je tih domaćih. Par njih u vrh glave. Ostali ili mašu peškirom ili imaju minorne uloge.

 

Ne treba nikad ograničavati broj stranaca, jer je po mom mišljenju uvek bolje da 2 prava talenta igraju sa 10 tutora nego li da forsiramo nacionalnu priču.

 

 

Link to comment
Share on other sites

12 minutes ago, Guru said:

Još jednom: drugi Evroligaši uporedo sa EL igraju domaća takmičenja u kojima postoje ograničenja broja stranaca, mi uporedo sa EL igramo ABA u kojoj to ograničenje ne postoji. To su nam dva ubedljivo najvažnija takmičenja koja igramo od kraja septembra/početka oktobra do kraja maja/početka juna, imamo u njima garantovanih 60 utakmica regularne sezone + za nas izvestan plejof ABA. Kup su 3 utakmice u februaru, a naša liga je isto svedena na polufinalnu i finalnu seriju na samom kraju sezone.

 

Pritom, u svim iole jačim nacionalnim ligama je dozvoljeno 6 stranaca, sem u Turskoj i Izraelu gde je ograničenje na 5, nama bi bilo pametnije da se (zajedno sa Partizanom) zalažemo da se i u našoj ligi/Kupu taj broj poveća, nego što koristimo to pravilo da opravdamo gomilanje domaćih mediokriteta.

 

Sad možda malo idemo u off, ali zar nisu Španci tu dosta fleksibilniji? Tipa, da imaju ono pravilo o 4 "cuposa", odnosno igrača koji su ili Španci ili imaju neku vezu sa španskom košarkom iz mlađih kategorija ili B timova. A da se ograničenje odnosi na "ne-evropske igrače", gde Ameri masovno uzimaju evropske ili afričke (koji su isto dozvoljeni) pasoše, pa onda Baskonija bez problema igra ACB sa faktički jednim Špancem samo. Pitam i iz radoznalosti, možda si ti bolje skapirao ta njihova pravila.

 

U svakom slučaju, kakva god da su ograničenja, svakako ne smatram da im ti domaći igrači prave problem u sklapanju celokupnog rostera, i da uspeh istoga zavisi od mnogo drugih bitnijih faktora. 

Link to comment
Share on other sites

Nemam ja problem da imamo 5 domacih + 5 stranaca + 5 mladih, ako ce tih 5 domacih biti oni koji zaista imaju kvalitet najmanje za drugog igraca na poziciji a ne treceg. A ovih 5 mladih zaista neki potencijal igraci do 21 godine a da nije bitan pasos. 

 

Znaci od domacih sta imamo da moze: 

 

Micic, Topic, Teodosic, S.Jovic

Guduric, Nedovic, Avramovic

Dobric, Marinkovic

Kalinic, Petrusev, Pokusevski

Milutinov, N.Jovic

 

Dakle, oprastao bih i "ruznu proslost" ako treba... i mastao o ovim NBA "otpacima/prospektima" 🙂 jer realno, jedino oni bi doneli neki kvalitet, neko za lidera neko za drugu opciju. 

 

S obzirom da iznad nema ni 5 onih koji su iole realni (Teodosic, Nedovic, Dobric, Kalinic i Petrusev mozda), moraju se dovoditi stranci. Prosto i jednostavno. Ne treba ti 50 godina u kosarci za to. 

 

 

  • Like 3
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Chaos Is Me said:

Nije samo Partizan, evo i PAO gura sezonu maltene sa 6 igrača, od domaćih samo Sloukas ima važnu ulogu ali on je klasan igrač svakako. Nije problem da domaći krpe, problem je ako imaju velike uloge koje ne mogu da iznesu a mi često sklapamo rostere upravo tako da neko slučajno ne uzme minute Mitroviću, Dedi ili Laziću npr.

 

Pardon, i Mitoglu kida za PAO.

 

Ali su im tih 6 ekstra klase realno. Slukas, Nan, Grent, Grigonis, Mitoglu, Lesor. A 7. i 8. igraci im igraci poput Vildoze i Papapetrua, dobro on je bio povredjen veci deo sezone. Nisu ni Huanco ni Kostas bas igraci za bacanje. Nama Vildoza bio glavni igrac veci deo prosle sezone, ima nesto i do budzeta. Pao dok je imao budzet slican kao Zvezdin sve do prosle sezone imali su i rezultate kao i Zvezda godinama.

 

Nece biti to realan scenario za nas naredne sezone. 

 

Svakako sam fan tog scenaria sa 6-7 sto kvalitetnijih igraca, to je rizik veliki jer ako ti se povredi i jedan na malo duze u ogromnom si problemu a kamoli dvojica. Pitanje je koji bi Pao bio na tabeli da se Slukas povredjivao ko Vildoza ili Mitoglu/Lesor kao sto je Papapetru.

 

Partizan je uspeo to sa Exumom, Panterom, Nanelijem, Papetruom, Ledejom i Lesorom. Osovina od 6 igraca. S tim da su i Exum i Lesor bili veliki rizik i odigrali iznad svih ocekivanja i nisu bili dovedeni za neke 1.5m plate kao sto je to uradio Pao. Dobar primer je i Uniks (koji nije zavrsio sezoni zbog rata ali je bio na deobi 8. mesta do Februara meseca) sa Lorenco Braunom, Kenanom, Hezonjom, Dzon Braunom i Dzekirijem. Taj neki primer bi trebalo slediti pa kud puklo. Izmene su im bile dosta lose ali su gurali po 30ak minuta po mecu, nisu imali vecih povreda i bilo je dobro dokle su igrali. Bolje da proba tako da se rizikuje nego ovako kao mi, mozda zato i nismo imali srece sa povredama, prevashodno sa igracima koji nisu bili injury prone.

 

Bez 13 miliona na plate nemamo o cemu da pricamo a nije ni to garant. Dakle treba nam osovina od 7 manje ili vise kvalitetnih igraca u vidu pojacanja two way startnog pleja, two way startne dvojke, two way startne trojke, two way startne startne cetvorke+Bolomboj, Teo i Nedovic. To bi bila neka osovina i taj neki koncept. Da li imamo toliko para, videcemo. Za sada nismo ni blizu nikada imali a trebalo bi da imamo jer na ovaj budzet iz ove sezone dolazi veliko obestecenje od Topica i vise love od Drceliceve firme a ako sastavimo respektabilan tim, popunjen na svim pozicijama, bice tu i vise sezonskih itd.

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Problem je što smo mi više grešili sa strancima koji su projektovani za nosioce.

To što nema dovoljno kvalitetnih domaćih igrača, isto važi i za strance koji bi došli u Zvezdu.

Kako god se okreneš dupe je pozadi.

  • Like 8
Link to comment
Share on other sites

Postoji i taj aspekt razumevanja i snalazenja u okviru domacih takmicenja, kao i same kulture ponasanja u klubovima u Srbiji, sa cime pojedini stranci cesto imaju problema pri dolasku, bez obzira na renome i kvalitet sa kojim dolaze.

Zeljko evo vec trecu godinu kuburi sa tim da mu se ekipa ne snalazi u pojedinim momentima tokom sezone, da ne ume da prepozna momenat kada treba da se zapne u ABA ligi, koju nosioci redovno otaljavaju, sto ipak nije slucaj kod nas.

To mu je u 2 od 3 sezone odnelo prednost domaceg terena, a bio je vrlo blizu i da bude 3 od 3.

Da ne govorim o kupu koji po pravilu igraju na manje obrtaja od nas.

 

Takodje, kosarkaski maniri njegove ekipe su 0, sto nije bio slucaj u Feneru i Panatinaikosu, a sto polazi pre svega od kapitena koji nije domaci igrac, ne ume da se postavi dovoljno autoritativno, niti pak ume da utice pozitivno na ekipu u momentima krize, a deluje da o tome i ne razmislja niti smatra bitnim.

Zapravo, jedino kako Panter ume da povuce svoju ekipu jeste poenterski,van toga je svojim gestovima cesto umeo da sroza samopouzdanje svoje ekipe ili joj pak potpuno unisti momentum.

Pa covek je svojim nekosarkaskim potezom probudio protivnika i pogurao ih ka F4.

To se donekle moze ocekivati od najboljeg igraca ekipe ali je jednostavno nedopustivo za kapitena i prvog coveka trenera i svlacionice.

 

Mnogo su manje sanse da se takve stvari dogode kada ti svlacionicu vode Velickovic, Macvan, Teodosic, Kalinic, pa cak i Lazic ili Pera Bozic.

Ti ljudi drugacije osecaju klub u kojim igraju, secaju se kapitena pre njijh i uglavnom su u vecoj meri spremni da se podrede ekipi.

Nije to nikakav hejt prema strancima, oni su neophodni za bilo kakav uspeh van sopstvenog sela, ali ovde govorimo o sociologiji.

Zna to i Zeljko i nije cudo sto je odmah pri dolasku zapeo da dovede neke vrhunske domace igrace, poput Kalinica, Bjelice, Lucica itd.

Njegova nesreca je sto nije uspeo da nadje domaceg igraca koji ce kvalitetom moci u prvu petorku sa strancima koje je doveo, a nije zeleo da pravi kompromise sa Gagijem MIlosavljevicem, Zagorcem i slicno.

Ta njegova odluka donela mnogo dobrog ali i loseg njegovim timovima.

 

Ne kazem da je ovo najbitniji faktor prilikom sastavljanja rostera, niti da roster treba sastavljati jedino po tome da svi budu dobri medjusobno.

Jednostavno, struktura i hijerarhija unutar ekipe je jedan od presudnih elemenata koji tim dele od toga da je dobar, do toga da postane vrhunski i sampionski.

Jasno definisanu hijerahiju lakse je postici domacim igracima, ili bar liderom koji ce biti domaci.

 

Eto, to je moj mali doprinos ovoj raspravi koja se provlaci ovde vec par dana, cisto sam hteo da ponudim jos jedan aspekt i ugao gledanja koji nije zanemarljiv.

 

  • Like 11
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

5 mladih je nemoguca misija i ne treba se obazirati na tu pricu, sad sam vratio snimak niti je receno da ce tako biti nego da je to kao neki okvir zelje na papiru. Bukvalno nebitna prica.

 

Od mladjih da kazem u25 cemo imati Jaga, Ilica i mozda se dovede jos jedan i to je to. Sva trojica (ako ih bude uopste trojica) ce biti 3. opcije na svojim pozicijama. Topic verovatno ide. 

Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, Kankkunen said:

isto važi i za strance koji bi došli u Zvezdu.

 

Ovo može biti istina.

 

Ali opet, mnogo je veća verovatnoća naći dobrog igrača u celom svetu kao tržištu nego li u malenoj Srbiji, tako da je potpuno suludo unapred sebe ograničavati time.

Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, Juan Pablo Montoya said:

 

Ovo može biti istina.

 

Ali opet, mnogo je veća verovatnoća naći dobrog igrača u celom svetu kao tržištu nego li u malenoj Srbiji, tako da je potpuno suludo unapred sebe ograničavati time.

Mislim na proverene igrače koji bi vukli čitavu sezonu.

Nije tajna da smo ozbiljno zainteresovani za Evansa, al džaba kad su nam šanse nikakve.

Link to comment
Share on other sites

7 minutes ago, Čočo said:

Kako lepa razmišljanja na forumu i onda shvatiš da će ti Čović i Dozet sastavljati roster pa se vratiš u realnost.

 

Čović 55 godina u košarci

 

Dozet 5+ godina stalkova žena po društvenim mrežama.

 

6 minutes ago, Kankkunen said:

Mislim na proverene igrače koji bi vukli čitavu sezonu.

Nije tajna da smo ozbiljno zainteresovani za Evansa, al džaba kad su nam šanse nikakve.

 

Naravno, shvatio sam te.

Link to comment
Share on other sites

Just now, Juan Pablo Montoya said:

 

Čović 55 godina u košarci

 

Dozet 5+ godina stalkova žena po društvenim mrežama.

 

 

Naravno, shvatio sam te.

200w.gif?cid=6c09b952g0smena64ft70hid367

:classic_biggrin:

Just now, СтелаРоса said:

Uff jedva cekam prelazni rok, niste ni svesni koliko imena i rostera imam da predlozim

f5d22427e597b21ae9b5c76e47b570c7.gif

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

31 minutes ago, СтелаРоса said:

Uff jedva cekam prelazni rok, niste ni svesni koliko imena i rostera imam da predlozim

Šalji Dozetu ... :classic_smile:

Kad budemo u nekom prelaznom roku promenili dva igrača, onda smo na pravom putu.

  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

@Nenadd To o čemu pišeš ima mnogo više veze sa karakterom igrača nego sa njegovom nacionalnošću: ako neki Nedović ima lelemudaške tendencije džaba što je on domaći igrač i čak i Zvezdino dete - taj će hvatati krivine kada god mu se za to ukaže prilika, dok će neki Bolomboj riljati na svakoj utakmici bez obzira na to što je Amerikanac koji prvi put igra u Zvezdi/Srbiji. Partizan u ABA vrlo retko gledam, al' mi je teško da poverujem da recimo LeDej i Ponitka ne igraju te utakmice maksimalno ozbiljno, dok bih za Kabokla i te kako mogao da poverujem... a eto njegov saigrač iz reprezentacije kod nas kida na svakoj utakmici (u skladu sa svojim limitima). Kao što smo mi prošle sezone imali dva Argentinca potpuno različitog karaktera i odnosa prema igri.

 

Da ne pričam o neprofesionalnom odnosu prema obavezama, bušenju trenera, svađama pa čak i tučama unutar ekipe - imali smo takve situacije u kojima su akteri bili upravo domaći igrači, pa i neki koji važe za velike Zvezdaše... 

  • Like 11
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Kooineeperk said:

Nemam ja problem da imamo 5 domacih + 5 stranaca + 5 mladih, ako ce tih 5 domacih biti oni koji zaista imaju kvalitet najmanje za drugog igraca na poziciji a ne treceg. A ovih 5 mladih zaista neki potencijal igraci do 21 godine a da nije bitan pasos. 

 

Znaci od domacih sta imamo da moze: 

 

Micic, Topic, Teodosic, S.Jovic

Guduric, Nedovic, Avramovic

Dobric, Marinkovic

Kalinic, Petrusev, Pokusevski

Milutinov, N.Jovic

 

Dakle, oprastao bih i "ruznu proslost" ako treba... i mastao o ovim NBA "otpacima/prospektima" 🙂 jer realno, jedino oni bi doneli neki kvalitet, neko za lidera neko za drugu opciju. 

 

S obzirom da iznad nema ni 5 onih koji su iole realni (Teodosic, Nedovic, Dobric, Kalinic i Petrusev mozda), moraju se dovoditi stranci. Prosto i jednostavno. Ne treba ti 50 godina u kosarci za to. 

 

 

 

Da dopunim.

 

Kao iskljucivo TRECA opcija mogli bi:

Plavsic (ima 25 godina), Miljenovic (22 godine), Davidovac, Mitrovic, Lazic, Ilic.

I to pod uslovom da tu poziciju bas dobro imamo pokrivenu, sa igracima koji bas oba injury prone... 

 

Od domacih talenata, takodje iskljucivo kao TRECA opcija moze Saranovic (F, U21, FMP), Djurisic (SG, vec ima 21 godinu ali da ga racunamo u U21, Mega), jedan od njih kao zamena za Lazarevica... Zatim jedan pravi talenat kao sto je Mitar Bosnjakovic (SF, Real Madrid, 24.10.2006.), a potom i Andrej Kostic (SG, KKCZ U19, 02.11.2006.), Andrej Lucic (G, KKCZ U19, 06.01.2007.) i Stefan Marjanovic (C, 04.09.2007.), a moze i Bogoljub Markovic (PF, Mega, 12.07.2005.)... Imamo jos uvek nekih talenata i u FMPu, koji mogu da budu 15. i 16. igrac. 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Nenadd said:

Mnogo su manje sanse da se takve stvari dogode kada ti svlacionicu vode Velickovic, Macvan, Teodosic, Kalinic, pa cak i Lazic ili Pera Bozic.

 

Ja sam sigurna da Teodosić, Kalinić, Veličković i Pera Božić, inače poznati kao smireni karakteri, sigurno ne bi reagovali na prozivku Ljulja. Daj bre.

 

Ta Željkova odluka da postavi Puntera za kapitena, mada svima prilično iznenadjujuća, na kraju se pokazala dobrom. Inače ne bi imali rezultate kakve su imali. 

 

1 hour ago, Nenadd said:

Jasno definisanu hijerahiju lakse je postici domacim igracima, ili bar liderom koji ce biti domaci.

 

 

Glupost, ako je košarkaš profesionalan, radiće u skladu sa postavljenom hijerarhijom bez obzira na to koje državljanstvo ima. Ovo rezonovanje smo valjda ostavili u 2014. godini recimo...

  • Like 1
  • Tuzno 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...