Jump to content

Kosarkaska reprezentacija Srbije


Recommended Posts

gde su široka ramena, tu su mooda malena, kako medju igračima, tako i medju nekim forumašima. Bilo je mučno i bolno gledati, sada će biti mučno i bolno čitati . 

 

 

 

 

Igračima nemam šta da zamerim, dali su svoj maksimum hahahahahahaha 

 

Pešiću i Daniloviću želim prijatne penzionerske dane...

 

i tako jbg, dajte mi neki ban od mesec dana pliz... može i trajniaaaaaaaaaaaa

Link to comment
Share on other sites

I dalje imam fleševe na to da Spisu ostaje tri puta uzastopce sam na liniji za tri. Kakve su to rotacije? Ne šutiraju svi trojke, valjda se zna sa koga se pomaže.

36 minutes ago, uini said:

kada izuzmemo neuvođenje jokića kao očiglednu grešku

Cela priča staje u to. Ako oni igraju jedino kako mogu da dobiju onda i ti odgovoriš tako da igraš kako je jedino moguće da dobiješ. Ako ti je ekipa pala pa se boji pri svakom šutu, uz pogubljenost u odbrani i poznate probleme u organizaciji smislenog napada onda im ubrizgaš malo samopouzdanja. Kao onomad na SP kad se zapalio Batum. Vratiš istom merom ako ništa drugo ne ide. Mogao sam da živim sa naružnijom igrom i Jokićem na slobodnjacima ako bismo imali rezultat.

 

E, da, zaboravljanje Vanje i povreda Nedovića su takođe odmogli napadu, a mislim i odbrani.

 

36 minutes ago, uini said:

mada me jokarina defanziva iskreno fascinira, mnogo je bolje u nba izgledao na većem terenu i protiv boljih igrača, što je nonsens

I dalje mislim da grešiš. Isto je ovako samo što povremeno doleti Gordon odnekud kao pomoć.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

26 minutes ago, MilošVB said:

@uini

 

Ko ti se od igraca u Italiji najvise dojmio?

 

Jeste da su vise kolektiv, ali ovako individualno u nekih 12 po svom ukusu da li bi imao nekoga?

 

mislim da nije naročita jeres reći da je meli dobio u direktnom duelu jokića; što kaže propolis, drejmondovska partija, samo sa opasnim šutem u prvom poluvremenu a i ispod koša ga je radio (ne samo meli ali zadržimo se na njemu zarad diskusije).

 

u odbrani je uz pomoć kolega napravio ključni posao, do trenutka kada jokić ne može da primi loptu kako treba (a ne kapiram zašto nemamo opciju da jokić prima loptu na kapici, kao što radi puno puta u denveru. nije ista dimenzija terena i pravila ne idu na ruku, opet, ono primanje lopte sa strane, na daaleekom niskom postu očigledno nije radilo od prvog minuta, kada smo za promenu i ubacili te neke prve trice).

 

daklem, meli za mene apsolutni šampion duela.

 

4 minutes ago, Barkley#34 said:

.

Cela priča staje u to. Ako oni igraju jedino kako mogu da dobiju onda i ti odgovoriš tako da igraš kako je jedino moguće da dobiješ. Ako ti je ekipa pala pa se boji pri svakom šutu, uz pogubljenost u odbrani i poznate probleme u organizaciji smislenog napada onda im ubrizgaš malo samopouzdanja. Kao onomad na SP kad se zapalio Batum. Vratiš istom merom ako ništa drugo ne ide. Mogao sam da živim sa naružnijom igrom i Jokićem na slobodnjacima ako bismo imali rezultat.

 

E, da, zaboravljanje Vanje i povreda Nedovića su takođe odmogli napadu, a mislim i odbrani.

 

I dalje mislim da grešiš. Isto je ovako samo što povremeno doleti Gordon odnekud kao pomoć.

 

pa ne staje cela priča u to. 

za mene je to lenjo i pojednostavljeno gledanje ove relativno kompleksne igre. 

 

recimo da je to očigledan razlog ali isto tako smatram da ni igranje jokića 36mins ne bi garantovalo pobedu. 

ja sam taj karijev potez doživeo kao pokušaj da se italijani zaustave odbranom, što je i uspelo ali smo istovremeno bukvalno prodavali lopte, šutirali na isteku napada iz neizglednih pozicija, pa je vratio micića (čime je i ideja o dobijanju datog segmenta tekme već otišla od osnovne ideje, jer je vasa jako loš pozadi).

 

ono što ne kapiram je to da se ne pokuša sa korekcijom mesta na kojem jokić prima loptu: zar nije to jedna od stvari koje je trebalo vežbati i probati do iznemoglosti tokom priprema? prvo očekivanje je da će ga protivnik udvojiti, oterati od koša, da bi morao da asistira i to ne komotno. šta se dešava ako jokić ne može da primi loptu na niskom postu i to prilično sa strane (ne baš idealno, zar ne?)

 

sa jokićem imaš mogućnost napadački da vežbaš i plan a i plan b i plan c. ako treba da prenese loptu ili je primi na pola kao bek, i to je bolje nego ovo mrcvarenje za koje se vidi iz aviona da je ono što italijani žele - mrcvare ga, prebiju, isključe iz igre toliko da moramo da se snalazimo bez njega.

 

tek kada je sve otišlo u kurac, jokić i vasa igraju onaj visoki pik oko linije za 3pts. i gle čuda, jokić daje koševe i ide na liniju slobodnjaka bez tuče, jer ga je teško udvojiti gore. 

 

to je za mene najveća greška karija, očekujem to od ruki trenera a ne takvog prekaljenog lika.

 

---

što se jokićeve odbrane tiče na celom prvenstvu, nije sad da će neko gledati ponovo tekme unazzad ali = bila je skandalozna. 

mislio sam da mu je duel sa markkannenom dobra priprema upravo za melija ali ništa. a na stranu izvlačenje na tricu, dobijali su ga neki meni nepoznati rezevrni centri u igri pod košem 1na1. te su u nba ne dešava.

  • Like 7
Link to comment
Share on other sites

28 minutes ago, stefan81888 said:

Možemo (opravdano) spominjati pristup, želju i zalaganje naših igrača ali kad dozvoliš silne otvorene trojke, problem verovatno bude na konceptualnom nivou i tome koja ti je defanzivna filozofija. Ne mogu krvava kolena da te spasu ako nemaš game plan da odbraniš šut za 3, mi smo u godini 2022 dozvolili 16 trojki na 42% šuta. 

Ne treba ti nikakva priprema da braniš 5 out, treba ti volja i ono što sam pomenuo sinoć kao jedan od naših problema, atletika. Ako imaš te preduslove, ništa ti više ne treba od 5 igrača koji se međusobno dogovore ko čuva koga

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

...u trenucima kada nas stižu i prelaze u vodjstvo, mi imamo da damo 3 faula. Živeli smo ispadanje u odbrani, sa 1 ili 2 faula, i u drugoj i u trećoj četvrtini, ulazili u bonus na minut do kraja u eliminacionoj utakmici. Meli se usrao u Jokića, ne samo Jokićevom krivicom i u odbrani i u napadu. Tri četvrtine ne možemo da spustimo loptu pod koš, niti umemo da iskoristimo činjenicu da to otvara neke druge mogućnosti osim ispucavanja trojki, koje nam ne idu od ruke(tako je oduvek sa bezmudima, u važnim utakmicama). Meli odvukao centre na 7m od koša, bekovi po 2,3 ofanzivna u istom napadu... i još mnogo toga, što se zadnjih 40 godina rešavalo lako, i kao takvo postalo svetski brend poznat kao Jugoslovenska/Srpska/štagod škola košarke. Brend propo. Za rebrendiranje smo zaposlili i platili čoveka od 73 godine, koji je odgovoran za sve predhodno napisano i nenapisano . Ne može bolje. Za bolje, u 22. veku, treba ipak malo ozbiljnosti.

Link to comment
Share on other sites

Sa Pešićem sam proživeo fascinantan rollercoaster - kada je imenovan za trenera, smejao sam se jedno 7 dana bez prestanka. Bio sam valjda u šoku što nema više Kokoškova (koji je po meni vrhunski moderni trener) i sprdao sam se beskonačno na račun godina selektora, da li će popamtiti imena igrača, da li će potražiti na klupi Kukoča ili Gurovića.

 

Onda su došli prozori, kvalifikacije i čudni porazi i kao, okej, to su prozorske ekipe, nisu se nikad videli. Posle toga je došao Jokić i nemam pojma, pokušavam sebi da objasnim ovo što se desilo... Da li sam bio zaslepljen najboljim ofanzivnim košarkašem na svetu? Da li su protivnici bili slabi? Izgledalo je sjajno u svakom slučaju, i Pešić je delovao kao neko ko zna šta se radi. Napadale su se, ispostaviće se, slabačke odbrane centrom, nakon toga su se otvarali šutevi spolja koje su igrači uglavnom pogađali... 

 

Ovo sinoć je bio skandalozni miks nekih slabosti koje su zjapile i tokom grupnih mečeva, očajno pripremljene ekipe u taktičkom smislu, očajno pripremljene psihološki i užasno vođene ekipe tokom meča.

Slabosti koje su se videle i ranije - pa pre svega dopuštanje trojki, više nego druge ekipe koje pretenduju na plasman. Jednostavno 2022ge je šut za tri prva opcija svake ekipe, idealan napad se završava trojkom, a Srbija je dopuštala gomilu trojki i iz uglova, o čemu smaram od Holandije. trener očigledno nije znao ni da Milutinov nije spreman za utakmicu (iz ovih ili onih razloga), nije znao da Gudurić nije spreman za utakmicu. Da se razumemo, nije problem što su oni loše odigrali i promašivali, nego što je očigledno da nije uopšte trebalo da ulaze jer su bili preplašeni na smrt čim su ušli. 

Odbrana je bila skandalozna, pa pusti loptu dole majkumu, neka te pobede pod košem, neka daju jebene dvojke, neka daju i bacanja, ali nemoj da ti italijanski sasu salin saspe 18 poena. Neshvatljivo. Da li je iko ikada uradio neki skauting? Čuvanje Jokića na klupi - za šta, za finale? Vanja koji je valjda jedini uz Jokića ušao u meč agresivno, ostavljen da trune na klupi? Ne znam, baš sam pre svega iznenađen i na kraju ne mogu da ocenim ceo Pešićev mandat drugačije nego kao (još) jedan potpuni fijasko i debakl srpskog basketa. Na kraju, samo eliminacione utakmice se računaju.

  • Like 12
Link to comment
Share on other sites

Ironija je to što se Teo doživljava kao neki liability u odbrani, a mi sa njim imamo 4 finala (2009, 2010*, 2014, 2016), jedno polufinale (2015) i jedno 1/4 finale (2011). Na ta dva turnira na kojima nismo stigli do finala, primili smo u porazima 67 i 77 poena - daleko od toga da nas je neko zatrpao. Sad, naravno da ne smatram da je Teo dobar defanzivac, naprotiv - ali mi vrhunski rezultati odozgo jesu indikator da je ekipa imala balans. Da su uloge bile posložene, da se igrala prihvatljiva timska odbrana, da se znalo ko je gazda, da se znalo ko je protivnik, šta može i kako ga napasti. Mi sad već godinama ne možemo da dobijemo iole jače protivnike i dovoljno je da imaju brze plejeve, da znaju da postave pik i već jurcaju ka 100 poena protiv nas. Taktički smo potpuno nadigrani, poptuno nepripremljeni za protivnika. Hajde što stručni štab očigledno nije ništa spremio za slučaj da nas stane napad, a Italijane krene šut, već što igrači kao skupina blage veze nisu imali kako da se prilagode i na koga su naišli. Vasa posle u busu guglao ko je onaj mali koji mu je strpao 5 trojki u facu. I koji je protiv nas pogodio prvu i jedinu dvojku na šampionatu.

  • Like 7
  • Tuzno 1
Link to comment
Share on other sites

52 minutes ago, Beonegro said:

Kao neko ko je na ovom forumu bezbroj puta napisao da sam protiv dovođenja naturalizovanih igrača, sada ću da napišem da je Kendrick Perry odigrao bolji i angažovaniji turnir nego ijedan od naših bekova i da bi Srbija sa njim na mjestu Vasilija Micića najvjerovatnije sada spremala četvrtfinalnu utakmicu.

 

Nije da očekujem da rulja, pa i ova sa foruma, ima sposobnost da gleda istini u oči, niti da svi koji su Paspalja za sličnu konstataciju pred prvenstvo proglašavali budalom i likom koji ne razumije šta je košarkaška reprezentacija Srbije sada kažu šta misle iz ove perspektive.

Znaci tvoj odgovor je Kendrick Perry?

Ok, postujem odgovor ali se ne slazem definitivno.

Momak je igrao u proseku 35 minuta i imao veliku slobodu, a sve to je rezultiralo rutinskim porazima od sve 3 jace selekcije sa kojima su igrali i pobedama nad 3 reprezentacije od kojih su realno kvalitetniji po igrackom kadru. Igrao je okej turnir, verovatno njegova najracionalnija kosarka otkad je u Evropi ukupno, ali da ce igrac ranga Kendricka da nas povuce do zeljenog uspeha i zlatne medalje… pa to je tezak bullshit.

On i Vasilije Micic igraju isto takmicenje, jedan je rezerva u timu sa zacelja, a drugi je sampion i MVP tog takmicenja,

sve i da je Srbin ne bi dobio sansu vecu nego Jaramaz jer je to pitanje zdravog razuma.

Na poziciji 4 jesmo imali problema i Ledej sigurno jeste kvalitetniji igrac od Kuridze, ali nije igrac koji dize plafon bilo koje ekipe, pa ni Partizana. Vece je pitanje za selektora zasto Davidovac koji redovno ponistava tog zeljenog Ledeja nije igrao vise.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Pisete zaista fantasticne postove, prosto mi zvuci nerealno da je sinoc sve tako lose izgledalo.

 

Toliko EL igraca, neverovatno je da su se svi toliko uplasili.

 

Cak je i Sarenac upozorio kad je njihov trener iskljucen, sada treba biti obazriv, Talijanu idu na sve ili nista fazon. Na +6 je iskljucen.

 

Uzasno prvenstvo.

 

Negde mislim da nije problem samo u nedostatku talentovanih igraca, jer nije ograo Bogdan, vec da je problem u struci.

 

Mi vise nemamo mladog potencijalnog trenera i tu, po mom skromnom misljenju lezi veliki problem.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, BojanaCZV said:

Cak je i Sarenac upozorio kad je njihov trener iskljucen, sada treba biti obazriv, Talijanu idu na sve ili nista fazon. Na +6 je iskljucen.

 

uu kakvu sam ja imao omen est nomen situaciju u tom trenutku;

svima je jasno ovo što je šarenac rekao, poceko ide va bank a naša igra ne uliva poverenje.

 

e sad, odmah nakon njegovog performansa prikazuju lika kojeg sam u prenosu video i tokom prve utakmice i mislio se na prvoj "kako mi je poznat ovaj čovek ali ne mogu da provalim ko je".

 

tek u tom after-poceko trenutku, gledajući krupni kadar čoveka, shvatim da je to đanluka bazile i sledim se jer se setim njegovih performansa sa turnira repki, gde je ionako dobru klupsku reputaciju, podizao na n-ti nivo. tu sam prvi put pomislio da ćemo izgubiti a ubrzo je nastupio spizu 🥶

 

Edited by uini
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Imam 40 godina, i uspeo sam da zbog kosarkaske utakmice ne spavam citavu noc. Ne verujem da se pola nasih igraca potreslo bar do tog nivoa - pocevsi od "Eh sta sad, idemo dalje" Micic Vasilija. I mozda je to ono sto najvise zameram ovom timu, sa izuzecem Kalinica i Jokica i par trecepozivaca od kojih se to nije ni ocekivalo (Kuridza, Vanja) - nije tu bilo ni strasti ni volje da se pobije za pobedu. Reakcija sa klupe je bila jednako autisticna i nedorecena - bez vatre, bez kaprica, bez sposobnosti da se ekipa trgne iz katatonije. Kola nisu otisla nizbrdo, pustena su. 

 

Svi smo se vec slozili - taj imbecilni pocetak 4/4 sa Jokicem na klupi je verovatno najveci trenerski gaf citavog prvenstva. Ono sto me dotuce, posle svega - nije ni poraz kao poraz, vec potpuno odsustvo vere koje imam u to da "ima dana za megdana". Nema. pet godina od sad bicemo egzoticna reprezentacija sa 1-2 NBA igraca i gomilom noname sljakera koja je tu  da neko prvenstvo ucini zanimljivijim - sjebe nekog od favorita u 1/8 finala. Letonija, Poljska, Finska, Ukrajina - taj neki nivo. I to, koliko god melodramaticno zvucalo, samo sada ne iz ugla utakmice, vec rada saveza, jer kola nisu otisla nizbrdo, pustena su. Gomila nedorecenih mladih igraca na obzorju, uglavnom na visokim pozicijama savrseno se uklapa u tu "uvek nezgodna Finska/Letonija ulogu koja nas ceka" - ali cak ni to nije najcrnja tacka kosarkaske depresije u koju sam upao - vec potpuno odsustvo trenerskih kapaciteta, nekoga od koga bi smeli da ocekujemo da ovau raspalu kosarkasku kompoziciju preusmeri na mirniji kolosek, kao sto je to onomad Duda uradio. Struka nam je dotucena na isti nacin kao i igracki kadar - mladi, talentovani treneri postaju veciti pomocnici u NBA.

 

Nije ovo podbacaj dvanaest igraca i jednog trenera. Ovo je podbacaj citave nase kosarke i tunel na cijem kraju ja ne vidim svetlo. Od roditelja i agenata koji klince guraju na draft ili u mladje kategorije velikih evropskih klubova cim "zamirisu" na kosarkase, preko klubova koji su odavno samo poligoni za osrednje strance, klubova koji od domacih igraca, u najboljem slucaju,  prave pomocno osoblje. Preko Saveza koji je godinama najslabija karika i ovako polumrtve srpske kosarke, tek na kraju do igraca koji (cast gore pomenutim izuzetcima) nemaju ni volje ni zara da se na terenu "u kost" pobiju sa protivnikom, da grizu za medalju i struke koja izumire.

 

Cast onima koji mogu, ali ja nisam u stanju da budem optimista. Tesko da cemo nase kosarkase videti na nekom takmicenju pre 2025 (a i to pod veoooma debelim upitnikom uzev u obzir koliko su imbecilni ovi FIBA prozori i ogranicen talenat sa kojim ih igramo). Plasi me da dno jos nismo dotakli.

  • Like 5
  • Love 2
Link to comment
Share on other sites

22 minutes ago, medobrundo said:

Ironija je to što se Teo doživljava kao neki liability u odbrani, a mi sa njim imamo 4 finala (2009, 2010*, 2014, 2016), jedno polufinale (2015) i jedno 1/4 finale (2011). Na ta dva turnira na kojima nismo stigli do finala, primili smo u porazima 67 i 77 poena - daleko od toga da nas je neko zatrpao. Sad, naravno da ne smatram da je Teo dobar defanzivac, naprotiv - ali mi vrhunski rezultati odozgo jesu indikator da je ekipa imala balans. Da su uloge bile posložene, da se igrala prihvatljiva timska odbrana, da se znalo ko je gazda, da se znalo ko je protivnik, šta može i kako ga napasti. Mi sad već godinama ne možemo da dobijemo iole jače protivnike i dovoljno je da imaju brze plejeve, da znaju da postave pik i već jurcaju ka 100 poena protiv nas. Taktički smo potpuno nadigrani, poptuno nepripremljeni za protivnika. Hajde što stručni štab očigledno nije ništa spremio za slučaj da nas stane napad, a Italijane krene šut, već što igrači kao skupina blage veze nisu imali kako da se prilagode i na koga su naišli.

Slazem se sa tim da smo ranije, sa Teom, imali mnogo bolji balans. Pre svega smo s njim imali selektora i na parketu ("ajmo kuci jbt" momenti). A i na klupi. A cini mi se da smo imali i vise boraca na terenu. 

 

Ali Teo tada, iako ne tako sjajan defanzivac, je nedostizni pojam odbrane za ovog danasnjeg Tea, nazalost. Godine, zamor. Tako da mislim da nije bas ok porediti taj period i sadasnji kroz prizmu Teodosica. 

 

 

22 minutes ago, medobrundo said:

Vasa posle u busu guglao ko je onaj mali koji mu je strpao 5 trojki u facu. I koji je protiv nas pogodio prvu i jedinu dvojku na šampionatu.

Vasu boli patka za kosarku van treninga i utakmica, tako da nije guglao 😕

 

 

Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, Casaubon said:

...

Razumem da si besan, ali sa nekim stvarima ne mogu da se složim. Kao prvo, samo igrači koji najranije moguće odu u NBA mogu da postanu NBA superstarovi. Priča o dokazivanju u domaćem klubu, pa Evroliga 2-3 godine je odavno opovrgnuta kao jednostavno netačna. Drugo, biti pomoćnik u NBA nije nešto degradirajuće - naprotiv, to je arguably dosta viša pozicija nego glavni trener 80% klubova po Evropi. U krajnjoj liniji, jedan Messina, DAntoni, Kokoškov ili Blatt teško da su trenerska buranija, a dvojica su i postali glavni treneri.

 

O žaru igranja za ekipu sam već pisao i to je nešto što je pod jedan jako individualno, a pod dva umnogome zavisi od same jelte države i društva te percipiranja iste, ma ko šta hteo da veruje. 

 

Talentovanih klinaca ima i sa njima se u najranijem uzrastu i dalje radi bolje nego u 90% delova planete. Nemam neko rešenje - trenera, uz par izuzetaka, nemamo, a oni koji imaju jak CV su pregaženi vremenom. Užasno se potcenjuje (u sabezu i uopšte) uloga košarkaškog trenera i selektora. Mora da poznaje moderan basket savršeno, mora da zna kako da radi sa klincima, mora da zna kako da pristupa NBA allstar igračima, mora da bude 100% budan na svakoj utakmici, mora da ima taktiku za svakog protivnika, mora da ima specijal varijante za +20 i za -20, mora da ima odbrane uigrane sa igračima koje ima prilike da vidi jednom godišnje...   Jako, jako teško.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Vec sam pisao pre EP da je neigranje Bogdana veci hendikep nego eventualno neigranje Jokica i stojim i dalje pri tome. Pisali smo da evropski NBA bekovi imaju daleko vecu tezinu od evropskih NBA centara. 

 

U skladu sa tim, 3 repke na EP su imali strasne petice: mi, Litva i Francuska. Francuska se provukla u 1/8 cudom kakvim se vidja jednom u deceniji, a mi i Litva ispali od objektivno losijih protivnika.

 

Tema No 2 je da je nasa kosarka pocela da odumire daleko ranije, rezultati mladjih selekcija su to pokazali. Mi nemamo nijednog pleja ni u najavi da igra back-upa, a kamoli nekog novog Tea ili Vasu. Sad nam je stranac trebao, u buducnosti nece vise biti od pomoci.

 

Off topic Re pomenutog Vasilija, nisam zaboravio kad je odbio Zvezdu u prajmu mladosti i to bas onako Vasa style, pa dolazio kad je bio u kanalu, nema to veze za Zvezdom, vec sa tim kakav je lik u pitanju (na F4 sam zdusno u hali navijao protiv Efesa obe tekme).

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Barkley#34 said:

I dalje imam fleševe na to da Spisu ostaje tri puta uzastopce sam na liniji za tri. Kakve su to rotacije? Ne šutiraju svi trojke, valjda se zna sa koga se pomaže.

 

Nema tu ni do kakvih rotacija. Ako neko nađe njegove poene, može slobodno da okači i videćete da je za 5 od njegovih 6 trojki direktno odgovaran Vasilije neviđenim glupostima, pa čak i lelemuđenjem. Zbog tog stava ne želim nikada više da ga vidim u reprezentaciji.

 

Nisam hteo ništa sinoć da pišem, ali jutros je osećaj isti.

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, freethrow said:

Kao prvo, samo igrači koji najranije moguće odu u NBA mogu da postanu NBA superstarovi. Priča o dokazivanju u domaćem klubu, pa Evroliga 2-3 godine je odavno opovrgnuta kao jednostavno netačna. Drugo, biti pomoćnik u NBA nije nešto degradirajuće - naprotiv, to je arguably dosta viša pozicija nego glavni trener 80% klubova po Evropi. U krajnjoj liniji, jedan Messina, DAntoni, Kokoškov ili Blatt teško da su trenerska buranija, a dvojica su i postali glavni treneri.

 

O žaru igranja za ekipu sam već pisao i to je nešto što je pod jedan jako individualno, a pod dva umnogome zavisi od same jelte države i društva te percipiranja iste, ma ko šta hteo da veruje. 

 

Talentovanih klinaca ima i sa njima se u najranijem uzrastu i dalje radi bolje nego u 90% delova planete. Nemam neko rešenje - trenera, uz par izuzetaka, nemamo, a oni koji imaju jak CV su pregaženi vremenom. Užasno se potcenjuje (u sabezu i uopšte) uloga košarkaškog trenera i selektora. Mora da poznaje moderan basket savršeno, mora da zna kako da radi sa klincima, mora da zna kako da pristupa NBA allstar igračima, mora da bude 100% budan na svakoj utakmici, mora da ima taktiku za svakog protivnika, mora da ima specijal varijante za +20 i za -20, mora da ima odbrane uigrane sa igračima koje ima prilike da vidi jednom godišnje...   Jako, jako teško.

Slazem se sa vecinom napisanog, zapravo - Samo sto tome ne dajem silver lining. Igraci koji odu u NBA dovoljno rano imaju sansu da postanu legit superstarovi, jedini je problem sto je mnogo vise Pokusevskih nego Jokica. Ti rani odlasci u NBA dovode do poplave igraca koji potrose neko vreme u kojem bi najvise profitirali od igranja takmicarskih utakmica sedeci na klupi ili igrajuci razvojnu ligu, ako imaju srece, koji se vrate u Evropu tek kada se, posle nekoliko godina, uvere da nemaju nikakve sanse u NBA. A onda, u godinama u kojima bi trebalo vec da budu nosioci, oni i dalje traze sebe. Iskreno, to mi je mozda i manji problem od Nakica, Penoa i slicnih  - igraca koji su u nekim godinama imali talenat, ali su u nadi da ce postati sledeci Doncic, presedeli godine na ivici klupe, gledajuci kosarku kao iskustvo iz druge ruke. Da su imali prilike da igraju - naravno da ne bi svi postali Jokici i Doncici - ali mozda bi imali jos nekog Vanju Marinkovica, Ognjena Jaramaza, Kalinica ili Lucica na obzorju. Jos nekog sporednog glumca, pomocno osoblje, krstenog sljakera.

 

Isto je i sa trenerima - ne sporim da se ozbiljno znanje skuplja na pozicijama pomocnika. Ali to su karijere bez velikih utakmica na svojim plecima, bez titula, bez pritiska ocekivanja - i onda kada treba da dozive sve to na klupi reprezentacije - to je novo iskusenje.

 

Talentovanih klinaca ima, da - ali na pozicijama 1 i 2 duva tuzna promaja.

3 minutes ago, Kooineeperk said:

Slazem se sa tim da smo ranije, sa Teom, imali mnogo bolji balans. Pre svega smo s njim imali selektora i na parketu ("ajmo kuci jbt" momenti). A i na klupi. A cini mi se da smo imali i vise boraca na terenu. 

 

Ali Teo tada, iako ne tako sjajan defanzivac, je nedostizni pojam odbrane za ovog danasnjeg Tea, nazalost. Godine, zamor. Tako da mislim da nije bas ok porediti taj period i sadasnji kroz prizmu Teodosica. 

 

 

Vasu boli patka za kosarku van treninga i utakmica, tako da nije guglao 😕

 

 

Nije fer porediti Teodosica sada sa Teodosicem tada. Ali je sasvim fer porediti sadasnjeg Teodosica sa ovim izdanjem Vase. Ako je Vasa zeru jednu pokazao da je bolji u bilo kom elementu kosarkaske igre nego ova predpenzionerska verzija Teodosica, ja to na terenu nisam video.

 

A Vasu boli patka za kosarku uopste. Pogotovo ovu sortu koja se slabo placa. To je juce bilo jasno na terenu i van njega. Cast na klupskoj karijeri - ali u reprezentaciji nikad vodja, nikad oslonac za ekipu, nikad za bolje od druge petorke.

Link to comment
Share on other sites

Ovo prvenstvo nam je posluzilo da se jos jednom podsetimo onoga sto smo vec znali od zavrsetka proslog turnira. Za 3 godine se nista nije promenilo, nismo se pomakli sa mesta u bilo kom smislu, na bilo kom nivou organizacije. Naprotiv, sada se moze reci da je flop utoliko veci i impresivniji zbog prisustva gotovo svih glavnih igraca, raznoraznih emvipijeva kojecega i slicno. Evo, i sada vidim da cemo sa ovim elegantnim i tako umirujucim 'idemo dalje' nastaviti putem kojim smo posli. A taj put, da ne bude zabune, vodi direktno u pizdu lepu materinu.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

Najveci problem sa Micicevom odbranom juce je kockanje i plivanje u pokusaju da ukrade loptu. Ok je to da probas s vremena na vreme (s tim sto to treba da rade Lucic i Kalinic, a ne on), ali u Spisu sekvenci on je to uradio u tipa 3 od 4 uzastopna napada. Ne znam da li je bilo sugerisano, necu da kazem da je nemoguce jer je nase vodjenje bilo skandalozno, ali to bi onda zaista bilo u ravni namerne sabotaze.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...