Jump to content

AC Milan


LayupFromTheMidget

Recommended Posts

  • 2 months later...

Uz svo duzno postovanje,mislim da Milan,kao klub velike tradicije,znacaja te uticaja,ali i uspesan i trofejan kolektiv sa velikom bazom navijaca zasluzuje adekvatan uvod na ovom forumu. Uzeo sam slobodu da napisem jedan takav,poduzi post.

Uvek volim da kazem kako ja (mogu da) navijam samo za jedan klub,za Crvenu zvezdu. Ali i da imam simpatije prema jos par ino-klubova,a na vrhu te liste je upravo Milan.
 
Za Milan sam prvi put cuo od svog pokojnog oca koji je,kao i vecina Crnogoraca njegove generacije,pratio sa entuzijazmom italijanski fudbal jer mu je, zbog relativne geografske blizine nekadasnjeg nam juznog suseda,bio dostupniji preko stampe,radio prenosa,a kasnije i televizije. Iz njemu znanih razloga,Milan mu je postao omiljeni klub sa Apenina. 
Moje prvo "neposredno" iskustvo sa Milanom se vezuje za legendarne utakmice sa Crvenom zvezdom u Kupu sampiona 1988. Ja sam,iako klinac,vec imao formiranu svest o velicini Crvene zvezde,ali i o jacini tadasnjeg Milanovog tima.
Ne znam postoji li Zvezdas starije ili srednje generacije koji pojam magle nece vezati na onu novembarsku noc, kada se magla gotovo niotkud pojavila,pala na nas najveci stadion i spasila veliki Milan od ispadanja!
Kada je Crvenoj zvezdi,zbog sankcija,onemoguceno ucesce u evro-kupovima i kada je moj omiljeni igrac svih vremena - Dejan Savicevic - presao upravo u redove Milana,ja vise nisam uopste imao dilemu za koji cu klub nastaviti da navijam u Evropi. Iskreno - ponekad je to bilo i vrlo vatreno. 
Zreb je jos jednom spojio ova dva omiljena mi kluba,ovaj put 2006-te u kvalifikacijama za Ligu sampiona. Jos jednom je na Marakani gostovao veliki,jaki tim Milana,jos jednom bio uspesniji u dvomecu i ponovo preko Zvezde (ovaj put bez pomoci magle) dosao do titule prvaka Evrope! Ovaj put sam i ja bio na tribinama.

Sledi prica o istorijatu Milana koju cu prepricati sluzeci se podacima koji su mi bili dostupni na internetu,ali i po mojim secanjima i znanju. 

placeholder-normal.jpg

1899/1929

16-og decembra 1899.zvanicno je,od strane engleskih drzavljana koji su ziveli i radili u Milanu, osnovan Fudbalski i Kriket klub Milan. Jedan od su-osnivaca i prvi predsednik kluba Alfred Edwards je vec u januaru 1900.registrovao klub u Fudbalskom savezu Italije. Kao timske boje se odabiru crvena (kako bi docarala vatru i hrabrost ocnivaca) i crna (da bi pokazala snagu i strah kod protivnika). Ovo ostaju prepoznatljive klupske boje do danas,zbog cega klub dobija nadimak Rossoneri.
  U sezoni 1900/01 klub osvaja prvu titulu prvaka Italije a posle to ponavlja i u sezoni 1905/06 kao i naredne godine. Klub postaje vrlo brzo popularan u Lombardiji,a Herbert Kilpin,osim sto je bio su-osnivac,promoter i igrac,vodio je ovaj Milanov tim i kao trener do prvih titula.
Glavni igrac u ovom periodu bio je odlicni strelac Louis van Hege. 
Po zavrsetku Prvog svetskog rata,u Milanu dolazi do nekoliko promena u rukovodecoj strukturi kluba da bi za novog predsednika bio izabran Pietro Pirelli koji ce ostati na ovoj funkciji skoro dvadeset godina,a u njegovom mandatu je izgradjen i otvoren stadion San Siro.

1929/1949

'20-te su bile period konsolidacije za Rossonere,ali bez posebnih rezultatskih uspeha. Klub menja ime iz MIlan F.C. najpre u Milan Associazione Sportiva,a dolaskom fasista na vlast u Assocazione Calcio Milano. Dogadjaju se dalje promene u menadzmentu kluba,a novi predsednik 1940.postaje Umberto Trabbatoni koji ce na tom mestu ostati do 1954. Tim prolazi kroz periode uspona i padova,obicno zavrsavajuci tek oko sredine prvenstvene tablice. 
Drugi svetski rat je stopirao fudbal sve do 1946.kada se sampionat nastavlja samo izmedju cetiri kluba koji igraju medjusobno. Milan zavrsava iza Torina,Juventusa i Modene. Narednih par sezona Milan je napredovao,ali je oba puta zavrsavao kao drugi iza tada neprikosnovenog Torina.
Nakon Drugog svetskog rata,klub menja poslednju rec iz svog imena Milano u Milan,kako bi odao postovanje svojim engleskim korenima.

1949/1955

Dolazak Gunnara Nordhala u klub oznacava pocetak nove ere za Rossonere. Izvanredni svedski napadac odmah postaje prvi strelac lige sa 35.golova. Osim njega,u klub pristizu jos dva svedska igraca: Nils Liedholm Gunnar Gren. Tako je oformljen cuveni Milanov trio poznat kao Gre-No-Li. 
220px-AC_Milan_-_Gre-No-Li.jpg
Pod njihovim igrackim vodjstvom,Milan osvaja cetvrtu titulu sampiona Italije 1950/51. Nordal jos tri puta postaje prvi strelac lige,a 1954/55 predvodi tim do jos jedne titule drzavnog prvaka.
1954-te Juan Alberto Schiaffino poznat pod nadimkom Pepe dolazi iz urugvajskog Penjarola i postaje veliko pojacanje i vodja tima u godinama koje dolaze.

1955/1960

U sezoni 1955/56 Milan prvi put uzima ucesce u Evropskom kupu (kasnijem Kupu sampiona) u kojem biva zaustavljen u polufinalu od kasnijeg osvajaca Reala iz Madrida.
Novi trener Gipo Viani preuzima tim i dovodi ga do titule u sezoni 1956/57. Pravo iznenadjenje je bio napadac Gastone Bean. Godinu dana kasnije,ekipa postaje jos jaca dolaskom Jose Altafinija:Brazilac je opcinio navijace svojom vestinom i brzinom i zajedno sa starim kapitenom Liedholmom,sa Cesare Maldinijem i plejmejkerom Pepe Schiaffinom Milan osvaja prvenstvo u sezoni 1958/59 nakon neizvesne trke sa Fiorentinom.

1960/1970

I dok su u prethodnoj dekadi strani igraci (Gre-No-Li,Schiaffini,Altafini) davali shtih MIlanu,izmedju 1960. i 1970. primat su preuzeli Italijani. Igraci kao sto su Trapattoni,Trebbi Noletti postaju glavni akteri novih Milanovih uspeha i na domacem i na internacionalnom nivou. U klub stize i mladi Gianni Rivera koji za prvi tim debituje sa samo 17.godina. Vec u prvoj sezoni Milan postaje kandidat za titulu,ali porazi u poslednja dva kola od Barija i Fiorentine ostavljaju ga na drugom mestu.
Kada je Nils Liedholm napustio trenersku klupu,"Paron" Nereo Rocco ga je zamenio na tom mestu oznacivsi time pocetak nove ere:uspesne i u Italiji u na evro-sceni. Prvi trofej je bio onaj namenjen prvaku Italije 1961/62,ali najznacajniji trenutak je ipak bilo osvajanje prvog naslova prvaka Evrope. Finale je odigrano na cuvenom Vembliju,22.maja 1963. U fantasticnom mecu Milan je slavio 2-1 golovima Altafinija dok je gol za Benfiku dao Euzebio. 
cesare_maldini_nereo_rocco_coppa_campion
Milan nije ponovio takav rezultat u Internacionalnom kupu kojeg je izgubio protiv Santosa 0-1 na Marakani. Na kraju sezone se povlaci dugogodisnji uspesni predsednik Andrea Rizzoli za cijeg mandata su osvojene cetiri titule prvaka Italije i jedan Kup evropskih sampiona. Njegov mandat ostace upamcen ne samo po sportskim rezultatima,nego i po tome sto je izgradjen cuveni sportski centar Milanelo
Posle nekoliko razocaravajucih sezona u kojima je Milan igrao ispod svojih mogucnosti,Milan se vratio na sami vrh italijanskog fudbala osvojivsi deveti naslov prvaka Italije 1967/68. Ugled kluba dodatno je porastao nakon osvajanja Kupa pobednika kupova,prvog u klupskoj istoriji. Ovo je bio samo uvod u veci evropski uspeh koji je usledio dogodine. Duet Prati-Rivera je zablistao na Bernabeu stadionu u pobedi protiv Ajaxa 4-1 za kojeg je tada igrao mladi Johan Krojf. Osim pomenutog dvojca treba spomenuti i MIlanovog golmana Fabia Cudicinija koji je odlicnim odbranama vec protiv Junajteda zaradio nadimak "Crni pauk". Milan konacno postaje i klupski prvak sveta. U dvomecu protiv argentinskog Estudijantesa zabelezena je 3-0 domaca pobeda,da bi u revansu na La Bombonjeri zabelezen 0-2 poraz. Zahvaljujuci ovim rezultatima,ali pre svega klasi i stilu - Djani Rivera dobija Zlatnu loptu za najboljeg igraca Evrope 1969.

1970/1985

Jedan od najcrnjih perioda u Milanovoj istoriji u kojem je malo sta vredno pomena. Mozda jedino deseta titula nacionalnog sampiona cime je usivena prva zvezdica na dresu iznad grba 1979. Osvojeno je nekoliko naslova pobednika Kupa Italije,a za klub u ovom periodu debituju dvojica igraca koja ce trajno obeleziti vreme koje ce tek doci:Franco Baresi i nesto kasnije Paolo Maldini. 

1980.nakon skandala i dokazane umesanosti u namestanje utakmica,Milan je zajedno sa Laziom izbacen u Seriu B. Sledi ekspresan povratak u Seriu A,ali onda sokantno ispadanje i povratak u drugu ligu Italije.

1985/2017

Milan se jos jednom uspeo vratiti u Seriu A. Medjutim,nad klubom su se nadvijali tamni oblaci. Tim je bio ispodprosecnog kvaliteta,tribine polu,a klupska kasa potpuno prazna. 
Decembra 1985.jedna grupa tifoza je na San Siru razvila transparent na kojem je molila Silvija Berluskonija da preuzme klub i spasi ga od bankrota. Ovaj medijski magnat im je uslisio molbe i aprila 1986.je kupio klub postavsi njegov 21-i predsednik u istoriji.
Pokazace se i daleko najuspesniji. Pocece zlatno ili Berluskonijevo doba AC Milana.

Berluskonijeva vizija kluba isla je dalje od utakmica i trofeja;zeleo je da Milan postane stil zivota,pokret. Izjavio je:"Milan je tim,ali i proizvod koji treba da prodajemo;nesto sto cemo izneti na trziste" Zato je odmah otvorio fan-store nedaleko od katedrale Duomo i pokrenuo je Forza Milan magazin. Milan je postao moderan i progresivan klub.
Navijaci su prepoznali promenu i odmah kupili 60000 sezonskih ulaznica. Ipak - najteze je tek bilo pred njim. Trebalo je stvoriti dovoljno konkurentan tim.

U prvom prelaznom roku tim je vidno pojacan. Stigli su Robero Donadoni,Dario Bonetti,Giusepe Galderisi,Daniele Massaro i Giovanni Galli. Timu je trebalo nesto vremena da klikne,ali je nakon plej-of meceva protiv Samdorije obezbedjen plasman u Kup Uefa.
Ocekivalo se da Milan u novu sezonu udje bez promena,ali to nije bio nacin na koji je novi predsednik razmisljao. U Kalcu je dominirala catenaccio filozofija fudbala,ali Berluskoni je zeleo da vidi napadacki orijentisan fudbal koji ce privuci jos vise gledalaca na stadion.
U svojoj prvoj sezoni Milan je eleminisan u Kupu Italije od drugoligasa Parme,a Berluskoniju je paznju privukao Parmin trener,anonimni Arrigo Sacchi. Ostaje legendarna izjava Sakija nakon prvog sastanka kojeg je imao sa MIlanovim vlasnikom. Svojoj porodici je rekao:"Ovaj covek (Berluskoni) je ili kompletni idiot ili najveci fudbalski vizionar kojeg sam upoznao". Verovatno oba.
Novinari su Sakija,inace bivseg prodavca cipela,docekali na noz tvrdeci da od nekada osrednjeg igraca nikad ne moze postati vrhunski trener. Usledilo je jos jedan antologijski odgovor: "Nisam znao,da bi se postalo dzokejom da najpre morate biti konj". Touche!

Saki je uneo ogromne,nije preterano reci i revolucionarne promene ne samo u Milanovu,vec fudbalsku igru uopste. Zonska odbrana,ukidanje libera,poslednja linija sa cetvoricom igraca, konstantan presing kad protivnik ima loptu..samo su neke od inovacija. U tim stizu Ruud Gulit i Marco van Basten,kao i mladi Alessandro Costacurta te Carlo Ancelotti.  Bez obzira na neke kikseve,tim je igrao atraktivno i vodio je zestoku borbu za titulu sa Maradoninim Napolijem. Titulu je odlucio direktno derbi protiv Napolija na San Paolo stadionu kojeg je Milan dobio 3-2 i tako osvojio titulu br.11 i prvu u Berluskonijevoj eri.
Sledece sezone timu se prikljucuje i treci holandski reprezentativac - Frank Rijakaard. Uspesi pocinju da se redjaju kao na traci i u sezoni 1988/89 Milan osvaja Kup evropskih sampiona izbacivsi redom Vitoshu,Crvenu zvezdu,Werder Bremen i Real Madrid u polufinalu. U finalu na Nou Campu,su Rossoneri pregazili rumunsku Steauu sa 4-0. Pod Sakijevim vodjstvom Milan je osvojio jedno prvenstvo Italije,dva Kupa sampiona,dva Interkontinentalna kupa,dva Superkupa Evrope i jedan Superkup Italije.
holandesesmilan.jpg

Bivsi Milanov vezni igrac,Fabio Capello,zamenio je na klupi Ariga Sakija, na pocetku 1992/93 sezone,ali niz uspeha nije prekinut. Milan je osvojio cetiri (tri vezane italijanske titule),igrao je i tri finala Lige sampiona uz jedan osvojen pehar u Atini protiv Barselone 1994. 
Period izmedju 1986 i 1996 je sigurno najuspesniji u klupskoj istoriji. Ne samo u smislu osvojenih trofeja,vec i zbog stila,nacina i atraktivnosti igre. Tim je vezao seriju od 58.utakmica u Kalcu bez poraza zbog cega je dobio epitete kao sto su "Nepobedivi" i "Besmrtni".
abcaa7fe25ec4998cf1b4dad62b955b3.jpg
Ipak - druga polovina '90-ih nije bila toliko plodonosna. Vidjena je mala trenerska vrteska (Tabarez,pa Saki i Kapelo ponovo),da bi tek Alberto Zaccheroni doneo titulu br.16 1999 - na stogodisnjicu kluba.

Sledeci korak vodi nas ka Carlu Ancelottiju koji je preuzeo tim od Fatiha Terima. Ekipa odmah,2003,osvaja Ligu sampiona pobedivsi u finalu u Mancesteru velikog rivala Juventus. Za ovaj period se vezuju i neki od najbolje realizovanih transfera u Milanovoj istoriji uopste. U legendu i pozitivno secanje Milanista ulaze dve razmene sa gradskim rivalom Interom. Za Francesca Cocoa i Andresa Guglielminpietra (i nesto novca) stigli su Clarence Seedorf Andrea Pirlo. Njih dvojica ce,uz Gattusa,Ambrosinija,Kafua,Inzaghija,Shevchenka,Nestu i Kaku ciniti osnovu tima i u narednim godinama. Vec naredne sezone osvojena je 17-ta titula drzavnog prvaka,ali 2005-te nije ponovljen takav uspeh.

Pocetak sezone 2006/07 je bio vise nego neobican. Zbog poznate afere Calciopoli Milan je trebao da se preseli u Seriu B,ali je kazna preinacena u brisanje bodova iz prethodne sezone i start u novoj sa oduzetim bodovima. Zbog toga je klub prvobitno dobio i kaznu suspenzije iz Evro-kupova.
Ekipa je dobila produzeni odmor,ali iz sedista UEFA-e stize vest o preinaki kazne i Milan dobija priliku da startuje u kvalifikacijama za Ligu sampiona. Igraci (od kojih je nekolicina tek zavrsila Svetsko prvenstvo u Nemackoj) se na brzinu okupljaju u Milanelu i startuju sezonu fakticki bez pravih priprema. Odlucni i ujedinjeni,Rossoneri uspesno prolaze kvalifikacije preko Crvene zvezde. Tim belezi dobar start i u Seriji A,ali vremenom pocinje da posustaje i placa cenu ulaska u sezonu bez priprema. Ipak,tokom kratke zimske pauze Anceloti vodi tim na mini-pripreme na Maltu tokom kojih ekipa puni baterije i u prolecnom delu prvenstva postize oba cilja:plasman medju 4 u prvenstvu i osvajanje jos jedne titule prvaka Evrope. Bio je to mali revans Liverpulu za jedan od najtezih poraza u istoriji kluba u istanbulskom finalu.
Ovim trijumfom u Atini ekipa je pokazala neverovatan karakter kojim je prevazisla sve probleme ovako cudne sezone.
ucl-ac-2007.jpg?strip=all&w=700

Jedan od poslednjih trofeja ove generacije bio je evropski Superkup osvojen u Monte Karlu protiv Sevilje. Bio je to mec odigran bez mnogo entuzijazma zbog tragicne smrti Seviljinog fudbalera Antonia Puerte.
Ipak - ostao je jos jedan cilj:Svetsko klupsko prvenstvo u Jokohami. Pred ovaj dugacki put klub je imao i ekstra motiv. Eventualnim osvajanjem titule Milan bi (u tom trenutku) postao najtrofejniji klub u svetu kada su u pitanju medjunarodni trofeji. Zadatak je bio pobediti Bocu Juniors u finalu. Fantasticnom igrom i velikom (4-2) pobedom AC Milan je postao klub sa najvecim brojem internacionalnih titula. 
Ko bi tada rekao da ce uslediti pad?

 Klub napusta Kaka koji odlazi u Real Madrid,a dugogodisnji trener Anceloti odlazi u Chelsea. Dolaskom Massimiliana Allegrija klub osvaja svoju 18-tu i poslednju titulu sampiona Italije. 

Opterecen mnogobrojnim aferama i soucen sa politickim i sudskim optuzbama,predsednik kluba Berluskoni, kao italijanski premijer u nekoliko mandata,sve manje paznje posvecuje vodjenju kluba. Ovaj posao prepusta svojoj cerki Barbari i svom najblizem saradniku - Andrei Galijaniju.
2013.godine Berluskoni biva osudjen na cetiri godine zatvora (sluzenje je izbegao zahvaljujuci starosti) i petogodisnjom zabranom obavljanja javnih funkcija zbog utaje poreza. Ovo,kao i tuzba teska 560m evra protiv njegove privatne kompanije Finnvest,zestoko su uzdrmali Berluskonijevu poziciju i carstvo.

Posledice se,sasvim logicno,pocinju reflektovati i na Milan. Zvezde tima poput Pirla,Ibrahimovica i Thiaga Silve napustaju klub,a umesto njih dolaze Zapata,Mexes i Matri. Pad je bio ocit,tim postaje nekonkurentan i perspektivni strucnjak Maks Alegri napusta Milan i odlazi u rivalski Juventus. Na trenerskoj klupi,kao na traci,smenjuju se neuspesni eksperimenti:Seedorf,Pippo Inzaghi,Sinisa Mihajlovic i Christian Brocchi. 
Nekada moderni i progresivni klub postaje samo relikvija modernog fudbala. Nista vise od toga.

Poslednjih 6 godina njegovog predsednickog mandata ostace zapamcene kao sporo,ali sigurno odumiranje giganta. Proglasen "drzavnim neprijateljem broj 1",suocen sa velikim finansijskim gubicima i pritisnut nezadovoljstvom navijaca,Silvio Berlusconi konacno odlucuje da 2013.proda klub kineskim investitorima za sumu od 740m evra. Bio je to poslednji Berluskonijev transfer;onaj koji je zvanicno oznacio kraj velikog Milana.
Na rastanku Silvio je rekao:"Napustam Milan sa bolom i tugom,ali znajuci da biti u vrhu evropskog i svetskog fudbala,znaci da morate imati stalni priliv investicija i resursa,koje jedna porodica vise ne moze da obezbedi"

KIneski dvojac Li&Li je poceo sa brojnim pojacanjima i sa novim trenerom - Vincenzom Montellom. Ocekivani rezultati su izostali,Milan nije uspeo da se vrati u vrh italijanskog fudbala. Montela dobija otkaz i na njegovo mesto dolazi bivsi,dugogodisnji igrac kluba - Gennaro Gattuso. 
Veci problem postaje spoznaja da kineski investitori uopste nemaju pokrice za svoj kapital i da su im kompanije nelikvidne. Klub upada u finansijsku neizvesnost i suocava se sa suspenzijom iz Evro-kupova zbog krsenja pravila o finansijskom fer pleju.

2017/...

Kinezi se povlace iz kluba i prodaju ga americkoj Eliot grupi. Izvrsni direktor kluba postaje bivsi prvi operativac Arsenala - Ivan Ghazidis. 
Kao jedan od njegovih prvih poteza bilo je imenovanje klupske legende Paola Maldinija za tehnickog direktora. Na njegovo insistiranje sportskom sektoru pridodat je jos jedan bivsi velikan - Zvonimir Boban. 
Njihova prva zajednicka odluka bila je imenovanje novog trenera nakon ostavke Rina Gattusa. Na njegovo mesto doveden je bivsi trener Sampdorije - Marco Giampaolo.

Milan je konacno suspendovan iz Evrope zbog krsenja finansijskog poslovanja i dug je put ka potpunom oporavku i povratku na staze slave. Navijaci i bivse legende kluba ohrabreni su angazovanjem Maldinija i Bobana i smatraju da je klub posle duzeg vremena na pravom kursu.
Ostaje samo da ponovo rasiri jedra i uhvati dobar vetar.

Sta vi mislite - hoce li Milan krenuti napred? Koji je vas omiljeni momenat ili igrac iz Milanove istorije?

*Sestorica igraca MIlana su bili dobitnici Zlatne lopte:
Gianni Rivera
Ruud Gulit
Marco Van Basten
George Weah
Andriy Shevchenko
Kaka


*Trofeji:
7xLiga (Kup) sampiona
2x Kup pobednika kupova
5xSuperkup Evrope
4xInterkontinentalni (FIFA klupsko prvenstvo) Kup
1xMitropa Kup
18xPrvak Italije
5xKup Italije
7xSuperkup Italije
 

Spoiler

 



 

  • Like 2
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...
2 hours ago, 21Barkley said:

Trinkijeri je veliki Milanez

Samo mali ispravak..kaze se Milanista :wink2:

Inace da..veliki..ma sta veliki - strastveni navijac Milana i to sam znao dok je jos bio trener Bamberga. Vidi se to i iz ovog intervjua,Trinki zna mnogo anegdota,puno je utakmica odgledao uzivo,proputovao sa Milanom..jedan od razloga zasto sam voleo da sedne na nasu klupu :classic_tongue:

A deo u kojem prica da niko ne moze trenutno da pomogne Milanu..hm..ponovo se suska po nekim kuloarima da je Dietrich Mateschitz,vlasnik kompanije Red Bull,zainteresovan da preuzme klub. Covek je osvedoceni "milanista"..Gazidisu bi sutra voleo da vidim ledja.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, Crni Bombarder said:

Samo mali ispravak..kaze se Milanista :wink2:

Ne znam ja, a i ne moram da znam, moje simpatije su na strani crno-plavih. :classic_tongue: Pazza Inter!

 

Šalim se, hvala na ispravci. Baš je zanimljiva priča sa Trinkijem, lepo je čitati tako bogata iskustva.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Sinocni dogadjaji su me osujetili u nameri da pogledam utakmicu..videh samo neke sazetke..
Fenomenalan odgovor ekipe nakon sramnog nastupa i blamirajuceg rezultata kod Spala..spakovati sedam komada prvaku i viceprvaku zaista nije mala stvar! Rebic je pun pogodak voleo bih  da vidim Luku Jovica ponovo sa njim u istom dresu..pod pretpostavkom da Luka "sredi glavu" i posveti se fudbalu kako valja..

Da li je drugih ekipa ili do cega vec,ali Milan igra i deluje dosta bolje nakon ove pauze.

Link to comment
Share on other sites

On 7/11/2020 at 3:37 PM, Del Piero said:

Sto ne ostave Piolia?

 

Meni je to isto neshvatljivo glupo. Tim se taman uigrao i melje. Igraju dinamično, praktično su dobili sve od kako se nastavilo prvenstvo, razvalili su Juventus sa lakoćom, a i u kupu bi da je bilo iole pristojnije suđenje.

 

Ovako sa novim trenerom opet sve od nule.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ako sam dobro proracunaotm Milan i Atalanta su osvojili najvise,po 30.bodova nakon nastavka sezone u "Kalcu". No,Atalanta je odigrala mec vise (13),a mi 12. Prema tome - cestitam nam tutulu najuspesnijes post-korona tima :18::classic_biggrin:

Iznenadjujuce dobro smo izgledali posle pauze. Igra na visem nivou,fokus gotovo pa maksimalan,gluposti svedene na prihvatljiv nivo..lepo je to Pioli slozio. Kao sto sam vec jednom napisao - da li je do nas ili do drugih ekipa koje su pale nakon pauze - pokazace pre svega nova sezona i njen start. Ovo je bila sjajna serija rezultata i necu joj gledati u zube.

Uprava je vec povukla prvi potez i produzila ugovor sa trenerom. Pioli nije moja soljica caja,priznajem,ali je posle ovakve pozitivne serije to logican potez. I to priznajem. Pioli je pre svega iskristalisao tim..odredio je startnih 11,kao i igrace koji su prva opcija sa klupe.
Konacno je pod njegovom trenerskom palicom proigrao kako trebuje Calhanoglu. Bilo je uzivanje gledati ga u ovom nastavku sezone. Igrac sezone mi je ipak Rebic. Momak je odigrao vrhunski i na neki nacin je ponajvise i kumovao transformaciji tima. Ante ima dobar karakter,pozrtvovan je,skroman..polivalentan i prvi zadatak je da se njegov ugovor otkupi od Ajntrahta.
Drugi zadatak je da se resi spic,prvi napadac ekipe. Rebic i Calhanoglu su zabili dosta iz drugog plana,ali treba nam 'devetka' koja ce dati konkretan doprinos. Ibra..ne znam..klasa je tu,ali forma i fizikalije ipak pokazuju usporavanje..godina proizvodnje cini svoje. Vidim da se razmislja u pravcu ugovora na jos jednu sezonu,ali ja bih voleo mladju snagu tu ipak..
Stoper pod obavezno. Kjer je u godinama,Mussachio nije opravdao ocekivanja..vidim da je Bleki Milenkovic jedna od meta. Mislim da bio bio pun pogodak. Posto se spominje mogucnost prodaje Calabrie,onda mozda i desni bek? Conti je tanak za prvu opciju..levo - ne znam kakvo je stanje sa statusom Hernandeza? Jel mu istice pozajmica? Napadacki je bio top,malo losije u defanzivi,ali bih ga zadrzao. Zahvaliti se Laxaltu.
Bennacer i Kessie su dobar tandem..videti sta sa Bigliom..OBAVEZNO ponuditi novi ugovor Dzeku Bonaventuri..momak je pravi dzoker i suvo zlato ekipe..kao neki ofanzivniji Ambrosini..vrlo zahvalan timski igrac.
Uz Laxalta resiti se Pakete,Krunica,Musachia.

Daleko smo jos od vrha,ali bi napad na LS konacno trebalo da bude realnost u novoj sezoni.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Doveli smo Tonalija iz Brese. Posto Bresu nisam mnigo gledao,ne mogu da kazem nesto vise o momku sem da je milanista - navodno bas navijac od malih nogu.

Otisao je Dzek Bonaventura. :classic_sad:
Ja sam ga bas gotivio i mislim da je posteno odigrao svaki minut u MIlanu. Nije on klasa igraca koji pravi razliku,ali vrlo koristan fudbaler kakvog svaki tim treba da ima. Sto se kaze - pouzdan rotacijski igrac.
Sad..to sto je otisao u Fiorentinu mozda sugerise nesto vise..Milan je zagrejan za Kijezu i MIlenkovica,pa cak i Vlahovica. Navodno im je je nudio Paketu,ali eto - Bonaventura je otisao.

Sad da vidimo ko ce se preseliti na San Siro.

Edited by Crni Bombarder
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • 7 months later...
  • 2 weeks later...

Moram biti zadovoljan i konacnim plasmanom na tabeli i pre svega (konacno!) povratkom u Ligu sampiona - tamo gde nam je i mesto.
Iako se na polu-sezoni mozda cinilo drugacije,ovaj tim nije mogao vise. Najmladja ekipa u prvenstvu,pa jos ispresecana brojnim i cestim povredama i odsustvima igraca jednostavno nije mogla da produzi formu i niz. Inter je bio bolji,konstantniji i zasluzeno je uzeo 'Skudeto',ali MIlan je zasluzio da opet igra najkvalitetnije evropsko klupsko takmicenje. Bilo bi cak nepravedno da smo izvisili za top 4,iako smo sve kompromitovali i ugrozili bednim remijem protiv skromnog Kaljarija.
To je sada vec iza Milana,a ispred je nova sezona.

Cini se kako je tim potpuno prihvatio Piolijevu viziju fudbala i o novom treneru se ne razmislja. 
Potpuno se slazem sa @Maharajai @Ridji. Milanu treba pojacanje u napadu i to ozbiljno. Ne samo nekakav pomocni igrac koji je tu da ponekad zameni Ibrahimovica. Ibri hvala za sve,nagradio je i tim i sebe Ligom sampiona,ali on je polako (ali sigurno) igracki gotov..trika nema da moze da izvuce dva zahtevna takmicenja i dve teske utakmice nedeljno. Znaci - spic pod musst.
Takodje,i desno krilo. Dugo se vec pominje Thauvin iz Marseja.
Malo sta smo ove sezone dobili od Meitea,Krunica i Tonalija. Tu bi trebao da "uleti" jedan kvalitetniji veznjak koji ce napraviti razliku. Bekovima sam zadovoljan i kao sto Ridji napisa - samo pojacati rotaciju. 
Ono gde mislim da nam takodje treba pojacanje (koje ce to stvarno i biti) je na stoperskoj poziciji. Nama treba jedan pravi komadant odbrane,a nisam siguran da je Romanjoli taj. Godinama me vec nije uverio. Kjer je mator,Tomori upitnog kvaliteta (plus je na pozajmici)..tu se mora pogoditi sa igracem i ne treba stedeti.
I za kraj,Donaruma. Da budem iskren,dojadilo mi je vise da svaki prelazni rok ono govedo od njegovog menadzera ucenjuje klub i dize halabuku. Voleo big da Djidji ostane,ali ako se ne mozemo dogovoriti - srecan put. Navodno je spremna zamena u liku Manjana,golmana Lila.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Da, Milan jednostavno nije imao kapaciteta za titulu ove sezone. Mozda je moglo da se ostane jos 3-4 kola u konkurenciji da nisu u prvom delu sezone jeftino ispusteni neki bodovi kod kuce medjutim to bi samo olaksalo borbu za zasluzenu LS. 
Povrede i korona, uz neadekvatna pojcanja i prosirenje rotacije u zimskom prelaznom roku nisu Pijoliju i ekipi ostavili sansu da budu ozbiljan i pravi konkurent Interu do kraja. 
Da je doveden zimus neki sposoban vezista, umesto igraca koji nije prakticno bio u rotaciji u ekipi koja se bori za opstanak, i profesionalni fudbaler umesto bivseg igraca u vidu Mandzukica, mozda bi moglo da se sanja o skudetu, ovako i ovime moramo biti zadovoljni. 
Sto se tice Ibrahimovica nisam mnogo pratio vesti poslednjih mesec dana ali njemu tj njegovom kraju karijere je jos i pre povrede ozbiljno pretila opasnost od suspenzije iz fudbala zbog navodne povezanosti sa vlasnistvom nekih online kladionica. 
Da, treba i vrhunski stoper jer Kjaer em je u godinama vec em nije u karijeri bio kadar za takav teret, jednostavno nije bas taj nivo kvaltieta. Tomorija ce nadam se otkupiti, poslednjih nekoliko utakmica je pokazao da zaista ima kvalitet samo za njega isto treba malo vremena jer je mlad igrac, a za stopere uvek treba iskustva sa godinama. Malo je i "suntav" u glavi ali ima potencijala, za ovih nekoliko meseci vise mi je ulio sigurnost nego Romanjoli za prethodne 2-3 sezone. 

No pre svega toga najbitnije je videti sta ce odluciti Calhanoglu i Donaruma. Meni se cak cini da je znacajnije ovaj prvi da li ce produziti ugovor. Tek kad se to razresi treba ozbiljno raditi na pojacanjima
 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Po svemu sudeći, Dolaruma napušta klub. Milan nije poklekao da ponudi više od 8 miliona, i nisu pristali na neki dvogodišnji ugovor sa dvadesetak miliona provizije za njegovog agenta.

 

Danas je došao Mike Maignan, kažu najbolji golman francuske lige.

 

Ako Dolaruma ode bez nadoknade, sve mu najgore u karijeri.

Link to comment
Share on other sites

ne znam, diskutabilno. tako dobar golman pa jos italijan ne raste na drvecu. da se ja pitam 20kk eura nije velika cena za njega. 10-12 kk plata vec jeste. licno mislim da su to prenapumpane cifre da bi se rukovodstvo opralo pred navijacima.

Link to comment
Share on other sites

Jock, za ovo se poprilično pouzdano zna jer traje mnogo meseci. Takodje sam zaboravio da dodam da su tražili nekoliko miliona za Dolaruminog oca (valjda je i on agent, šta li), i onaj već standardan ugovor od milion i nešto za njegovog brata debilka koji je tu godinama.

 

Danas je njegov agent u Torinu, pokušava da ga uvali. Samo ne znam šta će oni sa trenutnim golmanom koji je takodje solidno plaćen.

 

Nije njegov kvalitet sporan. On je u top 2 golmana u Italiji, a nije drugi. Sporno je što ovi novci koje traži lome finansije svakog kluba koji nema Arape ili neko muljanje sa Fijatom.

 

 

Link to comment
Share on other sites

jebeno da ti najplaceniji igrac bude golman. sa tom platom bi bio najplaceniji u interu a tim je busan na par mesta tako da ne verujem u tu mogucnost. opet, nadam se da je buva jer ne verujem da golman u italiji moze da dobije ni priblizno tolike pare.

Link to comment
Share on other sites

jbg, postao je alav. Do sada je bio najplaćeniji uz Ibru sa 6+1 milion za brata debila. A to je dobio sa 20 godina. Sad sa 22 su podigli ponudu na 8 + pare za brata, i bio bi ubedljivo najplaćeniji.

 

Njegov problem je što nije očekivao da će Milan tako brzo naći solidnu zamenu. Sad su mu opcije loše, malo ko ima novca da to pljune, a oni koji imaju već imaju odlične golmane.

 

Danas se spominje Barselona, ali tamo je Ter Stegen, i pitanje je da li Barselona uopšte ima novca za bacanje, ili su stvarno bankrot. Bukvalno su svi veliki timovi pokriveni.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...