Drug Crni Posted Monday at 10:05 PM Posted Monday at 10:05 PM Moj maltene jedini prigovor pokojnom papi Franji je de facto ćutanje na agresiju Rusije na Ukrajinu. Tu se loše poneo. 1
Klotzen Posted Monday at 10:08 PM Posted Monday at 10:08 PM Biskup je prevedno na SPC Episkop odnosno Vladika, a Nadbiskup je Arhiepiskop. Nadbiskupi i Arhiepiskopi obično služe na nekoj većoj teriotorijalnoj celini pa dobiju tu višu titulu. Recimo SPC ima Arhiepiskope u CG i BiH a Katolička crkva ih ima oko 300 ako sam nabasao na tačan podatak. Nije svaki Nadbiskup Kardinal niti je svaki Kardinal Biskup ili Nadbiskup ima tu i nižih činova među kardinalima.
Helena Posted Monday at 10:15 PM Posted Monday at 10:15 PM 6 minutes ago, Drug Crni said: Moj maltene jedini prigovor pokojnom papi Franji je de facto ćutanje na agresiju Rusije na Ukrajinu. Tu se loše poneo. Rusija i Ukrajina nisu njegova jurisdikcija, obe zemlje su pravoslavne. Mislim, njegovi pravoslavni pandani ćute ili čak odobravaju. Imao je par izjava da je rat uvek loš i da nikad nema pobednika.
Rex Posted Monday at 10:33 PM Posted Monday at 10:33 PM 23 minutes ago, Drug Crni said: Moj maltene jedini prigovor pokojnom papi Franji je de facto ćutanje na agresiju Rusije na Ukrajinu. Tu se loše poneo. Što reče Helena, radio je šta je mogao. Odmah je pozivao na mir, slao je mirovne izaslanike u Kijev, Moskvu i Vašington. Doduše, imao je liniju priče da "mučenička Ukrajina" treba da se suoči sa predajom, tako da jeste kontroverzno, ali nije da se nije trudio. 20 minutes ago, Klotzen said: Biskup je prevedno na SPC Episkop odnosno Vladika, a Nadbiskup je Arhiepiskop. Nadbiskupi i Arhiepiskopi obično služe na nekoj većoj teriotorijalnoj celini pa dobiju tu višu titulu. Recimo SPC ima Arhiepiskope u CG i BiH a Katolička crkva ih ima oko 300 ako sam nabasao na tačan podatak. Nije svaki Nadbiskup Kardinal niti je svaki Kardinal Biskup ili Nadbiskup ima tu i nižih činova među kardinalima. Pročitao sam šta je @SteveFrancis#3 pisao, pa sam mislio da ljudi kapiraju, ali da još više uprostim: nadbiskup je neko ko "pokriva" veću oblast od biskupa i to je funkcija. Kardinal je titula, koju daje papa direktno. Kardinali su savetnici i ne moraju imaju nikakvu funkciju, mada je najčešće imaju. Otprilike, nadbiskupi "rade" za svoju teritoriju, kardinali su iznad svih njih, ali ispod pape, mada skoro uvek imaju i nadbiskupiju. Praktično: nadbiskup - funkcija; kardinal - titula. Kardinal>nadbiskup. 2
Darko Posted Monday at 11:52 PM Posted Monday at 11:52 PM @Rex @Helena razumem na šta ciljate. Pogotovo ako se pojavi neko pandan Trampu. Ono na šta ja ciljam je doktrina crkve i "bezgrešnost pape". Bez tih suštinskih promena, izbor se svodi na najmanje loše rešenje. Ali ajde, i mali pomak napred je ipak pomak napred. 2
ters Posted yesterday at 12:27 AM Posted yesterday at 12:27 AM (edited) 2 hours ago, Helena said: Usudila bih se reći da je jednako važno koliko i izbor tranpa za predsednika. Franja je bio jako, jako dobar poglavar sa odbijanjem zataškavanju seksualnih zlodela u RKC, otvorenog uma za izbeglice, LGBTQ ljude, protiv korupcije i nije se libio da jasno to kaže. Njegovo otvoreno odbijanje da se zvanično susretne sa Vansom govori mnogo. Franjo kao pojedinac je bio izuzetna licnost - pozitivan u svakom pogledu, ali organizacija kao takva se nije promijenila gotovo uopste. Edited yesterday at 12:29 AM by ters 4
A sad Posted 21 hours ago Author Posted 21 hours ago O mrtvima sve najbolje, sta sam imao da kazem o njemu pisao sam za njegovog zivota. Komunista, korumpiran, uvek na strani diktatora, protivnik zapadnih vrednosti, putinoljubac. Nadam se boljem izboru ovog puta, mada ce to biti jako tesko jer je toliko promenio elektorat postavljajuci masovno za kardinale oni koji na njega politicki lice. Direktna posledica njegovog rada je masovno sirenje protestantskih crkava u tradicionalno katolickim zemljama, posebno u latinskoj americi.
SteveFrancis#3 Posted 19 hours ago Posted 19 hours ago 2 hours ago, A sad said: Komunista, korumpiran, uvek na strani diktatora, protivnik zapadnih vrednosti, putinoljubac. Nadam se boljem izboru ovog puta, mada ce to biti jako tesko jer je toliko promenio elektorat postavljajuci masovno za kardinale oni koji na njega politicki lice. Direktna posledica njegovog rada je masovno sirenje protestantskih crkava u tradicionalno katolickim zemljama, posebno u latinskoj americi. Imamo li zaista materijala da ga proglasimo komunistom, zato sto je bio malo vise od proseka levo orijentisan? Takodje, voleo bih klarifikaciju za epitet 'korumpiran'. Meni se takodje cini da je bio dosta boleciv i imao nesto vise razumevanja za autoritarne rezime nego sto bi bilo potrebno i pozeljno. Medjutim, da je neki par ekselans 'protivnik zapadnih vrednosti' mi je bas nategnuto, osim ako te zapadne vrednosti ne svodimo na puke ekonomske postulate. Promenio jeste sastav konklave, postavljajuci veliki broj kardinala, ali to je uradio prakticno svaki papa. Benedict 16. je proizveo mislim 90ak, papa Francisco mozda 40ak vise, ali mu je i mandat trajao 5 godina duze. Prirodna posledica cinjenice da je Benedict bio stariji i dosao pre Francisca jeste da je u medjuvremenu preminulo dosta kardinala koje je on postavio, tako da je sada dominantna vecina clanova konklave 'Franciscova'. Takodje, ne usudjujem se da tvrdim posto nisam bas tako detaljno pratio, ali koliko se secam trend rasta protestantizma u Lat. Americi postoji vec nekoliko decenija. Ne znam koliko je to bas buknulo za vreme Francisca i da li mozemo uspostaviti kauzalitet tu. 3
Mina D. Harker Posted 18 hours ago Posted 18 hours ago Napredan Papa, ali abortus i dalje - no pasaran 1
Eddard Posted 17 hours ago Posted 17 hours ago 4 hours ago, A sad said: Direktna posledica njegovog rada je masovno sirenje protestantskih crkava u tradicionalno katolickim zemljama Što uopšte nije loše.
Helena Posted 14 hours ago Posted 14 hours ago Da. Nekako se provlači kod hrišćanstva da su pravoslavne zemlje najslabije razvijene, pa i duhovno, pa katoličke, pa protestantske. Moje mišljenje.
Helena Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago Dobro, bar su devalvirali woke izraz do besmisla. "Hoću crvenu suknju" Ne može, dosta je tih woke gluposti" ...ako me razumete 1
DJORDJE Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Zalaganje za prava LGBT, transrodnih osoba, izbeglica definitivno nisu antizapadnjastvo. Neki njegovi stavovi jesu kontraverzni, bas kao i kod svakog pape do sada . 16 hours ago, Mina D. Harker said: Napredan Papa, ali abortus i dalje - no pasaran To ce tesko ici , stvar dogme ne licnog misljenja.
Recommended Posts