Jump to content

Kosarkaska reprezentacija Srbije


Mile1

Recommended Posts

50 minutes ago, Barkley#34 said:

Mislim da malo mašiš temu, Sale bi završio sa reprezentacijom sve i da smo gazili redom po 30 razlike. Kokoškov je bio sasvim logičan izbor za narednih nekoliko godina. Pritom, nije njegov potpis nešto što se dogodilo tek tako, uz kafu, i to je trebalo obezbediti.

 

Edit: @DameTime

Ne mašim temu, jer nisam nigde rekla da bi Sale ostao. :) Znamo da je njemu istekao ugovor i to je bila gotova stvar. Poenta je da nije slučajnost što je Savez nagazio da obezbedi baš Igora, u trenucima kad je "vera" u KSS bila najviše poljuljana i kad smo svi praktično tražili Kokoškova... 

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, BartonFink said:

 

Nema [anse da neko bude i kvalitetan trener i da mu repreyentacija bude jedini gig. Ne vredi reprezentacija toliko. Više. Sa druge strane svaka promena trenera je narušavanjce kontinuitetčića, ma kako mali kontinuitetčić bio.

 

Znas sta, idu kvalifikacije i za SP, kako ce da se posveti igracima koji mogu da igraju u tim kvalifikacijama kada mu je prioritet Fener. Jos Miloje ide u USA.Evo Pesicu moze reprezentacija da bude jedini gig. Ili Djordjevic.

Edited by Zvezdinho
Link to comment
Share on other sites

Mozda bih ja voleo da Kokoskov ostane; stvar je principa,

doveden je kao dugorocno resenje, na ovaj ili onaj nacin izborio je 

mesto na sledecem takmicenju. 

Izgleda sve jasnije doduse, da on nema tu sta vise da trazi niti da realno doprinese.

Doveden je u trenutku kada smo mislili da imamo jak tim, koji je donosio medalje,

i kontinuitet. Trebao je trener koji 'razume' potrebe NBA igraca i dovoljno je artikulisan

i razuman i moze da obezbedi 'najbolji tim koji imamo'. Nasli smo takvog, ali avaj, projekat je propao pre lansiranja

jer Kokoskov nije uspeo da obezbedi : 'Najbolji tim koji imamo'

 

U tom smislu mozda nam je potreban neki novi trener, neka interventna forma. 

neki anonimni lik iz omladinaca osisan na keca koji ce izmestiti polozaj u brda i baciti trenersku fotelju,

pozvati birchu stimeta i radulju.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, DameTime said:

Poenta je da nije slučajnost što je Savez nagazio da obezbedi baš Igora, u trenucima kad je "vera" u KSS bila najviše poljuljana i kad smo svi praktično tražili Kokoškova... 

Ma, nagazili bi njega u svakom slučaju, nije da smo imali dvesta drugih opcija, a i bilo je sasvim logično. Mislim, mođe svako da shvati razvoj situacije kako hoće ali bi verovatno bio isti efekat, tj. isti čovek na klupi, kako god okreneš.

Link to comment
Share on other sites

čitam sad pažljivije intervju sa kokoškovim koji ste lepili ovde ali nisam imao živaca tada da ga pažljivo pročitam. izrečeno na kraju razgovora me ubeđuje da je on taj koji bi da ode, tj da ne potiče to od saveza, mada je emitovanje poverenja saveza ili FO u klubovima uvek značajna stvar, pa time ne želim da perem nešto savez, već samo da kažem koji mi je vajb.

 

– Što se tiče mog statusa, ja sam u ovo ušao velikom emocijom, željom da se vratim kući. U Americi sam imao prilike da kroz rad i rezultatima koje sam napravio, imao sam priliku da upoznam predsednika SAD. Ne govorim da bih se hvalio, nego šta sam doživeo. I u toj Gruziji sam radio i imao prilike da rezultatima dobijem državno priznanje i da mi se zahvali i Slovenija… Meni je to jedina želja bila, da ovde osvojiš nešto lepo i kvalitetno i kad napustiš tim, da ostaviš trag iza sebe. To je jedini motiv. Tu sam jer sam dobio poverenje ljudi iz Saveza. Vezano za moju odluku, sigurno da nije prijatan momenat, ali odluka vezana za moj status u reprezentaciji je vezana pre svega, da vam kažem iskreno i najiskrenije, za porodičnu situaciju – rekao je Kokoškov, pa onda nastavio o radu sa reprezentacijom: 

 

– Ovakvo iskustvo koje sam, nažalost, imao u ovim okolnostima – jednostavno je nemoguće. Vraćam se na prozore. Imao sam četiri aktivnosti ido sada. Ovi prozori su komična situacija. Mi smo u prozorima izrotirali 31 igrača. Ja se zaista osećam nemoćno, niti imam kontinuitet, ni materijal, ni vremena. Ti “prozori” su jedan tragikomičan koncept koji nažalost postoji. Da ne govorim o letnjem radu, gde smo imali još smešniji koncept, nula vremena sa nula prilika da se radi. Ja se trenerski osećam nemoćnim jer ne znam kako da pomognem ovom timu. Kao što je emotivna bila odluka da preuzmem ovaj program, tako je emotivno vrlo bitna i porodična situacija i porodica. U ovom trenutku najiskrenije ne znam. Ne postoji dublja analiza od ovog što sam vam izneo. Ne postoji dublje od ovoga. Ne postoji materijal s kojim možemo da radimo. 

  • Like 8
Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, Barkley#34 said:

Ma, nagazili bi njega u svakom slučaju, nije da smo imali dvesta drugih opcija, a i bilo je sasvim logično. Mislim, mođe svako da shvati razvoj situacije kako hoće ali bi verovatno bio isti efekat, tj. isti čovek na klupi, kako god okreneš.

Naravno, ali ja hipoteziram o motivaciji Saveza koja stoji iza toga. Tako me ne bi začudilo da sada ispituju mišljenje javnosti o Kariju na mestu selektora, i onda ako opet svi padnu u trans i oduševljenje kako će nam on izvući košarku iz problema, on i bude novi selektor. Na taj način će se opet pravi problemi gurnuti pod tepih.

Link to comment
Share on other sites

On 7/15/2021 at 9:00 AM, oubrevo. said:

Ja se trenerski osećam nemoćnim jer ne znam kako da pomognem ovom timu. Kao što je emotivna bila odluka da preuzmem ovaj program, tako je emotivno vrlo bitna i porodična situacija i porodica. U ovom trenutku najiskrenije ne znam. Ne postoji dublja analiza od ovog što sam vam izneo. Ne postoji dublje od ovoga. Ne postoji materijal s kojim možemo da radimo. 

 

Kad neko izjavi ovako nesto to je to. Drugim recima - molim vas, zamenite me. 

 

Prilicno razocaravajuce. Ja nisam protiv njegovog odlaska da je prepoznao svoje greske i nastojao da ih ispravi. Umesto toga njegov nastup je bio kriticki nastrojen prema kritikama, najvise u smislu - sta, ja sam kriv sto sam moderan? Nije skontao pravi pristup i kakav odnos treba da ima sa igracima. Srbija nije isto sto i underdog Gruzija, a svakako  ije isto sto i NBA tim i svako kopiranje takve metodike izgleda kao da je piletu stavio sise. Ceo kult reprezentacije koji je vozdigao Djordjevic je bacio u vodu hladnokrvnim odnosom koji se preneo na igrace, a koji takodje nisu cvecke pogotovo oni koji se nisu odazvali. Stoga je drugaciji odnos neophodan, a ne opravdanja. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

mogu da se slozim ali opet, kada razgovaras sa nekim o xy poslu, ti najpre upoznas sebe sa metodama i principima kandidata, pa ga stavis u kontekst tvog radnog mesta, pa onda pricas uzivo sa tim kandidatom i na kraju doneses odluku ne ocekujuci da ta osoba najednom promeni svoje postulate koji su funkcionisali. 

Link to comment
Share on other sites

Pa jeste.....ne verujem da je iko ocekivao da ce Igor da donese ovaj novi know-how i jos da ga brani kada je svima postalo jasno da ne fercera. Nakon ovih losih rezultata u NBA i Feneru kao da je to drugaciji trener nego sto je bio pre toga. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, mmajstor said:

Pa jeste.....ne verujem da je iko ocekivao da ce Igor da donese ovaj novi know-how i jos da ga brani kada je svima postalo jasno da ne fercera. Nakon ovih losih rezultata u NBA i Feneru kao da je to drugaciji trener nego sto je bio pre toga. 

 

ne znam, ja ne vidim kao presudno to da li je trener suzdržan ili dernjav. neke druge stvari donose razliku a ne stil & ton komunikacije.

 

možemo da pričamo o onome što je realni pomenuo, da li je on uradio ono što je mogao tehnički da se pripremi za italijane i da pripremi ekipu. da li je uradio sve da spreči sranja tokom tekme. 

 

a to da li će da lomi table ili da šalje depešu kapitenu preko pomoćnika goluba pismonoše mene apsolutno ne zanima kao faktor.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Ne mislim ni ja da je presudno dernjanje, nego autoritet i sposobnost da se generise pokretacka energija kod igraca. Razliciti lideri imaju razlicite metode, ali bilo koji od metoda koji bi postigao takav cilj nisam video kod Igora. I Djordjevic je isto to izgubio/istrosio se na SP iako je u tom delu na prethodnim takmicenjima bio majstor. Nije se ni on dernjao i lomio table, ali je svojom energijom i postupcima jasno stavio do znanja igracima sta se od njih ocekuje i kakav pristup nece biti tolerisan. Nasi igraci u reprezentaciji ne igraju za lovu, tako da da bi pruzili svoj maksimum moraju da imaju drugi motiv i pokretacku snagu, i trener treba da im svojom energijom to probudi a kod onih koji i pored toga to nije moguce - da ih odstrani i tako da primer ostalima sta je prihvatljivo a sta nije. Imam utisak da im je Igor previse isao niz dlaku i da se odnosio prema njima kao da su oni vece zvezde od njega. I Zeljko je to isto napravio na onom EP u Srbiji....pokusavao je da ih pomiri, da bude dobar prema njima i da ih tetose, umesto da je odmah stavio na svoje mesto i da odstrani one koji su bili nezainteresovani. Ali Zeljko je to shvatio nakon prvenstva, Igor nije.

 

Sale je koristio tu neku dubinu, stalno naglasavajuci bitnost i metafizicki znacaj igranja za reprezentaciju, sto je podrazumevao i konflikt sa nekim od onih koji iskacu iz te price. Tako da je od trenutka Micovanja, probudjena energija kod mase igraca kao i nakon postupka sa Bobijevom longetom koji se takvim feedbackom skreno pokajao i od tada je to drugi covek kada je u pitanju odnos prema reprezentaciji. To isto mu je falilo na SP kao i Igoru na ovim kvalifikacijama. Jasno se videlo da su Italijani vise zeleli da idu na OI nego mi. Realno vremena nije bilo ni za kakve tehnicke pripreme jer kao sto je i on rekao nijedan krsten trening nije mogao da se odradi, pa mu je stoga ostao samo neki instant energetski boost i adekvatna motivacija kao jedini metod. A ako nakon onakvih igara i pre Italije trener ni u jednom trenutku nije nasao nacin da ih javno iskritikuje i energetski razbudi, to je onda njegova krivica. Dernjanje nije presudno, ali na ovaj ili onaj nacin je morao da ih isprovocira i da razbije melanholiju, dok mi se cini da se i on skroz utopio u tu melanholiju. 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Njihova najveca slabost je ta sto su kao institucije prilicno oslabile pa su ih finansijske korporacije prevazisle po pitanju moci i onda zakon trzista diktira i one sfere koje ne bi smeo uopste da tangira. Uzrok je gramzivost i drustveno-politicki sistem u svetu gde se bukvalno sve komercijalizuje pa se institucije sve manje pitaju za bilo sta. 

Edited by mmajstor
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 7/14/2021 at 5:45 PM, realno *w said:

 

Videćemo kako će izgledi Fener ove godine, ali ja ne očekujem neki napredak, iako su opet uložili puno. Ja bih rekao da Kokoškov krupnim koracima grabi ka starom dobrom mestu trećeg pomoćnika u nekoj NBA ekipi.

 

 

that-escalated-quickly-300x300.jpg

  • Like 2
  • Ha-ha 2
Link to comment
Share on other sites

Igor me je baš razočarao, ali ne toliko kao trener već više kao profesionalac. Očigledno mu je NBA sve vreme prioritet, a onda nije ni trebalo da se prihvata poslova u Feneru i repstaciji ako nema nameru da ih uradi do kraja. 

Šteta, mislim da ima ogroman potencijal ali nisu nam se poklopile želje i ambicije sa realnošću

Link to comment
Share on other sites

@Marvin, nije da ovo menja sliku o njegovom profesionalizmu, jer se slažem da nije kul odustajati nakon prve prepreke ali moj utisak iz onog famoznog intervjua je da on nekako nije bio spreman na modus operandi po srbiji i turskoj, da je prosto u fazonu da ne uživa u tome i da se zato brže-bolje povlači u svoju zonu komfora.

 

ali pre svega mislim, i to sam odmah pomenuo, da je mnogo zajebano za trenere ovo sa debilnim prozorima a zatim pripremamma od 2-3 nedelje. mučno je to i donekle obezvređuje profesiju, fiba stvarno treba da se zapita koji će im krasni sve to. bukvalno se ponašaju kao da žele da unište reprezentativnu košarku.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...