Problem sa licnim greskama Posted yesterday at 07:22 AM Posted yesterday at 07:22 AM 6 hours ago, bergkamp bcd said: Izjasnjavam se kao pripadnik srpske nacionalnosti (zbog porekla i jezika koje govorim, kao i vecina na ovom forumu). Zasto je to bitno? Sustina je da se raspad SFRJ desio jer su u Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji i kasnije BiH, na kraju i u CG zeleli da budu nezavisni od zvanicnog Beograda. Ne vidim sta je poenta nezavisnosti ako ce se ljudima tamo nuditi klub iz Srbije, odnosno Beograda da navijaju za njega, kao u dobra stara vremena. Dakle, po KKP nenacionalistikoj prici trebalo bi da ljudi koji se izjasnjavaju kao Hrvati, Slovenci, Makedonci, Crnogorci i Bosnjaci navijaju za klub iz Srbije, ali da zato niko od ljudi koji se izjasnjavaju kao Srbi i zive u Beogradu ne navija za neki klub iz Hrvatske, CG, Slovenije ili BiH. Na primer, sta to gradjanima Podgorice i CG uopste porucuju te dve, naizgled, razlicite price. Navijaci CZ kazu nesto otprilike ovako: "Vi ste svi ionako Srbi koji iz nekog razloga to negirate. Prirodno je da navijate za najveci srpski klub iz Beograda, a mozete i da imate simpatije prema Buducnosti, Sutjesci ili nekom trecem, ali se navija za Crvenu zvezdu". Navijaci Partizana kazu nesto otprilike ovako: "Bilo bi bolje da mi i vi zivimo u zajednickoj drzavi u kojoj bi sve narodnosti i narodi bili ravnopravni, ali se podrazumeva da ako zivite u Podgorici da navijate za Partizan protiv Buducnosti, a ako zivite u Beogradu ili bilo gde u Srbiji da navijate za (pazi sad!) - dramska pauza - Partizan protiv Buducnosti. Recimo, u Spaniji postoje katalonski i baskijski identiteti koji su razliciti od spanskog i ljudi koji zive u tim regijama, cak i ako jesu deo zajednicke drzave podrzavaju klubove iz tih regija, a ne Real. Znam dva navijača Hajduka iz Srbije. Obojica su doduše 70 plus. Srbi. Obojica su počela navijati za Hajduk 70ih. Jedan je Valjevac, drugi sa NBGa. Inače nikada nisam čuo za taj slučaj sem ako neko nije rođen npr u SA pa do rata navijao za pitare. Meni to ne smeta ali ne kapiram kako bi dete iz Bora počelo da navija za Rijeku ili Maribor ili Vardarako nema porodičnih veza. Znam Mađare Ujpeštovce iz Subotice ali je to nacionalna osnova. Mislim da su takve stvari ipak izolovani primeri.
DameTime Posted yesterday at 07:58 AM Posted yesterday at 07:58 AM 6 hours ago, bergkamp bcd said: Sustina je da se raspad SFRJ desio jer su u Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji i kasnije BiH, na kraju i u CG zeleli da budu nezavisni od zvanicnog Beograda. Ne vidim sta je poenta nezavisnosti ako ce se ljudima tamo nuditi klub iz Srbije, odnosno Beograda da navijaju za njega, kao u dobra stara vremena. Dakle, po KKP nenacionalistikoj prici trebalo bi da ljudi koji se izjasnjavaju kao Hrvati, Slovenci, Makedonci, Crnogorci i Bosnjaci navijaju za klub iz Srbije, ali da zato niko od ljudi koji se izjasnjavaju kao Srbi i zive u Beogradu ne navija za neki klub iz Hrvatske, CG, Slovenije ili BiH. Na primer, sta to gradjanima Podgorice i CG uopste porucuju te dve, naizgled, razlicite price. Pa isto kao što se deci u Srbiji odmalena sugeriše da navijaju za CZ/PAR, a ne za svoj lokalni klub. Jer su to dva najveća kluba. To navijanje za klubove po "nacionalnom ključu" je nešto najgore. Logično je da će Srbin pre početi da navija za srpski klub, a Hrvat za hrvatski, zato što budu izloženi u takvom uticaju, najčešće u primarnoj porodici. Ali zašto mora da bude samo tako? Meni je skroz ok da Srbin navija za Hajduk ako mu se tako sviđa, a Hrvat za Partizan; druga stvar je što se kod nas to ne smatra normalnim. Ako Partizan fura imidž "kod nas su svi dobrodošli", ja to smatram pozitivnim u smislu brisanja nacionalizma kod priče o klubaškom navijanju i ne vidim da bilo koga primoravaju na nešto. Kome se to ne sviđa će navijati za drugi klub, čiji mu imidž više odgovara. Na ovim prostorima se insistiranjem na toj nacionalnoj podeli u navijanju samo podižu tenzije (najviše između Hrvata i Srba, doduše). Kako pola Srbije u fudbalu navija za Real, Barsu, LPool, MNU, Borusiju, Bayern i sl. i to nikom ne izaziva previše (nacionalno usmerenih) pitanja? U fudbalu od tipa 10. godine navijam za MNU, kakva CZ/PAR. Sećam se da u osnovnoj nije bilo pitanje podele na CZ/PAR, nego smo se delili po tome da li navijamo za španski ili ostrvski klub. Najjače mi je kad neko za CZ potencira da je "najsrpskiji klub". Brale, boli me pištolj, za "srbovanje" imam reprezentaciju kao tim iznad svih timova za koji navijam.
Čvarkov Posted yesterday at 08:02 AM Posted yesterday at 08:02 AM Moj pokojni deda je navijao za Hajduk iz Splita, a nije imao nikakve veze sa Hrvatskom.
Problem sa licnim greskama Posted yesterday at 08:18 AM Posted yesterday at 08:18 AM 13 minutes ago, Čvarkov said: Moj pokojni deda je navijao za Hajduk iz Splita, a nije imao nikakve veze sa Hrvatskom. Pa eto, sigurno je bio jedini u naselju. Postoji jedan Hrvat iz Istre, veliki zvezdaš, dolazi i dan danas na Marakanu. Ali je to izuzetak i ne postoje Delije Opatija 😄
Barkley#34 Posted yesterday at 08:19 AM Posted yesterday at 08:19 AM Mislim da se jednom već pričalo o tome. Hajduk je sedamdesetih bio uspešan, igrali su lep fudbal, igrači su izgledali kao rok zvezde, plus šmek mora, normalno je bilo da će privući navijače sa raznih strana. Znam da su i iz Torcide pričali da su dolazili ljudi iz Makedonije, nikakve veze sa Splitom nisu imali ali su voleli Hajduk(a). Zatim, u Jugoslaviji su ljudi bili izloženi uticajima raznih lokalnih događanja, bila je zanimljiva konkurencija. Krajem osamdesetih smo mi klinci bez veza sa Bosnom prepričavali svaku epizodu Nadrealista, diskutovali o šmeku gradskog rivalstva Želje i Saraj'va, plus je bilo i muzičkog uticaja, tako da u nekoj paralelnoj realnosti mogu da zamislim da neko počne da navija za Želju iz tih razloga. Sada su, naravno, stvari drugačije. 5
Problem sa licnim greskama Posted yesterday at 08:33 AM Posted yesterday at 08:33 AM Što se zvezde tiče znam Norvežanina iz Moldea koji dolazi redovno, Francuza iz Burgunda i Mađara iz Mađarske koji dolazi redovno i koji ima čak grb istetoviran preko leđa. Ima tih primera ali su jako retki. Interesantno je, to se hvala Bogu promenilo, da su ti ljudi i veliki zvezdaši doživljani 2000ih kao budale. No, kontam, da takvih momaka ima iole svaki veći klub u Evropi. 1
Son_of_a_gun Posted yesterday at 08:34 AM Posted yesterday at 08:34 AM Moj matori je bio Titov gardista prosto jednostavno. 😁 Inače je Bošnjak ako to nešto znači i zaboli ga danas za Partizan a bio je gori od mene. S druge strane imam dosta kolega i prijatelja Bošnjaka koji pomno prate Partizan i dan danas i sa dostq emocija. Kad je dan za evroligašku utakmicu, dođem kući s posla pa uključim one analize i intervjue što idu na SK, vidio sam dosta puta da intervjuišu ljude iz Zenice, Tuzle, koji dolaze u Arenu s djecom. Raduje me sve što doprinosi nacionalnom pomirenju balkanskih naroda a posebno kad je uzrok baš moj Partizan. 🖤🤍 1 2
Problem sa licnim greskama Posted yesterday at 08:45 AM Posted yesterday at 08:45 AM (edited) Pa neki bas vidjeni cigani iz grada Beograda su Bosnjaci (iako se verovatno ne bi tako deklarisali). Znam Gorance na severu, doduse druga generacija, vecina je vec rodjena u Beogradu. Bio je 90ih cuveni A. clan grupe HEROES, kosovski Albanac, koji je otvorio posle bekstva od murije natrag na Kosovo u juznoj Mitrovici kafic HEROES 😄 Dosta lud lik i veliki zvezdas, nadam se da je momak ziv i dobro. Ludih primera ima, ali ponavljam, izuzetak su. Na zalost. Bilo bi lepse da nije tako. Vodeci BBB su redom Srbi i Bosnjaci poreklom, od Klokana ciji je cale sarajevski Srbin, do onog Football Factory Bogdan Urukala velikog mrzitelja Srba koji sada robija u Srbiji zbog mafijaskog obracuna 😄 Pa Hasan, Nijaz...Ali, svi su redom rodjeni purgeri pa je prirodno da su dinamovci. Barem meni. Edited yesterday at 08:45 AM by Problem sa licnim greskama
Barkley#34 Posted yesterday at 08:49 AM Posted yesterday at 08:49 AM 12 minutes ago, Son_of_a_gun said: vidio sam dosta puta da intervjuišu ljude iz Zenice, Tuzle, koji dolaze u Arenu s djecom. Podsetio si me na onu foru kada su ispred Arene intervjuisali neka dva momka iz Sanskog Mosta, na portalu ili iksu su stavili naslov "vozili četiri i po sata da bi gledali Partizan" a neko ostavio komentar: "šta, dolaze iz Mirijeva?". 4
JPM Posted yesterday at 10:00 AM Posted yesterday at 10:00 AM 8 hours ago, bergkamp bcd said: Izjasnjavam se kao pripadnik srpske nacionalnosti (zbog porekla i jezika koje govorim, kao i vecina na ovom forumu). Zasto je to bitno? Sustina je da se raspad SFRJ desio jer su u Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji i kasnije BiH, na kraju i u CG zeleli da budu nezavisni od zvanicnog Beograda. Ne vidim sta je poenta nezavisnosti ako ce se ljudima tamo nuditi klub iz Srbije, odnosno Beograda da navijaju za njega, kao u dobra stara vremena. Dakle, po KKP nenacionalistikoj prici trebalo bi da ljudi koji se izjasnjavaju kao Hrvati, Slovenci, Makedonci, Crnogorci i Bosnjaci navijaju za klub iz Srbije, ali da zato niko od ljudi koji se izjasnjavaju kao Srbi i zive u Beogradu ne navija za neki klub iz Hrvatske, CG, Slovenije ili BiH. Na primer, sta to gradjanima Podgorice i CG uopste porucuju te dve, naizgled, razlicite price. Navijaci CZ kazu nesto otprilike ovako: "Vi ste svi ionako Srbi koji iz nekog razloga to negirate. Prirodno je da navijate za najveci srpski klub iz Beograda, a mozete i da imate simpatije prema Buducnosti, Sutjesci ili nekom trecem, ali se navija za Crvenu zvezdu". Navijaci Partizana kazu nesto otprilike ovako: "Bilo bi bolje da mi i vi zivimo u zajednickoj drzavi u kojoj bi sve narodnosti i narodi bili ravnopravni, ali se podrazumeva da ako zivite u Podgorici da navijate za Partizan protiv Buducnosti, a ako zivite u Beogradu ili bilo gde u Srbiji da navijate za (pazi sad!) - dramska pauza - Partizan protiv Buducnosti. Recimo, u Spaniji postoje katalonski i baskijski identiteti koji su razliciti od spanskog i ljudi koji zive u tim regijama, cak i ako jesu deo zajednicke drzave podrzavaju klubove iz tih regija, a ne Real. Ma samo sam pitao, zanimalo me. 2 hours ago, DameTime said: Pa isto kao što se deci u Srbiji odmalena sugeriše da navijaju za CZ/PAR, a ne za svoj lokalni klub. Jer su to dva najveća kluba. Ja kad vidim onaj engleski FA kup kad neki petoligas igra sa Liverpulom a ceo stadion navija ne za Liverpul nego petoligasa...prelepo. 2 hours ago, DameTime said: Najjače mi je kad neko za CZ potencira da je "najsrpskiji klub". Brale, boli me pištolj, za "srbovanje" imam reprezentaciju kao tim iznad svih timova za koji navijam. Mene recimo pi...pa dobro pistolj za ManUTD i za reprezentaciju Srbije. A volim Zvezdu i ne mislim da je najsrpskiji klub jer ne znam ni kako to da definisem. 1
bergkamp bcd Posted 22 hours ago Posted 22 hours ago 14 hours ago, DameTime said: Ako Partizan fura imidž "kod nas su svi dobrodošli", ja to smatram pozitivnim u smislu brisanja nacionalizma kod priče o klubaškom navijanju i ne vidim da bilo koga primoravaju na nešto. Kome se to ne sviđa će navijati za drugi klub, čiji mu imidž više odgovara. Teoretski su svi dobrodosli, nece ni Cibona ili Buducnost da prave problem ako za njih navija neki Spanac, Francuz ili Litvanac, ali u praksi su stvari jasne - Crna Gora/Makedonija cela crno bela, dakle, to znaci da ti ljudi treba da navijaju za tim iz Beograda, a da Beogradjani navijaju opet za tim iz Beograda. To je sasvim drugacija poruka od "ja sam iz PG, navijam za Partizan, a naravno da razumem sto neko navija za Buducnost, ja sam izuzetak zbog toga i toga". I to je i razlika izmedju navijaca Partizana iz neke Francuske i navijaca Partizana iz CG, Makedonije ili iz Federacije BiH, jedno je simpaticna prica kakvih ima koliko hoces i vazi i za druge klubove, drugo je alternativa onome "Srbin si, dakle, navjias za Zvezdu", "nisi Srbin sa prostora bivse SFRJ, dakle, navijas za Partizan". 14 hours ago, Barkley#34 said: Mislim da se jednom već pričalo o tome. Hajduk je sedamdesetih bio uspešan, igrali su lep fudbal, igrači su izgledali kao rok zvezde, plus šmek mora, normalno je bilo da će privući navijače sa raznih strana. Znam da su i iz Torcide pričali da su dolazili ljudi iz Makedonije, nikakve veze sa Splitom nisu imali ali su voleli Hajduk(a). Zatim, u Jugoslaviji su ljudi bili izloženi uticajima raznih lokalnih događanja, bila je zanimljiva konkurencija. Krajem osamdesetih smo mi klinci bez veza sa Bosnom prepričavali svaku epizodu Nadrealista, diskutovali o šmeku gradskog rivalstva Želje i Saraj'va, plus je bilo i muzičkog uticaja, tako da u nekoj paralelnoj realnosti mogu da zamislim da neko počne da navija za Želju iz tih razloga. Sada su, naravno, stvari drugačije. Pa upravo to, sada su stvari drugacije i jedino sto je ostalo je navijanje za Partizan u CG, Makedoniji, BiH i Sloveniji. Niko iz Srbije (ili skoro niko) ne kaze da prati ligu neke druge drzave i navija za klub iz CG, BiH, Hrvatske ili Slovenije.
SteveFrancis#3 Posted 20 hours ago Posted 20 hours ago On 3/7/2025 at 1:09 AM, bergkamp bcd said: KKP je samo SPS prica, dakle Jugoslavija bez nekog srpskog nacionalizma, ali kojom bi se upravljalo iz Beograda. Otud i dalje nostalgija da se od Vardara pa do Triglava navija za Partizan, a ne vidim zasto, ljudi su se izborili za svoje drzave i treba da navijaju za klubove iz svojih drzava, a ne klub iz Beograda. Vazi i za Hrvatsku i za CG i za Makedoniju i za Sloveniju, pa i za BiH. Mozemo mi da diskutujemo koliko su dobili svi ti narodi i ljudi raspadom Jugoslavije, da li je to bila dobra odluka, cinjenica je da to (na samom pocetku) bila pobuna protiv SPS i Milosevica kojeg i nije toliko interesovalo srpstvo, koliko da pomocu cetiri glasa iz predsednistva namece sebe svima ostalima. Eto, da je CG ostala u zajednici sa Srbijom imala bi Vucica za gospodara i imala bi Partizan i Crvenu zvezdu koji bi harali fudbalom i kosarkom i Buducnost koja bi se uopste ne bi pitala ni za sta (jer koga je briga za njih, Crna Gora cela je crno bela). OK, KKCZ jeste nacionalisticka srpska prica, ali to je iz ugla i drugih naroda, a bogami i navijaca lokalnih klubova (dakle ne, onih kojima je simpatija na strani lokalnog kluba, a srce obojeno u "dve boje" kluba iz Beograda) prica koja se svodi na isto kao i KKP. U sustini, mi smo veliki, vi ste mali i nebitni, mozete da nam se pridruzite i budete deo the pokreta, a mozete da ostanete bedni i malobrojni cudaci koji su izabrali da celog zivota navijaju za nebitne klubove. Dakle, rec je o sukobu dve ideologije koje se iz ugla nekih ljudi svode na isto, jer nema ideologije koja ce da prizna da je Beograd izgubio primat u regionu, da vise nije bitan grad, da se ne okrece sve oko njih i da i drugi imaju prava da upravljaju sami sobom i da navijaju i za luzere, ali luzere koji su iz okoline, a ne za "velikana" koji je negde tamo daleko. Niko ne spori ljudima pravo da navijaju za lokalne klubove. Zapravo, to je najprirodnije. Barem da se od toga krene, pa da se kasnije otkriju i druga imena, ode i preko grane u potrazi za jos nekim grbom ciji brend ce te iz ovog ili onog razloga kupiti. Ako vec pricamo o fudbalu, kada ne bi bilo izrazenog tog lokal-patriotizma, kapiram da bi se ugasilo 80% profi klubova iz prostog razloga sto bar toliko njih nikada nece imati realnu sansu i mogucnost da zaigra u nekom evropskom takmicenju ili figurira kao realan pretendent na domace trofeje. Sasvim se slazem i mene bar jednako kao i tebe nervira pojava koja je ovde kod nas bas izrazena - da prakticno ne postoji nikakva regionalna i lokalna privrzenost klubovima ili ako i postoji na mikro nivou, na ovom visem se automatski opet transformise u crno-beli vs crveno-beli. Zato sto ocigledno mora da se navija za bar neki klub kome su zagarantovani neki trofeji. Mogao bi covek da kaze da je to zato sto se ovde zna da Spartak nije i nema sanse da ikad u doglednoj buducnosti i bude prvak ove zemlje u kosarci ili fudbalu, medjutim postoje po Evropi klubovi koji su po 50 godina irelevantni u domacim okvirima i opet im se fenbejz ne odliva na razne Manchester Citye, PSG-ove i slicno. Ukljucujuci i KKP, koji za mene jeste lokalni klub (ali je i isto tako i masa drugih iz BG-a), sve timove koje sam birao, birao sam zbog konekcije koju sam pronalazio sa njima - da li zbog boja, grba, igraca koji su u tom trenutku nosili njegov dres, ljudi koji su ga predstavljali, onoga sto je simbolisao, prica koje sam kao mali cuo i koje su mi se usadile, prvih utakmica ili tonova pesme ili himne... Ovde uopste nije stvar o regionu i nekakvom nametanju drugima obaveze da navijaju za KKP. Samo ne vidim zasto ne bismo mi kao klub uradili sve kako bismo ponudili da budemo scratch for the itch za one koji zele recimo da nadju svog predstavnika u EL. Nema razloga zasto bi se to ogranicavalo na S. Mak, BiH, Slo, a ne bi vazilo za kompletan globus. Kada se posmatra tako, globalnije, onda je jos manji problem ako neko dolazi iz Hrvatske, Turske ili Norveske jer ti njega ne teras da se opredeljuje "na stetu" nekog svog kluba na dnevnoj bazi jer oni svakako nisu ni zastupljeni na tom nivou i toj vrsti takmicenja. Turci u ovom primeru imaju klubove u EL, ali sasvim sigurno ne navijaju svi za Fener i Efes, najblaze receno i u odsustvu svojih autenticnijih predstavnika, mozda je nekom Turcinu blizi KKP. A nesto sto pocne kao pracenje i navijanje po tom kljucu, moze da preraste u nesto vise, sasvim sigurno, ako kao klub ponudis zanimljiv i intrigantan proizvod zbog koga ce taj neko ostati tu. 1
Small Owl Posted 12 hours ago Posted 12 hours ago Jedino je moj moćni komšo, koji je rođen i cijeli život proveo ispod Kozare i vjerovatno nije u životu otišao dalje od BL, navijao za Vojvodinu. Nikad ga nisam pitao otkud takav izbor.
Son_of_a_gun Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago 3 hours ago, Small Owl said: Jedino je moj moćni komšo, koji je rođen i cijeli život proveo ispod Kozare i vjerovatno nije u životu otišao dalje od BL, navijao za Vojvodinu. Nikad ga nisam pitao otkud takav izbor. Vjekovna težnja bosanskog čovjeka za migracijom u Novi Sad. 1
Tex_Willer Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago 20 minutes ago, Son_of_a_gun said: Vjekovna težnja bosanskog čovjeka za migracijom u Novi Sad. Ćaći like this 1 1
Recommended Posts