Jump to content

KK Partizan 2022/23 - It's coming home!


fillam

Recommended Posts

U lajvu sam pogledao prvo poluvreme i sad sam nadoknadio propusteno - ukratko: timska pobeda. Bravo komsije, dobiti Fener u gostima nikada nije lako. 

 

Sa Smajlijem i Aleksom (uz vec ustaljenog Andjusica) primetno je da je sira rotacija i da to prija i nosiocima u smislu da ne gule vise 35min. Jednostavno ima vise energije na terenu, ne vidis nikoga ko je na izdisaju, mogu onda kraj da odigraju kako treba. Jedino je Lesor imao 32 minuta.

 

Na stranu to sto je Fener bio los u sutu (pogotovo Gudura koji vam je pomogao sa 0/8 za 3p; mada ni vi niste mnogo bolji bili), ali odigrali ste bas angazovano u odbrani, malo na ustrb napada. I to je ok. Tako se dobijaju utakmice. Nije bila lepotica od utakmice ali pise se pobeda. Da li zelite svaki put da dajete 90+ poena i cesto gubite, ili da se spustite na 75 datih poena a da cesce pobedite?  

 

Poslednja 2 minuta kao iz knjiga - LeDay ide na Bukera 3x (jer ovaj ima 4 licne) i resava ga 2x. Papa odlican u odbrani - dobro je preuzimao Bukera, blokirao ga, jednom faulirao, uhvatio i skok u napadu. Aleksaaaa odradio svoju ulogu dosta smireno u odnosu na svoj temperament 🙂 A ona bacanja na sekundu i po do kraja, na skakanju Panter - pomislio sam "jbt sta ces tu, treba neko visok da bude, ide se na promasaj" kad ono bas on uhvatio promasaj 😄 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Arsenije Pesic said:

A posebna je zanimljivost što smo branili Kalatesa kao da je, ne znam, Markus Howard. 

 

2 hours ago, KockoOblo said:

Egzum ga čuvao kao da Kalates ima 60% za tri, a Kalates voli te neobaveštene likove.

 

Dosta je tesko za poverovati da Zeljko/staff u pripremi izostave ovako nesto, ne znam da li postoji poznatiji igrac kome se spusta i dozvoljava sut za 3 u EL. Naleteh na ovaj thread ispod, ipak sam skloniji da verujem da je odbrana na Calathesu bila planska, nego da igraci ne znaju kakav je kamenjar u pitanju.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Kao i uvek istina je negde između, plan je verovatno bio da mu se pokaže nekoliko odbrana kako ovaj ne bi mogao da se  opusti, ali i u tome je bilo nekoliko nedopustivih propusta (pre svega Exum kome dva puta Kalates beži bez bloka u početku napada i naravno autoput za lagano polaganje)

Link to comment
Share on other sites

calathes ne šutira puno za tri ali to uopšte nije onaj drevni calathes koji baca stenje i kamenje i okleva da šutne.

lik na 15 euroleague tekmi ima 43.6% za 3.

 

zvezda mu je išla onomad ispod bloka i bukvalno je sve ponuđeno ubacio.

tako da nemam dilemo, da je branjenje šuta bilo dogovoreno i planski, nema razloga da bude drugačije kada čovek ubacuje otvorene šuteve.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, uini said:

calathes ne šutira puno za tri ali to uopšte nije onaj drevni calathes koji baca stenje i kamenje i okleva da šutne.

lik na 15 euroleague tekmi ima 43.6% za 3.

 

zvezda mu je išla onomad ispod bloka i bukvalno je sve ponuđeno ubacio.

tako da nemam dilemo, da je branjenje šuta bilo dogovoreno i planski, nema razloga da bude drugačije kada čovek ubacuje otvorene šuteve.

 

2019/20 PAO - 32/114 - 28%

2020/21 PAO - 34/104 - 32%

2021/22 FCB - 20/63 - 31%

2022/23 FEN - 17/39 - 43.6%

 

Bas sam iznenadjen ovim, totalno mi je promakao njegov procenat ove sezone, videcemo kako ce izgledati na kraju sezone. Sinoc je u poslednjih par minuta cim se spustio Avramovic ubacio poludistancu, ispade na kraju da smo lepo spremili i odigrali ovo.

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, kendrick said:

 

2022/23 FEN - 17/39 - 43.6%

 

Bas sam iznenadjen ovim, totalno mi je promakao njegov procenat ove sezone, videcemo kako ce izgledati na kraju sezone. Sinoc je u poslednjih par minuta cim se spustio Avramovic ubacio poludistancu, ispade na kraju da smo lepo spremili i odigrali ovo.

 

ne bih ni ja obratio pažnju da zvezda nije igrala tu neku 5-6-7 tekmu u el protiv fenera;

komentatori bili u fazonu, treba da se rizikuje sa kalatesovom tricom, mada ima cca 50% za tri

 

kažem, lik je ubacio sve ponuđeno tada a nije kao da mora da dobije loptu sa nameštenim nogama za šut, već se komotno diže iz driblinga i opaljuje.

sasvim dovoljno da moraš da ga respektuješ u tom segmentu. 15 tekmi je već solidan uzorak.

Link to comment
Share on other sites

16 hours ago, Alex_Serbia said:

Ovakva odbrana ce mi ubuduce biti sasvim prihvatljiva. Nije to nesto sjajno, ali bolje je, veci je trud i to nas je nagradilo vec 2.mec za redom

 

Baš to. Rekoh i ranije - ne mora elitna odbrana, ali da spustimo broj primljenih poena za 5, 6, 7 puna kapa. Mi smo uspeli i više od toga.

Bilo je propusta naravno i dozvoljenih otvorenih šuteva ali dosta bolje to sve izgleda počev od Efesa naovamo. Angažovanije i pametnije. I dalje me izluđuju pokušaji "čiste" odbrane Nanelija i Pantera čak i kad su u mismeču ali i tu se stvari popravljaju.

 

15 hours ago, Beonegro said:

Ponovo nismo šutirali preveliki broj trojki sa niskim procentom i ponovo smo imali mali broj izgubljenih. Nadajmo se da ovo postaje znak suštinske promjene u našoj igri, prije svega odgovornijeg odnosa prema lopti.

 

Tako je. Mali broj trojki, užasan procenat i za 2 ali dosta odgovornija i pametnija igra.

 

14 hours ago, Alex_Serbia said:

Mi smo suterski potentna ekipa. Radije bih da sutnemo 30 trojki po mecu, nego da nam/im kao veceras, glave služe kao (otupele) burgije koje se zabijaju i zabrljaju. 

 

Znam da old school fanovi kosarke idu ka vrhuncu kada se lopta gura dole, ali to je sa razlogom prevazidjeno. Mogao bi Zeks malo manje da insistira na tome jer....ocigledno insistira previse. 

 

Mi smo tako igrali od početka prošle sezone. Nađi povoljnu poziciju za tri, nateraj protivnika da ostane sa centrom na tvom beku...i to je super kad te ide šut ali kad stane nemamo drugu opciju. Ja sam posle Cedevite baš pričao o tome i insistirao da se lopta gure mnogo više dole i "burgija" kao što ti kažeš jer to donosi onda i otvorenije pozicije spolja i tera protivnika na više faulova i veću angažovanost ispod koša. Vidimo od Efesa da to prolazi. Igra se strpljivije. Panter je mnogo opasniji na prodorima i poludistanci. Dešava se da nakon par tih dobrih poteza krene da luduje sa 8m kada ima puno samopouzdanja ali, ako ne da koš iz tih situacija, to krene baš da pokopava ekipu. S pravom ga Željko resetuje na klupi. Uglavnom, ne znači to da mi sad odustanemo od šuta za tri koji nam je bitno oružje nego samo da se ne oslanjamo previše na to. Imali smo i sinoć dosta otvorenih šuteva koji nisu ušli.

 

7 hours ago, KockoOblo said:

Kakav krš od utakmice smo odigrali, i pobedili. I stara papagajska himna: nema nikakvog pomaka, ni u odbrani, ni u napadu. Blago svima koji taj pomak negde,nekako primećuju. 

 

Nemam vremena da seciram detalje sa utakmice ali pomaka ima i u odbrani u napadu. Nisu to tektonski poremećaji ali dovoljno je neke sitnice izmeniti i igračima utuviti u glavu da sve to izgleda mnogo bolje. Uostalom broj primljenih poena u poslednje dve tekme dosta govori, i to protiv šampiona i prvoplasiranog tima EL i to uz ne toliko sjajne procente šuta.

 

5 hours ago, Barkley#34 said:

Kakav omaž rudarskim pobedama iz prošlosti. Promašujemo, grešimo, mučimo se ali ne odustajemo. I ja sam bio u fazonu da samo čekam kada će da se odlepe i ugase sve nade, srećom su oni na terenu mislili drugačije. Mane su i dalje tu, ali dobro dođe neka pobeda na ovu skupoću.

 

Baš to sam pomislio.

 

4 hours ago, Barkley#34 said:

Što se tiče bacanja, pizdro sam opasno zbog njih ali bez provere, mislim da smo ih dosta dobro šutirali u prethodnim mečevima, tako da se nadam da je ovo samo izuzetak.

 

Partizan je trenutno 5. ili 6. po procentu ubačenih slobodnih (oko 82%) i prvi po broju ubačenih slobodnih u celoj EL. Jesmo bili nešto slabiji protiv Asvela i Fenera ali daleko od toga da mi tu imamo problem ove sezone. Neko je napisao iznad - Egzum 50/52 slobodna u sezoni.

 

I da, hvala Guduri. Sramotno je koliko je preterivao u pojedinim trenucima iako ga ništa nije išlo.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Arsenije Pesic said:

S jedne strane, čovek nam je pravio problem u svakom napadu, ostavljao saigračima otvorene šuteve, izbacio Egzuma iz igre zbog brzih faulova.

 

S druge strane, daje jednu trojku po utakmici u evroligi ove sezone. Ja bih pre živeo s jednom njegovom trojkom.

 

nemam pojma kako su ga drugi branili, pošto osim zvezda-fener nisam gledao ništa od fenera u totalu;

na ovoj zvezdinoj tekmi je izgledalo kao da bi uzeo i 10x šuteva za tri ako mu se toliko dopusti.

 

u tesnoj tekmi, ne mora da šutira 43% da bi takav luksuz bio pretvoren u pobedu.

 

tako je do pre cca 4-5 godina doživljavan daniel hackett. onda se dovoljno puta & u clutchu usr'o mnogima u logiku i eto.

hoću da kažem, ako nemaš izbora i moraš nešto da dopustiš, kockaćeš se između ostalog i sa kalatesovom tricom. ali nije nikakva sigurica ovih dana, jer lik ipak nije neki levi igrač koji nema samopouzdanja.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Obradovah se Aleksi, kao komsije Kampacu. Pomoci ce dosta, sa svim svojim manama, igrac je sa puno energije, i kad se pravilno koristi, moze da bude veoma dobar.

Smanjice minutazu Madaru, i delice sa Eksumom minute na poz 1.

Ova pobeda nista nece znaciti, ako puknemo od Minhena u sledecem kolu. 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Od jutros sam jedno 6 puta krenuo da napišem post povodom tekme, a pre svega odgovore na neke postove posle tekme, ali toliko posla da su me prekinuli 150 puta...

 

Uglavnom:

 

Milion i jedan put sam ponovio da na velikom uzorku, ne verujem u sreću slučajnosti u košarci. Kao što sam uvek govorio da ne prihvatam izgovor tipa "kako je ove sralo", nego sam za to krivio našu lošu odbranu i sampouzdanje koje im dajemo igrajći na ogroman broj poena, sa slabim def skokom, itd...  Tako ne mislim ni da su eto tako slučajno Efes i Fener odigrali slabije partije.

 

Rekoh posle Efesa da smo imali 2 i po četvrtine sasvim dobre odbrane. Samo samo 2 minuta manje perioda kada smo se raspali u odbrani, spustili bi ih na oko 70 poena što je fantatičan učinak. Ovo protiv Fenera je bio nivo više, naročito jer je bilo u gostima.

 

Da ima nekog epohalnog napretka, naravno da nema, ali se jednostavno više poštuje lopta. Za nijasnu bolja timska odbrana, ali dosta bolji pristup generalno, posle one sramote protiv Cedevite. Na ova dva meča ass/to 31-17, sasvim pristojan podatak.

I završnice - nisu najsretnije bile, ali opet bolja koncentracija, nego ranije. Protiv Efesa smo ukrali zadnju loptu, protiv Fenera Panter krade zadnji skok, iako je bilo malo vremena. 

 

Crazy Aleksa - kao i uvek ima tu grešaka i svega, ali znači ta njegova energija. 

 

Sve u svemu, nešto mi govori da je posle Cedevite bilo nekih sastanaka i ozbiljne priče. Jedino nam sada ostaje da vidimo da li je u pitanju samo kratkotrajno razmrdavanje ekipe koje će vremenom da splasne, ili suštinski menjamo pristup i filozofiju. 2 sasvim solidna testa u narednih nedelju dana, @Igokea pa Bajern.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

14 hours ago, Arsenije Pesic said:

S jedne strane, čovek nam je pravio problem u svakom napadu, ostavljao saigračima otvorene šuteve, izbacio Egzuma iz igre zbog brzih faulova.

 

S druge strane, daje jednu trojku po utakmici u evroligi ove sezone. Ja bih pre živeo s jednom njegovom trojkom.

 

Kontrapitanje, kada je pravio toliko problema protiv agresivne odbrane povis bloka, koliko bi tek pravio problema da mu se ostavi jos vise prostora sa odbranom ispod bloka?

 

Kao kad pritiskas igraca sa loptom po citavom terenu, ne ides zato sto je los dribler pa pokusavas da ukrades loptu, nego od starta preuzimas inicijativu odbranom, kanalises u koju stranu ce da ide napad itd. Ista stvar kad igras odbranu povis bloka, nije samo ideja da je opasan suter pa da mu ne das da pripali, nego mu oduzimas sredinu, vise pritiska na lopti i onemogucavanje primarnih pnr opcija itd. Kad budes vidio da igrate ispod bloka, to je otprilike signal da ste potegli za zadnjom opcijom, i da nemate vise kontrole nad protivnickim napadom (ili igrate protiv znj ekipe, i igrate odbranu s bolom u primicacu).

  • Like 8
Link to comment
Share on other sites

Krvarice oci i peći će želudačna kiselina i protiv Igokee, ali sta da se radi. Pristajem na taj scenario i protiv Bajerna, samo da rezultat bude nova EL pobeda. Da ih skupljamo kako god dok igra ne dodje na visi nivo.

 

Sami smo se uvalili u EL blato i zvuci depresivno kada kazemo da nam treba cak 3 pobede - samo da bismo dosli na .500 😑

 

Dupla pobeda nad Turcima je pravo malo cudo i ohrabrujuce cupanje iz zivog blata. E sad, izuzetno sjajni Monako bi mogao biti prava prekretnica ako pobedimo, ali nece biti smak sveta i ako ne uspemo. Mada, meni je pomalo muka od poraza kod kuce, nadam se i Zeljku/igracima.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Barkley#34 said:

A ako njegovi primarni čuvari ne mogu da isprate to preuzimanje inicijativom nego ih on lagano probija i otvara mu se livada na kojoj može još lakše da uradi sve što bi radio da ga čuvaju malo dalje? Uopšteno pitsm, ne samo za ovaj slučaj. 

 

 

Definitivno brzi igraci vise vole kada im je cuvar malo udaljen, jer imaju vise prostora za zalet, pa im je lakse da probijaju (ima i flex opcija kada krilo stoji na 9m i prima u naletu loptu i tako pretrcava odbrambenog). Ako si blizu, imas vece sanse da reagujes na prvi korak, jer imas mogucnost da usmjeravas u odredjenu stranu, budes agresivan na driblingu itd. Ako imas sporijeg primarnog cuvara (Exum), koji ne moze da iskontrolise brzog beka, onda se mora korigovati timska odbrana. Strana pomoci nije fokusirana direktno na svog igraca, nego igra open stance, cak i do dva koraka prema igracu sa lotpom. Tu se otvaraju neke druge napadacke opcije, ali kao i svaka timska odbrana, i vasa ima puno mana koje se svjesno uzimaju, da bi se postigli veci ciljevi.

 

Exum je 2-3 igrac, koji je izgleda strateski postavljen na 1 da bi se uspostavila fizicka dominacija, sto je ok, ali ponekad ce se naletiti na nekog Kalatesa koji ce koristiti svoju brzinu da bi eksploatisao nesto sporije lateralne kretnje. Sad kad je Aleksa nazad u pogonu, malo ce se balansirati minutaza na pg-u u odnosu na profil igraca koji ce se morati braniti, bice vise mogucnosti da bi se radile odbrambene korekcije. Sto se kaze, samo strpljenja..

 

  • Like 14
  • Thanks 3
Link to comment
Share on other sites

21 hours ago, uini said:

 

nemam pojma kako su ga drugi branili, pošto osim zvezda-fener nisam gledao ništa od fenera u totalu;

na ovoj zvezdinoj tekmi je izgledalo kao da bi uzeo i 10x šuteva za tri ako mu se toliko dopusti.

 

u tesnoj tekmi, ne mora da šutira 43% da bi takav luksuz bio pretvoren u pobedu.

 

tako je do pre cca 4-5 godina doživljavan daniel hackett. onda se dovoljno puta & u clutchu usr'o mnogima u logiku i eto.

hoću da kažem, ako nemaš izbora i moraš nešto da dopustiš, kockaćeš se između ostalog i sa kalatesovom tricom. ali nije nikakva sigurica ovih dana, jer lik ipak nije neki levi igrač koji nema samopouzdanja.

 

Ništa se u Kalatesovom šutu suštinski nije promenilo. Protiv nas je tri puta bio potpuno sam na šutu za tri, jednom je dodao i dva puta bacio ciglu. Sticajem okolnosti ima takav procenat od starta sezone, ali ja u taj šut ič ne verujem, u dvaes marke da se do kraja sezone neće maknuti od proseka od jedne pogođene trojke po meču i da će procenat da padne. Protiv Fenera, ako bih nešto morao da im dam, uvek bih im dao Kalatesov šut sa distance.

 

 

8 hours ago, Princeton said:

 

Kontrapitanje, kada je pravio toliko problema protiv agresivne odbrane povis bloka, koliko bi tek pravio problema da mu se ostavi jos vise prostora sa odbranom ispod bloka?

 

Kao kad pritiskas igraca sa loptom po citavom terenu, ne ides zato sto je los dribler pa pokusavas da ukrades loptu, nego od starta preuzimas inicijativu odbranom, kanalises u koju stranu ce da ide napad itd. Ista stvar kad igras odbranu povis bloka, nije samo ideja da je opasan suter pa da mu ne das da pripali, nego mu oduzimas sredinu, vise pritiska na lopti i onemogucavanje primarnih pnr opcija itd. Kad budes vidio da igrate ispod bloka, to je otprilike signal da ste potegli za zadnjom opcijom, i da nemate vise kontrole nad protivnickim napadom (ili igrate protiv znj ekipe, i igrate odbranu s bolom u primicacu).

 

Rekontra pitanje, da li si gledao utakmicu? :classic_biggrin:

 

Ako je odbrana ispod bloka toliko pogrešna, kako to da smo je protiv Kalatesa zaigrali u 4/4 kad se lomilo?

 

Pritom, ovo je malo šira priča od toga da li braniš iznad ili ispod bloka. Mi protiv Kalatesa uopšte nismo ni igrali, bar dok ga je Exum čuvao, agresivno iznad bloka (ovu opciju o kojoj si ti pisao). Umesto toga, uglavnom se odmah preuzimalo, pa se onda rotiralo sa igrača iz ćoška, što je Kalates lako kažnjavao.

 

Dakle ovde imamo dve teme. Prva je kako smo mi igrali odbranu na Kalatesu. Po meni uglavnom loše, jer osim što je bilo velikih problema u prvom poluvremenu o čemu sam već pisao, nismo ni odbranu ispod bloka odigrali kako treba jer je bilo drugih grešaka u odbrani.

 

Druga je da li uopšte igrati ispod bloka Kalatesu. što se mene tiče, ja bih to uvek računao kao opciju protiv njega.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Sve je to ok, ali zaista je smešno pričati o tome kako Žoc i Egzum ne znaju kakav je šuter Kalates, pa ga čuvaju kao da će da opali za tri preko bloka.

 

Kalates čeo život igra sa takvom odbranom, a Fener cele sezone igra sa njime takvu košarku i prvi su na tabeli. Sasvim je očliglednom i da je on navikao na to, i ekipa, kao i da su kretnje ostalih prilagođene takvoj odbrani na njemu.

 

Uz to, do ove tekme sinoć, Kalates 46% trojke, 17 pogođenih na 14 tekmi, za njega sasvim pristojno.

 

Naravno da možemo da raspravljamo da li je ispalo dobro ili ne, ali u svakom slučaju u pitanju je bio plan. Nekada je za kvarenje nekih akcija dovoljan pritisak na onom prvom pasu, najlakšem, kad ga ekipa ne očekuje, pa se zbune i predju na improvizaciju na 15 sekundi do kraja napada.

 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Bajernu sigurno nece igrati Obst i Luca, a juce ni Jare igrao nije. Ne vidim poziciju gde su jaci, Korija treba spustati maksimalno, tu bi Trifa bio dobar da krene ponovo i da ga gnjavi 5 6 minuta, a onda Kevin da im pokaze ko je tata igre. Oni nas mogu samo timski dobiti nikako individualno, sto znaci da treba se giljati kao protiv Fenera u odbrani, a s druge strane u napadu valjda ce vise ulaziti, dosta mi i otvorenih suteva masimo, sto nije bio slučaj na pocetku sezone u ovoj meri. 

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...