Jump to content

Šta kupiti od tehnike?

Recommended Posts

Najdebilnija stvar koja postoji jeste "RGB" hardver. Svetleća sranja.

Međutim, to je zapravo genijalno od strane proizvođača hardvera koji su dodali estetsku tj. vizuelnu komponentu koja je postala veoma bitna. Mislim, pazi tu idiotariju: mnogima je postalo bitno kako unutrašnjost računara izgleda, koje boje dominiraju i kakvi su svetlosni efekti. Kako su kućišta s prozirnim stranama postala standard, tako se nametnuo i taj novi RGB bullshit koji je samo suvišni dodatak koji nema funkcionalnu svrhu.

I tako je tržište hardvera dobilo novu, psihološku dimenziju: svetlosni efekti nisu samo vizuelni dodatak - oni stvaraju osećaj personalizacije (i luksuza), a zapravo su totalno beskorisna svetleća sranja.

Spoiler

• Like 1

Ćerka i sin imaju na svojim računarima neke mehaničke svetleće tastature i aj da samo svetli nego imaju neke efekte gde izgleda kao da trče slova, kao talasi. Ne mogu da se skoncentrišem da otkucam nešto jbt. Svaki put kad sednem kod nekog od njih za računar da im nešto uradim tražim prvo da isključe to sranje.

• Like 1
  • Tuzno 1

Pametan sat. Ima li neko preporuku za neki ok a izrazito jeftin model? Meni je prvi pametan sat bio MI Watch koji sam dobio sredinom 2021. i realno je zadovoljavao sve moje potrebe za tim uredjajem. Nazalost posle dve i po godine je otisao ekran i ja evo vec skoro godinu dana hocu da kupim naslednika, ali je nemoguce snaci se u moru ponuda, gde za razliku od recimo mobilnih telefona, razlike u specifikacijaam uredjaja koji se nekoliko puta razlikuju u ceni izmedju sebe zaista nisu jasne.

Dakle ja nisam zahtevan korisnik, bitno je da u kontinutetu prikazuje otkucaje srca, ima modove za osnovne sportove (verujem da to imaju manje-vise svi), da je moguce da ekran bude stalno ukljucen prilikom sportskih aktivnosti, da baterija traje razumno (da se ne mora puniti svaka 2-3 dana) i iskljucivo da je okrugao. Ideallno ako neko ima sat kojim je zadovoljan, pa da preporuci isti model, ali kao sto rekoh iz donjeg cenovnog ranga.

Ja sam bio protiv svetleće tastature ali otkako sam je dobio na službenom laptopu više nikad neću uzimati nesvetleće. Ekstremno korisno da ne škiljite u tastaturu ako vam je ko meni na poluosvetljenom mestu. Ja čim je napolju oblačno ne vidim slova na njoj, moram da palim svetlo u podne 🙂 Naravno mislim samo na pozadinsko svetlo ispod tastera tako da se lepo vidi koje je koje dugme čak i u mrklom mraku, ove ostale kerefeke su preterivanje koje nemaju veze sa upotrebnom vrednošću.

Što se tiče hardvera koji svetli ni meni to nije jasno otkud to kada većina moje generacije drži komp ispod stola tako da se to ništa ne vidi. No onda vidim na YT da ti što to vole drže kompjutere na stolu da se vidi taj light show. Tu onda verovatno dolazi do izražaja buka pa će takvi da daju više para za hardver da ne bi slušali buku iz tog kućišta i eto lepe nove navike koja utiče da se prodaje skuplji hardver. Sad baš gledam grafičke i recimo verzija iste grafičke sa 3 umesto 2 ventilatora je 20-50 evra skuplja a razlika u buci je osetna. Ja imam grafičku sa dva ventilatora i pošto je matora non stop se pale na max i čujem buku koja definitivno nije prijatna.

Edited by Klotzen
  • Like 1

On 12/25/2024 at 12:18 AM, BattleBender said:

Sve je to sirok pojam. Pre svega postoje ti deluded tech-nazis koji sektaski nose neke narative za odredjene parametre, specifikacije itd. Bez da ih razumeju. I naravno preispituju...
U 99 posto slucajeva hardverasi su likovi koji ne znaju da razmisljaju kriticki, niti da razumeju nesto, jer da umeju, pravili bi nesto od toga, ne bi bili samo fanovi koji se razumeju u to i prate.
A IT guys su uglavnom ta fela ljudi... "Gle izaso X 4375 z unit". Nit znaju sta je taj z unit, sta je to stvaro, niti znaju kakav je kontekst tog 4375. Ali 4375 vece od 4365.

Ja sam samo jednom pricao sa hadverasom-rekreativcom koji razume to sto prica, i usage toga. Uglavnom se svodi na to da su to (za mene, da se neko ne nadjep prozvan) popaljeni likovi koji nisu nikad odrasli. Jos zive u vremenu nagomilavanja genius kutija i divljenju prasine iz komponenti. Pa se hvataju za brojke, kao oni likovi sto se loze na kola, pa pricaju za koliko moze da postigne od 0-100km/h. I sve te hipoteticke vrednosti za najhipotetickije slucajeve. Pricaju o ferariju, i kako bi ga vozili, u zivotu videli nisu ulicu sa trotoarom na koji ferari moze da se popne. Niti ulicu gde ferari moze da ga tera sa trecinom max speed-a. Na neki svoj nacin to su sve silly-testosteronci kojima je potreba da znaju MOC MASINE. Nebitan je kontekst.

Pricaju o jezgrima i nekim parametrima, bez da imaju promil percepcije i poimanja sta je to zapravo. Hvataju se za brojke, nekakve bencmarkings i sektaski nametnute narative. Svi smo to witness-ovali, da l' AMD vs Intel, da l neke nove pojave toga. Sednes i pricas sa njima, i oni se postave kao osobe koje su egzaktne, smislene, racionalne, sa egzaktnim argumentima. I onda ih dovedemo do toga da im je konacin argument u diskusiji "Ma nema nista dok ne osetis i vidis to stvrno", gde se pozivaju na nekakvu polu-spiritialnu apstrakciju.

Kakva gomila gluposti, svaka čast. Nikad ne razočaraš.

Nebitno da ulazimo u kontekst, ali imati hrabrost reći da 99% nekih ljudi iz neke branše je ovako ili onako, može samo potpuno lud čovek. Takve generalizacije nikad nisu tačne, o čemu god da pričamo. 

Naravno, ima sličnih idiota i sa druge strane, oni koji će reći kako današnji mladi programeri, dizajneri, šta god, ne znaju ništa o računarima osim jezika ili programa u kojem rade. Naravno da ima takvih primera, kao što ima i primera ovoga o čemu ti prićaš. Imam ja kolege koji rade suport u najvećim srpskim IT firmama, gde im se kolege sa platama od po 3-4-5k evra obraćaju sa takvim pitanjima, da ovi nisu sigurni da li je neka fora ili šta.

Ali naravno da nisu svi takvi. Šta više, velika većina nije.

Ti si u ovoj branši recimo 10 godina, ako i toliko, pa ne mogu da se ne zapitam koliko to ozbiljnih ITeavaca po pitanju hardvera i upoznao. Evo ja na primer radim u firmi sa recimo 3000 računara, gde su neke kolege u toj branši 25+ godina. Ljudi koji godišnje kupe i konfigurišu par stotina računara za različite namene, bez previše prava na grešku. Al dobro, objasnio bi ti njima.

Edited by realno *w

8 hours ago, Prijatelj Mitar said:

Preciscivac vazduha. Troumim se izmedju Xiaomijevih modela - 4 lite, 4 standard i 4 pro. Kakva su vam iskustva? 

Ne verujem da ti mogu argumentovano pomoći, teško i da bilo ko ima iskustva sa sva tri modela, iamam jedan iz serije 3, nisam siguran koji, mislim da je pro, dobio sam ga, ali po broju opcija kako se sve možepodešavati mislim da je pro.
Generalno, kod svih uređaja koji imaju takvu podelu po nivou mogućnosti, opreme, podešavanja, nekako je najbolji odnos cena/kvalitet, mogućnosti optimalan kod standard modela, ja po pravilu kupujem pro, može mis desiti da sam dao nešto više para, ali pare bi otišle i tako i tako, ako mi je uskraćena neka funkcija makar bila i čista šminka, stoji kajanje, što nisam uzeo malo skuplje, pa bi imao i funkciju koja mi ne treba, ali mi nije uskraćena. Volim izor, ja odlučujem šta ću da koristim, ali odlučivanje ima smisla tek kad imam izbor.

vidim da je razlika u ceni 2:3:4, nije malo ali nije ni najskuplji neka velika lova, treba računati i 4-5 hihada dinara godišnje za filter.

• Thanks 2

Na kraju je uleteo ovaj https://www.bcgroup-online.com/monitori/philips-27m2n5500-ips-qhd-170hz-usb-amd-freesync-premium-239055
Iskreno razlika u slici i bojama je dosta velika u odnosu na sekundarni monitor koji imam, tako da zadovoljan sam. Konkretno i ja radim u IT-u pa nisam hteo preterano da eksperimentisem u smislu razlika u odnosu na setup na poslu. Konkretno racunar kod kuce koristim uglavnom za neki casual gaming tako da verujem da je ovo bilo neko resenje izmedju nekog skupog monitora (koji je nepotreban) a opet je iznad nekog entry levela