Jump to content

Vox Populi - Vox Dei

MetalHead

Recommended Posts

Sudije Višeg suda u Beogradu, njih 17, svojim imenom i prezimenom stali su uz studente i njihove zahteve, navodeći da osećaju moralnu i profesionalnu odgovornost da pozovu sve aktere da se uzdrže od nasilja.

„Mi potpisane sudije Višeg suda u Beogradu, podržavamo studente u njihovim opravdanim zahtevima za funkcionisanjem pravne države, pštovanjem zakona, jednakosti zakona prema svima i svih pred zakonom, što je i suština društvene uloge sudije“, navodi se u saopštenju koje su potpisale sudije.

Oni dodaju da osećaju moralnu i profesionalnu odgovornost da u ovako složenom društvenom trenutku pozovu sve društvene aktere da se uzdrže od bilo kakvih aktera nasilja.

Podršku studentima potpisale su sudije Aleksandar Trešnjev, Ivana Ramić, Dragomir Gerasimović, Marina Barbir, Slađana Pavlović, Zoran Tejić, Ivan Jovičić, Milan Miloševski, Dejan Garić, Mirjana Nikolić Milosavljević, Dina Drljača Savićević, Milena Vasić Pejčić, Miloš Labudović, Irina Kovačević, Milija Jelić, Milan Grkinić i Olivera Đurić.

• Like 17
  • Love 2

Pravosuđe je najurušeniji stub onoga što treba da bude država, tako da je ovo bitan iskorak. Bilo bi dobro da im se priključi još sudija i tužilaca, da pokrenu odgovornost svojih nadređenih, a dobro je što su advokati već uputili podršku.

• Like 3

Ako nekog zanima kako bez problema čitamo ovu Vasinu papazjaniju, ili Alpakinu :classic_biggrin: 

U pitanju je kognitivna fleksibilnost, tj. upotreba konteksta i prethodnog poznavanja reči da bi se prepoznalo njihovo značenje. To bi značilo da reči prepoznajemo kao celinu, ne čitajući svako slobo posebno, ali i da koristimo metod automatske obrade (jezika), što je posebno lako kod onih koji koriste i ćirilicu i latinicu.

• Like 1
  • Thanks 1

Evo jedne simpatične pričice od danas, iz našeg malog radnog kolektiva. :classic_smile:

Privatna firma, <15 zaposlenih, direktor nije klasičan sns-ovac, često se čuje da gunđa protiv vlasti, ali u principu ima razne konekcije koje mu omogućavaju da firma šljaka nešto bolje nego što bi to bilo u suprotnom.

Pošto se juče saznalo za poziv na opštu obustavu rada u petak, nas četvoro je rešilo da se odazove, dvoje mlađih gen-Z kolega (klinci su super), zatim najstariji među nama, čovek sa zvanjem doktora nauka koji je ceo život radio po državnim institucijama i dosadilo mu je da ga tamo jebu, pa je pod stare dane prešao kod privatnika da bi promenio pozu u kojoj ga jebu, i ja (napisao sam mejl gde obaveštavam nadređene da neću doći na posao).

Elem, direktor je rekao "dobro, važi, biće vam pisan slobodan dan", no, pošto je ostatak kolektiva video kako to može, jutros su krenuli svi da se javljaju sa zahtevima za slobodno.

Pre par sati, dolazi direktor, besan, otvara vrata između dve kancelarije gde svi sedimo kako bi ga svi čuli, i obaveštava nas da ovo nema smisla, da firma mora da funkcioniše i da nikome neće biti odobren slobodan dan, osim onima koji su juče tražili, a ko se ne pojavi na poslu, zna se, slede disciplinske sankcije. Okreće se zatim meni da me iskritikuje za način obraćanja u mejlu, pošto nisam "zamolio" za slobodan dan, već sam napisao "ne dolazim". Na to mu ja objašnjavam da je upravo poenta bila u tome da ja ne tražim da mi se odobri odsustvo, već da neću doći čak i ako bude posledica, deluje mi da ga je to malo iznenadilo, pogotovo od mene kao mild mannered tipa, pa je samo promrmljao "dobro, ne znam ja šta si ti hteo da kažeš". U svakom slučaju, nisam bio glasan, niti mi je namera bila da me svi čuju, ali pošto su vrata bila otvorena, čuli su svi i očigledno ih je to malo "inspirisalo", pošto su, kad se sve završilo, krenuli da dolaze i da mi čestitaju, a ja u fazonu ko čupavi Majkl Skot iz onog mima, pojma nemam šta sam to uradio.

Elem, diša odlazi, a kolega pored mene, isto mlađi, kaže "ako do sada nisam znao šta da uradim sad znam", ja pomislim ok, naravno da će se pojaviti na poslu, a on nastavlja "ne dolazim sutra". Meni već žao nekako, dečko došao pre mesec dana u firmu i sad će da najebe jedini, u međuvremenu su se vrata zatvorila i čujem samo da se tamo u drugom ofisu nešto razgovara (lomili su se, posle čuh, da li da se folduju ili da istraju). Stvar rešava tehnički direktor, inače totalno i odistinski apolitičan tip, koji sem posla nema pojma šta se u širem svetu oko njega događa i koji me je juče pitao "aha, ti uzimaš slobodno da bi išao u Jagodinu?", ne da bi me zajebavao, već odistinski, zato što je jedino za to čuo na televiziji, čovek je ustao i otišao kod direktora i tamo mu lepo objasnio da je najpametnije da spusti loptu i da firma neće propasti zbog jednog neradnog dana.

U svakom slučaju, epilog je da sutra čitava firma neće raditi (svi su uzeli slobodan dan), radiće samo tehnički direktor koji i dalje nema pojma šta se u širem svetu oko njega događa. :classic_biggrin:

• Like 9
  • Love 4
  • Thanks 1
  • Ha-ha 14

5 minutes ago, DameTime said:

Ako nekog zanima kako bez problema čitamo ovu Vasinu papazjaniju, ili Alpakinu :classic_biggrin: 

U pitanju je kognitivna fleksibilnost, tj. upotreba konteksta i prethodnog poznavanja reči da bi se prepoznalo njihovo značenje. To bi značilo da reči prepoznajemo kao celinu, ne čitajući svako slobo posebno, ali i da koristimo metod automatske obrade (jezika), što je posebno lako kod onih koji koriste i ćirilicu i latinicu.

I see what u did there

• Ha-ha 1

27 minutes ago, DameTime said:

BrainImage_web_1024.jpg

Moj profesor i mentor, ujedno među najboljim ljudima koje sam upoznala u akademskom svetu, ma uopšte ❤️

spacer.png

Prošli put su ga "izbacili" iz emisije jer je nosio bedž koji smo mu poklonili mi studenti - nemam ni 6.71%, referišući na plagirani doktorat Siniše Malog.

Edited by DameTime
  • Like 2
  • Love 3

2 minutes ago, Stiletto said:

Figuratively speaking?

Good example of a Brain Study. If you can read this you have a strong mind.

This message

serves to prove

how our minds can

do amazing things!

Ovo sam ti rešio, daj nešto teže :whistling:

Missed a spot 😛 

23 minutes ago, fillam said:

Jel može neko da podeli neki sažetak plana blokada i satnica za sutra po Beogradu, da skontam kad i gde mogu da se uklopim?

Gde stigneš.

Samo jako.

Jahanje nije teško, ova grla ne moraš ni da sedlaš.

Đuka zauzet.

Napravi selfi.

2 hours ago, freethrow said:

ali naziv pokreta kopaćemo, to je smislio isti trust mozgova koji je smislio crveni srednji prst, dos pedri, najskuplji viski pićemo, think tank koji nam je dao čuvare tukija i ćake... Bukvalno je sledeće rušićemo ili nešto tako.

Haha ja tek sad vidim ove vesti, koji su to apgrejdovani trogloditi...

1737623882-ccf7210e-35a0-41dc-ac84-cedcd

• Like 1
  • Ha-ha 4