Molina23 Posted Monday at 04:31 PM Posted Monday at 04:31 PM (edited) Ne treba zaboraviti da je i dobar deo građanske Srbije popušio priču o Tomi i Vučiću novim evropejcima. I kako su oni konačno sa tim SNS-om jelte na pravoj strani, da će zajebati nepismene seljake i prevesti ih u civilizaciju itd. Pa Vesna Pešić, Basara i ta vinjak koalicija mu nije izlazila iz dupeta u ono vreme. Šljakali k'o Krlo i Bokan. Mnogo stvari je odrađeno za njega i mnogo ljudi je namajmunisano da bi se krivila samo jedna strana. Svi smo krivi za ovo zlo koje je trebalo rušiti još 2013. na Briselskom sporazumu. A i tada su se našli idioti iz opozicije koji su ga principijelno podržali a danas se čude što narod i studenti beže od njih kao od gubavaca. Edited Monday at 04:36 PM by Molina23 7
McLeod Posted Monday at 04:37 PM Posted Monday at 04:37 PM To sto je uradio sa Kosovom mu je bukvalno jedini poluuspeh. 1
Smrtokapa Posted Monday at 04:49 PM Posted Monday at 04:49 PM Potpuni uspeh tim metodom koji on primenjuje postiže se tako što se uništi i ubije čitava zemlja da bi onda mogao da uradi šta god hoće konačno reši pitanje Kosova. Bukvalno operacija uspela pacijent umro metoda. 4
Molina23 Posted Monday at 05:07 PM Posted Monday at 05:07 PM Radi se o tome da je još 2013. teško pogažen Ustav i niz zakonskih akata, potpisan međunarodni sporazum bez skupštinskih ovlašćenja, bez referenduma, bez javne rasprave itd. Čak je i ustavni sud uštrojen na vreme jer je jedini mogao i morao da ga kasnije obori. I time je najavljena dalja autokratija i goli kriminal. Uopšte tu nije bitno šta tu kome znači Kosovo. Mnogima nije značila ništa ni Savamala i tamo neki objekti pa to ne znači da je poluuspeh sređeni savski kej. Može i da bude ali onda postaješ korisni idiot a time se Vučić i hrani sve ove godine. 12 1
DJORDJE Posted Monday at 05:16 PM Posted Monday at 05:16 PM 29 minutes ago, McLeod said: To sto je uradio sa Kosovom mu je bukvalno jedini poluuspeh. Mozes da mrzis Vucica ali je ekonomija u daleko boljem stanju nego sto je bila 2014te. Kretanja u globalnoj ekonomiji su mu isla na ruku, uspeo je da privuce invisticije i smanji nezaposlenost. Koja je cena tog "progresa" ostaje da se vidi, jer niko nema pojma pod kojim su uslovima uzimani krediti od Kine ili Arapski zemalja. Odliv stanovnistva prema Zapadu ce sigurno imati negativan uticaj na buduca ekonomska kretanja, ali na povrsini, ono sto obican covek vidi, stvari su bolje. Kaopopulista on gleda da uzme glasove danas, a posle njega moze da bude potop. 3 1
DameTime Posted Monday at 05:33 PM Posted Monday at 05:33 PM (edited) Neko je relativno skoro pisao, ako se ne varam @deez nuts., da se pandurima plate isplaćuju od strane Mozzart Beta, ne države. Danas sam i ja dobila potvrdu te informacije, iz prilično pouzdanog izvora, da nemaju para za plate jer je Bata Gašić keramičar gadno zajeb'o stvar. Edited Monday at 05:34 PM by DameTime 1
SuperTraktorko Posted Monday at 05:41 PM Posted Monday at 05:41 PM 7 minutes ago, DameTime said: da nemaju para za plate jer je Bata Gašić keramičar gadno zajeb'o stvar. Ne razumem kako je to pravno moguće 4
doragan Posted Monday at 05:43 PM Posted Monday at 05:43 PM Kako moze iko pri zdravoj pameti da hvali Zvalavog za ekonomiju?To je metod koji su svi ekonomisti dokazali da je stetan, da ce se, to se.l kovec sada.l pokazuje, raspasti jer ne podstice domacu proizvodnju vec na subvencije i korumpirano gradjevinarstvo, cime se lazno uvecava bdp.Koliko je bolje vidi se po tome koliko realno mozes da kupis za odredjeni iznos novca, a to je sve manje i manje. 4 1 1
DameTime Posted Monday at 05:45 PM Posted Monday at 05:45 PM 3 minutes ago, SuperTraktorko said: Ne razumem kako je to pravno moguće Ni meni nije jasno, a nisam imala vremena da ispitam dalje. Pitaću ako opet budem bila u prilici, a trebalo bi 😁
DJORDJE Posted Monday at 06:00 PM Posted Monday at 06:00 PM 19 minutes ago, DameTime said: Neko je relativno skoro pisao, ako se ne varam @deez nuts., da se pandurima plate isplaćuju od strane Mozzart Beta, ne države. Danas sam i ja dobila potvrdu te informacije, iz prilično pouzdanog izvora, da nemaju para za plate jer je Bata Gašić keramičar gadno zajeb'o stvar. Vucicev problem su kamate koje su skocile nakon pandemije. Dokle god su kamate bile oko nule, mogao je da stare kredite vraca tako sto je uzimao nove, sada je tome dosao kraj i drzava pocinje da placa znacajnu svotu za kamate. Treba se podsetiti da su i Jugoslaviju sahranile kamatne stope, a ne visina duga. 1 1
Drug Crni Posted Monday at 06:01 PM Posted Monday at 06:01 PM 42 minutes ago, DJORDJE said: smanji nezaposlenost. Nije on uspeo da smanji nezaposlenost, već su ljudi masovno počeli da beže odavde. Jer su masovno počeli da koriste benefite bilateralnog ugovora potpisanog sa Mađarskom, po kojem su podobijali mađarska državljanstva i pasoše. Slično je i sa hrvatskim domovnicama i putovnicama. A sam ekonosmki model privlačenja stranih investicija je nasledio od Dinkića. 4 1
Klotzen Posted Monday at 06:26 PM Posted Monday at 06:26 PM 5 hours ago, DJORDJE said: Proslo je dosta godina pa se zaboravilo na Tadicevo bahacenje, burazerske privatizacije DS-a, a i njegovo pojavljivanje na TV-u, gde je svecano otvarao stalu sa dve krave. Tadic i DS su najvise doprineli usponu SNS-a, mnogo vise od Andjele Merkel ili bilo koga drugog u inostranstvu, a o kakvom se olosu radi, najbolje govori cinjenica da je veliki deo funkcionera DS-a zavrsio kod naprednjaka. Sama cinjenica da je treci put pokusavao da postane predsednik, govori da se radio o istom mentalnom sklopu kao sto je i Vucic. Razlika je bila u tome da nikada nije imao komotnu vecinu kao Vucic. Što se tiče trećeg mandata on je jedini slučaj koji je u stvari imao pravo na to. I ja sam tada mislio da su naprednjaci u pravu ali kasnije mi je neko objasnio i objašnjenje je u stvari toliko prosto da ga može razumeti i neko bez osnovne škole. Naime Tadić je postao predsednik 2004. godine a novi ustav je donešen 2006. godine. Dakle novi ustav ne zanima šta je bilo pre njega niti može da važi retroaktivno tako da je tadić imao pravo na dva mandata posle 2006. godine. Ovo ostalo se slažem ali to sve imaš i danas samo što nema medija da to proprate. Sećam se kada su oni Turci otvarali tekstilne firme to se pričalo o hiljadama radnih mesta a kada su propadali jedna imala 120 radnika a druga 220 🙂
mare80 Posted Monday at 06:35 PM Posted Monday at 06:35 PM (edited) Nezaposlenost jeste smanjena i zbog odliva radno sposobnog stanovnitva i zbog otvaranja subvencionisanih fabrika po unutrašnjosti ... Problem nastaje jer se došlo do trenutka kada te fabrike koje zapošljavaju nisko kvalifikovanu radnu snagu počinju da zatvaraju pogone jer je potražnja njihovih proizvoda na globalnom nivou opala a i minimalna zarada je porasla pa traže nekog novog Vučića koji će im obećati "najjeftiniju radnu snagu u Evropi" ... Domaćim privrednicima naravno ne pada na pamet da ulože neki ozbiljniji novac za proširenje posla jer nam je država kaubojština i niko neće da dodje u situaciju da mu jednog dana bata Andrej zakuca na vrata sa ponudom koja se ne odbija ... Došli smo do momenta kada je ovaj ekonomski model otvaranja "šrafciger fabrika " dosegao svoj limit a za neko unapredjenje u sveri ekonomije ova bratija na vlasti niti ima znanja niti želi da ga sprovodi ... još jedan razlog zašto ih treba skloniti ... Edited Monday at 06:36 PM by mare80 10 2
Red Posted Monday at 06:43 PM Posted Monday at 06:43 PM 4 hours ago, Drug Crni said: Il' izginut il' progonit' vraga." Na šta li me ovo podseća... 🤔 1
Smrtokapa Posted Monday at 07:07 PM Posted Monday at 07:07 PM Pošto se već piše o ekonomiji, pre nekoliko dana naišao sam na analizu (iz dva dela) koji mi je bila interesantna. Nisam stručnjak ali mogu da podelim: https://forbes.n1info.rs/novac/mahmud-busatlija-za-forbes-sta-ce-se-desiti-dan-posle/ https://forbes.n1info.rs/novac/mahmud-busatlija-za-forbes-srbija-dan-posle-drugi-deo-prelazna-vlada-pre-izbora-da-sanira-dugove/
Cavani Posted Monday at 07:28 PM Posted Monday at 07:28 PM Ekonomija je bila bolje sve do sada jer se svet u doba 2012. kada su dosli na vlast oporavio od najvece krize 2008, pogledajte samo koliko je recimo s&p500 index porastao od tada. Pomaze i to sto su geopoliticke prilike u svetu bile povoljne i sto mi imamo evo vec 26 godina bez rata, sto smo uspeli da povezemo samo 2 puta u svojoj istoriji. Kakav crni Vucic i zasluga za ekonomiju. 5
Smrtokapa Posted Monday at 07:34 PM Posted Monday at 07:34 PM Pa čak i taj famozni BDP kojim se toliko hvale, dovoljno je uporediti naš rast sa rastom onih sa kojima je smisleno da se poredimo, a to su zemlje u okruženju i još malo severnije, pa da se vidi da to uopšte nije tako bajno. Vučić voli da se poredi sa Hrvatima ne samo zato što je iskompleksiran, već i zato što i oni takođe imaju probleme i sporo napreduju.
Red Posted Monday at 07:52 PM Posted Monday at 07:52 PM (edited) Meni su te priče da su ovi neki veliki ekonomski napredak postigli smešne iskreno. Kao što su napisali ljudi iznad - povoljnije okolnosti sa davanjem nenormalno velikih subvencija stranim firmama, koje zapošljavaju radnike dok im se isplati, pa posle pootpuštaju. A, i te firme su većinom zapošljavale jeftinu radnu snagu u sekundarnim, fabričkim poslovima.Takođe, inflacija je nešto što se olako zanemaruje. Edited Monday at 08:10 PM by Red
shonke Posted Monday at 08:27 PM Posted Monday at 08:27 PM 3 hours ago, DJORDJE said: Mozes da mrzis Vucica ali je ekonomija u daleko boljem stanju nego sto je bila 2014te. Kretanja u globalnoj ekonomiji su mu isla na ruku, uspeo je da privuce invisticije i smanji nezaposlenost. Koja je cena tog "progresa" ostaje da se vidi, jer niko nema pojma pod kojim su uslovima uzimani krediti od Kine ili Arapski zemalja. Odliv stanovnistva prema Zapadu ce sigurno imati negativan uticaj na buduca ekonomska kretanja, ali na povrsini, ono sto obican covek vidi, stvari su bolje. Kaopopulista on gleda da uzme glasove danas, a posle njega moze da bude potop. Pa sad, šta znači bolje? Ekonomija je u istim govnima s obzirom da je država toliko zadužena da jedva finansira i ovaj procenat javnog duga pa se na privredu svaljuje sve i svašta. Energenti su nikad skulji, kako god da ih računaš a radna snaga se iseljava najvećom brzinom još od ww2 i odlaska "na rad u nemačku". Dug je sa 17.7 skočio na 39 mlrd eur od 2012. do 2024. godine. 2014. koju pominješ je vučić već dve godine bio na vlasti a od 2015. do 2019. smo imali pad bdp. Da ne pričamo o tome da je taj javni dug uzet po nikad povoljnijim uslovima u poslednjih 100 godina jer je posle krize 2008. kamata tokom 2011 pa na dalje došla na neverovatno niske nivoe. To Cvetkovićeva vlada nije mogla nikako da uradi jer u tom trenutku takvi uslovi nisu postojali. Odnos plata i cena je maltene nepromenjen a od svih zemalja u regionu imali smo skoro svih ovih godina najniži rast bdp. A u poslednje dve godine i najvišu inflaciju u evropi koja je i dalje na visokom nivou u odnosu na bilo koju državu. 2 1
40Wins Posted Monday at 08:27 PM Posted Monday at 08:27 PM Sve staje u gorepomenute kamatne stope. Pogledajte ih 2008. pa onda 2012. Sve je ovo sjebao Dacic, da nije prodao smradikale i Kostunicu 2008. narod bi ih govnjivim motkama terao 2012. To koliko je napredovala ekonomija ima smisla samo ako se uporedi sa tim koliko bi napredovala da je ostao DS, ali posto nemamo paralelni svet da empirijski uporedimo, mozemo samo da nagađamo, gde ja lično mislim da koliko god su krali žutaći, da bi bilo bolje nego danas.
Kooineeperk Posted Monday at 08:35 PM Posted Monday at 08:35 PM Ovaj argument "vidite nam ekonomiju i smanjenu nezaposlenost" je negde u rangu onog u sta veruju SNSovce a to je da je samo Vucic gradio i otvarao, niko pre njega, niti ce iko posle njega... Ko garantuje da neko drugi ne bi jos vise i bolje uradio nego on(i)!? Pa jos kad uzmemo u obzir i to da se u nekoj drugoj vlasti ne bi ovoliko kralo... Poenta rada institucija i postenih izbora jeste da postoji odgovornost i promenljivost vlasti. I onda niko ne bi mogao da krade kao ovi sada. 1
DJORDJE Posted Monday at 09:45 PM Posted Monday at 09:45 PM 1 hour ago, shonke said: Pa sad, šta znači bolje? Ekonomija je u istim govnima s obzirom da je država toliko zadužena da jedva finansira i ovaj procenat javnog duga pa se na privredu svaljuje sve i svašta. Energenti su nikad skulji, kako god da ih računaš a radna snaga se iseljava najvećom brzinom još od ww2 i odlaska "na rad u nemačku". Ja mislim da sam bio prilicno jasan u tome sta znaci. Ono sto obican svet vidi u svakodnevnom zivotu. Nezaposlenost je prvi put u 50 godina pala na ispod 50%, oni koji traze posao ne brinu o tome koliko se ljudi iselilo , bas kao sto ni narod po pijacama ne analizira kamatne stope i po kojoj stopi Srbija prodaje obveznice. Danas razni majstori zaradjuju vise od univerzitetskih profesora, u Amanu drze stalni ogles da traze prodavacice sa platom od 65000, to je pre deset godina bilo nezamislivo. Kako se do toga doslo i koje su posledice, obican svet o takvim stvarima ne razmislja, u Srbiji, Kanadi, Australiji... Rekao sam da su mu i kamatne stope isle na ruku, sada vise ne i taj ceo sistem "malinomike" se polako urusava. 1 1 1
BattleBender Posted Monday at 11:05 PM Posted Monday at 11:05 PM Kakva jebena ekonomija, molim vas. 00-10 je bio post-ratni i post slobodan period, koji je uzgred bio pogodjen i svetskom krizom2008. SNS i Vučića je dočekala era boljitka posle 2008, neko je umesto njega pregurao post slobodan period, i svet IT-a se rasirio globalno. On naravmo za taj razvoj, i te okolonosti, nema nikakve veze. Kakva crna ekonomija. Verenica i ja smo danas računali koliko smo potrošili u martu. Izašli na večeru nismo, u bioskop otisli nismo, ne narucujemo hranu, jednom u 10 dana kupimo nesto od klope van kuce (kad smo kolima u prolazu, pa nam dusa hoce kineze) Spremamo sve obroke sami. Ne kupujemo slatkise, alkohol, grickalice i te sporedne gluposti. Znaci ono bas, hrana hrana…Komentar je bio “kako li ljudi prezive sa ovime sto je prosecna plata” Mi smo eto, 2 osobe koje rade za strane IT firme, pa mozemo da guramo. To nam Vučić niśta nije dao. Niti školovanje, niti išta. Ja sam 2014 ili 2015 polagao nekakav test da bi upao na nekakav kurs prpgramiranja od 6 mes, pa posle toga dobijes kao dobijes dobijes praksu u toj firmi, pa zapoljenje…Drzava kao organizuje… Debakl, bacih godine 7,8 meseci zivota. Cela prica go kurac bila. Da nisam sam godinama sam kuci rokao tutoriale i ucio, mojega bi se snašo. A nisam jedini, pun djavo nas je koje je aktuelna kultura self-developmenta povadila. A na kraju dana i ovu državu. U Srbiji iznadprosecnu platu imaju ljudi kojima drzava ama bas nsita nije pomogla. Naravno ne mislim na lopuze i svakakve politicki dobijene pozicije. Sam sam se snaso, i stranci me placaju, a stranci i j palcamo regularan porez ovoj firmi (ugovor o radu, regularno zaposljen). Od moje plate nisu mala odvajanja za doprinose i zdravstveno (dobijam taj predracun kao i svi vi, znate kolko nas deru). Za sta nas deru??? Kad sam bio januara u bolnicu, dobio sam jednu posteljinu za 2 nedelje, i to kratku i isflekanu, neljudsku. Bukvalno sapun, niti bilo sta nisam dobio od higijene misam dobio. Sve sam kupovao sam, cak i neke lekove. I lekove i neku higijenun sam im kupio dodatno da daju mucenicia koji ce da dodju sa strane (nisu tamo ljudi samomiz Niša). Ono je tuzno i jezivo. Dodje neko sa strane, nit ima ikog da mu pomogne tu, niti ima svako para da narucuje Wolt/Glovo da mu donesu na sorat bolnice klopu. Hrana… kad dobijes 1000 kalorija na dnevnom nivou, da slavis. Nismo mi tamo cekali operacije, niti smo bili na gastro. Dobijes komad najgore salame i jedno kuvano jaje. Sestre ti se izvinjavaju što štede na iglama za pulsnu terapiju, i što nemaju rukavice i standarnu opremu dok ti menjaju te stvari. Spavas na strunjači od skaja, kojoj propao sundjer, pa sazivis sa poprečnim šipkama u konstrukciji kreveta. I onda ti taj Vučić ide i hvali se tim novim kliničkim centrom. Taj novi KC će kroz 5,6 god da bude veće ruglo nego onaj stari, izgradjen jos u doba komunizma. 6 1
Recommended Posts