Jump to content

Vox Populi - Vox Dei

MetalHead

Recommended Posts

6 minutes ago, McLeod said:

To lozenje na stvari na stvari od pre 70 godina na stranu (a i tu ti se stvori neki Marks21 ili kako su se vec oni klinci zvali) koji je satro proleterski pokret a zapravo mala BIA radionica i neuspeli eksperiment sluzbe. Ne pricam iskljucivo o istaknutim pojedincima koji posle drobe po medijima vec i o obicnim studentima. Na istoriji je svakako procenat nacionalista najveci, ali ni filozofija ne zaostaje mnogo. Za sociologiju iskreno ne znam, ali njih ne bih nikad stavio u isti kos sa filozofima, iako su srodne nauke u pitanju. Stavljam u koseve ono sto opazam kao tipove koji izlaze sa tih fakulteta.

Daj bre Mek, ne piši svašta. Sva studentska pitanja ikada, kao i blokade FF 2014. godine, pokretali su studenti filozofije i sociologije. Ok, ima među filozofima nacionalista, statistički je nemoguće da nema nijednog, ali ne mogu oni da se porede sa istoričarima. 

6 minutes ago, fancy said:

Ovo je potpuno tačno, evo 30+ godina unazad.

Ono što je Don Dusko na košarci pisao oko ćirilice, to je moj stav o studentima Pravnog i istorije na FF. U životu sam upoznala svega dva studenta prava i istorije koji ne forsiraju ćirilicu, tri prsta, srpsku zastavu na društvenim mrežama, pravoslavlje i nacionalizam... 

Pa nek je stereotip i predrasuda, ali to je moje iskustvo. 

Edited by DameTime

17 minutes ago, DameTime said:

Treći sprat (filozofija i sociologija) je oduvek bio simbol antifašističke borbe. Peti sprat (istoričari) je već druga priča, oni su gori od Pravnog po pitanju srBstva.

Ne znam bas, dok sam ja studirao, peti sprat je bio jednak miks lijevog i desnog. Bilo je i istoricara koji su lijevo,a i antropologa/etnologa koji su desno.

Konkretno, u mojoj grupi ljudi u kojoj sam orbitirao,oko 80% su bili bas lijevo.

Edited by Kosta

Opet se vraćamo na staru priču o nekakvim ideologijama ...

SNS i Vučić naročito, nikakvu ideologiju nemaju ....

Ako bi se njegov sistem vladavine mogao podvesti pod neki pojam onda je to "sultanizam" jer sultan može danas kada se probudi imati jednom mišljenje,a kada legne drugo oprečno,a može imati dva oprečna stava u isto vreme i sve će to njegovim podanicima, ulizicama i trbuhozborcima delovati sasvim logično i normalno ...

Jedan i jedini razlog za podršku njemu i SNS je čist finansijiski interes od onih golja po opštinskim službama,džudža sa sumnjivim privatnim biznisom, sitnim i ne tako sitnim krimosima, drugovima iz Službe i MUP sa reketiranjem i nelegalnim poslovima... ima neki mali procenat ljudi koji su jednostavno previše neobrazovani ili ih jednostavno IQ ograničava da kritično sagledavaju stanje pa puše propagandu gmazova iz Informera &co. ali prva kategorija je kičma njegovog režima ...  kakve  ideologije kakve p.m....

• Like 11

14 minutes ago, Chaos Is Me said:

Prva stvar koju, ako je ikad dočekamo, nova vlast mora da uradi je reforma javne uprave tj. skraćenje ovog aparata za besposličare za bar 40%. E onda ta budžetska sredstva mogu da se preusmere u zdravstvo, obrazovni sistem, pravosuđe itd. 

Prva stvar koju, ako je ikada docekamo, nova vlast mora da uradi je da obustavi sve prethodne projekte i naredne 4 godine radi samo revizije i popravke svega cega su se ovi dotakli. Kad stvarno vidimo gde smo, mozda postoji nada da krenemo napred.

• Like 4

3 minutes ago, Kosta said:

Ne znam bas, dok sam ja studirao, peti sprat je bio jednak miks lijevog i desnog. Bilo je i istoricara koji su lijevo,a i antropologa/etnologa koji su desno.

Za antropologe i etnologe ne znam, oni su se dosta držali za sebe, kao i studenti klasičnih nauka, pedagozi, arheolozi, pa i deo psihologa.

Par generacija pre mene (2015. sam upisala), moja i nadalje - 5. sprat je baš bio jezgro te nacionalističke-desničarske struje.

3 minutes ago, Kosta said:

Konkretno, u mojoj grupi ljudi u kojoj sam orbitirao,oko 80% su bili bas lijevo.

E tu je kvaka, i ja sam se družila uglavnom sa levičarima :classic_biggrin:

49 minutes ago, freethrow said:

nadam se da je šala / heavy cinizam

pa evo SNS najvišđe gura dualno obrazovanje i slične gluposti...

Za mene nikako nije glupost da dete od 14-15 godina ide da uci neki zanat, a n ije cak i ako to Vucic kaze.

5 minutes ago, DameTime said:

Za antropologe i etnologe ne znam, oni su se dosta držali za sebe, kao i studenti klasičnih nauka, pedagozi, arheolozi, pa i deo psihologa.

E tu je kvaka, i ja sam se družila uglavnom sa levičarima :classic_biggrin:

Pa kod mene je bila kvaka sto smo se mi svi bas druzili i gotivili, u velikom broju,preko 60-70 nas...da ne otkrivam sad smjer....ali vecina nas smo bili bas lijevo. 

I za vrijeme 'Sablje' smo mislili da postoji nada da se rijesimo desnicarske duboke drzave...i bili bas ponosni na tu akciju.

Edited by Kosta
  • Like 1

Od friških vesti Šapić osniva Beogradsku službu bezbednosti  Falangu za batinjanje neistomišljenika. 

Pripadnici Beogradske službe bezbednosti, naveo je Šapić, neće imati ovlašćenja policije, već će raditi u skladu sa zakononskim ovlašćenjima koje privatno obezbeđenje inače ima.

Pripadnici te službe će, kako je objasnio, tokom dana patrolirati pored škola i vrtića, a noću po beogradskim naseljima.

Edited by robespierre
  • Like 3

34 minutes ago, McLeod said:

Ne znam samo gde ste mene nasli da sam napao filizofiju i logiku kao takve, ja sam napao metodiku ucenja izmedju ostalog tih predmeta i rekao da je filozofski fakultet prvenstveno rasadnik nacosa danas, sto je cinjenicno tacno, konkretno sa filozofije i istorije imas najvise istaknutih predstavnika srBstva i generalno sa drustvenih smerova ih bude mnogo vise nego sa matematike, fizike itd. Zbog Djindjica pogotovo i posle njegovog ubistva je BIA potpuno izbusila te fakultete ali drago mi je da se sada pokazuje da ne mogu da kontrolisu sve i zasto je Vucic oduvek pokusavao da ugusi nezavisnost univerziteta, jer na studentsku pobunu nema odgovor.

Filozofi i sociolozi uvek su marksisti , internacinalisti i levicari. Nema medju njima nacionalista.

28 minutes ago, robespierre said:

Od friških vesti Šapić osniva Beogradsku službu bezbednosti  Falangu za batinjanje neistomišljenika. 

Pripadnici Beogradske službe bezbednosti!
Ko je Pretpostavljeni ovoj sluzbi? Gradonacelnik? Sta su i ko oni? Toga je bilo u Latinskoj Americi za vreme Pinotchea,

da li je moguce da u Srbiji tako nesto postoji i da je ljiudima to sve svejedno?

Edited by Selina
  • Like 1

Posto je off topic necu vise, ali prosto nije tacno, stvari se menjaju kroz generacije, ali te ideoloske odrednice u klasicnom smislu odavno ne vaze. Da ne pricamo o tome sto i ideolosko samoodredjivanje jako cesto bude pogresno jer je povrsno i bazirano na zastarelim stvarima, ali to je tek druga siroka prica.

Gimnazija u Sremskoj Mitrovici se pridružila blokadi.

Edit : Nedimović na aparatima, proziva nastavnika fizičkog da je duhovni vođa blokade jer je vređao decu koja su protiv toga

Edited by Урош19
  • Like 3

53 minutes ago, DameTime said:

Daj bre Mek, ne piši svašta. Sva studentska pitanja ikada, kao i blokade FF 2014. godine, pokretali su studenti filozofije i sociologije. Ok, ima među filozofima nacionalista, statistički je nemoguće da nema nijednog, ali ne mogu oni da se porede sa istoričarima. 

Ono što je Don Dusko na košarci pisao oko ćirilice, to je moj stav o studentima Pravnog i istorije na FF. U životu sam upoznala svega dva studenta prava i istorije koji ne forsiraju ćirilicu, tri prsta, srpsku zastavu na društvenim mrežama, pravoslavlje i nacionalizam... 

Pa nek je stereotip i predrasuda, ali to je moje iskustvo. 

Dodaj u ekipu sa pravnicima i istoricarima i etnologe.

I dobar deo filologa (studenti slavistike i srbistike).

Btw, mene je maltene vise od teoloskog iznenadilo sto su se pridruzili studenti fakulteta bezbednosti. Tamo dobar deo ekipe "tipuje" državnu službu u MUP ili raznim drugim ministarstvima drzavnim sluzbama.

Edited by tomas.hokenberi

13 minutes ago, tomas.hokenberi said:

Tamo dobar deo ekipe "tipuje" državnu službu u MUP ili raznim drugim ministarstvima drzavnim sluzbama.

Šta ja znam... možda im je potpuno jasno da ako hoćeš da radiš u sadašnjoj verziji MUPa moraš da budeš na prst u dupe s mafijom.  A ako nisi na pomenuti prst u pomenuto dupe, čeka te u perspektivi neki mizerni prašinarski posao, nikakva mogućnost napredovanja i 1 na 1 situacija u kojoj će mafijaši da ti budu nadređeni, a dupe će svakako da ti strada... ali ne od prsta.

6 minutes ago, mare80 said:

Ne znam jel neko kačio ovaj "dragulj" ....

https://n1info.rs/vesti/sapic-osniva-beogradsku-sluzbu-bezbednosti-da-pomogne-policiji/

Čekamo da raspišu konkurs za radno mesto "Dragi Jovanović "...

U Srbiji je strasan problem sto ni pöoliticari ni biracko telo ne razume sta je pravna drzava jer ako bi razumela

onda ne bi Sapic smeo ovako da kaze:

Beogradska služba bezbednosti će, kako je objasnio Šapić, imati posebne dogovore i ugovore sa beogradskom policijom.

„I pokušaćemo da rasteretimo beogradsku policiju. Smatramo da ćemo je rasteretiti.

Nadam se da ce se Dacic javiti i objasniti mu da policiju ne moze ni da opterecuje, a ni da  rasterecuje

nekakav ghradonacelnik.

Ovo je strasno, Sapic pravi posebne ugovore sa policijom!!!

11 minutes ago, Selina said:

U Srbiji je strasan problem sto ni pöoliticari ni biracko telo ne razume sta je pravna drzava jer ako bi razumela

onda ne bi Sapic smeo ovako da kaze:

Beogradska služba bezbednosti će, kako je objasnio Šapić, imati posebne dogovore i ugovore sa beogradskom policijom.

„I pokušaćemo da rasteretimo beogradsku policiju. Smatramo da ćemo je rasteretiti.

Nadam se da ce se Dacic javiti i objasniti mu da policiju ne moze ni da opterecuje, a ni da  rasterecuje

nekakav ghradonacelnik.

Ovo je strasno, Sapic pravi posebne ugovore sa policijom!!!

da je ovo izjavio čelnik Novog Pazara, Preševa ili Kanjiže bio bi sazvan Savet za Nacionalnu odbranu a AV bi na svakih pola sata razmatrao da li da šalje vojsku u te gradove

pošto je ovaj drvoseča ipak čelnik Beograda ostaće ova njegova glupost bez reakcije 

• Like 3

2 hours ago, Malkolm Brogdon said:

Mislim da je gradjansko previse povrsno da bi na pravi nacin obradilo ove teme, narocito onako kako je koncipirano.

To je stvar pro forme, jako pausalno uvedena.
Srbi ko Srbi, bez polarizacije ne mogu, pa su i tad morali da ubace kao glavni motiv polarizaciju, tako sto su deca (odnosno vise njihovi roditelji) birali da li ce dete na veronauku ili gradjansko. Kao neko pro-gradjansko orijentisan, sada uvidjam jos vise koliko je to bio zapravo negradjanski pristup. Filozofija i zivot su i vernici, postoji neka metafizika u nasim zivotima, dok je to gradjansko svedeno vise na neki nivo, tada aktuelnog cvetanja ateista. Tj onog tipicnog modela ponasanja predstavnika ateista. Kao neko ko je dugo bio ateista, mogu da kazem da je taj sloj ljudi jedan od najgorih.

2 hours ago, Selina said:

Ja bih uvela zanate od petog razreda, ljudima nisu potrebni filozofi nego majstori, zanatlije

odgovor ide ispod.

2 hours ago, DameTime said:

I shvatila sam koliko mi je gimnazija bila sranje i da sam iz nje izašla skroz neuka, a bila sam kao neki nosilac fakin Vukove diplome. 

Ti predmeti su mnogo važni, mnogo.

Odgovor vezan za quote i @Selina i @DameTime 
Skola i obrazovanje bi trebalo da sluze da stvaraju mislioce a ne radnike. Skola, gimnazija i fakultet ne treba da sluze da te oprave da sutradan kad se zaposlis, u prvom radnom danu znas sve. Ta neoplemenja mantra i potenciranje na nekakvim prakticnim znanjima kroz skolu je jedna od najzlih stvari moderne civilizacije, i ona koja unistava ovaj Svet, ne samo Srbiju. Zato sto nas prave na radnike, ne na mislioce. Plase se mislecih bica, vole radnike.

@Selina Filozofi su prvi i majstori i naucnici. I bez filozofije ne bi bilo nauke, niti bilo cega u nasoj svakodnevnici gde nam je nauka olaksala zivot. To sto kod se ne uci o tome, je problem. Nauka, fizika, astrofizika, hemija, pa samim time i alati stvoreni za prakticne svrhe su originalno nastali iz uma filozofa. Oni su ti koji su krenuli prvo da razmisljaju ZASTO i KAKO, pa je to od Talesa, Pitagore i slicnih (moram da smislim neki nacin da sistematizujem imena filzofa, sve ih mesam). Pitagora je bio pre svega filozof.

@DameTime Ne znam kontekst tvog obrazovanja (Iako je po prici jaaaaako slicno mojoj prici) ali ono sto zelim reci da nije poenta zavrsiti skolu izaci za hard skills. Po nekom normalnoj dinamici, skole i fakulteti se zavrsavaju tu sa 23,24, i da tu zivot i ucenje ne staje. Sa 23,24 godina je bitno da je tebi kreiran aparat smislenog ucenja, interpretacije i kritickog razmisljanja. Nije bitno da si tad momentalno opravljen da izvrsavas nekakve operativne stvari. Nije operativna stvar samo rad na fizickoj traci. Mozes da budes i operativac i kao nekakav cool radnik u IT-u....

2 hours ago, DJ_Vasa said:

Malo skraćujem zbog preglednosti, ali mislim da je suština ne u tome koji će se predmet kada učiti i koliko, već da se promeni način razmišljanja i predstavljanja sadržaja.

Istorija i srpski su predmeti koji pucaju od nacionalizma i jeftine opančarske propagande. Istorijski gledano, mnogo je bitnije da se shvati delo Dositeja Obradovića, koji je pobegao od crkve i doneo prosvetiteljstvo, nego to da li je Karađorđa ubio kum Vujica, kum Stojko ili kum Milojko. O tzv. narodu mnogo više govori to što su bukvalno motkom morali da ih teraju da sade krompir kako ne bi ostali gladni nego što su se 1807. mlatili sa Turcima na Štubiku ili Malajnici. A umesto tog Dositeja se kao otac školstva slavi princ Rastko, koji je Nemanjićima osnovao privatnu crkvu. O tupljenju oko narodne poezije ne bih ni trošio reči. Uglavnom se svodi na to da se slave neki gubitnici, da se izmišljaju supermeni kao što je Kraljević Marko i to se interpretira na samo jedan način: jadni nebeski narod, kmeee, kmeee, mi sami protiv svih, kmeee, kmee. Ne znam precizno šta se danas uči iz istorije, ali mi je nepojmljivo i da mnogi ljudi smatraju da je Aleksandar Obrenović ubijen samo zato što se oženio Dragom Mašin.

Naravno, nemam ništa protiv toga da neko zna ko je bio Karađorđe, šta je radio Miloš Obrenović i tome slično, ali pervertirana verzija istorije je idiotluk.

i i jednostavniji način. Kada mu jednog dana u životu bude potrebno da ovako nešto izračuna bez pomoći nekog uređaja, može to da uradi brže ili lakše, a istovremeno i efikasno.

Tu negde, ali i kasnije sa celokupjnom nasom knjizevnoscu je napravljena jedna osnova da se utvrdi nas nacionalni identitet kroz 3 glavna motiva:
1. viktimizacija i romantizovanje patnje
2. polazirovanje za sve stvari u zivotu, i stvaranje nekakvih neprijatelja
3. Kult licnosti, i dozivljavanje oblikovanja stvarnosti kroz licnosti

1. Ovo je jedna jako perfidno toksicna osobina Balkana celokupno. "Vreme smrti" (iako smo rat dobili), pa zatim cela nasa muzika, od ExYu do narodnjaka je nekakav narodska kulminacija toga. Patetika, melodrama, defetizam i traficnost. Daj da uzivamo u ulozi zrtve, daj da volimo patnju, daj da je najvisi stepen etike uloga zrtve i nekakve toboze patnje. "Pred spavima spavala kao pas"... "Pucaj mi u srce, da te volim jos vise" itd itd.

2. `Vrlo verovatno jer smo bili pod cizmom Osmana, tu se stvarala navika o neprijatelju, isprepletana svim tim pricama o religij, prihvatanju nove. Pa je posle doslo polarizovanje oko Obrenovic vs Karadzic. Pa onda Cetnici vs Partizani... Pa Partizan vs Zvezda... Negde usput smo naucili i da ceo svet gledamo kroz taj refleksni algoritam.

3. Kraljevic Marko kao mit je predugo bio ta neka nada o oslobodjenju, da smo vrlo verovatno kulturoloski stvoriii prejaku naviku da spas vidimo u licnostim. Licnost je kod nas ili spas, ili smrt i neprijatlej. Licnost moze da bude kralj, ili izdajica. Kralj i izdajice ne moze kod nas da budu nasa kultura, nas sistem, nas nacin funkcionisanja. Nama je to licnost, ili vise njih.
To se posle prebacilo na Karadjordja bla bla... Evo, u mom Nisu, maltene iznad moje kuce negde, nije spomenik nekakvim hrabrim ljudima, i nekakvom hrabrom ratovanju, spomenik je Stevanu Sindjelicu, velikomuceniku. Koliko znamo da je bilo to tako. Koliko smo preispitali da je to mit, koji nam je tada trebao, jer nam je trebalo nekog mitoloskog herojstva. Mi i dalje ne preispitujemo to.

• Like 1

3 hours ago, DJ_Vasa said:

Tačno je da se obrazovanje mora reformisati, ali mislim da ova generacija studenata i srednjoškolaca ima potencijala da nešto promene. Ovo sam primetio pre početka protesta, ali na drugom primeru... 

Opa, Vasa optimista, to neće izaći na dobro 😉

• Ha-ha 1

@BattleBender, gimnazija je po svemu škola koja treba da pruži opšte obrazovanje, određenu osnovu na koju ti posle možeš da dodaješ saznanja. Smatram da iz gimnazije nisam izašla ni blizu osposobljena za kritičko mišljenje i logično zaključivanje. Pogotovo je problem ko srednju školu završava u manjoj sredini, gde uglavnom i nisi okružen nekim primerima kritičkog mišljenja. Tek sa ekspanzijom interneta i većim pristupom informacijama sam ja mogla stvarno da se obrazujem.

That being said, postoji razlog zašto smo jedna od najlošijih država na PISA testovima. Abnormalno mali broj dece (srednjoškolaca) dostiže najviši, VI nivo, na PISA testovima matematičke, čitalačke i naučne pismenosti. Što je apstraktnije saznanje, što više treba kritičkog mišljenja i(li) praktične primene znanja, to smo lošiji. 

2 hours ago, DJ_Vasa said:

Ne bih ja na ovo gledao sa toliko optimizma.

Ukoliko je vest tačna, mašinerija je i dalje dovoljno jaka jer SNS je ekspozitura mafije. Vučić je samo njen portparol i jak je jer ima podršku mafije. Ne misliš valjda da je toliko jak samo zato što je lep i pametan? Njemu bi prvi skočili za vrat isti ti koji danas za njega javno seku vene ukoliko bi procenili da im više nije koristan. Njegovi glasači su oni koji više veruju TV Pink i sličnima nego svojim očima i ušima i imaju nizak IQ, oni koji su dobili posao jer imaju člansku kartu, koji se prodaju za dve crvene i tri sendviča i slični. Ove prve možeš da ubediš i da glasaju za Deda Mraza ili Paju Patka, a ovim drugima treba samo dati još jednu crvenu i dva sendviča.

Dovoljno je da bude nosilac liste, da SNS ima većinu u skupštini i da ga izaberu za premijera, a uz postojeće mehanizme može da vlada još duže jer nigde ne piše koliko premijer može da vlada. A ako dotle uveze još malo Bosanaca, to je samo bonus.

Predsednik sutra može da bude i Miki Maus, a skupštini je dovoljno da predsednika vrati u ustavne okvire i eto veselja.

Evo nastavka igrokaza sa ostavkom.

Ovo za ostavku je prvi objavi Informer jutros a vec u podne ide kuknjava kako ćemo mi živit bez našega Tite.

I to odmah sa premium botovima:

https://informer.rs/dzet-set/estrada/972538/aleksandar-vucic-ostavka-jelena-karleusa

2 hours ago, DameTime said:

Uf. Za istoriju nije sporno da ima tih momenata, da su većinski konzervativno-nacionalistički opredeljeni od ljudi što poznajem ali pravni? 

Pa pravni je masovni faks, u mojoj generaciji ga je upisalo skoro 2000 ljudi, tu nema šta nema. 

Podvesti toliko različitih ljudi u jedan arhetip je inherentno osuđen na propast. 

10 minutes ago, BattleBender said:

Tu negde, ali i kasnije sa celokupjnom nasom knjizevnoscu je napravljena jedna osnova da se utvrdi nas nacionalni identitet kroz 3 glavna motiva:

Ni jedno od naših najvećih književnih dela se ne bavi tom tematikom na taj način. Upravo suprotno. Andrić, Pekić, Kiš za početak pišu protiv kolektivističkog i totalitarnog. 

Kod Crnjanskog u Seobama se nacionalni identitet recimo doživljava kroz potragu za nečim nebeskim, ali je ime knjige upravo LUTANJA i to nije slučajno. Ratuje se za račun Austrougara dok se mašta o Rusiji. Onda u drugom delu Rusi umesto kraljice Pavlu poturaju sluškinju, itd. 

20 minutes ago, BattleBender said:

Oni su ti koji su krenuli prvo da razmisljaju ZASTO i KAKO, pa je to od Talesa, Pitagore i slicnih (moram da smislim neki nacin da sistematizujem imena filzofa, sve ih mesam). Pitagora je bio pre svega filozof.

Tales i Pitagora i svi ostali starogrčki filozofi pre Sokrata nazivaju se predsokratovcima. Za razliku od Sokrata ( tj. Platona jer Sokrat nikada ništa nije napisao ,verovao je da će ljudi prestati da misle ukoliko budu previše čitali tuđa razmišljanja 😄 ) čija dijalektika počiva na antropomorfizmu, odnosno stavlja čoveka u centar kosmos i bavi se pitanjma ljubavi, pravde, duše, itd. raniji filozofi se bave isključivo prirodom tj. kosmosom. 

• Like 1