Tex_Willer Posted 21 hours ago Posted 21 hours ago 22 minutes ago, tomas.hokenberi said: Pitanje je bilo da li postoji iko ko bi ti bio neprihvatljiv na studentskoj listi, ne ko bi ti bio prihvatljiv. Odgovor je dat, sijaset njih postoji, dosta njih i iz tradionalne opozicije.
tomas.hokenberi Posted 18 hours ago Posted 18 hours ago 3 hours ago, Tex_Willer said: Odgovor je dat, sijaset njih postoji, dosta njih i iz tradionalne opozicije. I ako bi se pojavili na listi da li bi glasao za tu listu?
moonovermarin Posted 6 hours ago Posted 6 hours ago Jebeš mi sve ako na ovom forumu, na ovom topicu ne postoji bar 40% ili SNS botićevaca koji služe da odužuju, rastežu i ponavljaju, takoreć fladuju ili jednostavno nisu u stanju da percipiraju političku-uličnu situaciju u Srbiji. Kreće od USA teme i širi se kao metastaza... 1
Edinburgh Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 23 hours ago, Barkley#34 said: Dve stvari: 1) Ustupci se čine, videti pod CG i Albanija. Nisu ni Bugari ni Danci ni Hrvati postali kao Danci i Holandezi pa su odavno u EU. 2) Kao što si i sam rekao, ovo je za unutrašnju upotrebu. Ovo o čemu on priča nije niti će biti stvar pregovora ili ugovora koji se potpisuje, osim ako se pravila u potpunosti promene za više zemalja. Tragično je do koje mere je diktator sa temua spreman da ponižava zemlju samo radi par naslova ili glasova ali to je naša stvarnost. Jadan, bedan & kukavan. Oko ustupaka, ko je njega ovlastio da nudi u nase ime ustupke? On ne vodi politiku zemlje, to mora da radi Vlada. Ako mi ne shvatamo da nama nece gledati kroz prste kao sto su drugima, onda se jako varamo. Mi cemo morati da preskocimo bas svaku prepreku a to ce da trajee.., nece biti politickog pregovaranje vec cemo moratii da ispunimo sve sto im padne na pamet, i to ne samo Evropskoj komisiji, vec i svakoj pojedinacnoj drzavi clanici. Pored tradicionalnih "prijatelja", mogu da zamislim sta ce da nam rade balticke drzave ili sta ce biti ako se u medjuvremenu UK vrati u EU. 2) Tacno.
Barkley#34 Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Ako budu odlučili da nas prime iz političkog razloga zaokruživanja teritorije, lako će se dogovoriti oko toga gde treba zategnuti a gde ne. Neće to ići previše komplikovano. Njegove ponude i načine na koji se došlo do istihne treba posebno komentarisati, jer jedna bizarnost sledi drugu. Meni je zanimljivije to što je sada prešao na taktiku otvorenog kršenja obećanja evropskim zvaničnicima i to u bukvalno par dana nakon datog obećanja, o čemu piše Nedeljnik. Kao da zaista ludak igra na kartu raspada EU. 1
goldberg Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago On 2/14/2026 at 8:37 AM, quentin said: Ovo je relativizacija jedne istorijske zablude. Odnos prema današnjoj Rusiji, kao i prema Gazi, je lakmus za minimum morala i zdravog razuma. Napisao si "morala i zdravog razuma" ali su to dva potpuno odvojena razloga i samo jedan je dovoljan. Odnosno, ne mozemo gledati i jedno i drugo objasnjenje jer cemo onda da zbog jednog da opravdavano i drugo. Na primer, necemo da saradjujemo sa Albanijom jer urgiraju da se prizna Kosovo, onda cemo da trazimo razloge zasto je saradnja sa Albanijom losa. Necemo da saradjujemo sa Kinom jer smo udaljeni (nema nekog smisla), onda cemo da trazimo i ideoloske razloge (ne volimo komunizam, ne volimo autokratske rezime). Sto se tice Izraela/Gaze - da li to isto vazi i za USA kada smenjuju rezime u drugim zemljama? Mozda i da, ali neko ce da kaze - pa oni su najmocniji, zasto da se sukobljavamo sa njima, sta treba da teramo inat? On 2/14/2026 at 8:37 AM, quentin said: Bottom line is - kako od nekoga ko ne vidi problem u saradnji sa Putinovom Rusijom da očekujem da donese ispravnu odluku i kad je politika u Srbiji u pitanju? Čak i ako ne podnosi Vučića (vjerovatno iz sasvim krivih razloga) njegova odluka će na kraju dana biti pogubna. Postoji iluzija i kod nasih nacionalista i kod nasih liberala da se mi, zapravo, nesto pitamo i da mozemo da donosimo pogubne i fenomenalne poteze. Ne, ne mozemo. Ono sto svaka vlast moze je samo da ne priznaje nezavisnost Kosova i da saradjuje sa EU na putu clanstva u toj organizaciji. I to manje-vise rade i SNS/SPS, radili su ranije i DS,DSS i ostali. Ono sto se razlikuje u odnosu na ranije je da imamo partijsku drzavu i coveka koji je lice ekipe koja je otela sve resurse drzave. Kada imamo takvu situaciju, manje-vise je nebitno da li je na vlasti teski komunista, ultraliberal, ogorceni protivnik EU ili Vucic. Dominacija jedne stranke, jedne politike, jedne licnosti je svuda pogubna i pretvara zemlju u ono sto je bila pokojna SFRJ ili SSSR "posle mene potop". On 2/14/2026 at 8:37 AM, quentin said: Inače, istorijski kontekst na liniji Srbija-NATO vs. Poljska, Estonija i ostali-Rusija je potpuno drugačiji. Nema tu analogije. Zapravo, itekako ima. Pretpostavimo da postoji ideologija srpskog nacionalizma bez ikakve rusofilije. Zamislimo da imamo neku grupu ljudi kojoj je bitna pripadnost ovoj zemlji ili narodu, ali bas i ne vole Rusiju ili Ruse. Takvi ce da se prisete proslosti i onda ce shvatiti da Kosovo ne priznaje Rusija, a priznali su ga skoro svi iz EU i sa zapada. Onda ce se prisetiti ne samo bombardovanja nego i stanja u kojem je RS deo BiH, RSK deo Hrvatske, ali je Kosovo nezavisno. I onda, slag na tortu imamo situaciju sa Ukrajinom - svi kazu da oni imaju prava da biraju da li ce da budu deo ovog ili onog bloka, ali i svi kazu da mi moramo da budemo deo NATO jer "smo okruzeni NATO". Pa i Ukrajina ima ogromnu granicu sa Rusijom, zasto to za njih ne vazi? Da ne pricamo o Krimu i Kosovu. Da bilo ko iz NATO kaze - princip granica je nepromenljiv, Kosovo je Srbija, a Krim Ukrajina, rusofilija kod nas bi spala na niske grane. Pogotovo zato sto je tradicionalno bilo Rusija = SSSR = komunizam. Sad, ti mozes da kazes, pa mene ne interesuje kolika ce biti Srbija ili da li ce uopste postojati. Sto ne bi ukinuli sve ove nacionalne drzave i osnovali neke nove tipa zapadni Balkan, istocni Balkan, Panonija itd. Problem u tome je, dobrom delu stanovnista je pripadnost naciji i drzavi nesto sto je veoma bitno, drugog identiteta nemaju. Sa te pozicije gledano, tesko da ce se ovde pojaviti nacionalisticka desnica koja je i prozapadna.
goldberg Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago On 2/18/2026 at 9:56 PM, tomas.hokenberi said: Da li postoji bilo koja ličnost koja bi tebi bila problem ako bi se pojavila na studentskoj listi a da nije Aleksandar Vučić lično? Pitanje nije bilo upuceno meni, ali odgovoricu. Svi bivsi SNSovci, SRSovci i SPSovci i ostali koji su bili deo ovog rezima. Dakle, Zorana Mihajlovic, Nemanja Sarovic, Branko Ruzic, ali i Nenad Canak, Aleksandar Sapic, Goran Vesic, Rasim Ljajic, Dragan Sutanovac, Kena Milojicic i mnogi drugi ex LDPovci, DSovci i LSVovci. Ono sto je jasno je da je Vucic dozvolio postojanje opozicionih partija levice i centra (ako racunamo liberale u centar, tipa PSG), ali je zato kupio sve sto je mogao od desnice i antiEU politicara, pa je jednima dodelio ulogu kvaziopozicije, a drugima podelio clanstvo (Vacic, Seselj, Milica Zavetnica). Da sam neko iz EU koji ne zeli da vidi porast nacionalistickih stranaka u Srbiji, to bi mi bilo super resenje jer Vucic tako uopste ne mora da desnicarti i nacionalise - nesto sto njegove kolege u Holandiji, Francuskoj, Spaniji, Nemackoj, UK MORAJU DA RADE. Zamislimo da u Nemackoj za CDU/CSU glasaju i njihovi glasaci i glasaci AfD, a da je nacionalisticka opozicija ili grupa klovnova ili njihovi ljudi. Pa oni bi vladali vecno tamo i to sami, bez koalicija. U Austriji je OVP primoran da pravi neprirodne koalicije ili sa krajnjim desnicarima ili sa socijaldemokratama, verujem da uizivaju u takvoj poziciji. Mi imamo takvo stanje kakvo imamo jer je Vucicu unistena konkurencija. Da nije, imali bi tri bloka: blage i umerene i 100% proEU stranke, SNS u sredini i antiEU/desnicarske stranke. SNS bi ili isao u opoziciju i bio pojeden ili bi morao da se opredeli za proEU koaliciju (i izgubi antiEU glasace) ili da udje u koaliciju sa desnicarima (i izgubi pare i biznis kojim finansiraju sve sto finansiraju).
Recommended Posts