Jump to content

Recommended Posts

Posted
18 minutes ago, Malkolm Brogdon said:

Da ne trujemo temu za proteste ovim.

Narator: ne postuje se

Okacio sam pre izvesnog vremena na temu o matematickim problemima lucky 6 iz neke nase kladionice, ne zbog toga sto je to neki ne znam kakav kompleksan problem, nego u nadi da ce jos neko da sprovede racunicu da bih potvrdio sebi da nisam lud, sto sam u medjuvremenu uspeo i sam. 

EV na toj igri kod nas u kladionicama nigde nije ni blizu ispod 100%, ide cak do 164% (ako dobro pamtim cifre) u Mocartu.

Ma da, to je klasika, mislio sam na in house stelovanje.

Na primer, RTP (return to player) slota je 96%, a oni ga preprave da bude jos manji procenat. To moze da se radi i sa digitalnim, a tek sa mehanickim slotovima.

Posted

Moje viđenje situacije je da Vučić nema problem da svojim izbornim inženjeringom navuče većinu makar ona bila i od jednog glasa. On ne raspisuje izbore zato što je svestan da u slučaju takve izborne ''pobede'' ima pola miliona ljudi na ulicama ala 15.03, samo spremnih na sukobe i tu bi mu bio kraj. Mislim da su toga svesni i u EU i da zbog toga ne vrše pritisak koliki bismo mi želeli, jer im takve scene u sred Evrope sa gomilom svojih unutrašnjih problema trenutno ni malo ne trebaju. 

• Like 1
Posted
16 minutes ago, McLeod said:

Ma da, to je klasika, mislio sam na in house stelovanje.

Na primer, RTP (return to player) slota je 96%, a oni ga preprave da bude jos manji procenat. To moze da se radi i sa digitalnim, a tek sa mehanickim slotovima.

S tim sto je im je u Lucky 6 slucaju to bilo prilicno nepotrebno jer sve i da su postavili kvote da EV bude 60% nije kao da bi prosecan kladionicar seo da sracuna to.

Pretpostavljam da je situacija takva bila da su prve kladionice koje su implementirale igru imale fer kvote sa RNG algoritmom, i da je onda dosla konkurencija u fazonu mi cemo sad da nabudzimo ove kvote i promenimo algoritam u pozadini.

Posted
On 9/17/2025 at 11:31 AM, NMX said:

Hajde da se uključim i bacim koju. Ovo što je Kenozoik napisao, mislim da može da se kaže za svaki mali biznis i nije ekskluzivno rezervisan za kladionice. Iz najprostijeg razloga - radne snage nema dovoljno a kupovna moć (uslovno rečeno kupovna kada je kladionica u pitanju) je takva da se nema para i za tiket i za, lupam, kafu/picu/pljesku pa se prave kompromisi. Nažalost u korist klađe a štetu malog biznisa. Same proporcije iznete u postu su rekao bih dosta paušalne i solidno netačne ali da imaju neku osnovu - imaju. 

Šta je recimo još zanimljivo, kao i svi mali biznisi i kladionice muku muče sa radnom snagom. Meridijan uveliko zapošljava strance (strankinje mahom). Jedno vreme je bilo dosta Rusa koji su radili, sada je već egzotika dovode ljude iz Afrike, sa dalekog istoka, you name it. Samo ni tih ljudi nema dovoljno i onda je opšta potražnja za radnicima još izraženija pa je i malim biznisima problem da nađu radnu snagu takođe.

Takođe, šta kladionice rade što možda donekle objašnjava Kenozoikov post - guraju tzv. loss leader strategiju gde ti nude kafu recimo duplo jeftiniju od prvog kafića pored ne bi li sedeo tamo i blejao i uz kafu od 100 dinara (lupam) rokao tikete, spinove, faraone, voćkice, šta god.

Kako god, kladionice su kod nas odavno prerasle ono što je njihov core business i služe kao aktivan društveni činilac, nažalost. Kada se na to dodaju pare koje se vrte i gde dobar deo završi, jasno je zašto bi u nekom hipotetičkom obračunu kladje vs. mali biznisi svakako ovi prvi bili zaštićeni. 

Kada sam pisao odgovor Drugu Crnom, uopste nisam video da se vec diskutovalo na temu, pa ni tvoj upis, ali je odlicno sto si ostavio ovakav post, da ljudi mogu da sagledaju razlicite perspektive istog problema. 

Ti govoris iz pespektive od dna ka vrhu (od pojedinca navise) a ja sam pisao obrnuto. Sagledao sam najsiru sliku, makroekonomsku. 

Naravno, kockanje i kladjenje nisu jedino zlo, mozda ne ni izolovano najveci problem ekonomski gledano. 

Sto se tice tvog posta mogu da potvrdim da se veoma vodi racuna o "sitnim" stvarima. Kvalitet kafe, vodi se racuna o tome kako se obracaju klijentima.. 

Ja sam u Admiral i Mozzart HQ usao najmanje 50 puta, poslom naravno. 

Moj utisak je potpuno drugaciji od Chaosovog. On je isao na razgovor za posao, a mene su ocekivali sa nadom da izvuku jos neki dodatni benefit. 

Bilo mi je jasno da se trude da me impresioniraju ali na drugaciji nacin. Osmeh, sve moze, hoces da jedes, hoces da pijes, skupe cokolade, fensi case, svaki detalj.. bukvalno vode racuna o svemu. 

Sto samo navodi na zakljucak da oni donekle kreiraju paralelnu stvarnost, zavisno od prigode.

On 9/17/2025 at 11:52 AM, Malkolm Brogdon said:

Intuitivno, kladionice u ovom slucaju predstavljaju vece opterecenje na druge male biznise od ostalih malih biznisa.

U pravu si. Jer, kao sto sam rekao, kada mali biznis u "odrzivom" delu privrede "preotme" profit drugom malom biznisu, profit se zadrzava u produktivnom delu ekonomije. 

Ekonomija u celini ne gubi nista. 

Sto nije slucaj kada se on odliva u sektore kockanja, duvanske industrije itd, jer to direktno steti zdravom (odrzivom) delu ekonomije.

• Like 1
Posted
29 minutes ago, Kenozoik said:

sektore kockanja, duvanske industrije

Jedno pitanje ako nije problem. U prethodnim postovima izjednacavas kocku i duvansku industriju. Zasto?

Sta razlikuje duvan od bilo kog soka ili grickalice? Potrosna roba koja nije zdrava za coveka i koja stvara zavisnost na duze staze. 

I dalje svi oni pripadaju proizvodnom sektoru. 

• Like 1
Posted (edited)
32 minutes ago, SuperTraktorko said:

Jedno pitanje ako nije problem. U prethodnim postovima izjednacavas kocku i duvansku industriju. Zasto?

Sta razlikuje duvan od bilo kog soka ili grickalice? Potrosna roba koja nije zdrava za coveka i koja stvara zavisnost na duze staze. 

I dalje svi oni pripadaju proizvodnom sektoru. 

Imas na prethodnoj strani objasnjenje.

Ne radi se o sastavu /statnosti/korisnosti proizvoda kao takvog nego o tome kakva je uloga tih industrija u makroekonomskoj slici.

Ukratko, takve delatnosti, koje sam nazvao luksuznim, ne stvaraju visak vrednosti (sto je smisao ekonomije) nego vec proizveden visak na drugom mestu, samo koriste.

Dobro ti je zapazanje da se, suštinski, duvanska industrija bavi proizvodnjom nečega, kao npr Marbo (chips) a kockanje uslugom. Na kraju, i cips i cigarete mozes da kupis u Maxiju ili na bolilo kojoj  trafici, ali za slot moras malo vise da se potrudis.

Kad kazem zdrava ekonomija- tu su i mnoge, za coveka, nezdrave delatnosti poput rudnika ili metaloobrasjivackih (ili hemihskih delatnosti)- mislim na tok  (kretanje) kapitala na makro sceni, tj sposobnost njegovog oplodjavanja.

Edited by Kenozoik
  • Like 1
Posted
1 hour ago, SuperTraktorko said:

Ma da, sve to isto.

Posted
1 hour ago, SuperTraktorko said:

Pa sad, mnogo se lakše skinuti sa McDonaldsa nego sa cigareta. Pogotovo jer cigare traže da ih zameniš nečim drugim, najčešće upravo hranom. 

Posted
25 minutes ago, DameTime said:

Pa sad, mnogo se lakše skinuti sa McDonaldsa nego sa cigareta. Pogotovo jer cigare traže da ih zameniš nečim drugim, najčešće upravo hranom. 

Pretpostavljam da je svakome njegova muka najteza.

Cigare sam lako ostavio cim sam spazio prve znakove zavisnosti, alkohol mogu mesecima pa i godinama da ne pijem, ali zato ceo zivot ratujem protiv zavisnosti od ultra-processed hrane, pa i dan danas. 

Posted
7 minutes ago, SuperTraktorko said:

Pretpostavljam da je svakome njegova muka najteza.

Cigare sam lako ostavio cim sam spazio prve znakove zavisnosti, alkohol mogu mesecima pa i godinama da ne pijem, ali zato ceo zivot ratujem protiv zavisnosti od ultra-processed hrane, pa i dan danas. 

Kako izgleda ta tvoja zavisnost? Mislim, jel svaki dan ždereš junk food u zavidnim količinama? 😁

Posted
On 9/17/2025 at 3:58 PM, Kooineeperk said:

Zepter je kroz tender grada Beograda uvaljao vrticima i skolama 11.500 komada preciscivaca vazduha po neverovatnoj ceni za brend kao sto je Zepter i proizvode koje imaju na svom sajtu.

Roditelji su bili i srecni jer je Zepter pobedio po povoljnim uslovima ali i zabrinuti - jer su se pitali na koga ce sada da padne trosak odrzavanja istih jer su Zepter proizvodi kvalitetni ali skupi. Da li ce to grad da nabavlja zamenske filtere ili ce morati roditelji?

Kad su preciscivaci stigli, roditelji su mogli da "odahnu". Jasno je odmah bilo da model nema veze sa Zepterom, nema ga na sajtu, nigde po netu se ne pominje taj model i taj subbrand.

Ali evo, nasao sam ga na Alibabi. 

Zepter je vrticima i skolama uvaljao kineze na koje je zalepio svoj logo!

Roditelji mogu da "odahnu" jer valjda ni filteri nece biti skupi... ili hoce? I da li ce ih biti uopste? Ne zna se. 

Raspitao sam se malo, kontaktirao proizvodjace u Kini, konkretno nasao sam bas ove sto prave taj model i trazio ponudu. 

U principu, cena ovog uredjaja na tako veliku kolicinu moze da ide i do $60 (FOB - da ga spakuju na brod a dalje ti preuzimas sve troskove). 

Zepter ih je uvaljao za $240 (sa PDVom), dakle $200 bez PDVa. Oni su dobri sto bi se reklo "dinar na dinar" najmanje. 

Dodatno sam proverio i specifikacije i sta je trazeno u tenderu. I to je tu negde, malo nasvirane specifikacije ali ko to kod nas moze da proveri? Jos kad vidis Zepter nalepnicu, najmanje ces sumnjati u to... 

Druga stvar, ako je Zepter ovako uleteo u tender, i imao interes da blati svoj brend zbog kojeg miliona eura, mozete li zamisliti na sta su sve bili spremni drugi ponudjaci i koliko je ovaj tender bio otvoren za jednu prilicnu kradju s obzirom da su nabavku procenili na 2.5 puta vise od onog sto je na kraju Zepter ponudio.

Ovde je neko trebao da se bas omasti, a mozda cak i na nasu srecu, izvisio je zbog toga jer je Zepter uradio slicno samo sa skromnijim apetitom. 

• Ruke su vam krvave! 3
Posted
31 minutes ago, Barkley#34 said:

:classic_biggrin: 

Tek sad mi je jasno zasto ti je nik Barkli, pa ti si bucko - ako si, ljubi te brat, timO. Svi mi imamo neki blud. Meni su nekada bile zene, mmmMMMmmm, sad su mi 1664 i motani Mekberen.

PS. Samo da opet ne bude zabune, vodim i ja zdrav zivot, pojedem dva, tri, puta godisnje jabuku!