Jump to content

Recommended Posts

Posted
22 hours ago, McLeod said:

Minja Miletic, koja je koleginici sa kojom je uredjivala zajesno emisiju i koju poznaje licbo 100 godina pre neki dan urucila otkaz, sada stavlja potpis na "udruzenje" sa doajenima novinarstva poput Vucicevica, Marica, Sarape i Uzelac. Ima tu jos nekoliko interesantnih imena, ali ovo nekako prominentno bode oci necascem.

Minja je oduvek bila, još kao mlada devojka, deo klike oko vlasti. I to one vlasti su kraja 90-ih. Meni nikad nije to njeno doživljavanje kao nekakve voditeljke nastrojene protiv vlasti nije išlo u glavu. 

12 hours ago, DameTime said:

Znači da Ceca krene sutra da javno "razvaljuje" Karleušu ili velikosrbe, ona bi postala zlatna? Nije bitno samo šta se kaže, već i ko kaže, a Kandić nije posebno svetao primer.

Nataša Kandić nije ništa rekla što nije pričala i do sada, tako da je analogija bezveze. A ne znam što su se studenti trigerovali kad se nije njima ni obraćala, već onoj debilki, kao što i treba. 

• Like 1
Posted
1 minute ago, Eddard said:

Nataša Kandić nije ništa rekla što nije pričala i do sada, tako da je analogija bezveze. A ne znam što su se studenti trigerovali kad se nije njima ni obraćala, već onoj debilki, kao što i treba. 

Geneza, Eddarde, geneza. Napisala sam Fensiju da nije zlato baš sve što razvaljuje velikosrbe (primerice Nataša Kandić), a onda sam namerno iskoristila ovaj ekstreman primer, čisto da vidim dokle ide to opravdavanje i prihvatanje.

Posted

Milosevic je 2001. uhapsen i izrucen Hagu.

Jebem li ga, to bi mogla biti simbolika i poveznica.

Mada jeste dvosmisleno i otvoreno za interpretaciju.

Svakako mnogo vise otvoreno nego da je okacen govor sa Gazimestana.

Ako se prebacimo u 'studenti su najpametniji' mode, mozemo da pomislimo da je to i namerno tako. Da svako moze da tumači kako hoce. Ali mozda samo ne treba stavljati previse paznje na video jednog fakulteta. Bukvalno su okacene stotine videa od pocetka svega, rekao bih da se studentski pokret pretezno vrlo negativno odredio prema rezimu iz devedesetih.

U svakom slucaju, iako i meni cesto prodje kroz glavu ovo sto kaze Utopista - Sa takvim nastupom studenti ne bi imali nikakvu podrsku. Ne znam da li je takva opcija ikada u ovoj drzavi prebacila 15%.

Vucic je catch-all partiju i politiku doveo do apsurda. Tako u svom pokretu ima zastupljene apsolutno sve ideoloske pozicije, a zajedicko im je samo da ih zabole za javni interes i da ce ojaditi ovu zemlju koliko god mogu.

Tako i politika koja ce poraziti ovu vlast na kraju mora biti catch-all, ali da joj zajednicki sadrzalac bude postovanje zakona i normalizacija ove zemlje.

Studenti to dobro razumeju i stvarno verujem da bez flertovanja sa nacionalizmom i nekim blagim desnicarenjem nece biti moguce ostvariti pobedu.

Ako to odbije neki mali procenat, vec prilicno malog parceta liberalnog dela drustva, jbg. To je cena koja ce se platiti, ali ja racunam da je taj segment populacije dovoljno politicki obrazovan i osvescen da je jasno da smo u 'sve-ili-nista' stadijumu ove borbe.

• Like 14
Posted
8 hours ago, Red said:

Рачак је измишљотина и подметачина. Нећемо далеко догурати ако негирамо злочине, али ни ако прихватамо све без икакве критичке мисли.

Račak je čisti ratni zločin, dokaz zajedničkog udruženog poduhvata vojske i policije, a ubijeni su nedvojbeno žrtve ratnog zločina.

• Like 2
Posted

Ja sam primetio tokom godina da je dosta liberalnog sveta u Srbiji isto dosta nacionalistički raspoloženo za taj neki deo iz devedesetih. Kao sve liberalno, sve otvoreno, širimo ljubav... ali nemoj slučajno taj period da se spomene 😄 

• Like 1
  • Thanks 1
Posted

Ja sam liberal,  i jasno je sta mislim o raspadu ex Yu i čija je krivica za rat, bez dvojbe, i šta je vojska i policija sve radila Albancima na KiM ali Racak smatram čistim fingiranjem.

Čak je i ona dama iz Švedske ili Finske koja je pisala izvještaj rekla da je bila pod pritiskom kako bi se ispunila agenda koja je bila postavljena.

• Like 5
Posted
36 minutes ago, JohnnyDragon said:

Čak je i ona dama iz Švedske ili Finske koja je pisala izvještaj rekla da je bila pod pritiskom kako bi se ispunila agenda koja je bila postavljena.

Helena Ranta.
U svom izveštaju je navela da nema nikakvog razloga da se sumnja u obdukcioni nalaz, da su ubijeni bili civili, navela je da su u najvećem broju slučajeva ubijeni iz blizine i da put prostrelnih rana potvrđuje taj forenzički nalaz.

Ono što je ona navela, a ti spominješ, je da je odbila da imenuje, da odredi krivce jer joj to nije bilo u mandatu, a navodno ju je Voker na to prisiljavao.

Posted

Čisto faktografije radi. Niz

Inače Isidora je bivša zaposlena u FHP i jedna od onih koja je tužila Natašu Kandić i FHP za mobing.

• Like 2
  • Thanks 4
Posted

Kukavica ponovo na RTS-u, ovaj put uzeo tabletu za smirenje ali ni ona nije pomogla da na jedan zamaskiran način preti:

- I na ovoj (RTS) blokaderskoj televiziji, i na drugim, mogli ste da čujete da organizujemo kontramitinge. Nikada nismo pravili kontramitinge. Zapamtite moje reči, za oko tri meseca ja ću morati da čuvam blokadere od građana Srbije. Suviše novca je uloženo spolja da bi se od toga odustalo, ali gotova je ta priča.

- Pucano je na prostorije SNS u Vrnjačkoj Banji. Reč je o čoveku koji je učesnik svih protesta. Lice koje se slikalo sa svim licima iz opozicionih stranaka. To su očajnički potezi onih koji su izgubili a ne mogu to da prihvate. Pokušaće još nasilja i to na Vidovdan, na najvći srpski praznik kada bi trebalo da saborujemo. Gledaće da napadaju Srbe i srpsku decu, ali posle toga dolazi kraj. 

- Sramota je ovo što radite, što rušite svoju zemlju. Recite mi, da je neko iz SNS pucao na prostorije bloakadera, da li bi to bila glavna vest? Nemate šta da mi kažete jer znate da bi. Da je neko od nas pucao na prostorije bloakadera, da li bi to bila glavna vest? Neka svi građani razmisle. Verujem da ćemo uskoro doći i do snimaka.

Idiote sa RTS-a ponovo ponižava, ponovo preti i ponovo najavljuje kraj. Vidite i sam sa kim imamo posla, tako da ljudi manite se da gubite vreme na admina nekog fakulteta, na neke nepotrebne stvari, potrebno nam je zajedništvo da oteramo ovo zlo koje se goji sve više.

• Like 8
  • Thanks 1
  • Pumpaj! 1
Posted
21 hours ago, NMX said:

Ne postoje takvi dokumentarci ni u Hrvatskoj, pa deca ne znaju za Oluje, Bljeskove, Medačke džepove i ostala zlodela, nego pune Tompsonove koncerte sa par desetina hiljada ljudi ili milion ljudi koji za mesec dana pogledaju spot za pesmu kojom se oplakuje Blajburg (u jebenoj 2025. godini).  Samo, Hrvatska je zasluženo punopravna članica EU, koja uživa u svim blagodetima modernog i razvijenog društva kome pripada.

Šta hoću da kažem, da suočavanje sa prošlošću, ma koliko bilo ponavljano ovde kao deo agende (od koje se lepo živelo i živi) ne predstavlja garant moralnog uspeća, društvenog prosperiteta i sveopšteg boljitka jednog naroda i države, što vidimo na primeru Hrvatske, npr. Suočavanje sa prošlošću je bilo neophodno na način da se procesuiraju odgovorni, da se krvnici potrpaju po ćelijama, što lokalnim, što haškim. I Srbija je tu odradila dobar posao. Nema krvnika koji nije dobio ovakvu ili onakvu kaznu.

Što je svakako mnogo važnije od lažnog posipanja pepelom i suočavanjem sa prošlošću koje je u nekim drugim slučajevima bilo samo čekiranje kućice u ekselu u izveštajima o ispunjavanju poglavlja za priključenje EU dok su istovremeno krvnici postajali ugledni biznismeni, počasni građani ili su ostali upamćeni kao founding fathers moderne države. 

stvar je percepcije nmhe. hrvati grade svoju drzavnost na bljesku i oluji jer ne zele da pomenu sta se desilo pre bljeska i oluje i onda smo im mi legli kao dupe na nosu da se ujedine, organizuju i predstave u nekakvom drugacijem svetlu. nebitno skroz jer hrvati ne bi trebali da nam budu reper.

ono sto je bitno je razlog zasto se suocavanje sa istinom ne desava i zasto se akteri proslih i ove danasnje vlasti kriju iza srbije i srpstva i opstruisu suocavanje sa istinom? suocavanje sa istinom bi identifikovalo neka interesantna imena i  njihove porodice koje uzivaju privilegije bazirane na krvlju i kriminalom a podmecu ljudima srpstvo kao stit. u tom kontekstu studenti ne bi smeli da se pecaju na takve price i da jasno uperu prstom a ne da sluze kao brana ubicama. 

Posted
4 minutes ago, HAMMER said:

stvar je percepcije nmhe. hrvati grade svoju drzavnost na bljesku i oluji jer ne zele da pomenu sta se desilo pre bljeska i oluje i onda smo im mi legli kao dupe na nosu da se ujedine, organizuju i predstave u nekakvom drugacijem svetlu. nebitno skroz jer hrvati ne bi trebali da nam budu reper.

ono sto je bitno je razlog zasto se suocavanje sa istinom ne desava i zasto se akteri proslih i ove danasnje vlasti kriju iza srbije i srpstva i opstruisu suocavanje sa istinom? suocavanje sa istinom bi identifikovalo neka interesantna imena i  njihove porodice koje uzivaju privilegije bazirane na krvlju i kriminalom a podmecu ljudima srpstvo kao stit. u tom kontekstu studenti ne bi smeli da se pecaju na takve price i da jasno uperu prstom a ne da sluze kao brana ubicama. 

Joj bre, a da ostavimo mi malo tu decu na miru, a? 25 godina ovde niko nije uspeo da sprovede pišljivu lustraciju a kamoli da promeni mentalitet ovog ubogog naroda i da ga suoči sa prošlošću.

Ponavljam, meni je mnogo važnija personalna krivična odgovornost nego nekakvo suočavanje sa prošlošću i edukacija. Koga da edukujemo, nepismeni narod koji glasa za 2000 dinara ili narod koji pušta najgore među nama da nas jašu decenijama? Edukovali su sve boomer i x gen generacije o tome kako se za vreme WW2 desio Jasenovac, Gradiška bla bla pa smo prvom prilikom dohvatili puške i pobili se ponovo a neki bogami i kopirali ista sranja iz ww2.

I sad ćemo od studenata da zahtevamo da ne budu "brana ubicama" (jbt), mi koji smo dozvolili sva sranja od devedesetih na ovamo, učinili nula toga da do lustracije i suočavanja dođe i sad kada treba da se ruši diktator, hajde da toj deci (koja su se rodila nakon svih ratova) kažemo nešto što im mama i tata (kao ni ostatak društva) nisu rekli. Mi koji smo bili brana ubicama jer su neki interesi bili jači od drugih. 

Suočavanje sa prošlošću (bože koliko ste samo izlizali ovaj termin) u 2025. nakon što su svi glavni akteri prošlosti fasovali ozbiljne robije je bespotrebno skretanje fokusa sa onoga što je sada primarno. Nismo uspeli da se suočimo sa prošlošću sa Zoranom Đinđićem, Vesnom Pešić, Gašom, Hiberom, Vojinom i ostalima (pazi sad, jer su svi do jednog imali pored suočavanja i neka druga posla) ali hajde da to naturimo golobradoj deci koja rizikuju najbolje godine života pokušavajući da sruše diktatora koga nisu srušili ti koji su bili dužni da obave suočavanje

Manite se ćorava posla. 

• Like 15
Posted (edited)
31 minutes ago, Volter said:

Kukavica ponovo na RTS-u, ovaj put uzeo tabletu za smirenje ali ni ona nije pomogla da na jedan zamaskiran način preti:

Najavio je i da ostaje ona radna grupa za zakon koji treba da uruši univerzitete, što znači da je MaZut zajebao rektora ili da se ni toliko ne pita. Ovo je drugi put kako to izjavljuje.

Ima li reakcije bilo kog državnog univerziteta? @Geronimo, imaš li neke vesti o tome?

Edited by DJ_Vasa
Posted

Nešto mi je čudno poslednjih dana. Kao da sve više gubi kontrolu nad dešavanjima (iako odavno nema kontrolu nad svim stvarima to je jasno, nego se ubrzava), nisu samo u pitanju njegove finte i priča za glasače.

Vlada je ukinula odluku o radnoj grupi. Dakle oni mogu da se neformalno okupe, druže i piskaraju, a on može na kraju da izađe sa nekim predlogom, kao što je najavio, ali sve su mu čudnije i nepovezanije izjave i iznenađujući postupci. Nije u pitanju ona njegova planska demonstrativnost, nego kao da je iskreno uznemiren. 

Drugo, neočekivana reakcija vlade na pisanje toaletoida oko sastanka Macuta sa rektorima. 

Treće, ovo pravimo ali ne pravimo miting, bićemo ali nećemo, književno veče, bla, bla.

Deluje mi kao da se sve više stvari i dogovora dešava mimo njega, a da, kako je neko u polušali negde rekao, Macutova vlada jeste prelazna vlada. Prema čemu prelazna, to ćemo još videti.

• Like 7
Posted

16 hours ago, Utopista said:

Evo još tebi da odgovorim jer sam još tu,a direktan si.

Klinci nisu uradili do sada baš ništa konkretno. Tek ćemo da vidimo da li će da urade, a ja navijam da uspeju.

I mojne priče izbori, pao je sns za 3,7%. Probudili su narod i slične priče.  Moja generacija je srušila Miloševića i msilili smo da je narod progledao.. Pa su se povampirili tako da to što su klinci možda i uradili je realno ništa za sada - niti nešto konkretno a još manje trajno i stabilno.

I ume da bude kontra  efekat kada nekoga uzdižeš bez kritike pa poleti - pad obično bude težak, što im ponavljam ne želim. 

Hajde stvarno sada moram da idem. Ako baš moram mogu da odgovaram kasnije, sutra. Mada radije ne bih, a verujem da ni vi niste baš željni mojih upisa.

Sve najbolje.

Care, glasali ste za Kostunicu da skinete Milosevica, kako ste mislili da je narod progledao, pa nije Zarko Korac postao predsednik Jugoslavije.

Najbolji, najdalekovidiji i najsposobniji treba da prevedu masu preko vode, urede drzavu i polako promene narativ. Pod ovakvom vlascu samo cemo dalje da klizimo u najgore srbovanje pod palicom RTSa, Pinka i Informera.

Ako ka tom cilju klinci treba da puste na najjace Mars na Drinu i Vidovdan, samo neka cepaju, zabole me djoka sta ce da misli salonska levica sa 0,3% podrske.

• Like 10
  • Thanks 4
  • Pumpaj! 2
Posted
14 hours ago, nemanjaol said:

Tako i politika koja ce poraziti ovu vlast na kraju mora biti catch-all, ali da joj zajednicki sadrzalac bude postovanje zakona i normalizacija ove zemlje.

Ovo je sustina.

Umesto da se profilisemo sve do nekih tananih razlika i izlazimo u 10 opozicionih kolona od kojih 8 nece proci cenzus, potrebno je naci zajednicki imenitelj a to je da smo svi protiv hulje (za zdravu drzavu, u kojoj rade instirucije i ne vlada medijski mrak) - i intelektualci i oni manje obrazovani, i oni koji su nacionalisti ili desnicari i oni koji nisu, i oni koji veruju u razne bogove i oni koji su ateisti, i oni koji su za Zvezdu i oni koji su za Partizan. 

Izazov je sto je hulja razbucao opoziciju do te mere da tamo tesko da moze svako sa svima ostalima, cak ni u ovako nekom referendumskom pitanju. 

I zato je uloga studenata kljucna, oni su ti koji okupljaju. I medju njima i "ovakivh" i "onakvih" ali su vise slozni nego opozicija i to je recept za konacnu pobedu. A kad se pobedi, kad se ovaj nakaradni sistem urusi, razbije masinerija, kad se vrate institucije, ukine medijski mrak, onda cemo opet (moci) da se delimo po tim nekim finijim razlikama. A i ne moramo. Ako se dozovemo pameti. 

Ko god iz opozicije to ne shvata ili je glup ili radi za hulju. Svakako, treba da bude marginalizovan. 

• Like 6
Posted

Često ovde pohvalno pišemo o našim severoistočnim komšijama. Rešili su se svog diktarora. Prestigli su nas u skoro svemu. Ušli u EU. Imaju sudski sistem koji zapravo funkcioniše protiv korumpiranih političara. Njihova zastava ponekad se vijori na protestima kod nas, jer su nam na neki način uzor kako se to radi.

Skoro je Rumunija počela jače da se suočava sa delovima svoje prošlosti, konkretno sa Holokaustom i ulogom Rumunije u njemu. To je postao obavezni deo nastavnog programa. Šta mislite, kakva je bila reakcija većinskog javnog mnjenja? Javljanje jake potrebe da se zaštite Rumuni i rumunstvo, a posledično je to bio jedan od razloga skorašnjeg velikog porasta podrške desničarskim i krajnje desničarskim partijama.

Od tih događaja je prošlo preko 80 godina, jedva da je ostao neko živ ko to pamti, i opet je to suočavanje sa prošlošću toliko teško. Potrebno je mnogo vremena, mnogo rada, mnogo povoljnih i srećnih okolnosti (to je nešto što su recimo Nemci imali u značajnoj meri, pa zato danas i možemo da nađemo neki primer uspešne denacifikacije). Kao što je već napisano u par postova, preveliki je to teret da bi se sada natovario ovim mladim ljudima. Ako uspeju (i uspemo) u ovome, ta tema neće pobeći, to će ih svakako sačekati, biće teže i duže će trajati nego što bismo svi voleli, jer drugačije praktično nije moguće. I neke stvari ne mogu preko reda.

• Like 8
  • Thanks 1
Posted (edited)
6 hours ago, DJ_Vasa said:

Najavio je i da ostaje ona radna grupa za zakon koji treba da uruši univerzitete, što znači da je MaZut zajebao rektora ili da se ni toliko ne pita. Ovo je drugi put kako to izjavljuje.

Ima li reakcije bilo kog državnog univerziteta? @Geronimo, imaš li neke vesti o tome?

Reakcije nema - nije nadlezan 😉

Isto kao i na ono trabunjanje od pre par meseci. Dug je put da bi se donelo tako nesto, mora da prodje niz instanci, ne ide bas tako kako je mali Perica zamislio... Scenario da mimo Vlade, Univerziteta, Skonusa, javne rasprave stave nesto da Skupstina usvaja je van pameti (ok, da, on je u pitanju, al opet), narocito jer se situacija na Univerzitetima smiruje... Radna grupa Vlade je raspustena, to je fakat i dobra je stvar.

Ako mene pitas, igraju 'bad cop, good cop' - pored neuroticnih izjava nenadleznog ispod zita prolazi prica da uredbu 5/35 nece da ukinu vec Mazut ide s pricom 'sta vam to smeta, ako radite sve je super', kao i da sredstva za zaostale zarade i materijalne troskove i dalje nisu uplacene fakutletima...

Na kraju, neki clanovi Pobunjenog univerziteta imaju drugu interpretaciju - da su ih rektor i pojedini dekani prodali ili da su sve vreme bili prikriveni caci. Opet, ako mene pitas, postoje na UB SNS dekani koji su mirovali, ali ovakvo razmisljanje i teorija zavere su mi radikalni i ne vode nicem dobrom...

Update: stigao deo februarske plate

Edited by Geronimo
  • Like 1
Posted
42 minutes ago, Geronimo said:

Reakcije nema - nije nadlezan 😉

Isto kao i na ono trabunjanje od pre par meseci. Dug je put da bi se donelo tako nesto, mora da prodje niz instanci, ne ide bas tako kako je mali Perica zamislio... Scenario da mimo Vlade, Univerziteta, Skonusa, javne rasprave stave nesto da Skupstina usvaja je van pameti (ok, da, on je u pitanju, al opet), narocito jer se situacija na Univerzitetima smiruje... Radna grupa Vlade je raspustena, to je fakat i dobra je stvar.

Ako mene pitas, igraju 'bad cop, good cop' - pored neuroticnih izjava nenadleznog ispod zita prolazi prica da uredbu 5/35 nece da ukinu vec Mazut ide s pricom 'sta vam to smeta, ako radite sve je super', kao i da sredstva za zaostale zarade i materijalne troskove i dalje nisu uplacene fakutletima...

Na kraju, neki clanovi Pobunjenog univerziteta imaju drugu interpretaciju - da su ih rektor i pojedini dekani prodali ili da su sve vreme bili prikriveni caci. Opet, ako mene pitas, postoje na UB SNS dekani koji su mirovali, ali ovakvo razmisljanje i teorija zavere su mi radikalni i ne vode nicem dobrom...

Znam da nije nadležan, ali je govorio da poslanici mogu da usvoje šta god hoće, pa zato pitam. A znamo i sa kim imamo posla.

Ukratko, ljudi, čuvajte se jer ste najbolje što imamo.

• Like 2