vilhelmina Posted 22 hours ago Share Posted 22 hours ago 5 hours ago, Drug Crni said: Ja i dalje čekam utiske od @vilhelminasa protesta? Živo me zanimaju njen doživljaj,kompoaracije sa studentskim protestima 1996/'97 i uopšte impresije. Za pocetak, hvala studentima sto su me posle duzeg vremena doveli u Srbiju. Pa evo i mog slobodnog sastava na temu ”Kako sam se provela na protestima u Srbiji”. Ubrzo posle sletanja na Surcin, u subotu oko pola jedan, shvatam da put do Novog Sada nece ici po planu. Jeste da burazer ima onaj tag za prolaz kroz naplatne rampe, ali dzaba kad su sve tri trake zauzete i mili se u prvoj brzini. Pocnem da se nerviram jer necu stici da blokiram varadinski most u tri, ali onda shvatim da sam vec tamo gde sam htela da budem! Ljudi proturili transparente kroz prozore automobila, ovi iz suprotnog pravca trube u znak pozdrava, i gde god pogledam vidim nasmejane ljude u kilometarskoj koloni koja mili. Stizemo u NS taman da na brzaka popijemo kafu i otrcimo do nama najblizeg, varadinskog mosta. Stizemo bas u trenutku kad traktori krecu na celu kolone prema mostu slobode. Velicanstven prizor i ja krecem da se raspadam, suze same idu. Sacekamo da kolona malo odmakne i krecemo paralelno s njom, jer mojoj snaji smeta buka. Ja bih i da caskam s njom, nismo se videle godinama, ali i da uskocim u kolonu. Odlucujem se za kolonu i drzim snaju na oku, da je ne izgubim, jer ustvari ne znam gde sam i kako da se vratim kuci. Stizemo do mosta slobode i provodimo tu par sati, ali se sve vreme osecam prilicno pogubljeno. Nemam orijentaciju, ne znam ni gde smo, ni koliko je ljudi oko nas. Ipak sam bila tamo da me prebroji tackasti softver i dovoljno za taj dan. U nedelju sam bila tamo vec oko osam ujutro. Sama, bez ikoga kome smeta buka ili ga bole noge, bas kako sam i htela. Isla okolo, nasla slobodnu metlu i pomela neke stepenice i malo oko njih. Vratila metlu kad vise nije bilo sta da se cisti, sve vec pometeno. Poigrala se s jednom pudlom, popricala s vlasnicom. Videla Mareta iz Razgibavanja i stala u prvi red pred binom, odgledala Razgibavanje. Opet isla okolo, jela svakakve djakonije, pila caj, ostavila prilog u parama, kad vec nisam mogla da pravim kifle i pite. Popela se na most, da me mine zelja, iako nisu dali da se po njemu hoda. Posle opet naletela na Mareta i Srkija, uslikala selfi s njima. E da, skoro da zaboravim: prelazila sam pesacki, na zeleno naravno, i dobila pohvalu od redara, tako jedno 20 puta. Onda sam otisla kuci da jedem, pa nazad na most. Putem sam mahala koloni taksista koji su isli da pokupe studente, zajedno s gomilom slucajnih prolaznika, koji su to isto radili. Stigla sam na pozdravljanje i rastanak, oprostajno zajednicko fotografisanje redara i poljoprivrednika, i jos jednu velicanstvenu scenu- pocasni krug po raskrsnici i odlazak traktora ❤️. Ni dan posle (ponedeljak) nisam gubila vreme, pa sam se provozala Sokolom do prestonice i tamo u podne blokirala raskrsnicu kod Pravnog. Posle sam htela da blokiram i Ministarstvo kulture, ali rekose da je vec blokirano iznutra, pa nije bilo nista od toga. Da ne bude da sam dzabe dolazila, malo sam glumila paparazza i uslikala Petricica, Tihomira Stanica, Lutovca, Lazovica i Dobricu. Onda sam se, kao nekad davno, spustila Balkanskom do onog lika na ziru i probala da se probijem do kulcine. Malo (2-3 km po ledenom vetru) desno, isto toliko levo, i posle jedno sat vremena pokusaja da zaobidjem ogradu, primaknem se kulcini, ali i oko nje opet nekakve ograde, da ne kazem blokade, tako da sam krenula jedinim mogucim pravcem. Taj me doveo do onog satora Most ostaje i gomile suta na mestu gde je nekad bila autobuska stanica. Tu sam vec bila potpuno osamucena i bez ikakve ideje cemu bi u nekoj buducnosti mogla da sluzi ta besmislena gomila polupraznih zgrada (cemu sluzi danas, to znam). Vucicevu galeriju nisam nasla, a nisam je nesto ni trazila. Opet Soko i nazad u NS. Danas nisam nista blokirala, osim Niskog sokaceta na Klisi, s najboljim rostiljem na svetu. Valjda sam zasluzila, nakon 35 km prepesacenih u prethodna tri dana. Sutra idem dalje, ali vraticu se. Utisci. Jos je rano da ih uoblicim u reci, ali imam snazan osecaj da se ovo danas jako razlikuje od onog 96/97. Onda je fokus bio na rusenju, bez mnogo ideje sta posle. Nekako se verovalo da gore ne moze i samo da ovi padnu, sve ce se resiti samo od sebe. Iz danasnje perspektive, to je bio prilicno destruktivan pristup, iako niko tada to nije tako video. Danasnji cicibani nastupaju daleko zrelije, rekla bih. Oni grade, zidaju kucu u kojoj zele da zive i nije ih briga za onu staru, nenadleznu. Ta ce se srusiti sama od sebe kada bude vreme, a cicibanima je jedino vazno da pri tome niko neduzan ne strada. I tako treba, konstruktivan i pametan pristup, bez rasipanja energije na nebitne stvari i nebitne ljude. Nemam pojma odakle im taj nivo zrelosti, ali ima se sta od njih uciti. Ne samo kako se stoji na crveno i prelazi ulica na zeleno. 23 13 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smrtokapa Posted 22 hours ago Share Posted 22 hours ago 30 minutes ago, Don Dusko said: Samo sto nije lazna vest upitanju. :S Svaka vest iz informera je lažna. 😊 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJORDJE Posted 21 hours ago Share Posted 21 hours ago Juce razgovor sa rodjakom , pa moram da slusam i njegovu verziju dogadjaja. Nije mu jasno sta ti studenti uopste traze, taj deo verujem, jer se hrani na RTS-u, on je protestovao kada su plate bile 2DM, vidi danas sta je kola po ulicama, svi voze dzipove, imaju po 2-3 automobila. Evo sada i besplatan prevoz samo da bi narod manje vozio, "to nema ni kod Hrvata". Rodjeni brat mu je na samrti, jer su ga bukvalno urnisali po drzavnim bolnicama, ali to naravno nema veze sa Vucicem, kao da on moze da kontrolise sta oni rade. Mada vidim da se polako topi samopouzdanje u opstanak SNS, zavrsava monolog sa recima " ko zna kako ce ovo da se zavrsi". 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helena Posted 20 hours ago Share Posted 20 hours ago U život možeš da se kladiš da Ugrica neće razočarati🤮 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marko Posted 19 hours ago Share Posted 19 hours ago Nešto danas vrtim telefon, standardno gledam malo i sve Viber grupe šta ima... Pa mi sine mi najednom da tu ima i neistomišljenika, reko 'ajd malo da vidim neke od njih. Ono, podrazumeva se da sam najpre morao da proverim profile picture od starog druga, a člana snsa, koji se slabije javlja na grupi u poslednjih par nedelja. Hmm, šta li će biti, pogotovo jer ovo sve sad već traje par meseci, nije sam početak A da, očekivano Spoiler 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chaos Is Me Posted 18 hours ago Share Posted 18 hours ago Predmetna institucijo mahom ceremonijalnih nadležnosti pederu! 1 3 19 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janne240 Posted 18 hours ago Share Posted 18 hours ago 11 hours ago, fancy said: Ovo što se danas dešava u Srbiji je daleko prevazišlo sve 96/97 pa i posle toga. Nije daleko prevazislo ali trebalo bi da prevazidje jer jedino tako moze da uspe i dovede stvari do kraja i na cistac. Od 96/97...svi protesti od 2018-2024. treba da skupe tu energiju, perzistentnost, snagu i istrajnost da ucine podvig stvarnim. Verujem da ce konacno prevazici kriticne granice i svakim danom idu sve dalje do konacnog ostvarenja svih zahteva i vrate osu sistema na pravo mesto. Puna podrska studentskim protestima! Ucesnik studentskih protesta 1996/97. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Clash Posted 17 hours ago Share Posted 17 hours ago 4 hours ago, Nikola said: Vozim Alfu i pouzdano znam da su automehanicari uz studente. Brate moj napaceni, vozio sam alfu kad sam bio mlad, razumem te potpuno, tebi je najteze u ovoj Srbiji. A i sire. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Div Posted 12 hours ago Share Posted 12 hours ago 5 hours ago, Janne240 said: Nije daleko prevazislo ali trebalo bi da prevazidje jer jedino tako moze da uspe i dovede stvari do kraja i na cistac. 96.-97. je je tadašnja opozicija dobila izbore u Beogradu, studenti su tražili ptiznavanje rezultata izbora, na kraju to i dobili, u tom momentu se nije osećala skoro nikakva promena klime, raspoloženja birača idalje svako bio u svom rovu, znači ti protesti su doneli rezultat sli su imali uži cilj, ovi danas su zakopali duboko i široko, već su postigli nešto što je pre par meseci bilo nezamislivo, ali cilj još nije postignut upravo zbog toga, ne seku grane, čupaju iz korena, teže je traje duže. 96.-97. nije direktno proizvela 5. oktobar, u međuvremenu je bilo bombardovanje, opet cepanje u opoziciji, ali je itekako iskustvo dobro iskorišćeno 2000. kada se već osećala promena atmosvere, Miloševićevi glasači su počeli da se kolebaju da gube entuzijazam, sa druge strane mobilisana je mnogobrojna populacija "apolitičnih" i 5. oktobar je došao. Sada je drugačije, u najmanju ruku, zasad nedostaje jedan činioc, opozicija ili neko ko će preuzeti vlast, postepeno ljudi shvataju da su varani godinama, da vladaju kriminal i korupcija iako mnogo toga ne dospeva do većine, još su mediji zatvoreni, sve se ljulja ali još nije palo. Oni i ovi protesti se mogu porediti ali ne u smislu koji su bolji, koji prevazilazi onaj drugi pa tima postaje značajniji, treba porediti uslove, taktiku, energiju, na kraju će glavni kriterijum biti uspeh, pa svaku ocenu, pa i moju, uzimam kao trenutni utisak na osnovu pomešanih emocija i racija koji nisu suprotstavljeni ali nekad prevagne jedn nekad drzgo, nade i opreza. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kronostime Posted 10 hours ago Share Posted 10 hours ago Prema Masteru i Padawan..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted 10 hours ago Share Posted 10 hours ago Pravnici me ovih dana oduševljavaju 6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kronostime Posted 9 hours ago Share Posted 9 hours ago Nego, cemu ovo odusevljenje Rodom Blagojevichem? Nije bas da je "moralni uzor"? Link to comment Share on other sites More sharing options...
40Wins Posted 8 hours ago Share Posted 8 hours ago ovako se razgovara sa govnetom 3 11 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted 8 hours ago Share Posted 8 hours ago 14 minutes ago, 40Wins said: ovako se razgovara sa govnetom Ja sam ginekolog, ne znam kako bih mogao da pomognem ahahahah Propuštena prilika da mu kaže kako nije ekonomski tigar već režimski ker... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kronostime Posted 8 hours ago Share Posted 8 hours ago 5 minutes ago, DameTime said: Ja sam ginekolog, ne znam kako bih mogao da pomognem ahahahah Propuštena prilika da mu kaže kako nije ekonomski tigar već režimski ker... Moze da "pogleda".... Link to comment Share on other sites More sharing options...
fillam Posted 8 hours ago Share Posted 8 hours ago 6 minutes ago, DameTime said: Ja sam ginekolog, ne znam kako bih mogao da pomognem ahahahah Propuštena prilika da mu kaže kako nije ekonomski tigar već režimski ker... Propuštena prilika da mu kaže kako bi baš mogao da mu pomogne, jer je ginekolog i da mu prepiše vaginolete da pije. 1 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kronostime Posted 8 hours ago Share Posted 8 hours ago 2 minutes ago, fillam said: Propuštena prilika da mu kaže kako bi baš mogao da mu pomogne, jer je ginekolog i da mu prepiše vaginolete da pije. Ovaj, to se ne pije....... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
fillam Posted 8 hours ago Share Posted 8 hours ago 1 minute ago, Kronostime said: Ovaj, to se ne pije....... E jbg gazda, to je i bila fora, implikacija da je dotični p...a. 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kronostime Posted 8 hours ago Share Posted 8 hours ago 2 minutes ago, fillam said: E jbg gazda, to je i bila fora, implikacija da je dotični p...a. To sto je doticni "karakterna osobina, a ne polni organ" nas ne oslobadja od obaveze da se precizno izrazavamo, kolega @fillame. Aplikacija medicinskih sredstava je nesto sto trazi preciznost u izrazavanju i preporuci.... Serem, kolega, a? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
fancy Posted 8 hours ago Share Posted 8 hours ago 21 minutes ago, fillam said: Propuštena prilika da mu kaže kako bi baš mogao da mu pomogne, jer je ginekolog i da mu prepiše vaginolete da pije. Ako smem da se nadovežem, možda da je iskoristio internističko znanje pa da mu prepiše nešto za šuljeve... naravno isto da - pije. 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kronostime Posted 8 hours ago Share Posted 8 hours ago 1 minute ago, fancy said: Ako smem da se nadovežem, možda da je iskoristio internističko znanje pa da mu prepiše nešto za šuljeve... naravno isto da - pije. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJ_Vasa Posted 7 hours ago Share Posted 7 hours ago 5 minutes ago, fancy said: Ako smem da se nadovežem, možda da je iskoristio internističko znanje pa da mu prepiše nešto za šuljeve... naravno isto da - pije. Trebalo je da mu kaže da više ne stavlja čepiće u usta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
40Wins Posted 7 hours ago Share Posted 7 hours ago Leave Goksi alone. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smrtokapa Posted 7 hours ago Share Posted 7 hours ago "Pad nadstrešnice bi se dogodio i sa upotrebnom dozvolom" u prevodu i tehnički pregled bi se ofušario da ga je bilo. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Don Dusko Posted 7 hours ago Share Posted 7 hours ago (edited) 1 hour ago, 40Wins said: ovako se razgovara sa govnetom Kad izadjem iz zgrade plasim se da me ne ujede ekonomski tigar. Hahaahahhaahha. Kako je ovaj zalutao tamo ? Sad citam da je ovo bilo davno. Edited 6 hours ago by Don Dusko Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts