Eddard Posted October 28 Share Posted October 28 Ja obožavam Beograd, on mi je kao drugi rodni grad. Nema tu nikakvog potcenjivanja. Jedino po veličini, ako ćemo striktno da se držimo, nije kasaba. Naravno da je u pitanju metafora. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted October 28 Share Posted October 28 On 10/27/2024 at 3:37 PM, Mama_mia said: Sjedinjene drzave su forsirale individualizam a Sovjetski savez kolektivizam. Kako mozes da poboljsas sebe i svet oko sebe, da li tavorenjem u kolektivizmu ili kroz individualnu inicijativu? Pa naravno individualna inicijativa je jedino sto moze da pokrene kolektiv. Između idividualne inicijative i individualizma iz priče individualizam vs kolektivizam uopšte ne stoji znak jednakosti. Neko može da ima individualnu inicijativu i bude kolektivistički nastrojen i obrnuto, da nema individualnu inicijativu ali je individualista. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helena Posted October 28 Share Posted October 28 50 minutes ago, DameTime said: Između idividualne inicijative i individualizma iz priče individualizam vs kolektivizam uopšte ne stoji znak jednakosti. Neko može da ima individualnu inicijativu i bude kolektivistički nastrojen i obrnuto, da nema individualnu inicijativu ali je individualista. Samo da ubacim jedno moje zapažanje, da li ima ili nema veze sa temom, ne znam. Otvaranje OI u Pekingu (kolektivizam) je bilo tako...kolektivističko, ili koju reč da upotrebim, uniformno?...ovo u Parizu, naprotiv, bilo je baš onako šareno i potpuno suprotno od Pekinga. Obe ceremonije su ostavljale bez daha, s tim da bih ja (sad) ipak dala prednost Parizu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Мџе Posted October 28 Share Posted October 28 (edited) Beograd shodno ekonomskoj situaciji države u kojoj se nalazi je takav kakav je, zaostao u nekim pogledima prema drugim metropolama u svetu. Tu najviše mislim na gradski transport gde se dobro pokaže koliko je neki grad organizovan i savremen. Ali je na primer prljav i smrdljiv koliko i Berlin, koji ima mnogo puta veći budžet, i rekao bih nosi sličan urbani duh. Ali kad bi uzeli grad veličine Beograda, Varšava je organizovaniji grad nego Beograd ali je po urbanim potkulturama i duhu grada jedno 20 godina iza Beograda. U tom smislu je Varšava kasaba za Beograd. Najorganizovaniji grad u kom sam proveo neko vreme je Moskva, Berlin je u tom smislu kasaba za rusku prestonicu. Ima na Vajsu dobar članak o tome.Tako da postoje nivoi i malo je surovo reći za neki grad da je kasaba, svaki ima svojih prednosti i mana na kraju dana. “Na šta idu pare od poreza koji plaćam?” je jedno od pitanja koje se tamo ne postavlja. Metro i javni prevoz rade savršeno, parkovi su uređeni na svetskom nivou, državne bolnice, vrtići i škole ne daju potrebu za privatnom alternativom, Ministarstvo kulture finansira iz budžeta pozorišta, festivale, koncerte, muzeje, edukativne centre, izložbe, filmove i sve što rusi zovu “hrana za dušu i um”. Sve se za mene to podrazumevalo kao i to da nisam morala da trošim svoje vreme na prodavnice, banke, zakazivanje usluga od taksija do pregleda kod željenog lekara: sve je digitalizovano, napravljeno da se lako koristi i daje informaciju o tome koliko će da košta, kad će biti dostavljeno i koje su druge opcije. Edited October 28 by Мџе 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted October 29 Share Posted October 29 Možda sam pod utiskom sumanutih i grandioznih ideja našeg preCednika, ali pre neku noć sam sanjala kako zajedno sa najboljom prijateljicom idem u Budimpeštu letećim autobusom. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
robespierre Posted October 29 Share Posted October 29 12 hours ago, Мџе said: Ali kad bi uzeli grad veličine Beograda, Varšava je organizovaniji grad nego Beograd ali je po urbanim potkulturama i duhu grada jedno 20 godina iza Beograda. U tom smislu je Varšava kasaba za Beograd. Baš loš primer jer je grad maltene sravnjen sa zemljom u gušenju Varšavskog ustanka i nakon toga u odmazdi. Beograd jeste kasaba, ali to ne mora da znači nužno da nije grad. Napulj je jedna kasaba pa je gradski duh živ kao malo gde drugde. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Мџе Posted October 29 Share Posted October 29 23 minutes ago, robespierre said: Baš loš primer jer je grad maltene sravnjen sa zemljom u gušenju Varšavskog ustanka i nakon toga u odmazdi. Pa nije sravnjen pre 20 godina. U medjuvremenu sa ga podigli i vratili, lakše izgradili metro, ispravili mnoge ulice itd. Onda dodatno obnovili stari deo grada kada su ušli u EU i sve to džabe jer kada predješ Vislu i odeš u Pragu vidiš da su beogradski blokovi Monte Karlo za ono sranje. A da ne pričamo o klubovima, restoranima, lokalnoj kuhinji, barovima, kulturnim dogadjajima itd. Na kraju, koji su kriterijumi da li je neki grad kasaba ili ne? Link to comment Share on other sites More sharing options...
robespierre Posted October 29 Share Posted October 29 Pitanje je vrlo široko i verovatno se na kraju svodi na lični osećaj. Dobar indikator bi recimo bio šarolikost kultura koje se mešaju u tom gradu, dok Rusi i Ukrajinci nisu izvršili desant na centralne gradske opštine Beograd je faktički bio unikulturalan grad. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eddard Posted October 29 Share Posted October 29 23 hours ago, Мџе said: Al je na primer prljav i smrdljiv koliko i Berlin Please, ne pričaj gluposti. Pri čemu Berlin jeste najprljaviji i najsmrdljiviji nemački grad. Doduše Bremen mu je ozbiljna konkurencija. I Dortmund, užasan grad. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicklord Posted October 29 Share Posted October 29 Moja neka tetkastrina išla poslom u Berlin i priča kako je Berlin užasan i najgori grad u kom je skoro bila - ja pitam jel toliko postalo prljavo posle korone, na šta ona odgovara sa "Ma lep grad, nego svuda vidim momke kako se drže za ruke i devojke kako se ljube" 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helena Posted October 29 Share Posted October 29 ...dok u Beogradu postoji najveća pravoslavna bogomolja, da Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eddard Posted October 30 Share Posted October 30 9 hours ago, Nicklord said: Moja neka tetkastrina išla poslom u Berlin i priča kako je Berlin užasan i najgori grad u kom je skoro bila - ja pitam jel toliko postalo prljavo posle korone, na šta ona odgovara sa "Ma lep grad, nego svuda vidim momke kako se drže za ruke i devojke kako se ljube" E dobro, ako o toj prljavštini pričamo, onda jeste 😁. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darko Posted October 30 Share Posted October 30 On 10/29/2024 at 5:43 AM, DameTime said: Neko može da ima individualnu inicijativu i bude kolektivistički nastrojen i obrnuto, da nema individualnu inicijativu ali je individualista. Mišljenja sam da je u stvari uglavnom tako a ne obrnuto. Nema funkcionalnog kolektivizma bez individualne inicijative. To je paradoks kapitalizma i socijalizma. Dok socijalisti trube o društvu, ugušivanjem individualca u stvari narušavaju to isto društvo - dok je situacija obrnuta u kapitalističkim društvima. Nema slobode niti progresa bez poštovanja pojedinca. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted October 30 Share Posted October 30 13 minutes ago, Darko said: Mišljenja sam da je u stvari uglavnom tako a ne obrnuto. Nema funkcionalnog kolektivizma bez individualne inicijative. To je paradoks kapitalizma i socijalizma. Dok socijalisti trube o društvu, ugušivanjem individualca u stvari narušavaju to isto društvo - dok je situacija obrnuta u kapitalističkim društvima. Nema slobode niti progresa bez poštovanja pojedinca. I'd argue da čovek nije slobodan ni u socijalizmu ni u kapitalizmu Ima smisla ovo što si napisao (bold), nije to problem. Taj izraz individualistička/kolektivistička kultura su nekad psiholozi i(li) sociolozi češće koristili da opišu društva i to je imalo smisla, jer su kulture bile zatvorenije i manje su se mešale. Mislim da danas većina društava neguje i kolektivizam i individualizam, usled različitih uticaja, sem nekih kultura koje su i dalje zatvorene (Indija, S. Koreja i sl). 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted October 30 Share Posted October 30 Ne znam gde da okačim ovo... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smrtokapa Posted October 30 Share Posted October 30 On 10/28/2024 at 9:43 PM, Мџе said: prljav i smrdljiv Preporučujem ugodnu vožnju čamcem kod ušća Topčiderske reke u Savu, kada je nizak vodostaj. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Мџе Posted October 30 Share Posted October 30 14 minutes ago, Smrtokapa said: Preporučujem ugodnu vožnju čamcem kod ušća Topčiderske reke u Savu, kada je nizak vodostaj. Ili Landver kanalom kada padne kiša., isti je ugodjaj veruj mi. A de ne pričamo na šta parkovi liče od Gerlicara, Mauerparka do Šlizešara. I sve to u gradu koji ima para. Volim ja Berlin, lep mi je život bio tamo. Ali to nije neko vau mesto od grada, malo bolja kasaba od Beograda. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eddard Posted October 30 Share Posted October 30 (edited) E baš si našao Görlitzer Park, ajd ne zajebavaj 😂 Tu ne zalazi niko čiste svesti i zdrave pameti. Naravno da i u Berlinu ima ćoškova koji ne potpadaju pod termin civilizacije, ali u globalu je epski grad, prava metropola, jedina prava u Nemačkoj (ajd Hamburg možda još), Beograd ne može u istu rečenicu sa njim. Btw. Wtf je Šilzešar? Edited October 30 by Eddard 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Selina Posted October 30 Share Posted October 30 41 minutes ago, Мџе said: Ili Landver kanalom kada padne kiša., isti je ugodjaj veruj mi. A de ne pričamo na šta parkovi liče od Gerlicara, Mauerparka do Šlizešara. I sve to u gradu koji ima para. Volim ja Berlin, lep mi je život bio tamo. Ali to nije neko vau mesto od grada, malo bolja kasaba od Beograda. A jel imas na repertoaru neki grad ( ne mora samo Evropa) koji po tvom vidjenju nije kasaba? Beograd konkretno sve je drugo nego kasaba. Ako u gradu ima 100.000 studenata onda tu postoji i zanimljiv zivot. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Мџе Posted October 30 Share Posted October 30 7 minutes ago, Selina said: A jel imas na repertoaru neki grad ( ne mora samo Evropa) koji po tvom vidjenju nije kasaba? Beograd konkretno sve je drugo nego kasaba. Ako u gradu ima 100.000 studenata onda tu postoji i zanimljiv zivot. Prvo nisam siguran šta je kasaba a šta ne, rekao bih da većina gradova u kojima sa živeo nisu kasabe već možemo ući u priču koliko su metropole a koliko ne. Jedno od najlepših gradskih iskustava mi je iz Kuala Lumpura. Tri jednaka naroda koji žive tu, svaki ima svoju četvrt i ima jako kvalitetan transport i jeftin smeštaj (svaki neboder ima bazen koji je uglavnom prazan). Po evropskim standardima veorvatno ima slab urbani duh ali najjača stvar je što je lepo biti belac tamo iskreno. Lepo je da kao neko iz siromašne Srbije osetiš taj white privilege na koži. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JPM Posted October 30 Share Posted October 30 On 10/28/2024 at 8:37 PM, Helena said: Pa nije, ne znam čemu taj podcenjivački ton. Možeš da ga ne voliš, da ti smeta i arhitektura i gradonačelnik i mentalitet i šta želiš, ali nije kasaba. Tek ce da bude kasaba. Ide u tom pravcu. Kasaba ili neka vrsta favele. Evo i u Nisu je slicna situacija. Gradjevinsko urbanisticki pobacaj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Selina Posted October 30 Share Posted October 30 9 minutes ago, Мџе said: Prvo nisam siguran šta je kasaba a šta ne, rekao bih da većina gradova u kojima sa živeo nisu kasabe već možemo ući u priču koliko su metropole a koliko ne. Jedno od najlepših gradskih iskustava mi je iz Kuala Lumpura. Tri jednaka naroda koji žive tu, svaki ima svoju četvrt i ima jako kvalitetan transport i jeftin smeštaj (svaki neboder ima bazen koji je uglavnom prazan). Po evropskim standardima veorvatno ima slab urbani duh ali najjača stvar je što je lepo biti belac tamo iskreno. Lepo je da kao neko iz siromašne Srbije osetiš taj white privilege na koži. Ne, meni se ne dopadaju gradovi bez istorije, arhitekture, a gradska su arhitektura za mene crkve, trgovi sa nekim sadrzajem, a sadrzaj je i samo blejanje, ali se tu dogadja zivot. Tako da me neka Malazija, Tajland ili bilo koja varos u Aziji u Africi ne bi privkli cak ni na dve nedelje turizma. Ovde i ne divanimo o turistickim destinacijama nego o gradu (selu) u kome bismo rado ziveli. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darko Posted October 30 Share Posted October 30 23 minutes ago, Мџе said: Lepo je da kao neko iz siromašne Srbije osetiš taj white privilege na koži. Figurativno? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Мџе Posted October 30 Share Posted October 30 3 hours ago, Eddard said: Btw. Wtf je Šilzešar? Park u Krojcbergu (u nastavku treptauer parka). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helena Posted October 30 Share Posted October 30 3 hours ago, Мџе said: Prvo nisam siguran šta je kasaba a šta ne, rekao bih da većina gradova u kojima sa živeo nisu kasabe već možemo ući u priču koliko su metropole a koliko ne. Jedno od najlepših gradskih iskustava mi je iz Kuala Lumpura. Tri jednaka naroda koji žive tu, svaki ima svoju četvrt i ima jako kvalitetan transport i jeftin smeštaj (svaki neboder ima bazen koji je uglavnom prazan). Po evropskim standardima veorvatno ima slab urbani duh ali najjača stvar je što je lepo biti belac tamo iskreno. Lepo je da kao neko iz siromašne Srbije osetiš taj white privilege na koži. Ovde sam negde najbliža mišljenjem. Biti nekako svoj, imati nešto svoje. E sad, ja govorim iz ugla pedesetsednogofišnjakinje, ali generalno, omladina voli Beograd i super se provodi tamo gde se mi (uglavnom) gnušamo da uđemo ili slušamo, tako ja nekako to vidim. Ali ti naši narodnjaci ili ovo što je sad kod nas popularno radi posao. I Beograd nije nikako nebitan grad, možda žulja i smeta, ali je tu. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts