Jump to content

Rat u Ukrajini


Doc Holiday
Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

 

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

 

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

 

Moderacija Politike

Recommended Posts

Da li ima nekog normalnog u Nato da vidi gde sve ovo vodi zbog ebenog Krima i neutralnosti Ukrajine ?

Jedino ako su sklopili neki dogovor ispod stola, a ovo je samo predstava, nadam se da je tako ...

 

Edited by brusli
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

54 minutes ago, alpaka Bereta Sida said:

 

 

20 minutes ago, alpaka Bereta Sida said:

 

Fascinantna brzina. Europa je pokazala ujedinjenost kao nikad prije. 

 

Pogotovo ujedinjenost da ce svi da ostro protestvuju na Tviteru i Fejsbuku protiv najveceg svetskog ugnjetavaca, dok sede u svojim toplim domovima koji se greju na ruski gas koji i dalje tece neometano...

  • Like 6
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, Cyrus Smith said:

Oko međunarodnog  imidža ionako ne mogu ništa, tu trku na 100m gde Ukrajinci u startu imaju prednost od 80 su svakako izgubili. Veći je problem što ulazak u gradove na takav način nema smisla kako je već napisano. Odnosno ima samo ako su pogešno procenili situaciju oko podrške građana. I što ne menjaju strategiju sada kada je to manje više jasno.

 

Ovo za zapadne medije uopšte ne iznenađuje, namestio im se arhineprijatelj, takva prilika se ne propušta.

 

Ne mislim samo na medije - akciju gde uleces u ulicne borbe i borbu prsa u prsa gde masovno stradaju civili to nijedan normalan covek nece podrzati da ne gleda nijedan medij. 

 

Meni nije jasno kako nemaju info gde je Zelenski, da ulete samo tamo desantom i da se obracunaju sa njim, najbolje da ga otmu ukoliko je moguce. Ameri su ubili i Sadama i Gadafija a da niko i dan danas ne zna zasto niti postavlja pitanje. Sta ce koji q u gradovima?? 

Link to comment
Share on other sites

11 minutes ago, A sad said:

 

Nemam, ali bi svakako trebalo da bude smenjen.

 

Mislim da moraju da vode racuna o civilima, mozda ne u meri kao do sad, ali bombrdovanje tipa Sirija, pa cak ni pola od toga ovde ne dolazi u obzir. 

 

Meni se čini, laički, da nešto ovde nije u redu, ne poklapa se.

Oni prave obruč oko svih gradova, a šalju male bataljone unutar, ovi ih počiste kao golubove. Nešto mi je nelogična ta strategija, ko je lud da pravi takve propuste u ozbiljnim sukobima, i zbog čega? 

Nadam se da Putin neće pritisnut uza zid početi da udara po glavama naroda, jer čitajući tvoje upise deluje da on ovaj rat ne može izvući na ovaj način kako je zamislio. A ako si u pravu da je ovo manje više sve što može upotrebiti, koja je njegova alternativa osim ove, najcrnje?

 

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, mmajstor said:

Meni nije jasno kako nemaju info gde je Zelenski, da ulete samo tamo desantom i da se obracunaju sa njim, najbolje da ga otmu ukoliko je moguce.

Ne znam zašto misliš da je to tako lako. Ameri su zaglavili u Mogadišu kada su pokušali da pohapse neke ratne gospodare, ovo ne mnogo gori scenario. Nemoguć mislim.

 

Sadam i Gadafi su decenijama, sa dosta prava, satanizovani a Zelenski je medijska zvezda koja koristi socijalne medije bolje od Trampa. Nikad im to ne bi oprostili.

Link to comment
Share on other sites

Pratim situaciju samo na ovoj temi pa mozda i grijesim. Ali izgleda mi da Rusi ne mogu osvojiti nista u Ukrajini bez masovnog unistenja, a za to nisu spremni. Ako je tako, onda ovakva situacija odgovara apsolutno svima osim Rusima i Ukrajincima. Produzenje ovog rata ce samo unistiti Rusiju (i Ukrajinu naravno, ali nesto ne vjerujem da ce se Amerika i Engleska narocito potresti). Zasto bi onda Amerikanci uopste pokusavali da prekinu/skrate ovaj konflikt?

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Just now, mirko_pet said:

Zasto bi onda Amerikanci uopste pokusavali da prekinu/skrate ovaj konflikt?

Smeši im se i bolja prodaja oružja otkada su Nemci najavili veliko povećanje izdataka za odbranu. Nemaju razloga da ozbiljno rade na tome ili prave ustupke.

 

4 minutes ago, Instinkt said:

Nešto mi je nelogična ta strategija, ko je lud da pravi takve propuste u ozbiljnim sukobima, i zbog čega? 

Teza o lošoj obaveštajnoj proceni raspoloženja stanovništva istočne Ukrajine bi to mogla da objasni. I/ili klasična ruska osobina da znaju baš da uprskaju prva invazija na Finsku style. Kada je za to zaduženi komandant streljan i doveden drugi razbucali su Fince i dobili šta su u tom trenutku hteli.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, Cyrus Smith said:

Ne znam zašto misliš da je to tako lako. 

 

Ne mislim da je lako ali bi bilo najefikasnije. Ne gine mnogo civila, manje bi se bunilo svjetsko javno mnenje zbog toga, dobili bi izgovor da su "denacifikovali" drzavu i da su zavrsili nesto bitno. Ako nisu sposobni za tako nesto nisam siguran da su trebali da ulaze u ovo. Isto kao i da pronadju te pojedince koje su vodje tih pravih nacistickih grupa. Njih pohapse i proglase tu denacifikaciju. 

 

Sta ce i ako udju u grad sa ogromnim civilnim zrtvama, sta posle toga i sta mogu posle toga? Verovatno je to samo neka bolja podloga za pregovore ciji bi cilj trebalo da bude federalizacija zemlje, ali do toga bi mogli da dodju i bez ulaska u gradove. 

Link to comment
Share on other sites

12 minutes ago, AgroLaki said:

 

 

Pogotovo ujedinjenost da ce svi da ostro protestvuju na Tviteru i Fejsbuku protiv najveceg svetskog ugnjetavaca, dok sede u svojim toplim domovima koji se greju na ruski gas koji i dalje tece neometano...

Kad je trebalo oko korone da se ujedine,jok.Smradovi

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, mmajstor said:

Ne mislim da je lako ali bi bilo najefikasnije.

Da u teoriji ali je skoro nemoguće izvesti.

 

2 minutes ago, mmajstor said:

Isto kao i da pronadju te pojedince koje su vodje tih pravih nacistickih grupa. Njih pohapse i proglase tu denacifikaciju. 

Možda bi to mogli izvesti sa nekim pojedincima od njih, nemoguće je tako sve pohapsiti. Takođe, denacifikacija je izgovor sličan WMD u Iraku. Ako nije ... Putin je stvarno poludeo i u velikoj smo nevolji-

Link to comment
Share on other sites

13 hours ago, brusli said:

U karton vinjaka, da ovo nece biti ?

 

 

Može, samo je pitanje koja će biti kvota, tj. koliko kartona ulažem ja a koliko ti? Jer, ne kažem da su šanse da će se to desiti preko 50%, nego da to zavisi od toga koliko će, iz budžeta varijabilnih troškova, Špijuna koštati agresija na Ukrajinu - jer je sve fiksne troškove već patio pa će ujedati dalje dok god može a da mu ne stave brnjicu. Evo sada već izgleda da će biti još skuplje nego što je to delovalo čak i jutros: neutralna Švedska šalje oružje, EU šalje avione, Putin preti nuklearkama (!!!) jer mu, čini se, ne ide kako je zamislio (a šteta onolika plastika koju je upumpao u sebe da plane u nuklearnom ratu), danas je bila vest da su mu u borbama već 2/3 vojnika koje je pripremio i da pritišće Lukašenka da i ovaj pošalje svoju vojsku da pripomogne itd, isl, tako da bih ja možda prihvatio opkladu sa kvotama 1:12 npr, a ne 1:1...

 

Ali generalno podržavam klađenje na ovakve događeje, postoje razna mesta na internetu na kojima se možete kladiti na njih (morali bismo, naravno, mnogo preciznije da definišemo opkladu, da kažemo šta tačno znači "napad na baltičke zemlje", do kojeg datuma moramo da čekamo itd) i različiti turniri na kojima se može učestvovati, jer je to dobar način da se izbegne bezobalno kusturičavo snatrenje koje diskusije o geopolitici često izaziva, i u kojima, kako studije (npr. u okviru Good Judgment projekta) pokazuju, "geopolitički" eksperti po vladama i televizijama nisu ništa uspešniji nego pijani gosti na slavi koji bistre "geopolitiku".

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------

13 hours ago, attolini said:

Strip i vic je odlican...ako pogledas stvari s druge strane, vidis i odgovor na sve sto desava, ili makar na to kako druga strana to vidi...Naravno ako te uopste boli uvo za to kako druga strana to vidi, ili vozis na auto-pilotu koji si ukljucio pocetkom 90x...

 

Reci mi sta je NATO ? Alijansa s budzetom vise od trilion dolara, koja je od odbrambene postala ofanzivna vodeci ratove na tri kontinenta, staje na tvoje granice...To ne lici vise na strip iznad ? 

Strip govori o situaciji gde ti 100 hiljada naoružanih vojnika stoji na granici. To je, valja primetiti, nešto sasvim drugačije od "stajanja na granici" u smislu toga da susedna država prosto uđe u NATO savez.

 

I ko je to druga strana? Sovjetski žbir koji nikad nije pobedio na legitimnim izborima, koji truje novinare i opozicionare (danas je godišnjica ubistva Borisa Nemcova) i baca na robiju svakoga ko nešto javno kaže protiv njega? Koga on predstavlja? NATO nije pretnja i neprijatelj Rusa - to je Špijun i njegovi saučesnici koji ih, evo, i danas hapse po ulicama ako slučajno izađu da javno izraze neslaganje sa Špijunovim ratom.

  

13 hours ago, attolini said:

A gde ce se to zaustaviti, posle Ukrajine i Gruzije? A sta ce biti sa mladjim bratom jedne od najjacih armija NATO Turske- Azerbejdzanom? ...ili sa celim redom srednjeazijskih drzava? 

To je pitanje za stanovnike tih zemalja. Pristup u NATO je dobrovoljan, a ja ne mislim da bilo čija politička i ekonomska buućnost treba da bude talac plastičnog komunističkog špijuna koji je se krunisao za cara susedne zemlje.

 

 

13 hours ago, attolini said:

A  koliko kosta tvoju ekonomiju kad na tvojim granicama imas takvu alijansu u cijoj si ti doktrini protivnik,

  

12 hours ago, attolini said:

Sta je cilj , objasnili su sami amerikanci...jos davne 1992 godine, ....Tad je NYT dosao u posed "Wolfovitceve doktrine" , njene radne verzije, ona je kasnije "umivena" umotana u demokratski recnik...Ljudi koji su ucestvovali u njoj, pokazace se veoma bitni ne samo tad , vec i  kasnije...

Ovo je nerealan i gotovo zaverološki pogled na svetsku politiku, koji je inače čest u analitičarskim krugovima i koji leži u korenu činjenice koju sam pomenuo iznad - da "eksperti" iz tih pseudo-naučnih doktrina ("geopolitike", političkih "nauka" itd) imaju prediktivnu sposobnost (tj. kvalitetan model sveta) astrologa. Nedavno sam čitao odlomke iz jedne friške knjige koja dosta ubedljivo (kroz gomilu istorijskih primera) pokazuje da je takav model "velike strategije" - ili kako on tamo još zove "unitary actor model", gde se država poistovećuje sa jednim agentom koji ima nekakvu koherentnu veliku strategiju ili doktrinu spoljne politike (pa da sada Amerika hoće ovo, Rusija hoće ono itd) - potpuno pogrešan i neodgovarajući model za objašnjenje istorije američke (ili bilo čije druge) spoljne politike:

 

Public Choice Theory and the Illusion of Grand Strategy: How Generals, Weapons Manufacturers, and Foreign Governments Shape American Foreign Policy

 

Inače, autor ima sjajan blog...

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

12 hours ago, Clash said:

Ja mislim da Zelenski ovde nije imao neki izbor. Mislim, imao je da ode i twituje iz neke baze u Nemackoj i onda pisi propalo, sve bi bili gotovo za 24 casa.

Uradio je ono sto mi je posao, za sta su ga birali njegovi sugradjani.

Hrabar cin na licnom nivou jeste, ali u ratu takvih stvari imas na dnevnoj bazi, npr. onaj Ukrajinski vojnik sto se razneo sa mostom.

Nije sad bas da je Kapetan Ukrajina i da ubija 100 Rusa na sat da bi Evropa mirno spavala.

Pa on nije uopšte borac nego zabavljač i plesač*, ali svako je očekivao da će kada zagusti zapaliti pred "strašnom ruskom armadom" u inostranstvo i organizovati "vladu u progonstvu" - i niko mu ne bi reč rekao, znajući da mu je lično život ugrožen. Zato je, barem sam ja takvog utiska, svima otpala vilica kada su čuli njegov spartanski odgovor Bajdenu "meni ne treba prevoz, meni treba municije" i da je to bio trenutak kada je mnogim ljudima prvi put došla u glavu pomisao: "čekaj bre, ovi će možda stvarno da se brane, daj da probamo da im pomognemo malo!" (do tada im niko nije ništa davao i nije ih uzimao za ozbiljno iako je već nedeljama jasno da će ih pomahnitali špijun napasti) - što je za Ukrajinu i Evropu mnogo bolje nego da je golim rukama ubio 100 ruskih vojnika.

 

 

* i to prilično dobar:

 

Edited by bohumilo
  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, Cyrus Smith said:

 

Teza o lošoj obaveštajnoj proceni raspoloženja stanovništva istočne Ukrajine bi to mogla da objasni. I/ili klasična ruska osobina da znaju baš da uprskaju prva invazija na Finsku style. Kada je za to zaduženi komandant streljan i doveden drugi razbucali su Fince i dobili šta su u tom trenutku hteli.

 

Da li se zaista strategija ratovanja zasniva na pukoj proceni raspoloženja lokalnog stanovništva?

Mislim, ovo je četvrti dan, do sad bi apsolvirali da im je procena pogrešna, ne bi ponavljali iste greške. Prosto nelogičan mi je sled događaja, a informacije koje kruže su da Rusi sa manjim bataljonima iznova proveravaju raspoloženje lokalnog stanovništva i ukrajinske armije :)

Link to comment
Share on other sites

 

12 minutes ago, Instinkt said:

 

Da li se zaista strategija ratovanja zasniva na pukoj proceni raspoloženja lokalnog stanovništva?

Mislim, ovo je četvrti dan, do sad bi apsolvirali da im je procena pogrešna, ne bi ponavljali iste greške. Prosto nelogičan mi je sled događaja, a informacije koje kruže su da Rusi sa manjim bataljonima iznova proveravaju raspoloženje lokalnog stanovništva i ukrajinske armije 🙂

Bold, da između ostalog. Ne vidim ništa čudno u tome. Verovatno su i partizani '44  različito ulazili u nemačka i srpska sela negde u Banatu. Ponavljano proveravanje raspoloženja može biti rezultat loše pripreme i/ili stanja u ruskoj vojsci. Daleko od tog da im je prvi put.

 

Sve ovo pod uslovom da imamo tačnu slike šta se dešava usled ogromne količine propagande i spinovanja po netu i medijima.

 

15 minutes ago, 033zero330 said:

Kao da već sad nismo u nevolji...

Ako je stvarno nestabilan mnogo je veća. Nuklearna sila. 

Edited by Cyrus Smith
format
Link to comment
Share on other sites

21 minutes ago, bohumilo said:

To je pitanje za stanovnike tih zemalja. Pristup u NATO je dobrovoljan, a ja ne mislim da bilo čija politička i ekonomska buućnost treba da bude talac plastičnog komunističkog špijuna koji je se krunisao za cara susedne zemlje.

 

 

E pa boga mi, to vise nije pitanje samo za stanovnike tih zemalja. Ako ce njihov pristup tom vojnom savezu debelo da ugrozi svetski mir onda je to pitanje za sve tj. za UN. Ovako mi lici da je ceo svet taoc njihovih politickih igara, a svakako da je svetski mir bitniji od toga. Kakve su to gluposti? 

 

  • Like 1
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

33 minutes ago, Cyrus Smith said:

Da u teoriji ali je skoro nemoguće izvesti.

 

Verujem da je tesko ali ne i nemoguce s obzirom kakvu svu tehniku imaju a valjda bi i njihovi specijalci trebalo da budu bolji od Ukrajinskih. 

Sa druge strane koliko god da je tesko ne deluje mi da je teze od stavljanja pod kontrolu dva milionska grada sa nezamislivim posledicama a sa kojim ne znam ni sta bi radili cak i da im uspe. 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Cyrus Smith said:

Pa kažem od početka, da su poštovali navodni usmeni dil koji nije potpisan. Prevladala je logika "mi smo pobedili u hladnom ratu i možemo da radimo šta hoćemo" i sada smo tu gde smo. Postoji argument da bi rusija bila mnogo mirnija i možda bolje povezana sa zapadom da je tako bilo ali sada je sve to šbbkbb.

Ostaje pitaje zašto?

 

Link to comment
Share on other sites

7 minutes ago, mmajstor said:

 

E pa boga mi, to vise nije pitanje samo za stanovnike tih zemalja. Ako ce njihov pristup tom vojnom savezu debelo da ugrozi svetski mir onda je to pitanje za sve tj. za UN

 

Jedino ako je neko spreman da, svaki put kada sovjetski špijun nekom potpuno mirnom u sred noći čizmom razvali vrata i povede ga u podrum da mu izbija zube, toga drugog optuži da ugrožava svetski mir. Ja nisam spreman da idem toliko daleko u semantičkoj gimnastici, mislim da zaista treba biti ili slep ili dvostruki član JUL-a i SPS-a pa ne videti ko je odgovoran za "ugrožavanje svetskog mira", u ovom uobičajenom i široko zastupljenom značenju tog termina...

  • Like 8
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, brusli said:

Kostalo je Ukrajinu cak i vise.

I na kraju koja je poenta ovog besmislenog otpora, da nanesu Rusima ali i sebi sto vise zrtava ?

 

Slazem se, ne znam ni 41' koja je poenta bila besmislenog otpora Hitleru, toliko smo zivota izgubili a mogli smo lepo da se predamo ko ljudi i budemo robovi Arijevcima ili radimo u logorima

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Svjetski mir nije nikada ni postojao. Ratovi se vode non-stop. Ovo nije ni prvi, a ni poslednji.

Nekada najebe ovaj, nekada onaj, ali postici bezuslovni svjetski mir bi trebao da bude neki ideal kome bi svi trebali da teze, ali to pitanje nije nikada ni pomenuto u nekoj siroj razmjeri, npr neka rezolucija UN.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, McLeod said:

Da li je moguce da sami Rusi, vojnici, odustanu od ovoga? Posto se ocigledno vide da su demoralisani i imamo primere predaje koji su potvrdjeni?

 

Minus Ceceni i separatisti u Donbasu naravno, oni ce se boriti do poslednjeg.

 

Ne vidim zasto bi primeri predaje bili znak demoralisanosti - pre ce biti da su upali u neku zasedu i onda je izbor bila predaja ili smrt.

 

Vojska moze da odustane od svega ovoga ako vidi da je brojcano nadjacana - onda ce traziti pojacanja ili da se trazi izlaz iz rata. Ako je ruska vojska nadmocna ona moze samo da stavi bitne gradove pod opsadom - jedan po jedan ce se predavati jer niko ne moze da se bori bez hrane ili municije.

 

Koliko vidim, Mariupol je prvi kandidat da padne, a drugi su oni delovi Donbasa kad ih ruska vojska okruzi sa severa.

 

Kijev svakako ne moze pasti tako skoro i mislim da je prisustvo ruske vojske tu vise kao psiholoska pretnja nego da stvarno imaju nameru da udju u rat.

 

Ono sto je interesantno je i ovo setanje ruske vojske na jugu. Kao sto postoji veliki broj Rusa koji nisu bas odusevljeni pricom o velikoj Rusiji koja se siri i osvaja/vraca teritorije, tako verovatno i tamo postoji znacajan broj stanovnika kojem je jednostavno svejedno da li ce njihova teritorija biti deo Ukrajine ili ne. Dok god nema razaranja i dok god sve funkcionise, to su samo tenkovi i oklopna vozila, sad da li su ukrajinska ili ruska nije toliko vazno.

 

Zanemaruje se cinjenica da je proruski opozicioni blok 2014. pobedio u Odesi, Zaporozju, Harkovu, ukrajinskim delovima Luganska i Donjetska i pored invazije Krima i rata u Donbasu.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • Eddard changed the title to Rat u Ukrajini
  • Eddard pinned this topic
  • fancy locked this topic
  • fancy unlocked this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...