Jump to content

Rat u Ukrajini


Doc Holiday
Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

 

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

 

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

 

Moderacija Politike

Recommended Posts

a ima i onih koji nisu sportski podneli poraz :

 

 

 

Ovo i nova mobilizacija će značajno da digne moral ljudstvu na frontu. Ukrajina ne treba da razmišlja o ofanzivi u ovoj godini bez obzira na nivo pomoći. Treba pustiti Ruse da nastave ove njihove ofanzive da im se nanesu što veći gubici i polako graditi nove jedinice za sledeću godinu.

 

Zakon sada ide nazad u senat i onda ga Bajden potpisuje. Trebalo bi krajem iduće nedelje da se nastavi pomoć. Pominje se PVO i Artiljerijska municija iz magacina u Nemačkoj koja će prva ići hitno u Ukrajinu. Pretpostavljam da su naštancali veći broj raketa i granata u SAD tako da će za par nedelja moći da pošalju malo veće količine Ukrajini.

 

Još jedna potvrda očajne obuke rusa :

 

 

 

Iako je od početka bilo dokaza da je na aerodromu Džankoj uništena cela baterija S-300 posle ove slike više ni idoktrinirani rusofili to ne negiraju. Na ovoj slici vidimo kako ne treba da se postavi baterija, praktično sa jednim pogodkom je uništena komplet.

 

Dosta videa sa teškim gubicima Rusa ovih dana. Jedan kod Bilojorivke, dva iz šuma Kremine, u jednom ih je tenk uhvatio na spavanju, prišao rovu na 30m i ispalio par granata po njima, doduše pola ih je preživelo, vidi se kako ih 5-6 beže kasnije.

 

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Prvi put čujem za tako nešto. Jedino što je bitno je da Ukrajina ne izgubi rat do izbora a pobede i porazi na bojnom polju su nebitni za njihove izbore, to se jako slabo prati kod njih. Rat je ušao u treću godinu i medijski više nije toliko ispraćen kao pre. Zato se ni demokrate nisu mnogo uzbuđivale jer bi u slučaju sloma Ukrajinaca oni svu krivicu svalili na Trampa i Republikance što su ovi shvatili posle pola godine i konačno se udostojili da odobre sredstva.

 

Izrael i njegova sudbina pak mnogo više utiču na izbore ali to je već neka druga priča.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, Darko said:

Šta to znači izgubiti rat?

 

Ukoliko Rusija bude imala bilo kakav uticaj na Ukrajinu posle ovog rata to znači da je Ukrajina izgubila rat. Dakle nije problem ni gubitak teritorije ali Ukrajina mora biti potpuno nezavisna od Rusije da bismo rekli da je rat završen nekim kompromisom. Pobeda Ukrajine bi bila nezavisnost + teritorijalna celovitost.

  • Like 11
Link to comment
Share on other sites

Rusi su završili zauzimanje Bogdanivke i Ivanovske kod Bahmuta tako da će ovih dana početi jači napadi na deo Časiv Jara istočno od kanala. Pored tog naselja postoje i šume južno i severno odatle gde se takođe očekuju teške borbe. Šuma severo istočno od naselja Kanal je takođ zauzeta od strane Rusa pre neki dan. Časiv Jar se već mesecima sistematski uništava tako da je prilično porušen. Ukrajinci su ovih dana završili raspoređivanje 5. Udarne Brigade u Časivom Jaru, videćemo da li će opravdati ime kao mnogo poznatija 3. Udarna Brigada.

 

Ukrajinci su napredovali u šumama kod Kremine, pisao sam već o dva video ruskih rovova gde su žešće stradali.

 

Očekuje se isporuka ATACMS dužeg dometa do kraja nedelje. Videćemo da li će biti nešto više informacija da čujemo koji tip.

 

 

Jedan lanser Patriota iz Ukrajine je vraćen u SAD na opravku. Na slici se vidi oštećenje napajanja.

 

 

Link to comment
Share on other sites

 

Quote

 

Since russia’s full-scale invasion of Ukraine began in 2022, drones have shaped the fighting. Both sides pummel the enemy with cheap kamikaze models and use long-range craft to strike targets far from the front lines. In the Black Sea Ukrainian naval drones have helped to inflict serious damage on Russia’s fleet. But so far, ground robots have featured little in the conflict. Is that about to change?

 

Military robots operated by remote control are known as Uncrewed Ground Vehicles (UGVs). The earliest model was the Soviet Teletank, used during the invasion of Finland from 1939. The Russians fitted obsolete light tanks with crude radio-controlled steering and flamethrowers to attack fortifications. The tanks had no camera, so an operator had to be positioned nearby. The technology proved unreliable and the experiment was soon abandoned.

 

But armed forces did not give up on the idea. Since the 1970s UGVs have been used for bomb disposal. Building a remotely operated fighting machine, however, has proved difficult. Navigation is a problem. Today’s drones can easily steer themselves, but on the ground automated driving is still hard, even on well-marked roads: machines often struggle to interpret simple obstacles such as potholes. This means that if UGVs lose contact with an operator they can get lost or stuck, leaving them vulnerable to attack. Russia deployed a small robotic tank, Uran-9, in Syria, reportedly in 2017—but it suffered communication problems, and has not been seen since.

 

Most UGVs are expensive. The United Arab Emirates recently bought 60 such robots from Milrem Robotics, an Estonian firm, reportedly for more than €100m ($107m). The Russian military’s most advanced ground robot—Marker, a vehicle the size of an SUV that uses sophisticated artificial intelligence to operate autonomously—would be too costly to make in large numbers. In Ukraine both sides have used simpler models, mainly in support roles, such as transporting supplies, mine-laying and demining.

 

But that is starting to change. In March Russia carried out an attack on a Ukrainian defensive position with what appeared to be three Couriers, small, tracked robots armed with automatic grenade-launchers. Recent videos show Ukrainian UGVs attacking bridges and positions in Russian-held territory, either by placing an explosive charge and withdrawing or in a kamikaze attack.

 

Both sides seem to be emulating the DIY approach that allowed them to quickly design and make cheap attack drones. Russia’s Couriers are built by volunteers. In March United24, an organisation set up by Ukraine’s government to raise funds for the war, announced that it was putting fighter UGVs into mass production. It is funding the production of hundreds of models, including fighters, designed by various civilian groups. One, the Ratel S, resembles a camouflaged remote-control car with explosives strapped to the top. Another, the Death Scythe, is a weapon turret operated remotely with a video-game controller. Using commercial components makes production cheap: some of the Ukrainian machines cost as little as $900.

 

That means they could be fielded in large numbers, much like the drones buzzing overhead. Ukraine hopes these UGVs will help it to counter the numerical superiority of Russian forces. And although Russia has a huge advantage in troop numbers, it too wants to limit its casualties. In a long war of attrition, substituting expendable fighting machines for irreplaceable humans could be a winning strategy.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ja sam gledao neka rešenja sa obe strane što se tiče dronova koji se kreću po zemlji i mislim da je trenutno glavni problem pokretljivost vs veličina. Ako ih napravite velike, lako se kreću ali su lako uočljivi i budu uništeni kao i oklopna vozila. Ako ih napravite male zaglave se dok si rekao keks, pogotovo obzirom da je teren u katastrofalnom stanju tu gde je linija fronta. Mora se otkriti neki sistem kretanja koji će omogućiti sistemu da kada se zaglavi ili prevrne da se vrati u poziciju da može da se kreće. Ali ne da to bude kao NASA robot za Mars jer onda je skuplji od oklopnog vozila.

 

Ova dva što se spominju u tekstu su se ok kretala ali pošto su bili veći Ukrajinci su ih otkrili i uništili dronovima. Ukrajinci imaju dva koja su uspešno koristili ali su oba išla po relativno dobrom terenu. Jedan je bio kamikaza sa ekplozivom da uništi neki most (mada se meni čini da most nije pao), a drugi je vukao tenkovske mine po polju i verovatno ih ostavljao na polju kuda Rusi napadaju. No taj smo videli samo par sekundi u kojima je delovao dosta stabilno ali pitanje je šta se sa njim desi kada uđu u krater ili nešto slično pošto nije bio većih dimeznija.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Meni evropljani nisu jasni. Ameri jesu imaju magovce i Rusija im nije komšija (geografski jeste ali geopoliticki nije). Ali evropljani e to je ludost. 

 

Ovo pišem jer nisu uspeli da se dogovore evropljani u vezi slanja dodatnog pvo Ukrajini.  

Link to comment
Share on other sites

Prema nekim nepotvđenim izvorima u prvoj turi pomoći će opet biti Bredliji, a pominju se i Hamviji i M113. Sutra bi zakon trebao ponovo da se nađe u Senatu, nisam nigde naleteo kada ide kod Bajdena na potpis posle toga.

 

Sve je više videa sa onim Bugijima koji prevoze Ruse blizu fronta. Neki to tumače kao nedostatak oklopnih vozila a neki da on ima više šansi da izbegne drona. Mada ako ga ne izbegne uglavnom svi budu ili mrtvi ili ranjeni koliko sam ja ispratio te video klipove.

 

Rusi sada nude 500k rublji dobrovoljcima, očigledno se smanjio broj dobrovoljaca jer su i prethodne plate bile dosta visoke za njihove uslove. To je oko 5300 evra. Većina Rusa toliko ne zaradi za godinu dana.

 

Oseća se težak buthurt kod kremaljskih sluga u izjavama ovih dana o glasanju u kongresu.

 

Granate iz Češke inicijative će krenuti da stižu u Ukrajinu krajem maja ili početkom juna.

 

Ukrajinci su blizu razvoja FPV drona koji samostalno traži mete. Videćemo kako će se ovo pokazati, moglo bi tu biti i civilnih žrtava ako se softver ne odradi dobro.

 

U novom paketu EU sankcija će biti LNG i ruska flota tankera.

 

Novi Fail Nemaca. Ove godine su trebali da isporuče 400 novih MRAP-ova Ukrajini, cifra je već pala na 100 za ovu godinu. Nemci se vade na SAD kooperante koji imaju problema sa isporukom delova.

 

Rusi tvrde da su zauzeli Novomihajlovku, Ukrajinci ne potvrđuju ali imamo odsustvo vesti odatle od ovog vikenda tako da je vrlo moguće da su je napustili.

 

 

  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, MeanMachine said:

Meni evropljani nisu jasni. Ameri jesu imaju magovce i Rusija im nije komšija (geografski jeste ali geopoliticki nije). Ali evropljani e to je ludost. 

 

Ovo pišem jer nisu uspeli da se dogovore evropljani u vezi slanja dodatnog pvo Ukrajini.  

Evropljani su poslednjih 30 godina trosili na odbranu koliko i Srbija na ekologiju, izuzetak su Grcka , Turska i Poljska. Skoro 50 % opreme koju je Nemacka poslala se pokvarilo u roku od nekoliko nedelja, ne zato sto su sabotirali Ukrajinu, vec zato sto nije bila odrzavana kako treba. Da su Nemci kojim slucajem krenuli u rat, za par nedelja bi zavrsili sa taljigama.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, DJORDJE said:

Evropljani su poslednjih 30 godina trosili na odbranu koliko i Srbija na ekologiju, izuzetak su Grcka , Turska i Poljska. Skoro 50 % opreme koju je Nemacka poslala se pokvarilo u roku od nekoliko nedelja, ne zato sto su sabotirali Ukrajinu, vec zato sto nije bila odrzavana kako treba. Da su Nemci kojim slucajem krenuli u rat, za par nedelja bi zavrsili sa taljigama.

 

Upravo tako - Evropa je smatrala da su vremena ratovanja prosla i nije racunala da nekadasnji dijelovi mongolskih kaganata  (RIC iz bRICs-a + Iran) nikada nisu civilizacijski odmakli od Dzingis kana. 

Edited by ters
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, DJORDJE said:

Evropljani su poslednjih 30 godina trosili na odbranu koliko i Srbija na ekologiju, izuzetak su Grcka , Turska i Poljska. Skoro 50 % opreme koju je Nemacka poslala se pokvarilo u roku od nekoliko nedelja, ne zato sto su sabotirali Ukrajinu, vec zato sto nije bila odrzavana kako treba. Da su Nemci kojim slucajem krenuli u rat, za par nedelja bi zavrsili sa taljigama.

 

Patriot baterije koliko znam nisu se pokvarile a teškog pvo Ukrajini treba ko i granata za haubice.

Link to comment
Share on other sites

Ovo što se dešava u Očeretinu je baš loše jer je selo iza glavne ukrajinske odbrambene linije i ostaje samo da se nadam da rusi nemaju veće rezerve da ubace da ozbiljno eksploatišu tu situaciju, jer je u suprotnom ruski prodor na tom dijelu fronta ograničen samo njihovim logističkim kapacitetom, koji u neposrednoj blizini Donjecka može da bude manje dunsterski nego inače.

Čak i bez daljeg ruskog prodora, Ukrajinci moraju da se održe u selu po bilo koju cijenu, bilo kakav pokušaj uspostavljanja ad hoc odbrane na otvorenom prostoru će biti masakr dronovima i FABovima.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...