Jump to content

tecra

Član foruma
  • Posts

    56
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by tecra

  1. tecra

    Bliski Istok

    Procitao sam sve. Ako pre podrske 'civilima u Gazi' ne osudis nezamislive zlocine koje je Hamas pocinio, onda je ocigledno da to podrzavas. Ceo taj spisak strasnih muka (uhvacena pa pustena, otpusteni sa posla, itd) mi se nesto ne cini kao bog zna kako velika kazna za podrsku ubijanju beba pred roditeljima (a o tome se ovde radi). Zato mi je whataboutism ovog tipa neprihvatljiv. *** Da se ne lazemo, Palestinci ove zlocine podrzavaju, ili barem u velikoj vecini podrzavaju. Ja zivim u Kanadi, ima ih dosta ovde. Ne volim bas da se pozivam na anegdotalne dokaze, ali kada na solidnom uzorku uporedim Irance (koji takodje imaju u maticnoj zemlji zlocinacki rezim) sa ovdasnjim Palestincima, razlika u misljenju je drasticna. Iranci svi odreda su zestoki protivnici rezima, a Palestinci svi odreda podrzavaju Hamas. Doslo mi je da povracam kad sam cuo sta pricaju. Istina je da je poginulo mnogo dece u saveznickom bombardovanju Nemacke, kao i od bacenih atomskih bombi na Japan. Nemci i Japanci su jako dobro shvatili zasto se to desilo. Da li ce Palestinci jednom da shvate zasto se desava ovo sto im se desava, to ne znam. Ali da Hamasa ima da nestane, u to ne sumnjam. Da li ce nakon toga Palestinci da prestanu da slede zlikovacku parolu koju su ispisali pre par dana na setalistu pored moje kuce 'From the river to the sea...", to isto ne znam. Bilo bi im pametno da u nekoj buducoj drzavi, ako je budu imali, stave tako nesto van zakona (kao sto se u Nemackoj ide u zatvor za nacisticki pozdrav).
  2. tecra

    Bliski Istok

    Uhapsilo pevaljku pa je pustilo. Strasno.
  3. Citajuci neke komentare ovde, reklo bi se da Putlerova vojska pobedjuje na svim frontovima. Nije valjda da Peskov i Lavrov lazu? Napredovali par kilometara na jednom delu fronta, sto je siguran znak da koliko sutra utaze u Kijev, odmah zatim u Pariz, a neka se i London pripremi.
  4. Danac jasno i glasno na kraju kaže upravo suprotno: They are NOT going to run out of soldiers. Ukrajinci nemaju puno izbora. Ili će se boriti, ili će postati ruski robovi. S druge strane: According to official statements, the starting salary for a Russian soldier fighting in Ukraine is 195,000 rubles ($2,535) per month, which is nearly 14 times higher than the median salary in some regions of Russia... Veliko je pitanje koliko je Rusiji preostalo love da plaća svoju vojsku, kao i koliko je preostalo gologuzije koja će ići da ratuje za ovu lovu. Uostalom, zašto skoro niko iz Moskve i Sankt Peterburga ne ide u rat? Slabo se plaća.
  5. Ali Rusi kažu da ratuju protiv Amerike. Dakle ipak imaju problem.
  6. Prigožin je ispao budala sto je uopšte leteo. Nije da nije imao prilike da vidi da Rusima 'soft landing' bas ne ide od ruke ovih dana.
  7. Znaćemo sa sigurnošću da stiže kraj rata kad Putler počne da mobilizuje babuške.
  8. Sve je to ekipa koja baca cveće na tenkove.
  9. B92 pravi najveću moguću štetu. Imao sam prijatelja koji je imao sasvim OK racionalno razmišljanje. Vesti je čitao samo na B92, koji je bio glavno opoziciono glasilo u Miloševićevo doba. B92 se mic po mic menjao, a on nije prestajao da čita vesti tamo, uključujući i komentare. Šteta je napravljena, sada je drugi čovek nažalost. Ne verujem da su Pink, Politika i Novosti bilo koga preobratili. B92 jeste....
  10. Verovatno jos ne mogu da shvate kako to da je druga najjaca armija na svetu, nakon sto je postala druga najjaca armija u Ukrajini...sada postala i druga najjaca armija u Rusiji?
  11. Ne verujem da je Putler nešto mnogo zabrinut. Ako se uzme u obzir koliko vremena je trebalo Prigožinu da zauzme Bahmut, do Moskve nema da stigne za našeg života... 😁
  12. Nalazi se na putu prema Moskvi?
  13. Zna li se nešto o tome šta će biti sa nama u Kanadi? Da li ćemo mi biti zaboravljeni? Dodik: Putin rekao da RS neće biti zaboravljena u novom svetskom poretku https://n1info.rs/region/dodik-se-u-moskvi-sastao-s-putinom-ambasada-sad-prokomentarisala-susret/
  14. U stvari Berlin samo sto nije pao.
  15. Da Da si tiranin i pruži ti se prilika da biraš svoj narod, koji bi ti bilo najpametnije da izabereš? Konkurencija diljem sveta jeste jaka, ali bojim se da svi znamo koji narod je favorit...
  16. Da su se Rusi na vreme setili da sami sebi uvedu sankcije, davno bi zavladali planetom...
  17. Da se ne zaboravi, glavni cilj agresije je da ova deca postanu ruska deca. Sve drugo su sporedni ciljevi...
  18. 1. Respecting the sovereignty of all countries. Problem je u tome što, eto, ukrajinski agresori ne žele da se povuku sa "dela ruske teritorije kojeg su okupirali".
  19. Svakog dana u svakom pogledu...
  20. Ruska braniteljka ljudskih prava koju Haški sud sada želi da uhapsi sa Putinom pohvalila se da je usvojila tinejdžerku iz Mariupolja i rekla da ne ispušta ruski pasoš. Lvova-Belova kaže da je ovoj deci potrebna pomoć Rusije da prebrode traumu zbog koje su loše spavali, plaču noću i crtali podrume i skloništa od bombi. Ona je priznala da je prvo grupa od 30 dece, koja su u Rusiju dovedena iz podruma Mariupolja, prkosno pevala himnu Ukrajine i uzvikivala: „Slava Ukrajini!“ Ali sada je, rekla je Lvova-Belova, njihova kritika „prerasla u ljubav prema Rusiji“, a ona je sama usvojila tinejdžerku iz Mariupolja. Da li će srpski narod, koji je odrastao učeći u školi o janjičarima, zbog ovoga barem malo okrenuti ledja Rusiji? Naravno da ne. Nema tog tiranina koji ne bi poželeo da mu je narod poput srpskog.
  21. Pre par nedelja iznajmljivali smo stan. Trenutno potražnja je velika, pa se javilo mnogo ljudi. Obično gledaš da ljudi budu "pošteni i uredni", da ti ne rasture stan. Takođe, bitna ti je i "kreditna istorija", da se ne desi da stanari ne plaćaju redovno. Nakon par "domaćih", pojavi se žena sa dvoje dece. Pristigli pre mesec dana, izbeglice iz Ukrajine. Izuli se pri ulasku, bez da prvo pitaju da li je potrebno, iako je stan prazan i ne bas friško očišćen. Tog trenutka dobili smo stanare, bez obzira što nikakvu kanadsku kreditnu istoriju nemaju. Stanarina će biti čak ispod minimalne koju smo bili predvideli. Jednog dana, kada budu izlazili iz stana da se pridruže ocu familije (negde ovde ili negde tamo gde je on ostao), ne sumnjamo da će stan izgledati kao naš prvi podstanarski ovde, u vreme kada smo izlazili iz njega pre mnogo godina.
  22. U medjuvremenu, stradase veverice.
  23. Pa nije Nemačka jedini snabdevač, ni blizu. Države koje snabdevaju Ukrajinu naoružanjem imaju otprilike 15 puta veći GDP od Rusije... Ovaj odnos, uz ovu cenu ruske nafte, može se samo povećavati. *** Ne znam čega je Rusima nestalo, ali od pomenutog marta 2022. izgubili su polovinu teritorije koju su okupirali u prethodnih mesec dana.... Da li im je nestalo raketa ili tenkova, ne znam. Pameti im svakako nije nestalo, to nisu nikad ni imali. Da su imali i zrnce pameti, znali bi da će trošenje to raketa sto imaju na uništavanje energetske infrastrukture Ukrajine ne samo povećati njihovu odlučnost da zlikovačke ruske horde isteraju iz svoje države, nego će i značajno povećati pomoć koju ukrajinski saveznici šalju. Neki narodi imaju slobodarski, a neki drugi nažalost beskičmenjački i podanički mentalitet... *** A tenkovi tek treba da stignu i nema da prestanu da stižu dok se zlotvori ne najure.
  24. Ako je verovati onome sto kažu ISW i IISS, Rusija je izgubila polovinu svojih upotrebljivih tenkova. Naravno, Ukrajina ih takodje gubi. Rusija ne može da proizvede brzo takvu količinu tenkova. Ukrajina dobija nove tenkove od svojih saveznika. Da li će ih i Rusija dobiti od svojih saveznika (Eritreja, Nikaragva,...)? The ISW noted that Oryx verified over 1,000 distinct Russian tank losses and 500 captured tanks on February 9. This "likely means that Russia has lost half of its pre-war tank fleet in the first year of the war." And on February 15, the IISS similarly noted that Russia had lost about 50 percent of its pre-war number of T-72B and T-72B3M main battle tanks. The ISW observed that the Russian armed forces don't appear to have a large number of tanks in usable stocks, and Russia doesn't appear able to produce tanks quickly either.
×
×
  • Create New...