Jump to content

Šta čitate?


zoe Bg

Recommended Posts

On 6/6/2023 at 9:21 AM, Pletilja said:

Nismo se našli Pol Oster  i ja, on plitak, ja neurotićna po potrebi i nije išlo. Za razliku od Ostera, Majkl Kuci mi je omiljen pisac, odavno ga pratim, moj čovek, moj pisac...i onda naletim na Ovde i sada, kupim, procitam i ostavim u jednom kaficu, nisam je želela u kući. Zato što je strašno snobovska. Dva tiražna pisca od kojih je jedan i čitan sa ozbiljnim pokrićem, švrćkaju se po belom svetu o tudjem trošku, promocije, javna čitanja, predavanja i tako to...sa sve suprugama, s večerinke na večerinku....i sve to dok nam se svet raspada. Njima lepo. Jako me interesuje na čiju inicijativu je ova prepiska objavljena, javlja mi se da je ona bila potrebna Osteru. Bljak!

Srećom, Kuci se seli u Australiju, daleko od blaziranog Ostera. 

Sve ovo pišem kao čitalac amater, nemam ni jednu jedinu stručnu kvalifikaciju koja bi mom sudu dala potrebnu težinu tako da ni pisci a ni njihovi člitaoci ne treba da se osete uvredjeno i prozvano. 

https://www.samizdatb92.rs/c1f8a9e4-1ee0-4e63-b21a-c484497a944e/Ovde-i-sada-(Pisma-2008-2011).aspx

 

Ne cvete cvece ni u njihovo preduzece, ovo sad za Ostera, kako Kuci zivi i da li je jos ziv, ne znam.

Pol Oster je imao sina, zavisnik od heroina valjda od puberteta, prosle godine je taj sin ubio svoju bebu od 10 meseci,

uzimao je heroin, valjda je i beba uzela ili vec kako, ali je nadjena mrtva pored njega. Nekoliko meseci  kasnije

( prosle godine) i sin sam se ubija heroinom. Pol Oster je danas tesko bolestan ( karcinom).

Te kako ih ti nazivas vecerinke placaju izdavaci, nikako ti ili ja.

 

Preporuci nesto od Kucija, ja sam samo Sramotu citala, dopala mi se, ali mi se jos vise dopadaju knjige

Nadine Gordimer, narocito njena prva knjiga ( koja je za moj ukus na nivou prve knjige Tomasa Mana da ne kazem Budenbrokovi)),

ali ne bih znala kako je u prevodu na srpski, u originalu je The laying days.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 6/7/2023 at 11:49 AM, sofija06 said:

Nameravam da procitam nešto od Patrika Modijana. Da li ga je neko čitao i šta biste preporučili od njega?

Ja sam uvek alava pa odmah citam cim cujem da je neko izgovorio Nobel.

Citala sam Parisku trilogiju, mozda jos neku knjigu, ali je to pisanje na mene ostavilo utisak kao da citam

recimo Remarka, svidja ti se dok citas, a posle sve zaboravis.

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, drgnk said:

Ne znam da li ovi u Laguni ikad doštampavaju knjige. Uveliko traje "Noć knjige" a pola naslova iz njihovog kataloga jednostavno nema (piše "Rasprodato"). 🙄

 

Mislim da to nikada ne rade, baš nikada. Zato rade reizdanja knjiga -štampaju ponovo sve knjige Mome Kapora.

 

To je jedan od najvažnijih razloga zašto ništa nisam kupila ove "Noći knjige".

 

OT.

 

Ponovo, posle dužeg vremena čitam "Rusku" Edvarda Raderfurda.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Džon Hjuston - Otvorena knjiga. Autobiografija jednog od filmadžija većih od života.

 

"Ovde se živi na otvorenom prostoru. Divlja stvorenja silaze noću da pregledaju promene koje sam izveo na njihovom posedu: rakuni koatimundi, oposumi, jeleni, divlje svinje, oceloti, boe, jaguari.  Nalazimo njihove tragove ujutru. Jata sumanutih papagaja dolaze, mašući krilima u praskozorje, puni priče. Penju se, obrušavaju, guraju kao jedna ptica, načičkani na krunama drveća; svi ćaskaju. Poleću, okrenu se jednom ili dva puta, pa nestaju - razgovarajući.

 

Posle zore džungla se smiruje ali na moru se uvek nešto dešava. Pelikani, jedan iza drugog, seku talase - galebovi i druge morske ptice, gnjuraju se kada se površina zaliva uskomeša i provri sardinama ili jatima drugih sitnih riba. Postoji jedna džinovska raža koja redovno nastupa na pedesetak metara od obale. Uvek skoči dva puta. Prvi put da bi vam privukla pažnju. Zatim izbacuje svih svojih hiljadu i četiri stotine kila tako visoko iz vode da joj vidite pege na belom trbuhu. Kitovi sivi, grbavi i kitovi ubice, i morska prasad plove vodama blizu obale. Pokušavamo da vodimo evidenciju o sivim kitovima, jer je ovo najjužnija tačka na kojoj su ikada viđeni.

 

Zime su blještavo vedre. Skoro da nema kiše punih devet meseci. Do proleća zelenilo džungle izbledi u maslinasto. Krajem juna oblaci počinju da se skupljaju. Postaju sve gušći i niži dok se ne spuste na planinske padine. Atmosfera postaje sve teža i teža. I onda se jednoga dana otvore nebesa i stušti se provala oblaka. Trenutno dolazi do eksplozije boja u velikoj džungli: orhideje, rajske ptice, sve vrste bromeliacea. I svake noći električna parada dalje na moru osvetljava horizont kao veliki artiljerijski dvoboj između svetova.

 

Sada, zašavši u godine, poslušao sam jedan stari irski savet - živim na obali mora: "Vida bol iz starih rana. Oživljava duh. Ubrzava strasti duha i tela, a ipak duši pruža mir."

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Mauricio de Đovani - Osveta će biti moja

 

knjiga-osveta-ce-biti-moja-mauricio-de-d

 

Jedna od onih knjiga koju ne priželjkujete da kupite, ali nekako upadne u kombinaciju prilikom onih Vulkanovih akcija "3 za ovoliko, 5 za onoliko". Odlučih da je pročitam, kako bih video da li je za rashod ili ne. De Đovani je neosporno talentovan pisac, jako lepo dočarava mračnu atmosferu Napulja između dva svetska rata, jedno korumpirano, totalitarno društvo iz doba vladavine Musolinija. Likovi i odnosi između istih su slojevito prikazani, no sama misterija koja se krije iza ubistva je nekako jednodimenzionalna, ravna, bez prevelikog uzbuđenja koje nosi ovaj žanr. Kao nekakva, osrednja epizoda Šerloka Holmsa. Možda je tome kumovao i mali broj strana knjige (240), usled čega se ni sama priča nije mogla razviti bolje.

Edited by drgnk
Link to comment
Share on other sites

Džoun Didion "Godina magijskog mišljenja"

Autobiografska knjiga koja me je dirnula u srce.Predivno napisana, iskrena i topla.Autorka opisuje godinu dana nakon smrti svog supruga sa kojim je bila četiri decenije u braku.

 

Džon Daglas "Lovac na umove"

Možete je svrstati u žanr autobiografije, trilera, filmovanih knjiga. Sam autor priča o svom pozivu profajlera u FBI, sa kakvim se sve slučajevima sretao i ono što mi je najzanimljivije-kako funkcionište um kriminalca, šta ga tera na to i da li se kriminalcem postaje ili rađa?

U svakom slučaju, nešto drugačije, zanimljivo, poučno.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Anđelin pepeo: Autobiografija

Frenk Mekort

 

Autor opisuje svoje detinjstvo decjim jezikom i ocima deteta, a detinjstvo je u nekom malom mestu u Irskoj,

rodjen je u Bruklinu, ali zbog besparice i gladi moraju da se vrate u jos vecu besparicu i glad.

Ko voli Dikensa volece i ovaj roman, citalac saznaje kojesta o Irskoj i ako je iz Srbije onda se tesi

da je b ilo jos vece bede, gladi i smrzavanja, prosjacenja, i naravno alkoholizma. Otac ( nekada je otisao i

nik<ada se nije vratio) jednog momenta kaze malom sinu da je Bog izmislio alkohol samo da bi sprecio da Irci

koji su najveci narod na svetu ne budu i najmocniji. Nezamislivo je kakav je uticaj crkva imala i na decu

i na odrasle. Skolski predmeti su uglavnom bili teme iz Biblije. Autor je beskrajno duhovit tako da nije mucno citati

o toj bedi jadu.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Izasla je (odavno) knjiga broj 9 serijala ''Q odeljenje'' od Jusi Adler Olsena, Natrijum Hlorid.

 

Knjiga je dobra. Knjige 1-6 su poprilicno smesne, od 7-9 i ne bas, posto se svaka bavi pojedinacnim clanovima detektivskog tima, cije sudbine blago receno nisu vesele. Ceo serijal je odlican, i meni apsolutno najbolji od svih serijala koji su izasli u nasim knjizarama. Za novembar 2023. je najavljeno (u Danskoj) izdanje poslednje, 10-e knjige o Q odeljenju. Moram priznati da mi je jako krivo zbog toga.

 

Inace, postoji i 5 filmova po ovim knjigama. Prva 4 filma (knjige 1-4) je radila ista producentska kuca, i isti glumci igraju iste uloge u ta 4 filma. Filmovi nisu nesto, mnogo su bolje knjige, ali barem dosledno prate radnju. Jusi Adler Olsen nije bio zadovoljan , pa je promenio producenstku kucu za sledeci film, Efekat Marko (meni najbolja knjiga od svih dosadasnjih). Nikad nisam video da je neko tako spektakularno usrao film koji je pravljen po knjizi. Drzali su se radnje iz knjige mozda 10%, likovi su dobili osobine koji se ne pominju nigde, a izbor glumaca je posebna prica (mada je to delimicno bio problem i u prethodnoj podeli uloga). Malog zdepastog i presmesnog (po knjizi) Asada igraju privlacni glumci, cija je jedina slicnost sto su poreklom za Bliskog Istoka. Najavljena je i Netflix serija, tu ce verovatno da ga igra trans-afroamerikanka

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Čitam drugu knjigu iz tetralogije "Indijski čaj".  Druga knjiga se zove "Nevesta sa plantaže čaja" i čitam je po drugi put.

 

Nedavno sam kupila četvrtu knjigu, i morala sam da počnem ponovo da čitam, jer sam prve tri knjige pročitala odavno.

 

Cela tetralogija je za ocenu 10/10

 

U pozadini priča o nekoliko porodica- plantažera čaja, knjige nas vode kroz razdoblje- pre Prvog svetskog rata, pa do sticanja nezavisnosti Indije. 

 

Verno su prikazane i engleske porodice ali i životi Indijaca u tom vremenskom periodu.

 

Autorka tetralogije je Dženet Maklaud Troter, a izdavač Laguna.

 

Topla preporuka! 

  • Like 1
  • Love 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

On 7/23/2023 at 10:09 PM, pantelia said:

Izasla je (odavno) knjiga broj 9 serijala ''Q odeljenje'' od Jusi Adler Olsena, Natrijum Hlorid.

 

Knjiga je dobra. Knjige 1-6 su poprilicno smesne, od 7-9 i ne bas, posto se svaka bavi pojedinacnim clanovima detektivskog tima, cije sudbine blago receno nisu vesele. Ceo serijal je odlican, i meni apsolutno najbolji od svih serijala koji su izasli u nasim knjizarama. Za novembar 2023. je najavljeno (u Danskoj) izdanje poslednje, 10-e knjige o Q odeljenju. Moram priznati da mi je jako krivo zbog toga.

 

Inace, postoji i 5 filmova po ovim knjigama. Prva 4 filma (knjige 1-4) je radila ista producentska kuca, i isti glumci igraju iste uloge u ta 4 filma. Filmovi nisu nesto, mnogo su bolje knjige, ali barem dosledno prate radnju. Jusi Adler Olsen nije bio zadovoljan , pa je promenio producenstku kucu za sledeci film, Efekat Marko (meni najbolja knjiga od svih dosadasnjih). Nikad nisam video da je neko tako spektakularno usrao film koji je pravljen po knjizi. Drzali su se radnje iz knjige mozda 10%, likovi su dobili osobine koji se ne pominju nigde, a izbor glumaca je posebna prica (mada je to delimicno bio problem i u prethodnoj podeli uloga). Malog zdepastog i presmesnog (po knjizi) Asada igraju privlacni glumci, cija je jedina slicnost sto su poreklom za Bliskog Istoka. Najavljena je i Netflix serija, tu ce verovatno da ga igra trans-afroamerikanka

 

Pročitao samo "Efekat Marko", a odgledao svih 5 ekranizacija Adler Olsenovog serijala. Meni su prva 4 dela odlična (mislim na fimove). O.k, postoje razlike u nijansama, ali su meni izuzetno legli. Ekranizazacija odličnog "Efekat Marko", bila je teški debakl. Ni glave, ni repa, propušten veliki deo bitnih elemenata radnje, konfuzno odrađeni likovi... lud, zbunjenog, što bi se narodski reklo.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Branko Ćopić, Doživljaji Mačka Toše, obavezna letnja lektira mog unuka, ucenika sledeceg, III razreda osnovne škole.

Imamo 3 nedelje da pročitamo 88 strana. Tesko meni! Pa zar od toliko dobrih kratkih pričica na ekavici (npr. Od čitanja se raste , 53 str.Jasminka Petrović) odredili su tekst koji je na ijekavic i to pisan ćirilicom. I kako da razmrsim  tu zapetljanciju i objasnim unuku šta je šta? Dete nema nikakav kontakt sa ijekavicom, ni govornom ni pisanom, poznaje oba pisma ali se radije koristi latinicom, strani jezici pa to ti je.

Čopič je divan pisac, melem za svačuiju dušu ali ne u tom mladom uzrastu kad deca imaju razumljiv otpor prema nečem tako statičnom i sporom kao što je čitanje klasične književnosti. Ubismo se, mame, tate, babe, dede da ih nekako privolimo čitanju a škola  nam samo odmaže ovakvim izborom obavezne lektire. 

Dakle, moram da krenem od geografije, da objasnim detetu zasto jerijeka a ne reka, mlijeko a ne mleko, pa da objasnim kakve to veze ima sa njim i drugarima i da molim boga da ne pročita pogovor koji se završava sa pisac je tragično preminuo 1984 godine u Beogradu. 

I sad mi je jasno zasto je još uvek medju Srbima aktuelno Zbogom školo, nisam te ni vol o!

 

 

 

Edited by Pletilja
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Lusi Foli - Hajka

 

hajka-lusi_foli_v.jpg

 

Prevariše me dobri komentari na stranici Lagune, pa uzeh ovo čudo na nekoj akciji prošle godine. Jedva pretekoh. Ništa ni o čemu. Rasplinuti bućkuriš sa 10% trilera i 90% ničega. Topla anti-preporuka sa moje strane. 🤢

Link to comment
Share on other sites

Sol Belou (Zrtva i Hercog)

Prvi roman je ( zapravo za mene prvi, za autora drugi koji je napisao)  zanimljiv, ne i nesto narocto vredno jer ja od Nobelovaca ocekujem uvek neki Carobni breg😄jer me je i radnja i stil pisanja podsecao na Dostojevskog i Kafku, prvog zbog uloge zrtve i osecaja krivice. a drugog zbog mlacenja od nemila do nedraga po nekim hodnicima, stanovima, ali je knjiga kratka i za nas koji volimo Njujork barem u pricama i romanima, narocito ljude jevrejskog porekla, zanimljiva.

 

Hercog je epohalno otkrice ( za moj knjizevni ukus), ja sam tu knjigu pokusavala vec jednim da citam, ali sam batalila

da bih je sada procitala za nekoliko dana. Beskrajno duhovit, ali crni humor, Hercog zapadne u neku tesku krizu ( glava,

usput i finansije) i onda pise pisma jer je besan na sve i svasta i predseniku USA i filozofima ( odavno mrtvim), naucnicima,

sto zivim sto mrtvim, Martn Luter Kingu gde kaze da nema nista protiv crnaca,"😀ali", svojim bivsim zenama, usput i

jugoslovenskoj Udbi, ljubavnicama iz Ljubljane i Varsave i onda se seti da im pise na engleskom, a one znaju samo

francuski, pise prijatelju koji Spinozu drzi za neku italijansku testeninu, ali je mene, kao i obicno, najvise dirnulo njegovo

rusko-jevrejsko poreklo jer na mnogo stranica opisuje svoje roditelje koji su iz St Petersburga dosli u Kanadu

gde je on i rodjen.

 

Ko voli Rota obozavace i njega, narocito ovu knjigu.

 

Sada cu poceti  i Humboltov dar.

 

 

Edited by Selina
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Selina said:

Kupi 3 knjige od Tes Geritsen , odlicno pise trilere.

 "Hirurga" kupio, "Hladno kao led" imam odranije, za ovu treću "Jedini svedok", nisam bio siguran, pa sam prednost dao Faulsu i Hajsmitovoj. Možda padne još jedna tura, pa obuhvatim i tu, poslednje pomenutu od Tes Geritsen. Akcija traje još 2 nedelje, a sa ove liste merkam još neke naslove. 😎

 

Hvala na preporuci. 👍 🙂

Edited by drgnk
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 3/4/2023 at 9:47 AM, Pletilja said:

Frenk Mekort, Andjelin pepeo, 1996

Nikad, bas nikad, nisam u rukama imala knjigu u kojoj nema ni jednog pasusa, ni jedne recenice opisa prirode, osim ako se spominjanje jedne reke - ubice i jednog jezera ne podvede pod - priroda. Dodushe, spominje se drvo kao apstraktan pojam, kao nesto o sta moze da se obesi covek ako je Irac i ako se bori protiv mrskih Engleza  tokom mitskih 800 godina borbe za slobodu Irske..da, imamo i kishu kao prirodnu pojavu ili kaznu boziju smishljenu da kinji pokoljenja Iraca i potstakne ih na smernost i trpljenje primerenu dobrim katolicima. 

Andjelin pepeo je autobiogradija F. Mekorta, prica o njegovom detinjstvu i zivotu porodice u Irskoj tokom tridesetih i cetrdesetih godina 20 veka. To je prica o gladi, nezamislivom siromastvu, surovosti i drustvenoj osujecenosti koja se prihvata kao sudbina, takav je zivot i sta se tu moze, narocito ako ste dete, ako ste gladni od jutra do sutra, ako ste toliko sami u svetu nesrecnih odraslih da vam je prijatelj andjeo sa kojim se srecete na sedmom stepeniku razrusenog doma. 

Vrlo mudra forma romana u kojoj se odrasli pojavljuje kao pripovedac samo u prvom poglavlju a pricu nastavlja dete, decak Frenk, oslobadja roman patetike jer detinje oci ne sude, ne mrze, dete zivi to sto mu je dato, spontano kao priroda. I zato je svet odraslih za dete bas takav, elemenmtarna nepogoda koju trpis jer ne mozes da je zaobidjes. I onda to nije patetika, onda je to otmenost onih koji nista nisu dobili pa nemaju sta ni da izgube. 

Roman je nagradjen Pulicerovom nagradom. Biografija Mekorta i njegove brace oslobadja nas potrebe da ih sazaljevamo a meni licno je donela potrebu da knjigu zagrlim i malo cutim, za promenu.

 

BmCxVWT.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 Uzeo je u drugoj turi Laguna/Delfi akcije 3 za 999. Pulicer je presudio da uđe u izbor. 😎

 

 Takođe sam poslušao Selininu preporuku, pa sam uzeo i poslednji od 3 ponuđena romana/trilera Tes Geritsen "Jedini svedok". Treća knjiga po izboru je "Osinje gnezdo", domaćeg autora Vlade Arsića. Sinopsis mi deluje prilično interesantno. Istorijski triler gde pisac na svoj način pokušava da pruži odgovor na misteriju spaljivanja moštiju Svetog Save na Vračaru. 🙂

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Morala sam, bilo bi mi lose da nisam kupila a da znam da postoji: kolekcionarski primerrak  Vile i vilenjaci, sad ce, valjda, isti takav primerak da bude i za Patuljke pa posle i za Divove?

Bankrotiracu, eto sta cu.

Porodicni savet podize levu obrvu, razmenjuje poglede i kaze mama, kako bi bilo da  neuroticnu stranu  svoje licnosti usmeris na nesto konkretno a ne na gomilanje knjiga?  Ne dolazi u obzir, knjige su uvek tu, za razliku od vas....

Rodjendanski popust u Laguni iskoriscen za kompletiranje Dzojsa, sad je tu sve u novim verzijama prevoda. Uzgred, zatreskala sam se kao shiparica u Paunovica, to jest, njegove prevode Dzojsa i u to ime, evo Paunovicevog traktata o mukama prevodilastva:

https://bif.rs/2014/04/zoran-paunovic-kako-citati-prevod/

....

Ja neuroticna? Pokazacu vam spisak naslova koje NISAM kupila a strasno sam zelela da ih imam pa da vidite koliko sam para ustedela!

 

Edited by Pletilja
  • Like 1
  • Love 1
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, Pletilja said:

.

Rodjendanski popust u Laguni iskoriscen za kompletiranje Dzojsa, sad je tu sve u novim verzijama prevoda. Uzgred, zatreskala sam se kao shiparica u Paunovica, to jest, njegove prevode Dzojsa i u to ime, evo Paunovicevog traktata o mukama prevodilastva:

https://bif.rs/2014/04/zoran-paunovic-kako-citati-prevod/

....

Ja neuroticna? Pokazacu vam spisak naslova koje NISAM kupila a strasno sam zelela da ih imam pa da vidite koliko sam para ustedela!

 

Odlican je traktat, a ja bih da se nadovezem na muke po Dzojsu. Finnegans Wake ( njegovo nedovrseno delo, ili za njega ipak dovrseno,

nikad se nece saznati) je neprevodiv. Ima skracenih i prepricanih prevoda na nekoliko jezika, ali niko nije umeo da prevede celo delo

jer radnje nema, ima izmisljenih reci koje nista ne znace, a koje su naknadno dopisivane, ili je izbacivano samo jedno slovo i recenica

potpuno menja smisao. Prvobitno pise "Apple Charlotte" sto bi moglo da se prevede kao recimo puding od jabuka, ali desetak godina kasnije ispravlja taj rukopis i na kraju stoji "Apple harlottes", a harlot je jel qrva.

Edited by Selina
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 6/11/2023 at 1:00 PM, Selina said:

 

 

Preporuci nesto od Kucija,

Zaboravljam, hocu, ali zaboravim u roku od 5 minuta pa se posle 5 dana setim da sam zaboravila....

Sve od Kucija preporucujem,  pise kao da pije casu vode a teme su mu sve samo ne lake i jednostavne. Kada ga citam, ja ga cujem, prisutan je i drzi me cvrsto u ruci, moram da ga slusam .... njegove teme i dileme su i moje, njegova odeljenost od sveta je i moja, njegova potreba za idealnim je i moja, njegova usamljenost je i moja...on u mehuru, ja u mehuru....

Ipak, izdvojila bih naslov za koji je 2003 dobio Nobelovu nagradu, Iscekujuci varvare.

Evo 2 citata:

"Sta nam je to onemogucilo da zivimo u vremenu kao ribe u vodi, kao ptice u vazduhu, kao deca? Krivica je na Carevini! Carevina je stvorila istorijsko vreme. Carevina je svoje bice postavila ne u glatko, kruzno vreme godisnjih doba, nego u izlomljeno vreme uspona i padova, pocetka i kraja, katastrofe. Carevina osudjuje sebe da zivi u istoriji i snuje zaveru protiv istorije. Jedna jedina misao zaokuplja potopljeni um Carevine, kako izbeci kraj, kako ne umreti, kako produziti svoju eru".....aktuelno?

 

Kuci: "Ono cega se grozim, verujem, jeste sramota da umrem  ovako glup i zbunjen".

 

Ja ga pitam: moze li se umreti drugacije...?

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, Pletilja said:

Zaboravljam, hocu, ali zaboravim u roku od 5 minuta pa se posle 5 dana setim da sam zaboravila....

Sve od Kucija preporucujem,  pise kao da pije casu vode a teme su mu sve samo ne lake i jednostavne. Kada ga citam, ja ga cujem, prisutan je i drzi me cvrsto u ruci, moram da ga slusam .... njegove teme i dileme su i moje, njegova odeljenost od sveta je i moja, njegova potreba za idealnim je i moja, njegova usamljenost je i moja...on u mehuru, ja u mehuru....

Ipak, izdvojila bih naslov za koji je 2003 dobio Nobelovu nagradu, Iscekujuci varvare.

Evo 2 citata:

"Sta nam je to onemogucilo da zivimo u vremenu kao ribe u vodi, kao ptice u vazduhu, kao deca? Krivica je na Carevini! Carevina je stvorila istorijsko vreme. Carevina je svoje bice postavila ne u glatko, kruzno vreme godisnjih doba, nego u izlomljeno vreme uspona i padova, pocetka i kraja, katastrofe. Carevina osudjuje sebe da zivi u istoriji i snuje zaveru protiv istorije. Jedna jedina misao zaokuplja potopljeni um Carevine, kako izbeci kraj, kako ne umreti, kako produziti svoju eru".....aktuelno?

 

Kuci: "Ono cega se grozim, verujem, jeste sramota da umrem  ovako glup i zbunjen".

 

Ja ga pitam: moze li se umreti drugacije...?

 

Kupila sam 5 komada Kucija ( Sramotu imam, a i citala sam je), a tu su i Varvari.

Tebi, i ne samo tebi, ali sam sigurna da je knjiga za tvoj ukus, preporucujem "Dijamantski trg", Merse Rudureda, spanska, katalonska autorka

 

"Sva sam bila obučena u belo, sa uštirkanom haljinom i podsuknjama, cipele ko dve kapi mleka, minđuše dva emajla, tri koluta narukvica u tonu s njima i bela tašnica, za koju je Žulijeta rekla da je napravljena od vinila, sa šnalom u obliku znatne školjke”.

 

"Ластиш ми се крвнички заривао у месо, а моја мајка мртва па не може да ме посаветује, јер сам том малдићу казала да мој вереник ради као кувар у Колону, а он прасну у смех па ми рече да га много жали јер ћу за годину дана ја бити његова господарица и његова краљица. И да ћемо играти на лутрији за Цветницу на Дијамантском тргу."

 

Junakinja Natalija  uronjena  je u bedne detalje svakodnevnice i porodicnog zivota, ne mari za politiku i rat koji je na pomolu.

Nju muce golubovi koje njen muz gaji u potkrovlju, ostavlja decu samu jer mora da radi kao cistacica, muz odlazi u rat,

ona i deca gladuju.

 

Zadivila me je senzualnošću sa kakvom otkriva stvari kroz atmosferu svojih romana”, zapisao je Gabrijel Garsija Markes o Merse Ruduredi, navodeći da ni sam ne zna koliko puta je pročitao njen Dijamantski trg.

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Thinking Fast and Slow, po drugi put. Preko Audible :classic_biggrin: 

 

Fantastična knjiga. Ima mnoštvo zagonetki za čitalaca koje demonstriraju kako naša intuicija može da nas zezne u specifičnim situacijama. Objašnjava kompleksne teme jednostavnim jezikom i slikovitim primerima. 

Link to comment
Share on other sites

On 8/23/2023 at 4:30 PM, Darko said:

Thinking Fast and Slow, po drugi put. Preko Audible :classic_biggrin: 

 

Fantastična knjiga. Ima mnoštvo zagonetki za čitalaca koje demonstriraju kako naša intuicija može da nas zezne u specifičnim situacijama. Objašnjava kompleksne teme jednostavnim jezikom i slikovitim primerima. 

Naslov je sta citate, a ne sta slusate, ali nezavisno od toga  ja  bih da pitam kako znas za te zagonetke, a samo si cuo dve, tri

reci? Kompleksne teme moram da citam, vidim recenice svojim ocima, onda se ( ako je basm mnogo kompüleksno ili zanimljivo)

vratim na pocetak recenice, ali to kod ovog slusanja nije moguce.

 

Citalac u srpskom ne postoji.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...