Jump to content

Recommended Posts

Posted

Pišem i brišem komentar već dva puta, ali ipak shvatam da nikada nisam nešto dublje razmišljao o problematici uređenja foruma i nekih dugoročnih posledica na to koliko ljudi pišu ili ne pišu. Deluje mi da ovde ima ljudi koji su to dosta bolje promislili.

Isto tako se nikad ne bih uhvatio moderiranja neke žive i relativno velike online zajednice, pogotovo ne za džabe. Dok pišem ovo shvatam da uvek moderatorima volim da ostavim benefit of a doubt i dobru volju, baš kao i predstavnicima opozicije u Srbiji. 😄 

Tako da na kraju ću napisati samo kako gledam stvari isključivo iz ličnog ugla, bez ulaženja u dalje implikacije.

Ja ne bih banovao Angeliu, iako ne nameravam više da ulazim u diskusiju sa njom na temu trenutnih dešavanja u US. Jednostavno mislim da je u današnje vreme kada skoro da uopšte nemamo prostora da pričamo sa ljudima sa druge strane, ili makar čujemo šta oni misle, veoma vredno imati disidentski glas u nekoj zajednici.

Iskreno mnogo više bih voleo da na temama u vezi sa Srbijom imamo još ćacija, jer verovatno u dosta slučajeva ostajemo potpuno slepi na to kako oni gledaju neke stvari. 

Drugačija bi bila situacija da odjednom na ovom forumu imamo invaziju nekih alt-rightovaca i Trampista koji bi floodovali teme. Tada bi imalo smisla sankcionisati takvo pisanje. Al kad imamo jednu ili dve osobe koje misle različito, njima se daje i malo veći prostor pošto biraju da budu ovde u za njih negostoljubivom okruženju.

Jer sa stanovišta diskusije, mislim da je čak i ovo što smo imali dosta vrednije od toga da smo samo svi napisali da smo šokirani onim što se desilo i da to bude to. Video sam dobre argumente drugih ljudi kojih se sam nisam setio.

Ali ostaje nam problem polarizacije koji mene lično dosta tišti i moram da se složim i sa Robespjerom da je posle ubistva Kirka na temi bilo dosta, za mene, neukusnih komentara, iako vrednosno nemam ništa lepo da kažem o tom čoveku. I meni samom je palo na pamet dok sam gledao Angeliine upise, da se ona sigurno tako osećala dok je čitala o tome šta se pisalo za Kirka.

Taj momenat introspekcije ne bih mogao da imam da nje nema na forumu.

• Like 2
  • Thanks 2
  • Ha-ha 1
Posted
11 minutes ago, nemanjaol said:

da se ona sigurno tako osećala dok je čitala o tome šta se pisalo za Kirka.

Ne pretjerujmo, žena je o Kirku prije nemilog događaja znala koliko i ja (ništa) iako smo njegovoj pojavi nesumnjivo prišle sa suprotnih strana.

Posle nemilog događaja ona se malo bolje upoznala sa likom & djelom pokojnika da potvrdi svoj bias, ja nisam, nije me zanimalo.

Toliko pamtim iz diskusije, teško da je tu bilo duboke lične vezanosti za pojavu dotičnog izvan srodne ideološke pozicije, tako da ne vjerujem kako je bilo teških osjećanja. 

• Thanks 1
Posted
14 minutes ago, Mina D. Harker said:

Ne pretjerujmo, žena je o Kirku prije nemilog događaja znala koliko i ja (ništa) iako smo njegovoj pojavi nesumnjivo prišle sa suprotnih strana.

Posle nemilog događaja ona se malo bolje upoznala sa likom & djelom pokojnika da potvrdi svoj bias, ja nisam, nije me zanimalo.

Toliko pamtim iz diskusije, teško da je tu bilo duboke lične vezanosti za pojavu dotičnog izvan srodne ideološke pozicije, tako da ne vjerujem kako je bilo teških osjećanja. 

Pa nismo ni mi znali Rene Good Ili Alexa Pretty-a

Msm ja znam zasto me njihova ubistva pogadjaju na licnom nivou. Ovog leta sam vise puta bio u slicnim situacijama u Srbiji, znaci poistovecujem se sa njima.

Necu da govorim u Angelino ime, ali kapiram da su se mnogi konzervativci poistovecivali sa Kirkom. Pogotovo u vreme kada je bilo aktuelno cancelovanje, pa su se oni osecali kao da je Kirk na neki nacin njihov glas.

Sad izlazimo van ove diskusije o moderaciji, ali meni je bilo dosta zanimljivo kako far left i MAGA imaju neke zajednicke odlike.

Prvo je maga pricala da su izbori pokradeni, pa smo u novembru 2024. imali jedan jak talas teorija zavera na redditu o Maskovoj umesanosti u beku elektronsku kradju glasova. Cancelovali su i jedni i drugi. 

Jedino sto mislim da je zvanicna politika levice med i mleko u odnosu na ono sto rade i izjavljuju vodece figure u Trampovoj administraciji, ukljucujuci naravno i njega samog

Posted

Možda sam ispucala svoju zalihu empatije i sažaljenja u zadnjih nekoliko, ubistva nedužnih i slobodnih građana mi svakako više izazivaju revolt nego ličnu tugu.

No to na stranu, ove rasprave, pa i o pogibijama američkih građana, su uglavnom čisto ideološke prirode pa su i pokojnici proxy za neke ideološke obračune i poentiranja. 

• Like 2
  • Love 1
Posted (edited)
3 hours ago, rodriguez said:

Gaza ratni zločin? Vau, mali korak za čoveka ali veliki za forum.

Prema ICJ-u jeste i Netanjahu je stavljen na listu optuženih. Isto važi i za Putina u vezi sa zločinima prema civilima u Ukrajini.

Druga stvar je što neke države ne priznaju odluke suda. Pitanje je i kako se ovaj forum odnosi prema odlukama međunarodnih ali i nacionalnih sudskih instanci? Recimo, ako sud u USA optuži i osudi ICE- ovce koji su ubili ono dvoje ljudi, da li će Angelia snositi posledice svojih izjava na forumu kojima brani optužene i svu krivicu svaljuje na oštećene, konkretno da nisu poštovali zakon kada je reč o ometanju i ugrožavanju službenih lica u izvršavanju svojih radnih zadataka?

Edited by melankolic
  • Love 1
Posted

To kako je podignuta ta optuznica i kako deluje taj sud vise lici na Slobino sudjenje NATO paktu nego na legitimnu tuzbu ozbiljne institucije al ajd. Pricali smo o tome.

• Ha-ha 1
Posted
2 hours ago, nemanjaol said:

Pa nismo ni mi znali Rene Good Ili Alexa Pretty-a

Što bismo ih znali?

Bili obični ljudi, pošteno radili posao. Ubila ih naci stoka.

Što se banovanja tiče, nije nužno banovati, ali nemojmo da baš aminujemo negiranje snimljenog ubistva. Obiće nam se o glavu.

Posted
1 hour ago, nemanjaol said:

meni je bilo dosta zanimljivo kako far left i MAGA imaju neke zajednicke odlike.

Dozvoli da uramim ovo.  :Hail:

Bez želje, kao što si rekao, da ih bukvalno poredim, samo negde nađi moj prvi od dva posta dan pošto je Tramp dobio ove zadnje izbore. 

Bukvalno kritika ponašanja levice (tj. Demokrata) koja je svoju tradicionalnu bazu  jednostavno otuđila i gurnula u ruke narandžastoj pošasti.

A naravno reakcije su bile...

Da ne širim ovo nije tema za to.

• Like 1
  • Ha-ha 1
Posted

Naravno da je pitanje legitimiteta opravdano, pošto ICC nije osnovan Poveljom UN kao ICJ već Rimskim Statutom ali porediti to sa Miloševićevim suđenjem NATO paktu govori sve o onome ko to poredi a ne o ICC.

Sa moje strane mogu da dodam da nema većeg autoriteta koja brani ICC od njegovog sudije Theodora Merona, čoveka koji ima 95 godina i koji je preživeo Holokaust. Kada Jevrejin, žrtva Holokausta, izda nalog za hapšenje izraelskog premijera po optužbi za genocid, onda takvom sudu i takvom čoveku čovek može samo da stane mirno u počast.

Pitanje

43 minutes ago, melankolic said:

kako se ovaj forum odnosi prema odlukama međunarodnih ali i nacionalnih sudskih instanci? 

je svakako iza svega ali ima ko ovde na forumu ko je odgovoran da se oglasi tim povodom.

Što se ćutanja povodom iznetih teza da su oni koje hapsi ICE "silovatelji pedofili i ubice", kao i da je ubistvo dvoje mirnih građana "uklanjanje kriminalaca", s obzirom da forum o tome već polako stidljivo progovara, vazda će vreme ovde pokazati o čemu se radi i zašto je zauzet stav koji je zauzet. Izgovor da je to sloboda drugačijeg mišljenja koju je zanimljivo čuti kao uvid u neki drugi svet, teško da prolazi.

Mada nije loše da se prebrojimo. Meni je broj reakcija na forumu na sve to ohrabrenje.

• Thanks 1